oraz surówką z białej kapusty. Ja z ziemniaków zrezygnowałam ze względu na kalorie. PULPETY W SOSIE POMIDOROWYM (składniki na 4 porcje) - 500 gram mięsa mielonego (najlepiej drobiowe) - 1 czerstwa bułka - mała cebulka - przecier pomidorowy - kostka rosołowa - 2 ząbki czosnku- sól, pieprz- zioła prowansalskie, oregano - jajko (ja użyłam samego białka)- mąka ziemniaczana (opcjonalnie)- jogurt naturalny Bułkę włożyć do miseczki z wodą(...)poczekać aż zmięknie, następnie dokładnie odcisnąć z wody i dodać do mięsa mielonego. Cebulkę pokroić w kostkę, zeszklić z odrobiną oleju i soli, dodać do mięsa. Na koniec dodać jajko, doprawić solą i pieprzem i zagnieść mięso, aby wszystkie składniki się połączyły. Zagotować wodę z kostką rosołową, z masy mięsnej uformować kulki i wrzucić do gotującego się bulionu. Gotować około
Zgrabne Gotowanieswojej diecie gluten, jak i ciekawym smakołykiem w przekąszaniu tradycyjnym. ;) Szybkie w przygotowaniu, podawane na kąski z sosem tzatziki - serdecznie polecam. :) 1 szklanka kaszy jaglanej Kupiec 1 duże, dojrzałe awokado ok. 150g filetu z piersi kurczaka 4 spore cebule dymki 2 jajka mąka kukurydziana mleczko kokosowe szczypta proszku do pieczenia kilka gałązek natki pietruszki sok z cytryny sól(...)miseczki i czekamy aż ostygnie. Awokado obieramy ze skóry i zgniatamy na miazgę z łyżką soku z cytryny. Dymki kroimy w drobną kostkę, pietruszkę siekamy. Do wystudzonej kaszy wbijamy jajka i wlewamy kilka łyżek mleczka kokosowego. Mieszamy do połączenia składników. Dodajemy zmiażdżone awokado, cebulki i pietruszkę. Filety z piersi kurczaka ( u mnie wykrojone z dużego płata polędwiczki) kroimy w małą
Kuchenna Kontrrewolucyanaprawdę przepyszne. Z ziemniaczkami, ryżem czy kaszą i polane sosem paprykowo-pomidorowym tworzą wyśmienity obiad. Ja wszystko robię w jednej machinie, ale oczywiście da się to zrobić bez niej :) Na pulpeciki potrzebujemy 200 g piersi z kurczaka 200 g schabu 1/2 cebuli 2 ząbki czosnku 1 jajko 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej 50 g bułki(...)drobno cebulkę i czosnek i dodajemy do zmielonego mięsa.Dodajemy jajko, bułkę, musztardę, majonez i zioła. Wszystko dobrze mieszamy i wyrabiamy.Wilgotnymi dłońmi formujemy nie za duże kuleczki i układamy w naczyniu do gotowania na parze.Parujemy je min.30-40 min.W mojej maszynie, podczas gdy klopsiki się parują, na dole robi się sos i zazwyczaj jeszcze gotują się ziemniaki ( taka spryciula
Olikowa kuchniazostaw na jutrzejszy obiad.Tradycyjne poznańskie"szagówki", to super dodatek do obiadu- z ciemnym sosem pieczeniowym po prostu rewelacyjne!Moja mama lubi te kluski na słodko- polane masełkiem i posypane cukrem. Wszystko kwestia gustu! SKŁADNIKI: 1 kilogram ziemniaków, 3/4 szklanki mąki pszennej, 2 jajka oraz sól WYKONANIE: Ziemniaki na szagówki muszą być dobrej jakości i nie mogą być zbyt(...)wodniste, Do utłuczonych ziemniaków wbijamy jajka oraz wsypujemy mąkę z odrobiną soli i szybko zagniatamy, Tak przygotowane ciasto wykładamy na stolnicę podsypaną mąką i formujemy wałki o średnicy około 2 – 3 centymetrów, Wałki lekko ugniatamy, a następnie równo kroimy na skos, co 2 centymetry, Kluseczki gotuje się partiami, w osolonej wodzie, około 3 minut od wypłynięcia, Odcedzone na sicie
Kuchnia Beatysolą, dodać jajka, oliwę i wymieszać. Powinna powstać dość gęsta masa. Formować w dłoniach kotleciki, panierować najpierw w roztrzepanym jajku, a następnie w płatkach owsianych. Smażyć na średnio rozgrzanym tłuszczu z obu stron do zrumienienia. Podawać z surówkami i sosami jako samodzielne danie. Soczewica jest dość sucha w swojej konsystencji. Dlatego właśnie ja dodaję oliwę do niej. Smażenie
Codzienna kuchnia niecodziennakażdą delikatnie rozbijamy.Oprószamy solą i pieprzem.Po całośći rozsmarowujemy farsz szpinakowy. Zwijamy w roladki,spinamy wykałaczkami.Panierujemy w rozkłóconym jajku i bułce tartej,smażymy na głebokim oleju na rumiano z obu stron.Podajemy z ziemniaczkami i sałatą lodową z włoskim sosem
