jajka w sosie - 3000 przepisów (strona:94/200)

Makaron z sosem koperkowym 175

chwilę postawić na ogniu. Doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Zamiast jajka można dodać 2 łyżki dobrej, tłustej śmietany. Marchewkę po obraniu kroimy w długie paski, gotujemy do miękkości w niewielkiej ilości wody z odrobiną masła, soli i cukru. Taki sos zapewne byłby wspaniałym dodatkiem do ryby smażonej, ale w wersji minimalistycznej też jest ok. To obiecany

Proste Potrawy
Klopsy z ziołami. 124

sosie, do wiosennych, ziołowych sosów i oczywiście do klopsów. Lubię zapach świeżego lubczyku, ale teraz w środku zimy z powodzeniem zastępuję go suszonym, pamiętając, że suszonego dodaję połowę porcji. Zachęcam wszystkich do spróbowania tych klopsów, bo są naprawdę niesamowite, soczyste i oszałamiająco pachnące. Pyszne!!! Składniki na klopsy z ziołami 50 dag mięsa mielonego 2 jajka 1 drobno pokrojona cebula(...)Mięso mielone przekładamy do sporej miski, dodajemy lekko roztrzepane jajka, cebulę, namoczone i odciśnięte bułki, musztardę, sól, pieprz, lubczyk, majeranek, rozmaryn i dokładnie wyrabiamy. Z masy formujemy małe klopsy, które obtaczamy w mące i smażymy na złoty kolor na rozgrzanym oleju. Podajemy z sosem pomidorowym i ryżem. Pycha!!!      Polecam też przepis na  pulpeciki duszone w sosie

Rozpustne gotowanie
Kacze uda w winie i pomarańczach 219

kaczych udek, 2 pomarańczy, 1 limonki, 150 gram suszonych śliwek, 0,5 litra czerwonego półwytrawnego wina, 3 marchewek, 1 jabłka, 1 kg ziemniaków, 150 gram mąki ziemniaczanej, 2 jajek, 3 cm korzenia imbiru, 50 gram masła, pęczka natki świeżej kolendry, 3 łyżeczek mielonego kardamonu,  3 goździków, 4 liści laurowych, soli, świeżo mielonego czarnego pieprzu, oliwy. Przygotowanie dania rozpocząłem(...)był on za rzadki, należy gotować go bez przykrycia w celu odparowania nadmiaru płynu i zagęszczenia sosu. W międzyczasie, podczas duszenia mięsa przygotowałem kluski śląskie. W tym celu u gotowałem kilogram obranych ziemniaków i jeszcze ciepłe przecisnąłem je przez prasę. Dodałem 2 jajka i 150 gram mąki ziemniaczanej i wyrobiłem z nich gładkie ciasto. Ciasto podzieliłem na 4 części

Wyprawy kulinarne
Placki warzywne w kremowym sosie z kurkami 159

oczkach lub przy pomocy robota kuchennego.Starte warzywa przekładamy do miski. Dodajemy jajka, mąkę, bułkę tartą, mleko oraz posiekaną natkę pietruszki. Doprawiamy solą i pieprzem. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączymy.Placki smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron. Usmażone na złoto układamy na ręczniku papierowym, aby odsączyć olej.PRZYGOTOWANIE sosu z kurkami:W pierwszej kolejności dokładnie myjemy kurki w zimnej wodzie

kulinarnyJa
Spaghetti z pomidorami i kotlecikami warzywnymi 158

kilku minutach powinny zmienić swoją konsystencję i bardziej przypominać sos. Na koniec dodać posiekane listki bazylii. Pieczarki oraz oba rodzaje papryki pokroić w drobną kostkę. Warzywa podsmażyć na rozgrzanej oliwie i przełożyć do miski. Następnie dodać posiekaną natkę pietruszki, starty na tarce o dużych oczkach ser i jajka. Przyprawić do smaku. Ponownie rozgrzać patelnię i nakładać łyżką niewielkie porcje masy

Pasja Smaku
Pieczeń rzymska. 153

Pieczeń rzymska to nic innego jak klops, tyle tylko, że nadziany jajkami ugotowanymi na twardo. Można ją podawać na ciepło jak i na zimno. Pyszna jest taka prosto z piekarnika, pokrojona w grube plastry z dodatkiem tłuczonych ziemniaczków i sałaty ze śmietaną, a wszystko podlane sosem, np. koperkowym, albo pieczeniowym. Natomiast jak już ostygnie świetnie sprawdza się na imprezach

