wcześniej pojawiły się już na blogu (są szybkie i smaczne ;)). Kuleczki z tuńczykiem, marchewką i soczewicą z aromatycznym barszczem Kuleczki z tuńczykiem: 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 1 średniej wielkości marchewka 1 jajko 2 łyżki soczewicy czerwonej 2 łyżki płatków jaglanych 1 łyżka otrąb owsianych szczypta soli szczypta pieprzu tymianek, oregano, rozmaryn Barszcz: 8 średniej wielkości buraków 4 marchewki
FitKotporcje 1 główka sałaty lodowej 2 puszki tuńczyka w sosie własnym 2-3 średnie pomidory 2 jajka ugotowane na twardo 4 łyżki oleju lub oliwy łyżka posiekanego drobno zielonego szczypiorku 2 łyżeczki soku z cytryny pieprz sól Sposób wykonania : L iście sałaty dokładnie opłucz pod bieżącą wodą. Porozrywaj je palcami na mniejsze kawałki lub dość grubo posiekaj. Pomidory sparz
Przepisy i porady kulinarnewiększej cukini połówka żółtej cebuli 1 większa czerwona cebula ok 400 g pieczarek pęczek natki pietruszki 1 średnia marchewka 300 g ryżu sos sojowy - grzybowy ciemny sos sojowy sól, pieprz szczypta imbiru 2 jajka 7 łyżek bułki tartej Z takiej porcji wyszło mi 28 kotlecików Przygotowanie: Cukinię umyć, osuszyć i zetrzeć na tarce (duże oczka) tak samo marchewkę. Cebulę pokroić
Gaździnka warzyułożyć na jego dnie warstwę z ziemniaków. Następnie wyłożyć na nie podsmażone warzywa i boczek. Przykryć wierzch drugą warstwą ziemniaków. Śmietanę wymieszać z surowymi jajkami, startym żółtym serem oraz natką pietruszki. Sos doprawić do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Zalać nim zapiekankę i wstawić całości do piekarnika nagrzanego do 180 st. Piec około 30 minut
Qchnia po prostuDzisiaj mam dla Was łatwy przepis na zapiekane placki ziemniaczane z fasolką szparagową. Możemy je podać z ulubionym sosem. Polecam!!! SKŁADNIKI: 1 kg ziemniaków, 1 jajko, 2 łyżki mąki, 30 dag fasolki szparagowej, 5 plastrów żółtego sera, sól, pieprz, zioła prowansalskie, olej do smażenia. PRZYGOTOWANIE: 1.Ziemniaki obieram i ścieram na tarce o drobnych oczkach. Do startych ziemniaków dodaję jajko, mąkę
Tradycyjna kuchnia Kasirobiłam te placuszki bardzo, bardzo często, aż mi się znudziły po dość długiej przerwie postanowiłam do nich wrócić, bo są naprawdę smaczne ;) Składniki (6 placuszków): 1 jajko 1 puszka tuńczyka w wodzie lub sosie własnym 3 łyżki otrębów żytnich firmy Kupiec 1 łyżeczka musztardy 1 łyżka pokrojonego szczypiorku 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia sól, pieprz do smaku 1 łyżka
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćKolejna pasta. Tym razem z tuńczykiem. puszka tuńczyka w sosie własnym 5 – 6 suszonych pomidorów 3 jajka 1 czubata łyżka jogurtu greckiego sól, płatki chili jajka ugotować na twardo. Obrać, pokroić na mniejsze części, dodać odsączonego tuńczyka, pomidory, doprawić. Wszystko zmiksować. Smacznego
Polska Zupadietetyczne danie obiadowe. Z całego serca polecam. :-) 500g mięsa mielonego 1/2 kostki sera feta garść świeżego szpinaku 3 ząbki czosnku 1 średnia czerwona cebula 1 jajko sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, sos tabasco 1. Ser feta kroimy w kostkę. Szpinak i cebulę siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę. 2. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą w misce. Doprawiamy do smaku
Szefowa kuchnipatelni na oleju dodając do niego roztarty czosnek oraz sól do smaku. Formę do zapiekania smaruję masłem i układam na przemian makaron ze szpinakiem. Śmietanę, jajko, sól i pieprz mieszam razem. Do sosu dodaję połowę startego żółtego sera i polewam zapiekankę. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do temperatury 180'C na ok 30 min. Po tym czasie posypuję wierzch pozostałym startym
Bea(u)ty kitchenbardziej doprawiony, gdyż ciasto „zabiera” trochę smaku. Przygotowanie ciasto drożdżowe podzielić na 6 części, każdy rozwałkować na koło, grubość 4 mm. Nakładać warstwę sera, sos, znów ser. Zlepiać u góry. Posmarować jajkiem i posypać oregano. Piec w 180 stopniach około 20 minut. Smacznego function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else
dom-agi.plSałatka brokułowa z papryką i czerwoną fasolą...Różyczki zielonego, jędrnego brokuła.Pokrojona w drobną kosteczkę czerwona cebula i papryka.Czerwona fasola, jajka i uprażony słonecznik.A całość oblepiona sosem czosnkowym.Chrupiącego smacznego!Składniki:1 brokuł (o wadze około 500 g);4 jaja ugotowane na twardo;1 średnia, czerwona papryka;1 mała, czerwona cebula;Puszka czerwonej fasoli konserwowej (waga netto po odsączeniu
