jakże mogło by być inaczej) w kuchni francuskiej. Na początku wieku XX popularnym daniem został ‘steak l’americanne avec sauce tatare’, czyli siekana wołowina po amerykańsku, podawana z sosem tatarskim. Pierwsze wydanie gastronomicznej encyklopedii „Larousse Gastronomique” maksymalnie skróciło nazwę dla tego dania i pozostało dobrze nam dzisiaj znane „steak tartare”. Tatar jest jedzony pod każdą szerokością geograficzną. Chilijczycy(...)kuchniach Dalekiego Wschodu – Koreańczycy jedzą np. yukhoe. Jedni lubią go z musztardą, inni potrafią niemiłosiernie zalać go Maggi. Amerykanie podają go często z „sunny side up” czyli z jajkiem sadzonym. Ja nie jestem fanem zabijania smaku mięsa, tylko jego podkreślania. Ta ilość dodatków zawartych w przepisie idealnie współgra z befsztykiem swoją kwaśnością, słonością i słodyczą. A dodane do tatara
Karo in the Kitchensałatka nie zawsze będzie typową sałatką, dzisiaj na przykład będą to grillowane pomidory. Ale pomidory to roślina więc zalicza się do sałatek :) Tak samo zresztą jak pizza, przecież ma sos pomidorowy :) A po drugie: będziemy co jakiś czas publikować przepisy na jakieś wędliny i tym podobne produkty, już nie koniecznie typowo grillowe. Zatem w pierwszym wydaniu Weekendu z grillem(...)przepis na frykadelki można znaleźć w książce od Dobrej Kiełbasy: KLIK FRYKADELKI: 1 czerstwa bułeczka 1 cebula świeża natka pietruszki 500 g mieszanego (wołowo-wieprzowego) mięsa mielonego 1 jajko sól pieprz 1 łyżeczka średnio ostrej musztardy olej Bułkę namaczamy w letniej wodzie. Cebulę obieramy i siekamy w drobną kostkę. Natkę myjemy, suszymy i siekamy drobno. Bułkę odciskamy z wody
Marder&Marder Manufacturedodatkiem do ciast, babek, tortów i ciasteczek, używa jej się do wyrobu większości słodyczy, w tym lodów i czekolady. Specyfikiem tym można przyprawiać także słone dania – znakomicie ożywia on sosy podawane do ryb, mięs (szczególnie cielęciny) czy niektórych owoców morza. Aromat wanilii idealnie zazębia się z cynamonem, goździkami i kakao. doskonale sprawdzi się we wszystkich potrawach, w których dodaje(...)zmielone w całości strączki waniliowe. Nie zawiera ona dodatków cukrów, barwników ani konserwantów. Składniki (porcja): 5 łyżek otrębów żytnich z zarodkami Skworcu 0,5 łyżeczki mielonej wanilii Skworcu jajko 180g sera białego chudego 0,5 szklanki mleka Stevja (w pudrze) wg. smaku truskawki jako dodatek Sposób przygotowania: Mleko, otręby, wanilię, mieszamy, a następnie przekładamy na teflonową patelnię
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćdużej łyżki. Dobrze rozgrzewamy i wylewamy masę jajeczną. Smażymy na małym ogniu jak omlet francuski podsuwając delikatnie masę jajeczną od skraju patelni do środka. Czynność tą powtarzamy, aż jajka będą już dobrze ścięte pod spodem. Potrząsamy od czasu do czasu patelnią, aby omlet nie przyklejał nam się do spodu patelni. Teraz czas na dodanie pieczarek i sera bałkańskiego pokruszonego(...)koniec wysypujemy garść roszponki. Jeszcze na chwilę przykrywamy omleta, aby roszponka zmiękła. Wystarczy 2-3 minuty. Omleta zsuwamy na talerz i kroimy jak pizzę. Podajemy z surówką i sosem salsa. Surówkę zrobiliśmy oczywiście z pozostałej części roszponki, do której dodaliśmy 2 rzodkiewki, 1/4 rzodkwi lodowej, 2 łyżki kukurydzy, połowę szalotki i 6 pokrojonych w kostkę winogron. Wszystko polaliśmy oliwą
