gotowania, a w menu mamy dyniowo -gryczane naleśniki podane z kurczakiem w sosie dyniowo - cukiniowym. Palce lizać! Zapraszam! przepis na NALEŚNIKI GRYCZANE Z DYNIĄ: - 1 szklanka mąki gryczanej - 1/2 szklanka puree z dyni Hokkaido - 3/4 szklanki mleka - 1/4 szklanka oleju - łyżeczka proszku do pieczenia - 2 duże jajka - sól, pieprz cayenne W/w składniki dokładnie wymieszaj. Masa powinna być lejąca się
SMYKWKUCHNImarchew pomidory w puszcze, krojone śmietana – 30% (ok. 100 ml) przyprawy (sól, pierz, czosnek granulowany, majeranek, papryka czerwona) bułka tarta Zaczynamy od wyrobienia mięsa na pulpety. Drobno pokrojoną cebulę, jajko, przyprawy (czosnek granulowany, majeranek, pieprz, sól, czerwona papryka) oraz ok. 2 łyżki bułki tartej dokładnie mieszamy i długo wyrabiamy na jednolitą masę. Formujemy pulpety i obsmażamy je z każdej strony(...)warzywa nieco zmiękną, dodajemy pół puszki pomidorów i drobno pokrojone ząbki czosnku. Dusimy warzywa jeszcze ok 10 minut i podlewamy śmietaną. Zagotowujemy. Po przygotowaniu warzyw, przekładamy je (cały sos) do naczynia żaroodpornego, zatapiamy w nich pulpety i wstawiamy do nagrzanego piekarnika (180 st.) na ok 30-40 min. Można podać z ryżem lub makaronem. Artykuł Pulpety drobiowe zapiekane z warzywami
Ugotuj to sam ...suszymy samodzielnie, potem takie suszone grzyby wykorzystujemy w sezonie zimowo-wiosennym do różnych dań. Kopytka z sosem grzybowym były delikatne i miękkie, mówiąc jednym słowem są idealne. 1 kg ziemniaków 4 łyżki mąki pszennej 4 łyżki Regio piatto/ mieszanka startych serów twardych 1 jajko 4 łyżeczki soli mąka pszenna do podsypania Ziemniaki obieramy, myjemy i gotuje z 2 łyżeczkami soli(...)jajko. Jesli uważamy, że masa jest za rzadka dodajemy więcej mąki. Stolnicę posypujemy mąką. Zagniatamy i wyrabiamy dokładnie masę serowo-ziemniaczaną. Kroimy na 4 kawałki z których formujemy podłużne wałki, które kroimy nożem na skos. Każdy kawałek spłaszczamy. Wrzucamy kopytka do gotującej się, osolonej wody. Gdy wypłyną na powierzchnię, gotujemy jeszcze przez około 2-3 minuty. Na sos: 3 łyżki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięMielone :) , któż z nas ich nie kocha. Dzisiaj proponuję na obiad kotlety nadziewane pieczarkami I serem. Są przepyszne, a z dodatkiem sosu pieczarkowego I surówki zrobiła sie już prawdziwa uczta.Zaczynamy :) Składniki na 8 kotletów:600 gr mięsa mielonego200 gr pieczareksól, pieprz, paprikapół cebuli1 jajko4 łyżki bułki tartej2 ząbki czosnkunatka pietruszki2 łyżki startego sera Wykonanie:Myjemy I kroimy(...)tartej, jajko, sól, pieprz I paprykę. Wszystko dokładnie mieszamy Do usmażonych pieczarek dodajemy posiekaną natkę pietruszki.Mieszamy.Z porcji mięsa robimy placek, układamy troszkę sera żółtego I dodajemy pieczarki.Formujemy kulkę zamykając cały farsz w środku. Po uformowaniu wszystkich kotletów, obtaczamy je w pozostałej bułce tartej. Smażymy na średnim gazie na złoty kolor.Gotowe Kotlety gotowe, ja podałam je z sosem pieczarkowym
Smaki Edytyjego krojenie. 6 ćwiartek z kurczaka 25 dag pieczarek ½ kg mięsa wieprzowego 1 jajko 1 cebula ¾ szkl. bułki tartej zalanej zimnym mlekiem po sam rant ostra papryka w proszku sól, pieprz 2 łyżki majeranku 1 łyżka oleju do glazurowania: 1 łyżka miodu i 1 łyżka sosu sojowego Ćwiartki kurczaka myjemy i oddzielamy mięso od kości zaczynając od najszerszej strony, delikatnie(...)smakiem. Przygotowujemy farsz: Cebulkę obieramy i kroimy w kostkę, dodajemy pokrojone w kostkę pieczarki i podsmażamy na oleju. Odparowujemy pieczarki, doprawiamy do smaku. Łączymy surowe mięso z pieczarkami. Dodajemy jajko, namoczoną w mleku bułkę tartą, doprawiamy farsz