jajka w sosie - 3000 przepisów (strona:93/200)

Sałatka z wędzoną makrelą i ogórkiem małosolnym 227

ułożyć garść sałaty (u mnie mix masłowej, rukoli i roszponki). Na sałacie układamy pokrojone w grubsze plasterki ogórki małosolne, jajka pokrojone w ćwiartki oraz kawałki wędzonej makerli. Jogurt ,majonez i musztardę dokładnie wymieszać z olejem i polać sałatkę. Jeśli sos będzie za gęsty dodać więcej oleju

Monia miesza i gotuje
KOTLETY Z KASZY JAGLANEJ W KILKU ODSŁONACH 166

Smakują zarówno na ciepło, u mnie podane z sosem pieczarkowym, jak i na zimno- jak chrupiąca kanapka, wytrawne ciacha. Polecam, może zauroczą również i was. Ja przygotowywałam od razu z podwójnej porcji, dlatego piekłam je na dwóch poziomach piekarnika, stąd termoobieg. W wersji oryginalnej były daniem wegańskim, ja dodałam do nich jajko, więc są już tylko wegetariańskie, ale dla mnie(...)mnie kolorowy) - 1/2 łyżeczki kurkumy - 1/2 łyżeczki wędzonej papryki - 1 jajko (w wersji wegańskiej zamienić na zmiksowane jabłko) - 1/2 łyżki skrobi ziemniaczanej - olej kokosowy do podsmażenia cebuli i czosnku - kumin (można pominąć) - kozieradka (pominęłam) +dodatkowo: - ziarna do obtoczenia kotletów: słonecznik, siemię lniane, sezam, itp. - szczypior do posypania - ulubiony sos, u mnie pieczarkowy *szklanka 250ml Na suchej patelni podprażyć sezam (tylko

Smaczne Zdrowe
Winegret ze śledziem i burakami 131

oleju na ręczniku papierowym i pokroić w kostkę. Żółtko (z jajka przed rozbiciem sparzonego) utrzeć z musztardą, szczyptą soli i cukru, dalej ucierając dodawać olej, a następnie sok z cytryny. Doprawić do smaku solą i cukrem. Wszystkie składniki winegretu wymieszać w misce lub ułożyć na talerzu. Podawać z sosem.   zastawa

królestwo garów
Makaron z sosem koperkowym 183

chwilę postawić na ogniu. Doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Zamiast jajka można dodać 2 łyżki dobrej, tłustej śmietany. Marchewkę po obraniu kroimy w długie paski, gotujemy do miękkości w niewielkiej ilości wody z odrobiną masła, soli i cukru. Taki sos zapewne byłby wspaniałym dodatkiem do ryby smażonej, ale w wersji minimalistycznej też jest ok. To obiecany

Proste Potrawy
Klopsy z ziołami. 134

sosie, do wiosennych, ziołowych sosów i oczywiście do klopsów. Lubię zapach świeżego lubczyku, ale teraz w środku zimy z powodzeniem zastępuję go suszonym, pamiętając, że suszonego dodaję połowę porcji. Zachęcam wszystkich do spróbowania tych klopsów, bo są naprawdę niesamowite, soczyste i oszałamiająco pachnące. Pyszne!!! Składniki na klopsy z ziołami 50 dag mięsa mielonego 2 jajka 1 drobno pokrojona cebula(...)Mięso mielone przekładamy do sporej miski, dodajemy lekko roztrzepane jajka, cebulę, namoczone i odciśnięte bułki, musztardę, sól, pieprz, lubczyk, majeranek, rozmaryn i dokładnie wyrabiamy. Z masy formujemy małe klopsy, które obtaczamy w mące i smażymy na złoty kolor na rozgrzanym oleju. Podajemy z sosem pomidorowym i ryżem. Pycha!!!      Polecam też przepis na  pulpeciki duszone w sosie