vegetanienaleśnika":) Z tego przepisu wychodzą dość grube naleśniki ale do tego rodzaju farszu takie są wskazane. Do innego rodzaju nadzienia wystarczy dodać troszkę mniej mąki lub więcej płynu. 2 jajka 1 szkl mleka 1 szkl wody (najlepiej gazowanej) 2 szkl mąki 3 łyżki oleju szczypta cukru szczypta soli Wszystkie składniki ciasta naleśnikowego dokładnie wymieszać. Smażyć na dobrze rozgrzanej patelni(...)pomidorów 30 dag pieczarek 1 czerwona papryka 2 ząbki czosnku 1/2 puszki kukurydzy 1/2 puszki fasolki czerwonej 1/2 szkl przecieru pomidorowego (u mnie Passata z ziołami) lub innego gęstego sosu pomidorowego 1 łyżka sosu Sweet Chilli 1 czubata łyżeczka soli 1 łyżka oregano po 1 łyżeczce papryki słodkiej i ostrej 1. Mięso i cebulę podsmażyć dodając 1 czubatą łyżeczkę soli
Kto ugości moich gości?Drożdżowe bułeczki z dyni- pachnące, miękkie, o pięknym żółtym kolorze, z dodatkiem budyniu i polane wspaniałym sosem cynamonowym...Fantastyczne do kawy czy- jak w moim przypadku- herbaty, idealne jako drugie śniadanie w pracy czy szkole.Częściowo mąkę pszenną zastąpiłam mąką orkiszową- żeby było zdrowiej :), ale oczywiście można zrobić bułki z samej mąki pszennej, najlepiej tortowej. Z podanych proporcji wyszło(...)dużych drożdżówek więc było czym obdzielić rodzinkę, która akurat przyjechała w odwiedziny :)Bułeczki:* dynia- 1/2 kg* mąka pszenna- 200 g* mąka orkiszowa- 180 g** drożdże świeże- 35 g* jajka- 2 szt.* cukier trzcinowy- 80 g* mleko- 125 ml* masło- 75 g* sól- szczyptaMasa budyniowa:* budyń- 1 opakowanie* mleko- 350 mlPolewa:* śmietana 18%- 250 ml* cukier puder trzcinowy- 2 łyżki* cynamon
Kraina Miodem Płynącapojawiły się gorące zupy, czosnkowa i z owocami morza. Obydwie aromatyczne, gęste i bardzo smaczne. W tej z owocami morza można było znaleźć kalmary i małże, a w czosnkowej jajko na twardo. Wyczuwało się też w niej pimentón, czyli hiszpańską wędzoną czerwoną sproszkowaną paprykę, która jest doskonałą przyprawą, często stosowaną w hiszpańskiej kuchni. Po zupie na stole zagościła paellla(...)krewetki i małże. Jak widać na załączonym zdjęciu, paella bardzo nam smakowała ! Obok paelli pojawił się talerz degustacyjny z: krokiecikami z kurczakiem i szynką iberyjską, kalmarami po andaluzyjsku w sosie czosnkowym, krewetkami smażonymi w delikatnej panierce polanymi sosem pilpil, kiełbaskami chorizo duszonymi w czerwonym winnym sosie, tortillą hiszpańską oraz z marynowanymi oliwkami. Ukoronowaniem kolacji był deser. Jedliśmy doskonały, delikatny
Kulinarne przygody GatityPostanowiłem zużyć resztę pergaminu, który kupiłem do przygotowania pstrąga z sosem cytrynowym. Usmażenie w nim piersi z kurczaka, zgodnie z przepisem na opakowaniu, byłoby zbyt banalne:) Pomyślałem, że można w nim usmażyć burgery (miałem zresztą jeszcze mięso mielone, bo jak zwykle za dużo kupiłem do zrobienia pulpecików). Wyszły bardzo smaczne, a dzięki pergaminowi nie były tłuste i łatwo się(...)obracało podczas smażenia. Dzieci chętniej zjadły na obiad burgery, niż jakieś kotlety mielone. Składniki: mięso mielone – 500 gram ½ suchej bułki ½ szklanki bułki tartej jajko – 1 szt. pieczarki – 5 szt. ½ cebuli olej do smażenia przyprawy: sól, pieprz, tymianek, majeranek Winiary „Pomysł na... Papirus” z ziołami prowansalskimi Drobno pokrojone pieczarki wrzucamy na patelnię teflonową i na małym ogniu odparowujemy z nich wodę
