jajka w sosie - 3000 przepisów (strona:55/200)

TARTA NA OBIAD I NA KOLACJĘ :) 265

grillowanego  kurczaka. Tartę podałam z sosem pomidorowym . Była pyszna na ciepło, była pyszna na zimno. Była..... No właśnie, wszystko co dobre szybko się kończy, ale w tym wypadku, z pewnością równie szybko powróci na nasz stół. Zapraszam i Was!  SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO /cytuję za M. Roux, z książki Jajka / 250 g mąki 125 g masła(...)ciasto. Owinąć w folię spożywczą i schładzać w  lodówce przez 1-2 godzin.  W tym czasie przygotować farsz i sos do tarty.  SKŁADNIKI NA FARSZ 1 opakowanie sera feta szpinak (użyłam mrożonego - 4 kostki) 1 jajko 50 ml śmietany 30% 1 mały filet z kurczaka oliwa 1-2 ząbki czosnku spora garść czarnych oliwek sól, pieprz

KUCHARNIA
Placki ziemniaczane z nadzieniem z kaczki / Potato cakes with duck filling 194

mniej efektownie, ale i tak byłam z siebie dumna:) Przedstawiam więc puszyste placuszki ziemniaczane z nadzieniem z pieczonej kaczki (w oryginale mięso z kurczaka), jajka i zeszklonej cebulki, w chrupiącej panierce i podane z sosem pomidorowym . Mojemu przyszłemu mężowi, jako zdeklarowanemu fanowi ziemniaków, bardzo przypadły do gustu. Polecam gorąco! Scroll down for recipe in English Placki ziemniaczane z nadzieniem

karmelowy
Barszcz ukraiński w stylu azjatyckim 217

kiszonych buraków, czosnek przeciśnięty przez praskę, cukier, sól i pieprz. Podać z siekaną dymką, plastrami chili i zieleniną ewentualnie polać śmietaną i dodać jajko ugotowane na twardo. Barszcz można też podać z prostym sosem tajskim .  Na zdjęciach  tkaniny lniane  Kardelen   oraz  sztućce  Hardanger   Bestikk    by  Mira design

SzczyptaSmaQ
Domowe haburgery 367

świeżych 2 łyżki masła jajko do posmarowania sezam Kotlet podwójna pierś z kurczaka (600-700g) 2 łyżki musztardy miodowej lub francuskiej jajko sól, pieprz posiekana natka pietruszki   Dodatki: sałata pomidor cebula łyżka sosu sojowego ser camembert ogórek kiszony musztarda ketchup lub sos barbecue Bułki: Do miski wrzucamy mąkę, sól i cukier. Masło rozpuszczamy,studzimy i wlewamy do miski(...)mnie masa była dość rzadka, więc dodałam tylko tą resztę jajka ze smarowania bułek. Kotlety smażymy na rumiano z obu stron, na rozgrzanym oleju. Złożenie: Upieczone bułki kroimy na pół, każdą połówkę smarujemy musztardą i wkładamy do piekarnika, żeby się podgrzały. Cebulę kroimy w plasterki, smarujemy z obu stron sosem sojowym i podsmażamy, tak żeby była półtwarda. Pomidor, ogórek

Czerwona Porzeczka
Pulpety w sosie chrzanowym 219

oraz z surówką z jabłek, marchewki i pora. Porcja na 4 osoby Składniki: Pulpety: 500 g mięsa mielonego 5 łyżek bułki tartej 1 jajko 1 cebula sól, pieprz, słodka papryka, opcjonalnie przyprawa do mięsa mielonego Sos chrzanowy: 1 łyżka masła 2 płaskie łyżki mąki niepełna szklanka bulionu 1/2 szklanki mleka 3 łyżeczki chrzanu 1 łyżeczka soku z cytryny sól, pieprz(...)miski. Dodajemy jedną posiekaną w kostkę cebulę, wsypujemy bułkę tartą, wbijamy jajko i dodajemy przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy (najlepiej rękami). Nabieramy porcję mięsa w dłonie i formujemy klopsiki dowolnej wielkości. Pulpety wrzucamy do garnka z wrzącą wodą i gotujemy na małym ogniu około 20 minut. W międzyczasie przygotowujemy sos chrzanowy. Sos chrzanowy: W rondelku rozpuszczamy masło. Dodajemy mąkę i energicznie

