jajka w sosie - 3000 przepisów (strona:86/200)

Kotlety Ryżowe 171

moim stole. Chwila zastanowienia, przegląd składników, które posiadam i wymyśliłam. Kotlety ryżowe są ciekawym pomysłem na codzienny obiad. Rewelacyjnie pasują do sosu pomidorowego albo pomidorowego indyjskiego chutney`u. Ładnie wyglądają i jeszcze lepiej smakują. Składniki: ¾ szklanki ryżu 4 jajka ½ pęczku natki pietruszki 1 łyżka mąki sól pieprz bułka tarta do opanierowana kotletów olej do smażenia Wykonanie: 3 jajka ugotować

Mama Gotuje
Wielkanoc 2015 591

znajdą się na naszym wielkanocnym stole, życząc przy okazji wspaniałych Świąt w gronie najbliższych , smacznego jajka I mokrego dyngusa  :)      Wiekanocne zajączki    Wielkanocne gniazdka    Sernik wiedeński II    Sałatka warzywna II    Sałatka śledziowa z sosem tatarskim    Sałatka ziemniaczana     Wielkanocne śniadanie

Smaki Edyty
Buraczane burgery 128

towarzystwo - jeśli ktoś nie może jeść- można próbować bez, ale są wtedy mniej stabilne), 2 ząbki czosnku (z wyciskacza), 3 łyżki sosu sojowego (jest bardzo ważny), sól, pieprz, papryka słodka do smaku, szczypta gałki muszkatołowej, łyżka kminku. 1 jajko, lub substytut (tzn. mielone siemię lniane zalane wodą letnią i doprowadzone do konsystencji galarety) Przygotowanie: to wszystko mieszamy i formujemy

Kwarek - mocno minimalistyczne przepisy
Stir fry ! 197

minutach . Do przygotowania dania (dla 2 osob) niezbędne jest : Schab stir fry 2 plasterki schabu łyżka miodu łyżka sosu sojowego Ostra papryka do smaku garść kurek lub innych grzybów leśnych 1 liść kapusty pekińskiej     2 . Jajka w koszulce   2 jaja łyżka octu woda     3. Makaron Makaron wstęgi woda sól Gotujemy wodę

Wspólne smaki
Sałatka z szynką szwarcwaldzką i panierowanym serem camembert 312

miseczki wlewamy oliwę, ocet basamiczny, miód i sok z cytryny. Za pomocą ubijaczki lub widelca łączymy ze sobą składniki, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy solą i pieprzem.PRZYGOTOWANIE sałatki:W pierwszej kolejności panierujemy pokrojony w plastry ser camembert w jajku i bułce tartej. Zalecam podwójna panierkę. Ser smażymy na oleju z obu stron, aż nabierze złocistego koloru. Usmażony układamy na ręczniku papierowym

kulinarnyJa
Pierogi z gorgonzolą i gruszką 179

pierogi na obiad i mimo braku mięsa, wszyscy byli zadowoleni i najedzeni :) Składniki:  ciasto 560 g mąki 1 jajko 2 łyżki oleju 1,25 szklanki  gorącej wody farsz 3 duże gruszki 200 g sera gorgonzoli sos 100 g sera gorgonzoli 1 łyżka masła Przygotowanie: Gruszki obieramy i pozbywamy się nasienia - tarkujemy na tarce z grubymi oczkami. Starkowane gruszki

Niezły Młynek
Kampania jakości produktów marki Tesco / 2 135

mięsa drobiowego. Smak potrawy bardzo dobra. Zioła mają bardzo duży wpływ na smak. Pieprz czarny ziarnisty – użyłam do zup i sosów. Smak dobry,  wpływ na smak  w jakimś stopniu jest. Magda :Pieprz czarny ziarnisty - sałatka wiosenna z jajkiem, doprawiłam całą sałatkę, pieprz wyrazisty w smaku, dobrze wysuszony, w smaku dosyć ostry. Sałatka nabrała ostrości i smak sezonowych warzyw

Magiczne Życie Marty
miły wieczór andrzejkowy. 163

prezent andrzejkowy - żurawinowa flaszeczka. :) Zjedli, wypili grzdylka i padli. Nawet nie zdążyliśmy powróżyć z majonezu. Składniki: bułka do hamburgera mięso mielone jajko trochę bułki tartej przyprawa do mięsa mielonego boczek ser sałata ogórek konserwowy pomidor sałata czerwona cebula sos tatarski sos bbq musztarda Mięso wsadzamy do miski, dodajemy przyprawy, jajco i bułkę. Mieszamy. Formułujemy kotleta i smażymy na małej ilości

Brzuszki Łakomczuszki
Sznycle z kalarepy i selera 242

jednym rozmącić jajka, do dwóch kolejnych wsypać mąkę oraz płatki owsiane.Plastry selera i kalarepy obtaczać w mące, potem moczyć w rozmąconym jajku, na koniec panierować w płatkach owsianych.Smażyć na rozgrzanym oleju, na złoty kolor.Do sznycli polecam sos jogurtowy.SOS JOGURTOWY:4 pełne łyżki jogurtu greckiego1 płaska łyżka majonezu kilkanaście liści bazylii ( lub zamiennie: świeży koper )sól, pieprzWszystkie składniki wymieszać. Smacznego

kolorowotorcikowo
Kopytka 115

prosty, ale najważniejsze jest to, żeby ziemniaki były dobrze odparowane i dopiero potem przeciśnięte przez praskę. Uwielbiam jeść kopytka z różnymi sosami :) Składniki: 70 dag ugotowanych ziemniaków, 2 szklanki mąki pszennej, 1 lub 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 1 jajko, Wszystkie składniki zagniatamy ze sobą. Formujemy wałeczek i kroimy ukośnie na kawałki o długości 3 cm. Wkładamy partiami do wrzącej osolonej

