oliwkami układamy na bokach półmiska. Mięso wyjmujemy z lodówki, formujemy w porcje i układamy na środku półmiska. Jeżeli lubimy tatara z żółtkiem jajka, możemy je podać w oddzielnej miseczce np. do sosów, lub na stołowej łyżce
Miód i pieprzPolecam!!! Składniki na pączki z dziurką wszystkie w temperaturze pokojowej: 2 szklanki mąki tortowej 2/3 szklanki letniej śmietanki 30 % (słodkiej, ewentualnie 18% do zup i sosów) 20 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1 jajko 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego olej do smażenia kolorowa posypka LUKIER: 1 szklanka przesianego cukru pudru 1-2 łyżki wody
Rozpustne gotowanienaleśników bez truskawek. Takie naleśniki świetnie sprawdzają się jako deser, obiad czy nawet kolację. Są idealne na każdą okazję. Jeżeli ktoś lubi można polać je sosem czekoladowym, jogurtem czy musem truskawkowym. Zapraszam!!! Składniki: 3 jajka, 3 łyżki cukru, 0,5 op. cukru waniliowego, 0,5 l mleka, ¼ szkl. wody gazowanej, szczypta soli, 16 łyżek mąki, 1 łyżka oleju
Passion of Cookingzawartość z patelni, doprawiam solą, pieprzem, majerankiem, czosnkiem i papryką, Dokładnie mieszam i przekładam do wysmarowanego odrobiną oleju naczynia żaroodpornego. W małym garnuszku roztrzepuję jajka z mlekiem, śmietaną i szczyptą soli i powstałym sosem zalewam równomiernie zapiekankę. Ser żółty ścieram na tarce o dużych oczkach i posypuję wierzch zapiekanki. Naczynie przykrywam pokrywką. Piekę ok. 40 minut w 170 stopniach
Kuchnia z widokiem na ogródProdukty: 2 puszki tuńczyka w sosie własnym 2 puszki kukurydzy 1 duża cebula 10 jajek 3 łyżki majonezu sól
Ugotujmy CośCudowne, przepyszne, chrupiące... Ja zajadam je ze śmietaną, inni ze śmietaną i cukrem lub z wszelakimi sosami :) Dla 4 osób potrzebujemy: 1 kg ziemniaków 1 jajko 1 cebule 2 plastry sera żółtego pół szklanki maki sól i pieprz Ziemniaki można zetrzeć na tarce z małymi oczkami lub jak ja zblenderować na papkę razem z cebulą i serem żółtym. Następnie dodajemy
Kolejny blog o gotowaniusmaczny dodatek do drugiego dania :) kotlety z mięsa są takie nudne! ... inspiracja od przepisy-aleksandry.blogspot.com kotleciki zajadałam polane sosem tatarskim: Składniki: (na ok. 6 kotlecików) -5 dużych jajek ugotowanych na twardo -1 duże surowe jajko -pół czerstwej bułki -mleko do namoczenia bułki -1 mała cebula -pęczek szczypiorku drobno pokrojony -łyżka pokrojonej natki pietruszki (ja pominęłam) -bułka tarta -sól i pieprz
KasiekGotujewolne :) SKŁADNIKI: na klopsy 500 g mięsa mielonego 1 czerstwa bułka (namoczona, odsączona) 1 cebula drobno posiekana 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 1 jajko sól, pieprz ziarenka smaku mąka olej bulion 2 sosy pieczeniowe jasne 2 łyżki śmietany na farsz 300 g pieczarek 1 szalotka sos sojowy A jak to zrobić: Pieczarki obrać i drobno pokroić, podsmażyć
Kuchnia w opałachpóźniej wykorzystywałam sokowirówkę, teraz wrzucam ziemniaki do robota kuchennego. Uwielbiam je ze śmietaną i przyprawą do zup, cieplutkie i chrupiące.Czasami podaję je z sosem i sałatką. Polecam!Składniki:1 kg ziemniaków,cebula, jajko, sól,pieprz,olej do smażeniaSurowe, obrane ziemniaki ścieram, cebulę kroję w drobną kostkę, dodaję do ziemniaków wraz z jajkiem i przyprawami (ja lubię
NA MOIM TALERZUkoncentrat pomidorowy, wsypać cukier i gotować 10 minut. Podawać z ryżem lub makaronem posypanego usiekaną natką pietruszki ( lub kolendry). *Podzielić bulion na porcje- do sosu, na galaretkę, wywar na zupę ( Imbirowy rosół z jajkiem w koszulce ) ** Zrobię z nich sałatkę . *** Część użyję na galaretkę podobną