My simple kitchen
Pizza ze szparagami, szynką serrano i jajkiem 172

zielonych szparagów 1 mała czerwona cebula sól i świeżo zmielony pieprz kilka plasterków szynki serrano 2-4 jajka Wykonanie: Ciasto: Przygotuj je na około 9 – 12 godzin przed pieczeniem. Wszystkie składniki na ciasto wymieszaj ze sobą w misce, nakryj ściereczką i odstaw. Sos: Ser pokrój na małe kawałki. Ser i śmietanę wrzuć do rondelka i podgrzewaj często mieszając do czasu(...)spód w piekarniku przez około 5 minut. Po tym czasie wyjmij go z piekarnika. Sos rozsmaruj na cieście, dodaj szparagi, cebulę i szynkę serrano. Dopraw świeżo zmielonym pieprzem. Piecz około 5 – 10 minut. Ja piekłam 10 minut. Na 2 – 3 minuty przed końcem, wbij jajka na środek pizzy. Od tego momentu obserwuj pizzę – jajko musi się ściąć, żółtko

Moja pasja smaku
Cannelloni z cukinii na pure ziemniaczanym z kminem 192

jest mięso i ziemniaki, które zaspokoiły głód mężczyzn, a po drugie jest moja ulubiona cukinia i sos beszamelowy, które kocham Ja. Idealne połączenie i bardzo proste w wykonaniu.    Składniki: 1 duża cukinia 500 g mięsa mielonego wołowego 1 jajko 3 czubate łyżki bułki tartej 0,5 łyżeczki papryki ostrej 1 łyżeczka papryki słodkiej i tymianku sól(...)dużej żeliwnej patelni, natłuszczonej odrobiną masła (może być naczynie żaroodporne). sos beszamelowy W garnku rozpuszczamy masło i dodajemy mąkę smażymy ok 1 min, cały czas mieszamy trzepaczką lub blenderem. Następnie dodajemy mleko, gotujemy cały czas  mieszając, aż wszystko zacznie gęstnieć, doprawiamy. Mięso łączymy z jajkiem, bułką tarta i przyprawami wszystko dobrze łączymy ze sobą. Cukinię

Niezły Młynek
Farsz śliwkowo - karmelowo - kapuściany do krokietów 192

suszonych wędzonych śliwek 3 cebule pęczek natki pietruszki 2-3 łyżki cukru kilkanaście pieczarek sól, pieprz, papryka estragon, kminek, lubczyk, sos sojowy 2-3 listki laurowe  kilka kuleczek ziela angielskiego  Naleśniki: 1 szkl wody 1 szkl mleka jajko szczypta soli 8 kopiatych łyżek mąki Przygotowanie: Połączyć wodę z mlekiem, wbić całe jajko. Dodać mąkę i szczyptę soli. Zamieszać(...)kapusty i dokładnie wymieszać. Wszystko zdjąć z ognia i w razie potrzeby doprawić jeszcze sosem sojowym, papryką, solą, pieprzem cukrem - jeśli będzie za kwaśne. Natkę posiekać i wmieszać na końcu. Faszerować naleśniki.  Każdego krokieta włożyć do lodówki ( będzie się łatwiej panierować). Obtoczyć w mące, jajku, bułce tartej i obsmażyć po kilka minut z każdej strony i gotowe.. Smacznego

