jajka w sosie - 3000 przepisów (strona:137/200)

Klopsiki wieprzowe w sosie koperkowo - warzywnym 138

Dziś na obiad miały być mielone. Ale tak sobie pomyślałam, że dawno nie było żadnych klopsików. No i jak pomyślałam to postanowiłam zrobić. Oczywiście zapomniałam, że

Ewa w kuchni
Nieprzepisowo #3 Powiedz mi co jesz, a powiem Ci czy spać będziesz 195

cycem, to buzia w dzióbek :PA więc...pieczone, gotowane, broń Boże smażone. Kiełbasy i mięsiwa tak. Nabiał tak, ale z rozwagą, bo skaza białkowa nie śpi. Mleko, żółty ser, jajka ostrożnie.Jeśli warzywa to bez skóry i też nie wszystkie. Ale tutaj bym nie przesadzała. Obalam bowiem mit "dwóch plasterków ogórka", który pokutuje po tatusiowej stronie i Młody jakoś dychwi(...)wyszczotkowane, ugotowane w mundurkach (oczywiście zjedzone bez łupinek). Surówka z zielonego ogórka, pomidora (oczywiście bez skóry) i kiełków rzodkiewki. Gotowane pulpeciki z mięsa mielonego z koperkiem.Wszystko w akompaniamencie koperkowego sosu na bazie jogurtu. Kolacyjnie Hicior ostatnich dni: sałatka z buraków, wędzonego twarogu i kaszy gryczanej. Wyrazisty wędzony ser, gryzący smak kiełków rzodkiewki, kojący zmysły burak. Pyszności

bastalena
Grissini z makiem - włoskie paluszki 123

ulubionych sosach i cieszcie się ich chrupkim smakiem. Ciekawa przekąska także dla najmłodszych fanów kuchni:) Łatwe w przygotowaniu. Warto je zrobić, by przekonać się że domowe przekąski smakują najlepiej. Składniki: 250 g mąki pszennej 150 ml ciepłego mleka 25 g świeżych drożdży płaska łyżka cukru trzcinowego pół łyżeczki soli 3,5 łyżki oliwy z oliwek łyżka maku jajko do posmarowania

Zasmakuj Kuchni
Zakynthos, w poszukiwaniu smaków świata - część 2 178

pita, sosem tzatziki i frytkami. Nie ukrywam ze souvlaki ją jednym z moich ulubionych typowo greckich dań. Cena nieco ponad 8 euro, ale danie jest naprawdę duże i moim zdaniem warte swojej ceny. Nie można opuścić Grecji bez spróbowania tej propozycji :) TOM &JOHN Już sama nazwa wskazuje, że Anglicy znajdą tu coś dla siebie. Śniadania w stylu jajka, bekon

Mój Smak na Życie
Klopsiki z kozim serem 45

jajko. Doprawiamy do smaku.Ser kroimy w kosteczkę i  wciskamy w środek uformowanych klopsików.Mięso obtoczone w mące obsmażamy z każdej strony.Do gotującego bulionu wrzucamy klopsiki i gotujemy przez 30 minut pod przykryciem na wolnym ogniu.Wyjmujemy je z garnka i dodajemy do niego pomidory-miksujemy całość na gładką masę.Wkładamy mięso do środka i gotujemy w sosie ok.10 minut. Smacznego

Wielki apetyt
Kurczak z selerem w tempurze i surówką marchewkową 187

zredukowania sosu. Chrzanowa surówka z marchwi: kilka marchewek 3 czubate łyżeczki jogurtu typu greckiego (można oliwę; chodzi o dodatek tłustego składnika, by witamina A z marchwi mogła się rozpuścić) 2-3 czubate łyżeczki tartego chrzanu Marchewki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wymieszać z jogurtem i chrzanem. Tempura (w ostatniej chwili): środkowe listki selera naciowego jajko ok. łyżki