Gotuj z Misiemsiebie. Naleśniki podałam na talerzu z kolekcji Agawa Gold- Porcelana Bogucice czyż nie jest piękna? Ciasto naleśnikowe: 2 szklanki mąki pszennej pół łyżeczki soli 4 jajka szklanka mleka szklanka wody przegotowanej 2 łyżeczki oliwy z oliwek Wykonanie: Wszystkie składniki umieścić w misce i wymieszać na gładką masę. Odłożyć ciasto na około 30 minut(...)wymieszać. Wykonanie: Na każdy naleśnik wyłożyć porcję farszu szpinakowego oraz porcję kurczaka, zawinąć w rulon, boki podwijając pod spód, ułożyć w naczyniu żaroodpornym (wyłożonym papierem do pieczenia). Sos beszamelowy: 2 szklanki mleka 2 łyżki mąki 2 łyżki masła 100 g żółtego sera sól do smaku pieprz do smaku gałka muszkatołowa Wykonanie: Masło roztopić
Krakowskie smaki Aninasz rodzimy. Efekt aksamitnej struktury otrzymujemy głównie przez dobrze zmielony tłusty twaróg (w oryginale ser Philadelphia lub serek wiejski) i pieczenie w kąpieli wodnej, która daje wspaniałe rezultaty. Oczywiście sos czereśniowy (jak i kakaowy spód) to pewna wariacja na temat klasycznego New York Cheesecake , ale jest tak pyszna, że grzechem byłoby nie spróbować. A zatem zapraszam do pieczenia! Kruchy spód(...)Spód po upieczeniu odstaw do wystudzenia, a piekarnika nie wyłączaj. Masa serowa: 800 g tłustego twarogu 200 g kwaśnej śmietany 18% 3/4 szklanki cukru 3 całe jajka 30 ml soku z cytryny ziarenka z 1 laski wanilii 2 łyżki mąki ziemniaczanej Ser zmiel dwukrotnie i włóż wraz ze wszystkimi składnikami w misie miksera. Możesz również nie mielić sera, tylko umieścić
Food Squarestopni C. piekarnika (termoobieg). Piec przez ok. 20 minut, od czasu do czasu mieszając . Uważać, aby za bardzo się nie podpiekł. Wyjąć, ostudzić i dodać do kalafiora jajka, starty na drobnych oczkach tarki, parmezan, zioła oraz doprawić solą i pieprzem. Całość dokładnie wymieszać. Blachę wyłożyć pergaminem do pieczenia, bądź jak ja użyć silikonowej formy do tarty (zdecydowanie polecam(...)okrąg. Uformowany spód wstawić do nagrzanego na 190 stopni C. piekarnika (grzanie góra/dół) i piec przez ok. 15 minut. Wyjąć, ułożyć na wierzchu dodatki, u mnie: sos pomidorowy, liście szpinaku, czarne i zielone oliwki, kawałki sera feta, drobno starty ser cheddar wymieszany z parmezanem. Całość ponownie wstawić do piekarnika (190 stopni C.) i zapiekać
gutfutbułkami mielimy dwukrotnie , dodajemy suszony majeranek, drobno pokrojone listki bazylii, usmażoną cebulkę, zmielone ziele angielskie, sól i pieprz do smaku i na końcu dwa jajka. Wszystko dokładnie mieszamy. Przygotowujemy jednocześnie farsz pieczarkowy i pieczarki w śmietanie: Pieczarki umyć, pokroić ( nie za drobno ). Cebule pokroić w kostkę. Dodać sól, pieprz, pokrojoną drobno świeżą bazylię Całość dusić(...)czasu mieszając. Po ok 30 minutach zdjąć przykrycie z patelni i na małym ogniu smażyć całość jeszcze ok 10 minut ( ze smażeniem nie należy przesadzać, powinien jeszcze zostać sos) Z podsmażonych pieczarek odjąć ¼ część na farsz a do pozostałej ilości wlać śmietanę kremówkę i całość dusić jeszcze na małym ogniu na patelni ok 15 minut od czasu