Rozpustne gotowanie
Zapiekane gnocchi w aromatycznym sosie pomidorowo-bazyliowym 182

kopytka!!!' :)Dziś jednak zachęcam Was do przygotowania kopytek w zupełnie innej odsłonie- w aromatycznym sosie na bazie soku pomidorowego i dużej ilości świeżej bazylii i zapiekane w piekarniku.Danie proste, pospolite, a równocześnie wykwintne, nieprawdaż? :)Gnocchi*:* ziemniaki- 1/2 kg* mąka- 2 szkl. + do podsypywania* jajko- 1 szt.* sól i pieprzSos pomidorowo-bazyliowy:* sok pomidorowy- 1 litr* bazylia- cała doniczka* czosnek(...)części, każdą z nich formować- na oprószonym mąką blacie- w wałek, delikatnie spłaszczyć i pokroić.Gotować we wrzącej i posolonej wodzie przez około pół minuty od wypłynięcia.Sos pomidorowo-bazyliowy:Do soku pomidorowego dodać sprasowany czosnek, świeżą poszatkowaną bazylię oraz przyprawy i wymieszać.Przygotowanie:Piekarnik nagrzać do 200 stopni.Spród oraz boki naczynia do zapiekania posmarować oliwą, przełożyć kopytka

Kraina Miodem Płynąca
Szynka duszona w cydrze z dyniowymi placuszkami 141

masła 2 ząbki czosnku 250 ml cydru lubelskiego 500 ml bulionu warzywnego liść laurowy ziele angielskie czubryca sól ,pieprz Placki z dyni: 1 kg miąższu z dyni zioła prowansalskie jajko mąka cebula sól ,pieprz olej do smażenia Przygotowanie   Kotlety z szynki oprószamy solą oraz pieprzem ,obtaczamy w mące i smażymy po minucie z obu stron. W rondlu ,na maśle(...)mięso. Dusimy pod przykryciem około 30 min. Do smaku sos doprawiamy solą i pieprzem (sos można zredukować do uzyskania ulubionej gęstości lub zaprawić zasmażką). W czasie gdy mięso dusi się ,przygotowujemy placki z dyni. Dynię obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wbijamy jajko ,dodajemy zioła prowansalskie ,posiekaną cebulę ,sól ,pieprz i mąkę (ciasto musi być lekko lejące) ,dokładnie

R'n'G Kitchen
Pieczone pierogi ze szpinakiem (kruche) 267

jest niezbędny, najlepiej maczać kolejne kawałki pieroga w sosie. Smak sosu bardzo dobrze współgra z nieco pikantnym nadzieniem szpinakowym. Ciekawa odmiana dla zwykłych, gotowanych pierogów.  Pieczone pierogi ze szpinakiem (kruche)PRZEPISTemperatura: 190oC | Czas pieczenia: ok. 25 min. Ciasto (źródło: przepisymajki.bloog.pl) 2 szkl mąki pszennej 2 całe jajka 2 łyżki roztopionego masła szczypta soli 1/2 łyżeczki cukru gorąca woda

coolinarnastrefa.blogspot.com
Gołąbki z włoskiej kapusty z marchewką, papryką i kukurydzą 163

dodałam więcej niż zwykle warzyw - cebulkę, marchewkę, paprykę, kukurydzę, koperek. Całość polana gęstym sosem pomidorowym z cebulką - wyszło przepysznie. SKŁADNIKI: (na ok 15 gołąbków) 1 główka kapusty włoskiej 1 szkl ryżu (lub trochę mniej, według upodobania) 0,5 kg mięsa mielonego (u mnie z szynki) 2 jajka 2 cebule 2 marchewki 1/2 czerwonej papryki 2 ząbki czosnku 1 pęczek koperku(...)wymieszać z jajkami, cebulą, marchewką, papryką, czosnkiem, koperkiem i ryżem. Doprawić do smaku. 7. Duży garnek wyłożyć pozostawionymi liśćmi (zapobiegnie to ewentualnemu przypaleniu się gołąbków). Farsz zawijać w obgotowane liście, układać w garnku. Gotowe gołąbki zalać bulionem (aby wszystkie były przykryte). Gotować ok 45-60 min (w zależności od wielkości) od momentu zagotowania. 8. Podawać z sosem pomidorowym