Buniabaje w kuchnigrillowane kawałki kurczaka) filet z kurczaka sól, pieprz, curry, zioła prowansalskie 3/4 szklanki mąki 1/4 szklanki mleka 1/4 szklanki wody 1 jajko dodatkowo : bułka tarta olej do smażenia składniki na sos: mały jogurt naturalny 2 łyżki majonezu 1 łyżka musztardy 2 ząbki czosnku koperek (opcjonalnie) dodatkowo: placki tortilli (tradycyjne placki tortilli możecie zrobić sami - przepis
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaSkładniki: Ciasto: 1,5 szklanki ciepłego mleka 1/2 kostki drożdży 2 jajka 2 łyżki oleju szczypta soli, cukru i pieprzu 2 szklanki mąki (+/-) Sos: 0,5kg dojrzałych słodkich pomidorów garść świeżej bazylii (można zastąpić świeżą natką pietruszki) sól, pieprz, cukier Dodatki: 30 dag pieczarek 1 cebula 50 dag mięsa wieprzowego ( szynki, łopatki itp.) przyprawa do gyrosa 1 papryka czerwona(...)puszka kukurydzy 30dag żółtego sera Sposób przygotowania: 1. W ciepłym mleku rozpuścić drożdże. Dodać sól, cukier, pieprz olej, jajka i stopniowo przesianą mąkę. Dokładnie połączyć, posypać delikatnie mąką, przykryć czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. 2. Pomidory umyć, pokroić na mniejsze części. Bazylię pokroić. Pomidory i bazylię zmiksować. Przelać do garnka i gotować na wolnym ogniu do momentu zgęstnienia. Doprawić
A Ty Smakuj Mniewody 1 okrągły ser camembert (120 g) 200 g śmietany 18% kilka liści bazylii kilka liści oregano 1 łyżeczka pieprzu ok. 1/2 łyżeczki soli 2 ząbki czosnku 2 jajka + szczypta soli 1,5 szklanki bułki tartej kilka łyżek oliwy (do podsmażenia cebuli oraz do smażenia krokietów) Brokuły zalać wodą, dodać sól i gotować pod przykryciem aż do miękkości. Po ostudzeniu(...)Dodać pokrojony ser. Gotować aż do rozpuszczenia się sera, co jakiś czas mieszając. Na koniec dodać pokrojone zioła (bazylię i oregano) i zamieszać. Przygotowanym sosem zalać brokuły z cebulą. Naleśniki nadziać farszem i złożyć. Jajka wymieszać widelcem z odrobiną soli. Naleśniki maczać kolejno w jajkach oraz bułce tartej. Smażyć na mocno rozgrzanej oliwie z obu stron do lekkiego zbrązowienia
Bullioudziałem ricotty i cukini, którą możecie serwować jako przekąskę lub danie główne. Ja na przykład bardzo lubię podawać quiche z zieloną sałatą doprawioną sosem winegret. Dla 4 osób: ● 120 g ricotty ● 2 średnie cukinie ● 3 jajka ● 30 cl gęstej śmietany* ● 60 g świeżo tartego żółtego sera** ● 2 ząbki czosnku ● 2 gałązki tymianku ● 1 opakowanie ciasta francuskiego*** ● Kilka łyżek oliwy(...)wyłóż podsmażone cukinie, posyp pokruszonymi kawałkami ricotty, a następnie wlej mieszaninę jajek ze śmietaną i tartym serem. Piecz w temperaturze 180-200°C przez około 30 minut, aż farsz się zetnie i będzie złocisty. Podawaj na ciepło. * Na przykład Śmietany Szefa Kuchni Danone’a 22% do zup i sosów. ** Najlepiej wybierz ser o wyrazistym smaku, np. Comté. ***Ciastem wylep
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskawygłupów. Dużo pysznego jedzenie, był przepyszny pasztet mojej mamy(o którego się bili xd) był domowy chleb z żurawiną, sałatki, jajka, dużoo jajek, dużo rzeczy było, ciasta też były, był sernik zebra, mazurek z sosem tofii i daktylami, było ciasto z kremem kajmakowym, były muffinki "kurczaczki", była babka marmurkowa i ciasta od cioci, tak na marginesie to pierwszy
More food, love and dreamssuchych drożdży, 160 g mleka pełnotłustego, 50 g roztopionego masła 300 g pieczarek, 1 cebula, 150 g tartej mozzarelli, salami, szpinak, sos pomidorowy lub ketchup świeże listki bazylii Mąkę wsypać do misy miksera, wbić jajka, dodać cukier, sól, drożdże i mleko - wyrabiać mikserem przez kilka minut na średnich obrotach, następnie dodać roztopione masło - na dwa, trzy razy, cały czas