Delicious Titbits
Gołąbki z mięsem w sosie pomidorowym 178

kaszę - to zostawiam Wam. Chcę Wam pokazać moją i mojej rodziny ulubioną wersję gołąbków w sosie pomidorowym. Już dziś życzę Wam smacznego :) Składniki: 1 główka białej kapusty 500 g mięsa wieprzowego 1 duży świeży pomidor 1 l passaty 2 średnie cebule 1 jajko 2 ząbki czosnku sól, pieprz, cukier, ziele angielskie, 3 liście laurowe, vegeta natur, papryka słodka(...)miski wkładamy mielone mięso wieprzowe, jajko, zeszkloną na oleju i posiekaną drobno cebulę oraz rozgniecione ząbki czosnku. Połowę suchej kajzerki namaczamy w ciepłej wodzie – gdy namięknie, odciskamy wodę i dodajemy do farszu. Przyprawiamy solą, pieprzem, majerankiem, vegetą oraz papryką słodką i ostrą. Dolewamy 1/3 szklanki wody (najlepiej gazowanej, mięso będzie "puszyste"). Sos: Świeżego pomidora kroimy na mniejsze

Zasmakuj Kuchni
Tunezyjska pieczona sałatka - Meshweya 237

powiązane z kuchnią hiszpańską (salata mishwiyya prawdopodobnie wywodzi się od katalońskiej sałatki escalivada - to przecież Hiszpanie przywieźli z Nowego Świata, czyli kontynentu Amerykańskiego, pomidory i paprykę), połączenie tuńczyka, jajka, anchois oraz oliwek przywodzi mi na myśl sałatkę nicejską, symbol południowej Francji. Nieco zakręciłam, ale tym skojarzeniem z francuskim klasykiem chciałam Was zachęcić i przekonać do przygotowania Meshweya(...)Składniki sałatki ułóż w dekoracyjny sposób na osobnych talerzach - najpierw pieczone warzywa, potem ćwiartki jajka, duże kawałki tuńczyka, tu i tam ułóż fileciki anchois, następnie posyp oliwkami i kaparami. W miseczce wymieszaj oliwę, sok z cytryny, kminek, sól i pieprz i otrzymanym sosem polej sałatkę

Chilli Czosnek i Oliwa
Sos koperkowy + film 319

Banalnie prosty, aromatyczny i bardzo smaczny sos koperkowy na ciepło bez śmietany to świetny dodatek do różnego rodzaju potraw klopsików lub sztuki mięsa, bardzo często podaje go z ziemniakami i jajkiem ugotowanym na twardo. składniki na 3 porcje 3 łyżki masła 3 łyżki mąki pszennej 3/4 szklanki mleka 1 szklanka bulionu pęczek koperku szczypta soli przepis W garnku na małym

Smakowite Dania
Dorsz, migdały, parmezan i aioli 218

Bardzo lubię panierowanego, smażonego dorsza. Dzisiaj pozwoliłam sobie zrobić panierkę z migdałowej mąki i parmezanu, a jako przystawkę przygotowałam prostą surówkę z marchewki i pietruszki. Do ryby przyrządziłam również sos aioli. Młode ziemniaczki “w mundurkach” posypane świeżutkim koprem…oj tak, typowy letni obiad. Polecam również dorsza zapiekanego ze szparagami , smażonego dorsza z boczkiem i karmelizowaną kapustą oraz(...)Podziel rybę na 4 porcje. Dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj migdały z parmezanem. Zamocz porcje ryby w jajku, a następnie obtocz w panierce. Smaż na rozgrzanym oleju przez 2 minuty po każdej stronie. Dobrze upieczona ryba powinna być lśniąca w środku. Sos aioli 200 ml domowego majonezu, tutaj przepis 1 pieczony czosnek 2 łyżki posiekanego szczypiorku sól i pieprz

codojedzenia
Śródziemnomorskie przysmaki i mieszana sałatka hiszpańska 227

dozownikiem, o pojemności 260 ml. Jest gęsty, słodkawy, z delikatnym octowym posmakiem. Do sosu jest dołączoną ulotka w języku polskim  ze zdjęciami w jaki sposób możemy serwować ten sos. Kapary w zalewie Kapary wybrałam ze względu na mojego męża, który jest ich niezmiennym  wielbicielem od wielu lat. Kapary firmy Lombardi zdecydowanie odbiegają jakością od tych kupowanych w marketach(...)olejugarść kaparówoliwa z oliwek EVsos balsamicznysólpieprz Wykonanie:Sałatę kroimy w paski, układamy w salaterce i na nią kładziemy pomidory i jajka pokrojone w ósemki, cebulę pokrojoną w piórka, kawałki tuńczyka i kapary. Wszystko polewamy oliwą z oliwek i sosem balsamicznym, przyprawiamy solą i pieprzem do smaku

Kulinarne przygody Gatity