Gaździnka warzy
Tosty francuskie z macerowanymi truskawkami 215

Śniadanie na słodko czasem być musi ! Tosty francuskie to klasyk. Proponuję podać je z macerowanymi w sosie balsamicznym truskawkami. Brzmi dziwnie ? Zapewniam, że smakuje wybornie. Składniki:  5-6 kromek słodkiej bułki drożdżowej ( chałka lub bułka maślana )  2 jajka  1/3 szklanki mleka  2 łyżki syropu trzcinowego ( lub cukru )  150 g truskawek  1 łyżka cukru pudru(...)łyżka sosu balsamicznego   szczypta kolorowego pieprzu  masło do smażenia Wykonanie: Truskawki umyć, odciąć szypułki. Owoce pokroić w plastry, posypać cukrem pudrem, polać octem balsamicznym i posypać pieprzem. Delikatnie wymieszać. Truskawki nakryć folią spożywczą lub aluminiową i odstawić przynajmniej na 30 minut do lodówki.  Wymieszać jajka z mlekiem i syropem cukrowym/cukrem. W powstałej masie namoczyć kromki bułki drożdżowej

kolorowotorcikowo
Paszteciki z farszem z karczku i kurczaka 331

cebule 6 ząbków czosnku 1 marchewka, pietruszka kawałek selera 3-4 listki laurowe szczypta lubczyku, tymianku kilka kropel sosu sojowego ciemnego sól, pieprz kilka ziarenek ziela angielskiego Ciasto: 2 szklanki mąki 250 g margaryny 250 g śmietany szczypta soli jajko Przygotowanie: Cebulę obrać i przypalić na ogniu. Do garnka wlać zimną wodę, dodać obraną marchewkę, pietruszkę, selera(...)zmielić razem z pozostałymi trzema cebulami. Przecisnąć do farszu 3 ząbki czosnku, doprawić do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym. Wlać kilka łyżek bulionu i dokładnie wymieszać. Ciasto cieniutko rozwałkować, pokroić na prostokąty i zawijać farsz. Każdy zawinięty pasztecik posmarować rozbełtanym jajkiem, piec w 170 st C przez ok 15 min (aż się ładnie zrumienią).... Smacznego

Gaździnka warzy
SAŁATKA Z TUŃCZYKIEM 177

liści sałaty lollo bianco (lub innej "twardej" sałaty) 1 pomidor czerwony 1 pomidor żółty 2 jajka ugotowane na twardo kilka zielonych oliwek kapary w zalewie  piórka czerwonej cebuli 5-6 filecików anchois 1 puszka tuńczyka w oleju świeża bazylia ( u mnie grecka)  sos oliwa musztarda dijon kilka kropel soku z cytryny sól  pieprz A jak to zrobić(...)ułożyć pokrojone w grubą kostkę pomidory, dodać oliwki i kapary, oraz pokrojone fileciki anchois i kawałki tuńczyka. Wierzch udekorować pokrojonymi w ćwiartki jajkami i piórkami z czerwonej cebuli. Całość oprószyć pieprzem, posypać drobnymi listkami bazylii i polać sosem

Kuchnia w opałach
Kotleciki wegetariańskie 220

przedstawiam Wam przepis wypróbowany już kilka razy. Za każdym razem kotleciki tak samo dobrze smakują i szybko znikają z talerza. Tym razem dodatkiem do kotletów w celu urozmaicenia jest sos tzatziki.Składniki:woreczek ryżugarść kaszy jaglanejgarść soczewicy30 dag pieczarekcebula2 jajka3 marchewkiszklanka bułki tartejprzyprawy: papryka, curry, pieprzolejWykonanie:1. Soczewicę moczymy ok. godziny. Odcedzamy.2. Marchewki obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach.3(...)dopiero odcedzamy oraz studzimy.4. Pieczarki i cebulę obieramy, kroimy w kostkę i smażymy na patelni. Przekładamy do wcześniej powstałej masy.5. Dodajemy jajka i bułkę tartą. Mieszamy i doprawiamy.6. Formujemy niewielkie kotleciki i smażymy na patelni na rozgrzanym oleju. Sos tzatziki:pół długiego ogórkajogurt naturalny typ grecki1 ząbek czosnkusólWykonanie:1. Ogórka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Posypujemy solą