Plate of Joywykorzystać wszystkie zapasy zimowe :) Obiecane od dłuższego czasu pierogi z soczewicą :P SKŁADNIKI: ciasto na pierogi 1 puszka soczewicy 1 cebula 1 jajko sól, pieprz, papryczka chili, kolendra oliwa z oliwek, szczypiorek Soczewicę zagotować (w sosie własnym), posolić. Następnie soczewicę odsączyć i przestudzić. Cebulę obrać i pokroić w w kosteczkę, poddusić na oleju, przyprawić solą, pieprzem
MarciochaKucharzymiękkie w środku, delikatnie słodkie i z nutą wanilii- fantastyczne!Najbardziej je lubię polane syropem klonowym, ale posypane cukrem pudrem, czy- jak dziś- z sosem owocowym smakują równie wspaniale.2-3 porcjeTosty:* chleb- 6 kromek* mleko- szklanka* jajko- 1 szt.* cukier- 2 łyżki* ekstrakt z wanilii- 1 łyżka (lub kilka kropli aromatu)* masło klarowane- do smażenia* ricotta- opcjonalnieSos owocowy:* dowolne owoce(...)misce rozbełtać jajko z mlekiem, cukrem oraz z ziarenkami wanilii.Moczyć kromki przez około 5 minut i smażyć na rozgrzanym maśle do zarumienienia.Sos owocowy:Owoce zasypać cukrem i odstawić na 15 minut, aż puszczą sok.Zagotować, wlać sok z cytryny i mieszankę wody ze skrobią ziemniaczaną.Mieszać, aż do uzyskania lekko gęstego sosu.Gorącym sosem polać tosty.Smacznego
Kraina Miodem Płynącakawałek świeżego imbiru0,5 litra bulionuok 50 g ugotowanego ryżuszczypta cukru1 łyżka sosu sojowego0,5 łyżki oleju sezamowego plus odrobina do dekoracji0,5 chili bez pestekJajka gotujemy w koszulkach ok 3-4 minuty. Przekładamy do miski z zimną wodą, żeby zapobiec dalszemu gotowaniu. Takie jajka mogą spokojnie czekać na swoją kolej.Łodygę brokuła kroimy w kostkę, dymkę też tak mniej(...)ryż i różyczki brokuła. Doprowadzamy do wrzenia,dodajemy szczyptę cukru i gotujemy ok 15 minut do miękkości.Na koniec dodajemy sos sojowy i olej sezamowy. Wszystko miksujemy na gładką masę.Do miseczki wlewamy zupę a na wierzch delikatnie układamy jajko. Na około posypujemy chili i polewamy kilkoma kroplami oleju sezamowego.Przecięte jajko powinno wypłynąć do zupy. Ten żółty kolor pięknie
Kulinarna rozmowaPomysł zaczerpnięty z kuchni Hiszpańskiej Bardzo dobre danie Składniki pulpeciki - 0.5 kg mięsa mielonego( najlepiej wołowe ) - 1 jajko - 2- 3 łyżki bułki tartej - 1 łyżka siekanej pietruszki - 1 cebula - sól - pieprz sos - 3 papryki najlepiej czerwone (ja dałam też zieloną bo taką miałam ) - 1 puszka pomidorów krojonych lub 6 pomidorów bez skórki - 2 łyżki przecieru pomidorowego - 4 ząbki czosnku duże(...)wymieszać z jajkiem bułką tartą pietruszką startą cebulą doprawić solą pieprzem zrobić pulpeciki 3. - Pulpeciki smażyć na kilku łyżkach oleju oleju aż będą dobrze brązowe Wyjąć pulpety na talerz do tłuszczu w razie konieczności dodać troszkę oliwy - Smażyć na niej cebulę pokrojoną w krążki aż się zeszkli dodać pulpety - Zalać wszystko sosem paprykowym oraz
W królestwie smaków BeatyKopytka to świetny pomysł na "recykling" ziemniaków,które pozostały po np wczorajszym obiedzie. A sos grzybowy to bardzo fajny dodatek smakowy :) Składniki: Ziemniaki pozostałe po ugotowaniu (osolone) 1 jajko mąka pszenna ok 20dag grzybów suszonych cebula łyżka mąki przyprawy(oregano, sól, pieprz, papryka ostra) natka pietruszki, 2 łyżki śmietany Przygotowanie: Ziemniaki przekładamy przez praskę (jeżeli jej nie posiadamy(...)wyjmujemy. W wolne miejsce po ziemniakach wsypujemy dokładnie taką ilość mąki by zakryła powstałe wgłębienie. Dodajemy jajko i zagniatamy. Robimy rulon/wałek i ostrym nożem kroimy romby. Wrzucamy do gotującej się, osolonej wody i szyko wyjmujemy jak tylko kopytka wypłyną na wierzch. Sos: Grzyby moczymy przez 3-4 godziny. Razem z wodą wlewamy do rondelka i gotujemy, dodając szklankę wody