Weekendy w domu i ogrodzie
WIOSNA WIOSNA ,ACH TO TY -SAŁATKA 132

jajka pokroić w ósemki. Oczyszczone rzodkiewki i ogórek pokroić na cienkie plasterki.Umyty i osuszony szczypiorek pokroić drobno. W miseczce wymieszać łyżeczkę musztardy, sok z cytryny, doprawić solą i pieprzem. Wlać 4-6 łyżek oliwy i mieszać do czasu, aż składniki się połączą. Dodać  łyżkę  lub więcej posiekanej świeżej kolendry. Wszystkie składniki sałatki połączyć w salaterce, polać sosem

w mojej kuchni
Pikantne placki z kukurydzy 178

jajko i tą ilość mąki można dać sporo mniej kukurydzy wtedy będą ściślejsze.]3. Gdy podsmażą się z jednej strony i da się pod nie podłożyć łopatkę (ja używałam takiej jak do hamburgerów, mieści się na niej cały placuszek), przewracamy na drugą stronę. 4. Smażymy do drugiej stronie i gotowe.5. Można podawać z ketchupem lub ulubionym sosem, ciekawie smakują także

Malowane smakiem
Tradycyjne gołąbki na ostro 234

mięso, jajka, przyprawy (sól, pieprz, zioła). Wymieszaj dokładnie farsz. Następnie z kapusty usuń głąb i włóż kapustę do garnka z gorącą wodą ( gotuj ok 5 min). Zewnętrzne liście ułóż na dno garnka, w którym będą się gotowały gołębie. Ostrożnie oddzielaj liście i wypełniaj je farszem od wewnętrznej strony. Układaj jest bardzo ściśle jeden obok drugiego. Zalej całość sosem i gotuj

Niezły Młynek
Szpinakowe tagliatelle z sosem carbonara 177

lekturze iluś dziesiątek stron nadal nie byłam mądrzejsza. Bo jak tu nie popaść w konsternację, kiedy jedni zalecają śmietanę, drudzy stanowczo się temu sprzeciwiają, kolejni podsmażają cebulę do sosu, a jeszcze inni dodają wina, czego pozostali całkiem zabraniają! I wszyscy upierają się, że właśnie ich przepis to ten tradycyjny! Najbardziej znana historia (a tych też jest kilka!) carbonary mówi(...)górnicy: danie podobno powstało z połączenia produktów, które każdy górnik mógł zabrać ze sobą, żeby podczas pracy pod ziemią ugotować sobie z nich coś ciepłego i kalorycznego, a więc jajka, suszone mięso i makaron.                  Reasumując, zrobiłam w końcu carbonarę, ale taką, która według mnie

Kuchnia Prezydentowej
Kotleciki z pieczarkami i żółtym serem 200

sosem czosnkowym.  Składniki 1 podwójny filet z kurczaka  40 dag pieczarek 5-10 dag sera żółtego 1 jajo mąka ziemniaczana można dołożyć drobno pokrojoną pietruszkę lub pora sól, pieprz, vegeta, delikat czerwony do mięs Sposób Filety pokroić na małe kawałeczki, wrzucić do miski, dodać żółty ser potarty na tarce o dużych oczkach, surowe pieczarki pokrojone w kostkę, jajko

Kuchenne aromaty
Masło orzechowe Primavika 176

mięs, sosów czy warzyw. Oczywiście można je również po prostu wyjadać łyżeczką :) Nam bardzo posmakowało nam modne na zachodzie połączenie masła orzechowego i dżemu - zrobiłyśmy z córcią z takim nadzieniem pyszne tosty francuskie oraz muffinki. W wersji wytrawnej zrobiłam m.in Kotlety drobiowe z chrzanem i masłem orzechowym. Tosty francuskie z masłem orzechowym i dżemem 4 kromki pieczywa 1 jajko