Na słodko lub wytrawnielodówki, aby mięso przeszło ziołami i cebulą oraz czosnkiem. (aby nie przywierało zbyt szybko i mocno do patelni, a także by łatwiej było formować kształty dodajemy jajko i mieszamy wszystko). 2. Z mięsa formujemy "kotlety" (aby się zmieściły do bułki;-). Na rozgrzany olej wkładamy mięso, smażymy. 3. Myjemy warzywa oraz kroimy je w plasterki, cebulkę w tzw. piórka. 4. Podrzgwamy(...)resztę warzyw:) Ich ilość i proporcje zależą od nas samych:) Dla wielbicieli sera, można dodać i położyć na mięso ulubiony ser żółty albo pleśniowy. Hamburgery doskonale smakują także z sosami, np. czosnkowym: 1 łyżka majonezu, 1 łyżka jogurtu naturalnego, zoąbek czosnku, sól, pieprz ziołowy. Można go wzbogacić o bazylię i oregano. Poza sosem czosnkowym, w sklepach znajdziemy wiele sosów
Kuchnia Pełna PasjiRyba z ketchupem? nigdy bym nie wpadła na takie połączanie ryby, ale sos słodko-kwaśny idealnie pasuje. Od paru lat ta ryba gości na naszym świątecznym stole. Potrawa dobra nawet na sylwestrową noc.Składniki :1 puszka ananasów4 cebule½ szkl. Oleju1 l ketchupu międzychodzkiego1,5kg pangi bądź innego filetu rybnegoPanierka ;4 jajka3 szkl bułki tartej½ szkl mąkiMajeranekSol, pieprzCzosnek granulowany,½ szkl. olejuPrzygotowanie(...)Rybę rozmrozić przyprawić majerankiem, sola pieprzem, olejem, pokrojoną w piórka cebulą. Zostawić na całą noc.Przyprawiona rybę panierować (bez cebuli która była przyprawiona ryba) kolejno w jajku i bułce tartej wymieszanej z mąką. Usmażoną rybę przekładać do naczynia. 3 cebule pokroić w kostkę, zeszklić na oleju, dodać pokrojonego w kostkę ananasa. Podsmażyć, dodać sok z puszki i ketchup. Wszystko przegotować
Garnkowe fanaberiefalse false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 Dzisiejsza propozycja na LunchBox to sposób na wykorzystanie domowych przetworów. W lato zrobiłam kilka słoiczków ajwaru, który znakomicie nadaje się jako sos do makaronu z dodatkiem warzyw. Ja użyłam tych zamrożonych przeze mnie w lecie (zawsze robię zapasy cukinii, bakłażana i papryki). Do tego upiekłam drobiowe pulpeciki i tak oto powstał smaczny(...)łyżki posiekanej natki pietruszki 1 ząbek czosnku 1/3 łyżeczki kolendry ¾ łyżeczki kminu rzymskiego ¼ łyżeczki ostrej papryki w proszku ½ łyżeczki słodkiej papryki w proszku 3 łyżki otrąb pszennych 1 jajko opcjonalnie sól pieprz Przygotowanie: Do miski przełożyć mięso. Dodać posiekany czosnek, natkę pietruszki, przyprawy i otręby plus opcjonalnie jajko (ja pominęłam, zależy czy mięso się będzie kleić). Wszystkie składniki dokładnie wymieszać