ChilliJemytwarogu półtłustego, zmielonego w temperat urze pokojowej 200 g masła w temperaturze pokojowej ¼ szkl. cukru 3 duże jajka w temperaturze pokojowej 100 g krówek 50 ml mleka 2 łyżki kaszy manny 1 łyżki mąki ziemniaczanej Sos krówkowy: ¼ szkl. śmietanki kremówki 36% 100 g krówek Dodatkowo: kilka posiekanych krówek do dekoracji Przygotowanie: 1.Ciasteczkowy spód: Ciastka drobno pokruszyć, dodać stopione masło(...)lodówce minimum 30 minut. 2. Masa serowa: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej! Krówki rozpuścić w mleku i ostudzić. Masło utrzeć z cukrem do puszystości. Dodać twaróg, jajka oraz rozpuszczone krówki. Zmiksować do połączenia się składników. Na koniec wsypać przesianą mąkę ziemniaczaną oraz kaszę mannę, wymieszać. Masę serową przelać na schłodzony spód ciasteczkowy. Piec w 160 st.C około
Nastoletnie Wypiekaniebułki, u mnie pełnoziarniste z tego przepisu 300g mięsa mielonego, u mnie wieprzowo-wołowe mała cebula bułka tarta jajko rozmiar M sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, czosnek granulowany 1/2 świeżego ogórka 1/2 pomidora 1/2 cebuli 2 liście sałaty musztarda sos barbecue, u mnie od Fanex salsa ogórkowa, u mnie od Fanex 1. Mięso mielone mieszamy z posiekaną drobno cebulą(...)bułką tartą, jajkiem i przyprawami. Zagniatamy na gładką masę, formujemy dwa duże, płaskie kotlety o średnicy podobnej do średnicy bułek. Smażymy je na rozgrzanym oleju przez około 10 minut, obracając by równomiernie się zarumieniły. 2. Ogórka, pomidora i cebulę kroimy w plastry. Przekrojone na pół bułki (możemy je wcześniej podgrzać) smarujemy po obu wewnętrznych stronach sosem barbecue
Szefowa kuchnijeśli ktoś nie lubi) szklankę bulionu drobiowego 3 pęczki świeżego szpinaku lub dwa opakowania mrożonego 1 jajko 40 dkg bryndzy owczej, kostka fety lub półtłusty twaróg – co kto woli sól, pieprz, gałka muszkatołowa ser do posypania – oscypek, dziugas, inny ulubiony Zaczynamy od sosu: pomidory obieramy ze skóry i pozbawiamy pestek. Paprykę pieczemy w piekarniku „na czarno”, wsadzamy do miski, miskę(...)obraną paprykę i chwilę dusimy. Po 15 minutach dolewamy bulion i miksujemy sos blenderem. Doprawiamy solą, pieprze, szczypta cukru i odrobiną cynamonu. Nadzienie do makaronu: szpinak przesmażamy na odrobinie oliwy, dodajemy ząbek czosnku, sól, pieprz i szczyptę gałki, odstawiamy do ostudzenia. Dowolny ser miksujemy z solą, pieprzem, jajkiem i jednym ząbkiem czosnku. Dodajemy szpinak. Możemy zostawić szpinak w dużych kawałkach
ladykitchenśrednia cebula Sól Pieprz Majeranek Ewentualnie 1 ząbek czosnku Kartacze można podawać z: Smażoną cebulką i skwarkami Masłem Dowolnymi sosami np. grzybowym Ugotowane mięso, cebulę (i ewentualnie czosnek) mielimy maszynką lub drobno siekamy nożem. Dodajemy do nich jajko i przyprawiamy solą, pieprzem i majerankiem do smaku. Całość wyrabiamy na jednolitą masę. Jeśli farsz z gotowanego mięsa jest suchy, dolewamy(...)Odstawiamy go na około 15 minut, by skrobia opadły na dno. Następnie sok delikatnie zlewamy, a pozostałe na dnie skrobia dodajemy do tartych ziemniaków. Surowe i ugotowane ziemniaki, skrobia, jajko, obie mąki i sól wyrabiamy razem na jednolitą masę. Ilość mąki pszennej zależy od rodzaju ziemniaków, więc na początek dodajemy około 4 łyżek, a później w razie potrzeby dosypujemy więcej
Smakowy Raj