Kto ugości moich gości?
Ziołowa zapiekanka ziemniaczana na nostaligę i tęsknotę 172

trzy jajka, przyprawy i zioła. Uzyskaną, gładką masę przekładamy do żaroodpornego naczynia nasmarowanego masłem i posypanego bułką tartą- warstwa ziemniaków następnie warstwa sera. Ostatnią warstwę ziemniaków posypujemy resztką sera i wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180*C i pieczemy aż góra się zrumieni (20 minut do pół godziny). Zapiekankę można jeść na gorąco, z dodatkiem surówki a nawet sosu

les mirabelles
Kotlety z kaszy jaglanej - zdrowe i dietetyczne 1368

sosem, np. pieczarkowym są jeszcze smaczniejsze. Kasza jaglana to bardzo wartościowe źródło witamin i mikroelementów. Przepis zalegał w zeszycie od dawna, aż w końcu się zdecydowałam. Postanowiłam wprowadzać ją do swojej kuchni również w wersji na słono, nie tylko na słodkie śniadania i jak widać w ostatnich wpisach, udaje mi się to. :-) 100g suchej kaszy jaglanej 2 jajka (+ czasami potrzeba

Szefowa kuchni
Kluseczki z cukinii 167

Dodajemy jajka i mąkę i wyrabiamy jednolite ciasto. Doprawiamy do smaku solą (uwaga cukinia już jest słona!) i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Zagotowujemy wodę z dodatkiem soli. Mokrą łyżką wykładamy na wrzątek porcje ciasta. Mieszamy delikatnie, aby nie przykleiły się do dna. Wyciągamy 2-3 minuty po wypłynięciu. Kluseczki świetnie smakują polane oliwa z oliwy, roztopionym masłem lub sosem

Pyry na Gaz
PANCAKES! 2 przepisy podstawowe 167

jajko, dodaj maślankę i ostudzone masło. Wymieszaj z suchymi składnikami i odstaw ciasto na godzinę. Patelnię smaruj odrobiną masła. Upewnij się, że jest baaaardzo gorąca przed dodaniem pierwszej porcji ciasta. Smaż małe placki, z obu stron kilka minut. Zobaczysz, jak placuszki rosną na Twoich oczach!PANCAKES PODAWAJ Z KAWAŁKIEM MASŁA, SYROPEM KLONOWYM, Z AGAWY, MIODEM LUB DOWOLNYM SOSEM

Gotowanie to kochanie
Makaronowe gniazdka 289

jedno jajko oraz oregano i bazylię. Całość mieszamy do połączenia składników.Foremkę od muffinek smarujemy oliwą do oliwek i następnie nakładamy ok. 1 łyżkę makaronu. Lekko ugniatamy makaron na kształt koszyczków. Tak przygotowany makaron wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175C na 10 minut.Po tym czasie gniazdka wyjmujemy z foremki za pomocą łyżki i nakładamy do nich wcześniej przygotowany sos (klik

Emcia Pichci
Nadział babę na pisiorka 211

jajkiem, śmietaną. Doprawiamy do smaku przyprawami. Dodajemy bułkę tartą i wyrabiamy ciasto. Kiedy wszystkie składniki będą już dokładnie wymieszane, formujemy z nich podłużne ruloniki i każdy panierujemy w mieszance meksykańskiej. Tak przygotowane szpadki przekładamy do naczynia żaroodpornego (z dodatkiem oliwy) i pieczemy w 150st. przez ok. 40- 50 min.  Babka ziemniaczana najlepiej smakuje ze śmietaną. Ja przygotowałam sos

bastalena
Karnawałowe przekąski. PIECZARKI Z MIĘSEM ZAPIEKANE. 225

Pieczarki umyłam. Pozbawiłam trzonków, wydrążyłam. Posiekałam drobno trzonki i to, co wydrążyłam.. Cebulę także drobno posiekałam. Podsmażyłam wraz z trzonkami. Dodałam do mięsa mielonego. Dorzuciłam posiekaną pietruszkę, wbiłam jajko, doprawiłam i wyrobiłam masę jak na mielone. Wypełniłam masą kapelusze. Ułożyłam w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym. Każdy z nich przykryłam złożonym na pół plasterkiem sera.  Piekarnik rozgrzałam(...)stopni. Piekłam ok 45 minut.   Z powodu, że użyłam sera topionego w plasterkach, częściowo spłynął on do naczynia, pieczarki puściły sok i w wyniku tego powstał lekki sos serowo-pieczarkowy. Można pieczarki podać z pieczywem/ ziemniakami (w przypadku obiadowym) i owym sosem. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki

Proponowane wyszukiwania