do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Nadziewamy ćwiartki kurczaka dokładnie farszem, aby nie było wolnej powierzchni, możemy spiąć ćwiartki wykałaczkami, ale wystarczy fałdy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniętego przepisu robię od czasów studenckich. Robiła je też moja mama. Świetnie nadają się do nich ziemniaki, które zostały np. z obiadu poprzedniego dnia. Podajemy je z ulubionym sosem i z chrupiącą surówką. Ja tym razem podałam do nich mini-sałatę rzymską w którą można było zawijać krokieciki niczym rybne hot-dogi. Mama zazwyczaj robiła do nich colesława lub surówkę(...)pęczek koperku (lub natki pietruszki) 1 jajko 2 ząbki czosnku 2 cebule dymki (białe i zielone części) skórka otarta z niewoskowanej cytryny 1/2 szklanki bułki tartej + 1/2 szklanki do obtoczenia 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 2 liście laurowe ok. 2 szklanki mleka do gotowania olej do smażenia sól morska, świeżo mielony pieprz Sos do maczania: 2 łyżki jogurtu naturalnego
Poezja smakuKolejna odsłona moich ulubionych pulpetów. Tym razem mięso wzbogaciłam pieczarkami oraz ryżem, a sos aromatycznymi warzywami. Wyszło lekko i pysznie :)) Składniki: 600g mięsa mielonego (u mnie wieprzowo-wołowe) 150g pieczarek 1 woreczek ugotowanego brązowego ryżu (100g) 2 jajka 1 cebula 2 marchewki kawałek pora 2 łodygi selera naciowego 2 łyżki mąki sól pieprz liść laurowy ziele angielskie majeranek koperek(...)śmietana 18% olej Wykonanie: Cebulę i pieczarki kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju. Do miski wrzucamy zmielone mięso, 3/4 woreczka ugotowanego ryżu, pieczarki z cebulą, jajko. Solimy, pieprzymy, dodajemy majeranek i wyrabiamy dokładnie, aż do połączenia się składników. Zwilżonymi dłońmi formujemy nie duże pulpety. Do garnka z wodą wkładamy starte na oczkach marchewki, pokrojony drobno por i seler naciowy
Walijskie Pichceniezaskoczyć tym moich chłopaków;) Tym razem były to "mocno mięsne" roladki z pieczarkami i serem w pysznym żurawinowym sosie. Delikatne, kruche mięso świetnie komponuje się ze słodko-kwaśnym sosem i młodymi ziemniaczkami... Składniki:500 g karkówki wieprzowej bez kości, 250 g mieszanego mięsa mielonego, 2 cebule, 300 g pieczarek, 8 plastrów żółtego sera, 250ml pikantnego ketchupu, 250ml żurawiny(...)pieprzem. Mięso mielone urobić z drugą posiekaną cebulą, posiekanym czosnkiem i jajkiem. Doprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Masę mięsną rozsmarować na plastrach karkówki, ułożyć podsmażone grzyby oraz po plasterku sera. Zrolować i spiąć wykałaczką. Roladki ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Ketchup zmieszać z żurawiną, sosem polać roladki. Piec ok. godz. w temp. 200st. W połowie pieczenia roladki obrócić
Z miłości do słodkościmasła1,5 łyżki mąki pszennej 1,5 szklanki bulionu warzywnego*150 ml śmietany 18%Kotlety Mielone w Sosie Koperkowym - Sposób przygotowania:Kotlety mielone:Bułkę namoczoną w mleku dokładnie odsączamy. Cebulę i czosnek bardzo drobno siekamy. Wszystko to łączymy z mięsem, wbijamy jajko, dodajemy po szczypcie przypraw, dodajemy sól, pieprz (ilość według uznania), musztardę i bułkę tartą. Dokładnie wyrabiamy mięso(...)każdej strony). Kotlety mielone smażymy na niedużym gazie, tak aby mięso miało czas podsmażyć się w środku, a z zewnątrz było złociste i chrupkie.W tym samym czasie przygotowujemy sos koperkowy:Sos Koperkowy: Na maśle, na małym ogniu podsmażamy koperek. Następnie wsypujemy drobno pokrojony czosnek i chwilę smażymy do lekkiego zrumienienia. Dodajemy mąkę i energicznie mieszamy do zezłocenia zasmażki.Wlewamy