Rozpustne gotowanie
Kacze uda w winie i pomarańczach 227

kaczych udek, 2 pomarańczy, 1 limonki, 150 gram suszonych śliwek, 0,5 litra czerwonego półwytrawnego wina, 3 marchewek, 1 jabłka, 1 kg ziemniaków, 150 gram mąki ziemniaczanej, 2 jajek, 3 cm korzenia imbiru, 50 gram masła, pęczka natki świeżej kolendry, 3 łyżeczek mielonego kardamonu,  3 goździków, 4 liści laurowych, soli, świeżo mielonego czarnego pieprzu, oliwy. Przygotowanie dania rozpocząłem(...)był on za rzadki, należy gotować go bez przykrycia w celu odparowania nadmiaru płynu i zagęszczenia sosu. W międzyczasie, podczas duszenia mięsa przygotowałem kluski śląskie. W tym celu u gotowałem kilogram obranych ziemniaków i jeszcze ciepłe przecisnąłem je przez prasę. Dodałem 2 jajka i 150 gram mąki ziemniaczanej i wyrobiłem z nich gładkie ciasto. Ciasto podzieliłem na 4 części

Wyprawy kulinarne
Placki warzywne w kremowym sosie z kurkami 171

oczkach lub przy pomocy robota kuchennego.Starte warzywa przekładamy do miski. Dodajemy jajka, mąkę, bułkę tartą, mleko oraz posiekaną natkę pietruszki. Doprawiamy solą i pieprzem. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączymy.Placki smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron. Usmażone na złoto układamy na ręczniku papierowym, aby odsączyć olej.PRZYGOTOWANIE sosu z kurkami:W pierwszej kolejności dokładnie myjemy kurki w zimnej wodzie

kulinarnyJa
Spaghetti z pomidorami i kotlecikami warzywnymi 166

kilku minutach powinny zmienić swoją konsystencję i bardziej przypominać sos. Na koniec dodać posiekane listki bazylii. Pieczarki oraz oba rodzaje papryki pokroić w drobną kostkę. Warzywa podsmażyć na rozgrzanej oliwie i przełożyć do miski. Następnie dodać posiekaną natkę pietruszki, starty na tarce o dużych oczkach ser i jajka. Przyprawić do smaku. Ponownie rozgrzać patelnię i nakładać łyżką niewielkie porcje masy

Pasja Smaku
Pieczeń rzymska. 165

Pieczeń rzymska to nic innego jak klops, tyle tylko, że nadziany jajkami ugotowanymi na twardo. Można ją podawać na ciepło jak i na zimno. Pyszna jest taka prosto z piekarnika, pokrojona w grube plastry z dodatkiem tłuczonych ziemniaczków i sałaty ze śmietaną, a wszystko podlane sosem, np. koperkowym, albo pieczeniowym. Natomiast jak już ostygnie świetnie sprawdza się na imprezach

Rozpustne gotowanie
Zapiekane gnocchi w aromatycznym sosie pomidorowo-bazyliowym 192

kopytka!!!' :)Dziś jednak zachęcam Was do przygotowania kopytek w zupełnie innej odsłonie- w aromatycznym sosie na bazie soku pomidorowego i dużej ilości świeżej bazylii i zapiekane w piekarniku.Danie proste, pospolite, a równocześnie wykwintne, nieprawdaż? :)Gnocchi*:* ziemniaki- 1/2 kg* mąka- 2 szkl. + do podsypywania* jajko- 1 szt.* sól i pieprzSos pomidorowo-bazyliowy:* sok pomidorowy- 1 litr* bazylia- cała doniczka* czosnek(...)części, każdą z nich formować- na oprószonym mąką blacie- w wałek, delikatnie spłaszczyć i pokroić.Gotować we wrzącej i posolonej wodzie przez około pół minuty od wypłynięcia.Sos pomidorowo-bazyliowy:Do soku pomidorowego dodać sprasowany czosnek, świeżą poszatkowaną bazylię oraz przyprawy i wymieszać.Przygotowanie:Piekarnik nagrzać do 200 stopni.Spród oraz boki naczynia do zapiekania posmarować oliwą, przełożyć kopytka

Kraina Miodem Płynąca
Szynka duszona w cydrze z dyniowymi placuszkami 153

masła 2 ząbki czosnku 250 ml cydru lubelskiego 500 ml bulionu warzywnego liść laurowy ziele angielskie czubryca sól ,pieprz Placki z dyni: 1 kg miąższu z dyni zioła prowansalskie jajko mąka cebula sól ,pieprz olej do smażenia Przygotowanie   Kotlety z szynki oprószamy solą oraz pieprzem ,obtaczamy w mące i smażymy po minucie z obu stron. W rondlu ,na maśle(...)mięso. Dusimy pod przykryciem około 30 min. Do smaku sos doprawiamy solą i pieprzem (sos można zredukować do uzyskania ulubionej gęstości lub zaprawić zasmażką). W czasie gdy mięso dusi się ,przygotowujemy placki z dyni. Dynię obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wbijamy jajko ,dodajemy zioła prowansalskie ,posiekaną cebulę ,sól ,pieprz i mąkę (ciasto musi być lekko lejące) ,dokładnie