Gospodyni Miejskamięska. Ja bardzo lubię je jeść z sosem tzatziki.składniki:2 średnie cukinie2 jajkamąka do panierowaniaolej do smażeniasól czosnkowa lub ziołowaMłode cukinie dokładnie umyć i odkroić im końcówki. Następnie pokroić na plastry o grubości do 1 cm. Cukinię można posolić przed smażeniem lub po usmażeniu, jak kto woli. Jajka roztrzepać widelcem. Plastry cukinii panierować najpierw w jajku a potem
Monia miesza i gotujeMinął pierwszy miesiąc Nowego Roku 2014...i postanowiłam robić co miesięczne podsumowanie...[zobaczymy, czy dam radę tak co miesiąc] ..W miesiącu styczniu opublikowałam 42 wpisy..[w
Moje domowe kucharzeniedodatki do kanapki (uwaga wołowina musi być pokrojona w cieniutkie plastry). Wyjmujemy bułkę z piekarnika, nakładamy wszystkie składniki i wkładamy jeszcze chwilę do piekarnika. Wyjmujemy, polewamy sosem i smacznego! Kanapkę można podawać z jajkiem sadzonym
Brzuszki Łakomczuszkigotujemy na twardo w osolonej wodzie ( ułatwia obieranie jajek). W tym czasie mieszamy majonez ze śmietaną, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy odcedzony groszek i mieszamy. Ugotowane jajka obieramy i dodajemy do miski z sosem i groszkiem.Podajemy z ulubionym pieczywem :)Bon Appetit
Pudełko rozmaitościBardzo mi ta kompozycja przypadła do gustu. Składniki: mięso z wędzonego pstrąga - użyłam 125 g w opakowaniu 3 jajka ugotowane na twardo spora garść delikatnej sałaty (użyłam batawskiej) pęczek rzodkiewek 1 szklanka ugotowanej zielonej fasolki szparagowej kilka suszonych pomidorów z oliwy Sos: 1 łyżka majonezu 1 mały kubek jogurtu naturalnego kilka(...)kropel soku z cytryny sól, pieprz i cukier do smaku Sałatę umyć, porwać na kawałki. Ułożyć na półmisku lub talerzach. Ułożyć jajka pokrojone w ósemki, fasolkę, rzodkiewkę pokrojoną w plasterki oraz drobno posiekane suszone pomidory. Składniki sosu wymieszać dokładnie i polać wierzch sałatki
Czerwień i błękitSkładniki na 10 foremek: 4 łyżeczki żelatyny 0,5 litra wywaru warzywnego 2 puszki polędwiczek z łososia w sosie koperkowym Super Fish Prestige garść mini marchewek mrożonych garść różyczek brokuła mrożonych kilka listków pietruszki gałązka świeżego rozmarynu 2 jajka ugotowane na twardo pieprz biały sok z cytryny do skropienia przed podaniem Wykonanie: Na początku ugotowałam marchewki i brokuł(...)przez gazę, aby pozby ć się pływających przypraw. Doprawiłam pieprzem. Łososia z puszek wyłożyłam na talerz i usunęłam z mięsa sos. W przygotowanych silikonowych foremkach do muffinek poukładałam warzywa i zioła, łososia, a na koniec plasterek jajka na twardo. Żelatynę rozpuściłam w kilku łyżkach wody, do lekko ciepłego bulionu wlałam żelatynę i rozprowadziłam w bulionie. Foremki z warzywami
Blondynka Gotujejajku, a potem w grzybowej panierce i smażymy na rumiano. Kotlety proponuje podać z ziemniakami i sałatką z ogórka, sałaty, pomidora i kukurydzy z sosem vinaigrette. Gotowe! :) Rozliczenie: 4 kotlety (ok 400g)- około 6zł jajko- 0,50zł grzyby- około 5zł reszta składników- około 2zł ziemniaki- 1kg- 1,50zł sałatka - około 8zł Z podanych składników otrzymacie 4 porcje obiadowe
Czerwona PorzeczkaSkładniki na ok 5 hamburgerów: pierś z kurczaka 1 szt. (czyli dwie połówki :) ) cebula 1 szt. jajko 1 szt. bułka namoczona w mleku lub bułka tarta ok 2 łyżek ser topiony w plastrach 5 szt. ogórek świeży pomidor majonez keczup sos czosnkowy przepis sałata 5 liści sól i pieprz bułka do hamburgera (u mnie z sezamem(...)cebuli. Do zmielonego mięsa z cebulą dodaję jedno jajko, sól, pieprz, bułkę, formuję kotlety i smażę na rozgrzanej patelni z każdej strony. Mam dwa sposoby robienia hamburgerów: Bułkę kroję na pół, spód i górę smaruję keczupem i majonezem. Na spód kładę sałatę a na nią kotleta, ser topiony, polewam obficie sosem czosnkowym, dwa plastry pomidora, kilka plasterków ogórka i przykrywam
Kuchnia Vikiwykwintna lecz w smaku zadowoli niejednego smakosza. Proste składniki i tzw. "kropka nad i" w postaci uprażonych ziaren słonecznika oraz sosu czosnkowego znacznie podnoszą jej walory smakowe :) Składniki: 1 duża pierś z kurczaka 1/2 brokuła 4 jajka 2 łyżki słonecznika sól, pieprz, przyprawa do kurczaka, papryka słodka 2 łyżeczki majonezu 3 łyżki jogurtu naturalnego 2 ząbki czosnku Jajka ugotować(...)solą, pieprzem, słodką papryką oraz przyprawą do kurczaka i usmażyć na złoty kolor. Wystudzić. W misce warstwami układać: brokuła, kurczaka i jajka. Majonez wymieszać z jogurtem. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić solą, pieprzem i szczyptą cukru. Gotowym sosem polać sałatkę. Słonecznik uprażyć na patelni i posypać nim sałatkę
My simple kitchen