Z Majeczką w kuchnidobre zarówno na ciepło jak i na zimno. Co najważniejsze moja córka niejadek uwielbia te kotleciki. Do kotlecików polecam sos paprykowy , idealnie się komponuje z delikatnością mięsa. Składniki: 2 podwójne piersi z kurczaka 20-30 dag żółtego sera 3 jajka 3 łyżki majonezu 3 łyżki mąki ziemniaczanej dowolna przyprawa do kurczaka lub po prostu sól i pieprz olej do smażenia
na moim stole...litra. Warstwami ułożyłem w niej ziemniaki i łososia. Każdą warstwę ziemniaków lekko posoliłem ( można również użyć pieprzu ). Jajka wymieszałem z mlekiem ( im więcej mleka użyjemy tym bardziej zapiekanka będzie soczysta ), doprawiłem solą i pieprzem do smaku. Polałem sosem przygotowaną zapiekankę , wstawiłem formę do nagrzanego piekarnika. Piekłem 35 minut na 2 poziomie od dołu w temperaturze 200 stopni
R'n'G KitchenBakłażana podsmażyć na patelni grillowej, nie jest to konieczne, jednak ja wolę takiego. Czosnek posiekać drobno. W miseczce wymieszać jajko, czosnek, musztardę, sól i pieprz. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blaszkę do tarty (wcześniej wysmarowaną olejem), posmarować ciasto wcześniej przygotowanym sosem. Włączyć piekarnik, ustawić temperaturę 200 stopni, program góra/dół bez termoobiegu. Układać kompozycję z warzyw, zaczynając od środka. Skończywszy
Garniec Magalietarce. Dodajemy wszystkie składniki do jajek, doprawiamy pieprzem i solą. Wylewamy masę na rozgrzaną patelnię. Smażymy do momentu, aż jajko się zetnie. Składamy omlet na pół i jeszcze chwilę podsmażamy. Podajemy na ciepło z pieczywem lub bez. Można polać sosem ziołowo-jogurtowym :). Smacznego
KasiekGotujeCiasteczka o zdecydowanym smaku, idealny dodatek do różnych sosów,pomidorowego, czosnkowego, do czerwonego barszczyku, piwa itp. Składniki:-3 szklanki mąki-10 dkg masła-2 żółtka i jedno całe jajko-2 czubate łyżki kwaśnej śmietany-1,5 dkg drożdży-1/2 łyżeczki cukru-łyżeczka soli-łyżeczka ostrej papryki mielonej-3 łyżki granulowanej cebuli-10 dkg startego drobno żółtego sera
Maminek kulinarnylekko pikantna. Składniki na 11 sztuk:ciasto: 420 g mąki pszennej typ 450 190-200 ml wody 1 jajko 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki oleju 1 saszetka drożdży instant dodatki: 4 łyżki przecieru pomidorowego (użyłam Pudliszki) pół łyżeczki sosu z ostrej papryczki lub jedna bardzo drobno posiekana papryka chilli łyżeczka suszonego oregano łyżeczka czosnku granulowanego 100 g plastrów
Ze smakiem i z pasjąułożyć garść sałaty (u mnie mix masłowej, rukoli i roszponki). Na sałacie układamy pokrojone w grubsze plasterki ogórki małosolne, jajka pokrojone w ćwiartki oraz kawałki wędzonej makerli. Jogurt ,majonez i musztardę dokładnie wymieszać z olejem i polać sałatkę. Jeśli sos będzie za gęsty dodać więcej oleju
Monia miesza i gotujeSmakują zarówno na ciepło, u mnie podane z sosem pieczarkowym, jak i na zimno- jak chrupiąca kanapka, wytrawne ciacha. Polecam, może zauroczą również i was. Ja przygotowywałam od razu z podwójnej porcji, dlatego piekłam je na dwóch poziomach piekarnika, stąd termoobieg. W wersji oryginalnej były daniem wegańskim, ja dodałam do nich jajko, więc są już tylko wegetariańskie, ale dla mnie(...)mnie kolorowy) - 1/2 łyżeczki kurkumy - 1/2 łyżeczki wędzonej papryki - 1 jajko (w wersji wegańskiej zamienić na zmiksowane jabłko) - 1/2 łyżki skrobi ziemniaczanej - olej kokosowy do podsmażenia cebuli i czosnku - kumin (można pominąć) - kozieradka (pominęłam) +dodatkowo: - ziarna do obtoczenia kotletów: słonecznik, siemię lniane, sezam, itp. - szczypior do posypania - ulubiony sos, u mnie pieczarkowy *szklanka 250ml Na suchej patelni podprażyć sezam (tylko
Smaczne Zdroweoleju na ręczniku papierowym i pokroić w kostkę. Żółtko (z jajka przed rozbiciem sparzonego) utrzeć z musztardą, szczyptą soli i cukru, dalej ucierając dodawać olej, a następnie sok z cytryny. Doprawić do smaku solą i cukrem. Wszystkie składniki winegretu wymieszać w misce lub ułożyć na talerzu. Podawać z sosem. zastawa
królestwo garów