R'n'G Kitchen
Pieczone pierogi ze szpinakiem (kruche) 277

jest niezbędny, najlepiej maczać kolejne kawałki pieroga w sosie. Smak sosu bardzo dobrze współgra z nieco pikantnym nadzieniem szpinakowym. Ciekawa odmiana dla zwykłych, gotowanych pierogów.  Pieczone pierogi ze szpinakiem (kruche)PRZEPISTemperatura: 190oC | Czas pieczenia: ok. 25 min. Ciasto (źródło: przepisymajki.bloog.pl) 2 szkl mąki pszennej 2 całe jajka 2 łyżki roztopionego masła szczypta soli 1/2 łyżeczki cukru gorąca woda

coolinarnastrefa.blogspot.com
Gołąbki z włoskiej kapusty z marchewką, papryką i kukurydzą 173

dodałam więcej niż zwykle warzyw - cebulkę, marchewkę, paprykę, kukurydzę, koperek. Całość polana gęstym sosem pomidorowym z cebulką - wyszło przepysznie. SKŁADNIKI: (na ok 15 gołąbków) 1 główka kapusty włoskiej 1 szkl ryżu (lub trochę mniej, według upodobania) 0,5 kg mięsa mielonego (u mnie z szynki) 2 jajka 2 cebule 2 marchewki 1/2 czerwonej papryki 2 ząbki czosnku 1 pęczek koperku(...)wymieszać z jajkami, cebulą, marchewką, papryką, czosnkiem, koperkiem i ryżem. Doprawić do smaku. 7. Duży garnek wyłożyć pozostawionymi liśćmi (zapobiegnie to ewentualnemu przypaleniu się gołąbków). Farsz zawijać w obgotowane liście, układać w garnku. Gotowe gołąbki zalać bulionem (aby wszystkie były przykryte). Gotować ok 45-60 min (w zależności od wielkości) od momentu zagotowania. 8. Podawać z sosem pomidorowym

Kto ugości moich gości?
Pulpety w sosie pomidorowo paprykowym 2003

okazji wizyty w sklepie kupiłam sporo innych rzeczy, między innymi krojone pomidory w kartoniku, postanowiłam te produkty wykorzystać do zrobienia szybkiego obiadu. I tak powstał przepis na pulpety w sosie pomidorowo paprykowym. Polecam, bo smaczne! A przy okazji przypominam Wam o trwającym konkursie, organizowanym przez sieć Intermarche. Wystarczy kliknąć na podany link    pelnywozek.pl ,  aby wziąć(...)sztuk 300 g mielonego mięsa wieprzowego  1  jajko, lekko roztrzepane 1/4 szklanki kaszy kuskus 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne pęczek pietruszki, posiekanej szczypta soli morskiej świeżo zmielony czarny pieprz 2 łyżki oleju  lub oliwa z oliwek Na sos paprykowy 1/2 papryki - zielonej 1/2 czerwonej 390 g opakowanie krojonych pomidorów  1 czerwona cebula

Stare Gary
Pulpety w sosie pomidorowym 143

Klasyczne i proste danie czyli pulpety w sosie pomidorowym. Można je podawać z ziemniakami, ryżem , kaszą lub makaronem. Składniki: 500 g mięsa mielonego wieprzowego 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka majeranku 1/2 łyżeczki bazylii 1 jajko 1 łyżka bułki tartej 1 przecier pomidorowy 200 g 1 liść laurowy 2 łyżki mąki 3 łyżki oleju 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Mięso(...)włożyć do miski, dodać jajko, bułkę tartą, majeranek,czosnek przeciśnięty przez praskę,drobno posiekaną cebulę,sól,pieprz i wszystko dokładnie wymieszać. Do garnka wlać 1,5 l wody i zagotować. Z mięsa uformować kuleczki i każdą obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć pulpety delikatnie z każdej strony po czym przełożyć je  do gotującej się wody. Dodać

O kuchni z uczuciem

Proponowane wyszukiwania