Kto ugości moich gości?
Pulpety w sosie pomidorowo paprykowym 1996

okazji wizyty w sklepie kupiłam sporo innych rzeczy, między innymi krojone pomidory w kartoniku, postanowiłam te produkty wykorzystać do zrobienia szybkiego obiadu. I tak powstał przepis na pulpety w sosie pomidorowo paprykowym. Polecam, bo smaczne! A przy okazji przypominam Wam o trwającym konkursie, organizowanym przez sieć Intermarche. Wystarczy kliknąć na podany link    pelnywozek.pl ,  aby wziąć(...)sztuk 300 g mielonego mięsa wieprzowego  1  jajko, lekko roztrzepane 1/4 szklanki kaszy kuskus 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne pęczek pietruszki, posiekanej szczypta soli morskiej świeżo zmielony czarny pieprz 2 łyżki oleju  lub oliwa z oliwek Na sos paprykowy 1/2 papryki - zielonej 1/2 czerwonej 390 g opakowanie krojonych pomidorów  1 czerwona cebula

Stare Gary
Pulpety w sosie pomidorowym 137

Klasyczne i proste danie czyli pulpety w sosie pomidorowym. Można je podawać z ziemniakami, ryżem , kaszą lub makaronem. Składniki: 500 g mięsa mielonego wieprzowego 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka majeranku 1/2 łyżeczki bazylii 1 jajko 1 łyżka bułki tartej 1 przecier pomidorowy 200 g 1 liść laurowy 2 łyżki mąki 3 łyżki oleju 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Mięso(...)włożyć do miski, dodać jajko, bułkę tartą, majeranek,czosnek przeciśnięty przez praskę,drobno posiekaną cebulę,sól,pieprz i wszystko dokładnie wymieszać. Do garnka wlać 1,5 l wody i zagotować. Z mięsa uformować kuleczki i każdą obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć pulpety delikatnie z każdej strony po czym przełożyć je  do gotującej się wody. Dodać

O kuchni z uczuciem
Terrina wielkanocna 2683

zaś proponuję Wam przygotować wyśmienite w smaku, ale przede wszystkim bardzo efektowne, ale i mało pracochłonne danie:  galaretka wielkanocna, czy też inaczej Terrina wielkanocna,  będzie prawdziwą ozdobą wielkanocnego stołu. Jajko, które jest synonimem Wielkanocy  jest obowiązkowym składnikiem terriny, do tego kolorowe warzywa, gotowana szynka i dobrze doprawiona masa śmietanowo-majonezowa. Wyglądem przypomina trochę deser: Jogurtowiec z galaretkami (lubicie?). Taka galaretka(...)możemy w 150 ml wrzącej wody rozpuścić 1/2 kostki warzywnej. Śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy sos majonezowy, dalej ubijamy, doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy zaczynający tężeć rosół z żelatyną, chwilkę ubijamy, aż się wszystko połączy. Formę wyściełamy folią spożywczą, na dnie układamy gotowane jajka, warzywa z szynką.i zalewamy przygotowaną białą masą, wstawiamy do lodówki do stężenia. Ja przygotowałam rano

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Tarta z pomidorami i sosem czosnkowym na kruchym spodzie 202

Pomidory i sos czosnkowy. Dla mnie połączenie idealne :) Mój Mąż jakoś tez nie narzeka na tę mieszankę smakową. Czy Wam Kochani posmakuje?  Mam nadzieję, że tak, bo ja często wracam do tego połączenia...zwłaszcza na kruchym spodzie :) Składniki: 250 g mąki 150 g masła szczypta soli jajko   300ml śmietany 18% 6-8 ząbków czosnku 40dag sera żółtego(...)piec kolejne 10minut. W międzyczasie przygotowujemy nadzienie. Śmietanę mieszamy z jajkiem i żółtkiem. Dodajemy do niej czosnek wyciśnięty przez praskę i wsypujemy część startego żółtego sera. Przyprawiamy solą, pieprzem, papryka oraz bazylią i ziołami prowansalskimi. Pomidory kroimy w plastry. Pomidory z puszki blendujemy i przyprawiamy solą, pieprzem i bazylią. Sos pomidorowy wykładamy na przestudzoną tartę. Układamy na niej plastry salami

ChilliJemy
Wesołych Świąt 146

zastąpić Masłem) przyprawa korzenna całe opakowanie Lukier; 2 białka z jajka cukier puder 200g sok z cytryny 2 łyżeczki Dekoracja; Czekolada 1/4 tabliczki mlecznej margaryna 10 g   lukier wg uznania barwnik zielony do żywności wg uznania kolorowa posypka wg uznania pisaki (sprzedawane w paczkach po 4 sztuki) sos fioletowy wg uznania 1. Z podanych składników zagniatamy ciasto i wstawiamy

pichciszto