Słodka Stronarównież gołąbki bez zawijania. ostatnio moje studiujące dziecko chwaliło się, że je przygotowało na obiad. Tym razem Piotrek zrobił eksperyment i przygotował Gołąbki w modrej kapuście z kurkami w sosie śmietankowym. Farsz do gołąbków jest ryżowo-kurkowy. Jak ktoś lubi grzyby leśne, to gołąbki z kurkami będą mu bardzo smakować.Do tego ten modry kolor kapusty, pięknie się te gołąbki(...)bardzo smaczne, polecam! SKŁADNIKI: 1 mała główka modrej kapusty 25 dag kurek 200 g ryżu 1 jajko 1 cebula 150 ml rosołu sól i pieprz do smaku 1łyżka oleju do smażenia 25 ml octu jabłkowego 25 ml octu winnego na sos: 1 mała cebula 1/2 szklanki śmietana 36 % 50 g masła sól, biały pieprz do smaku natka pietruszki Sos przygotujemy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwybierając produkty, które chcemy do niej dodać. Dziś będzie bardzo klasycznie, czyli marchewka, groszek i jajko na twardo. Na Wielkanoc lubię klasyczne dania, które od lat goszczą na naszym stole. Galantyna ma jeszcze jedną podstawową zaletę: nie zawiera tłuszczu ! Chyba, że okrasimy ją sosem tatarskim, to wtedy zmienia się w bombę kaloryczną, ale kto przy świątecznym stole przejmowałby się kaloriami(...)laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego 10 ziarenek czarnego pieprzu 1,5 litra bulionu ( robię przy użyciu domowej warzywnej pasty bulionowej) 2 jajka ugotowane na twardo 1/2 puszki groszku konserwowego 12 łyżeczek żelatyny* sól pieprz czarny zmielony ew. koperek * Po ugotowaniu kurczaka i warzyw powinno zostać około 1,2 litra wywaru, ale zawsze warto
Kulinarne przygody Gatitykupiłam w Lidlu) 2 pomidory ogórek (świeży, kiszony) czerwona cebula lub cukrowa sałata ( miałam lodową) ketchup, majonez, sos barbecue Na mielone jakie przygotowałam wcześniej potrzebujemy: 0,5kg mięsa mielonego ( ja miałam mieszankę z indyka i szynki wieprzowej) 1 kajzerka 1 jajko garść grzybów suszonych, namoczonych cebula 1 ząbek czosnku natka pietruszki S&P, cząber, majeranek, tymianek, papryka ostra(...)kajzerkę w wodzie po moczeniu suszonych grzybów, namoczone grzyby szatkujemy, cebula w kostkę. Rozgrzewamy patelnie, wrzucamy cebulę delikatnie solimy, dodajemy pokrojone grzyby, podsmażamy. Do dużej miski wrzucamy mięso, dodajemy jajko, namoczoną bułkę (za mocno nie odciskamy), przyprawy. Wyrabiamy wszystko na jednolitą masę. Dodajemy cebulę z grzybami i wyciśnięty czosnek. Jeszcze raz wyrabiamy, już delikatniej. Na sam koniec dodajemy poszatkowaną natkę
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/całość wyszła pyszna :) Przepis na sałatkę znalazłam już kilka lat temu tutaj ( klik ) Składniki: 2 puszki tuńczyka w sosie własnym 1 puszka ananasa 2-3 małe pory 1 słoik selera konserwowego 1 puszka kukurydzy 20-30 dag żółtego sera 3-4 jajka ugotowane na twardo majonez (kilka łyżek) Jajka kroimy w kostkę, ananasa w kawałki. Kukurydzę, seler i tuńczyka odcedzamy
My simple kitchensos (smażymy do chwili, aż zgęstnieje). Na koniec dodajemy łyżeczkę masła, mieszamy, aż się rozpuści. Z każdego arkusza ciasta francuskiego wycinamy 15 kółek, czyli razem będzie ich 30. Na jedno ciastko przypadną 3 kółka. Dziesięć z nich układamy na blaszce wyłożonej matą lub papierem do pieczenia. W pozostałych dwudziestu wycinamy kółka o średnicy 6 cm. Do salaterki wbijamy jajko, odlewamy(...)pieczemy przez 10-15 minut. Pozostałe wycięte, najmniejsze kółka również smarujemy jajkiem i pieczemy (to bedą „czapeczki”). Resztek ciasta nie wyrzucamy. Ja poskładałam i upiekłam gwiazdki, zresztą – pozostawiam, to do Waszej inwencji. Upieczone, gorące ciastka faszerujemy podgrzanymi pieczarkami z sosem. Nakładamy na wierzch „czapeczkę” i natychmiast podajemy. Opis przygotowania tej potrawy zajął mi więcej czasu, niż samo
mojewypiekiinietylko