Fabryka pomysłówpanierowania ok. 1 oleju do smażenia Ziemniaki obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy do miękkości. Odcedzamy i przeciskamy przez praskę lub bardzo mocno ubijamy. Dodajemy mąkę oraz wbijamy jajka. Doprawiamy solą, pieprzem i ostrą czerwoną papryką. Wyrabiamy ciasto. Jeżeli wydaje się, że ciasto jest za bardzo lepkie dosypujemy więcej mąki - wszystko zależy od tego jakie mamy ziemniaki(...)środek każdej kulki wkładamy kostkę sera. Każdą obtaczamy w bułce tartej. Kuleczki smażymy na rozgrzanym oleju na rumiano, często je obracając. Jedna porcję smażymy około 10 minut. Podajemy z sosem czosnkowym
VioletoweKucharzeniepanierowania ok. 1 oleju do smażenia Ziemniaki obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy do miękkości. Odcedzamy i przeciskamy przez praskę lub bardzo mocno ubijamy. Dodajemy mąkę oraz wbijamy jajka. Doprawiamy solą, pieprzem i ostrą czerwoną papryką. Wyrabiamy ciasto. Jeżeli wydaje się, że ciasto jest za bardzo lepkie dosypujemy więcej mąki - wszystko zależy od tego jakie mamy ziemniaki(...)środek każdej kulki wkładamy kostkę sera. Każdą obtaczamy w bułce tartej. Kuleczki smażymy na rozgrzanym oleju na rumiano, często je obracając. Jedna porcję smażymy około 10 minut. Podajemy z sosem czosnkowym
VioletoweKucharzeniewarto, o czym spróbuję przekonać- zapraszam do czytania:-) Zastawialiście się kiedyś dlaczego gotujecie i jecie? Oczywiście, żeby żyć. Ale przecież można by sobie łyknąć jakąś odżywkę z plastikowego jajka rodem z "Seksmisji" i też można funkcjonować. Hm- po tej stronie klawiatury nie da rady. A co z tymi wszystkimi aromatami, konsystencjami, temperaturami? Dla mnie przygotowywanie jedzenia i samo jedzenie(...)świetle, w samochodzie. Ale kiedy tylko mogę montuję "kęs idealny"- po odrobinie z każdego elementu potrawy, i sprawdzam jak one wszystkie grają ze sobą. W kuchni tkam paluchy w sos, inhaluję się nad garnkami i z wielkim skupieniem dolewam kropelki ciekawych składników, dorzucam szczypty aromatycznych przypraw. To trochę jak magia, a ja już parę razy słyszałam, że jestem czarownicą (czarny
les mirabellesstopni C Do naczynia wlewamy połowę porcji serka mascarpone z jajkami... ... i układamy połowę makaronu Posypujemy połową porcji posiekanych listków bazylii Na to wlewamy drugą połowę mascarpone z jajkami... układamy plasterki jednej kulki mozzarelli... i posypujemy mozzarellą - żółtym serem i doprawiamy Następnie układamy drugą warstwę makaronu, bazylii, plasterki mozzarelli i sera żółtego Zapiekamy 20 minut na termoobiegu, a następnie przykrywamy(...)pieczemy kolejne 20-25 minut Ponieważ zapiekanka jest raczej ciężkostrawna ze względu na dużą ilość sera, podajemy ją z mieszanką sałat. Można sałaty polać oliwą z oliwek lub sosem vinegrette . Smacznego
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comkuchniapepin.blogspot.com/2014/03/goabki-z-jajkiem.html dukielskie golabki z jajkiem składniki: 1 kapusta włoska ½ kg ryżu 10 jaj 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 1 kostka margaryny sól, pieprz wykonanie: Kapustę sparzyć, ryż ugotować. Jaja ugotować na twardo. Cebulę i czosnek zeszklić na margarynie. Ryż jaja pokrojone w kostkę, zeszkloną cebulę wymieszać i doprawić solą, pieprzem, można dać 1 łyżeczkę wegety lub kucharka(...)zawinąć i zalać 1 litrem wrzącej wody z 1 łyżką kucharka. Smażyć w piekarniku 1 ½ godz. w 200 C Do gołąbków sos kurkowy
w mojej kuchni