Pasja Smaku
Czeska klasyka - wyprażany syr 235

pomysłem, dało doskonały efekt. Wyprażany syr - klasyczne danie kuchni czeskiej i słowackiej - panierowany ser smażony w głębokim tłuszczu, podany z frytkami i rewelacyjnym sosem tatarskim. Do przygotowania dania użyłem: 300 gram żółtego sera morawskiego, 1 jajka, 2 łyżek mleka, 3 łyżek mąki pszennej, bułki tartej, 15 małych ogórków konserwowych, 15 pieczarek konserwowych, 6 łyżek majonezu, 1 łyżki jogurtu naturalnego(...)oleju. Przygotowanie dzisiejszego dania rozpocząłem od przygotowania sosu tatarskiego, który wymaga trochę czasu, aby smaki składników połączyły się ze sobą, dlatego też przygotowałem go odrobinę wcześniej. Przygotowanie tego sosu jest banalnie proste, ale stanowi on doskonały dodatek nie tylko do dzisiejszego dania, ale także do wszelkiego rodzaju mięs i kanapek. Ogórki konserwowe i pieczarki konserwowe pokroiłem w drobną kostkę

Wyprawy kulinarne
Pomysły na przystawki na imprezę – tradycyjne polskie przepisy! 224

siekamy na drobno. Do mięsa dodajemy przyprawy. Następnie wlewamy po łyżce oliwy i sosu sojowego. Odstawiamy na około 20 minut do lodówki. W międzyczasie kroimy na drobno cebulę i ogórki. Oddzielamy żółtko. Zwilżamy ręce oliwą i formujemy mięso na małe porcje i ustawiamy na talerzyku do jajek. Polędwicę oczyścić, opłukać i dobrze osuszyć. Należy ją bardzo drobno posiekać ostrym nożem(...)prawdziwy tatar najlepiej smakuje z siekanego mięsa). Do mięsa dodać należy sól, pieprz i paprykę. Następnie wyrobić mięso, dodając łyżkę oliwy i sos sojowy. Odstawić na dłuższą chwilę do lodówki. Cebulę i ogórki pokroić w drobną kostkę. Jajka sparzyć i oddzielić białka od żółtek. Tatara podajemy obowiązkowo z żółtkiem jajka na wierzchu. Można posypać go świeżo zmielonym pieprzem. (function(){ w1t9

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Pulpeciki z pieczarkami i kiszonym ogórkiem 378

kiszonymi ogórkami. To ciekawa alternatywa dla tradycyjnych pulpecików w sosie pomidorowym. Bogaty smak tego dania sprawia ze doskonale pasuje do wszystkich dodatków typu ryż, makaron czy ziemniaki. No i oczywiście jest łatwe do zrobienia Składniki 1 kg mięsa mielonego 1 kg pieczarek 3 cebule 10 ogórków kiszonych 1 jajko duży słoiczek przecieru pomidorowego ketchup sól, pieprz, papryka Przygotowanie: Pieczarki, cebulę(...)możecie obrać ze skórki jeżeli chcecie żeby się mocniej rozgotowały, lub nie obierajcie, wtedy będą bardziej wyczuwalne w sosie. Wszystko podsmażamy na patelni (kolejność: najpierw cebula, jak zmięknie, dodajemy ogórki a na końcu pieczarki) Mięso mielone doprawiamy raczej pikantnie, dodajemy jajko i w razie potrzeby odrobinę wody. Zagniatamy, aż przestanie lepić się do rąk. Z mięsa formujemy małe kuleczki

Kulinarna Patilogia

Proponowane wyszukiwania