jajka w sosie - 3000 przepisów (strona:152/200)

Lniane kotlety z orzechami, morwą, ostrym sosem gryczanym i prażonymi pestkami moreli 175

Lubicie wyzwania? no to proszę... obiad bez mięsa, ryby, laktozy, glutenu, jajek a jednak da Wam dużego kopa energetycznego. Len to nie jest smakołyk lecz dzięki swoim właściwością klejącym świetnie zamyka w formie wegańskiego kotlecika przeróżne smakołyki takie jak orzechy nerkowca czy morwę białą. Możemy go dostać w wygodnej zmielonej postaci. Muszę wspomnieć że len to mistrz we wspomaganiu metabolizmu(...)daniu też zawarłem pestki moreli które dzięki uprażeniu z solą himalajską świetnie wprowadzą do organizmu zbawienną witaminę B17. Zapraszam do przygotowania :) Czas przygotowania: 30-40 minut Dla 1 osoby (Sos starczy na 2-3 osoby) Składniki: 5 suszony moreli 10 pestek moreli 1 łyżeczka miodu gryczanego 2 łyżeczki błonnika jabłkowego 1 łyżeczka sambalu 1 łyżeczka świeżego tymianku sos sojowy odrobina

Kuchnia PROzdrowotna
Vol-au-vent z drobiowym ragout z grzybami 327

wódki wycinamy mniejsze kółka (zdj poniżej). Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układamy całe kółka, smarujemy je rozmłuconym jajkiem, na nich układamy kółka z dziurką i ponownie smarujemy jajkiem. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 15 minut. Wyciągamy i odstawiamy do ostygnięcia. 2. W czasie, gdy nasze gniazdka stygną, przygotowujemy nadzienie. Na dużej patelni rozpuszczamy łyżkę masła, wrzucamy posiekane grzyby(...)smażymy 5 minut. Dodajemy grzyby i gałązkę świeżego oregano, doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy i smażymy kolejne 5 minut. Wlewamy śmietanę, dodajemy łyżkę koncentratu i przesmażamy, aż sos zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia. 4. Do gniazdek z ciasta nakładamy drobiowe ragout, posypujemy tartym serem wędzonym i posypujemy szczypiorkiem. Podajemy ciepłe. Smacznego

My Culinary Art
Pieczone ziemniaki faszerowane tuńczykiem. 158

Ciekawa propozycja na zaserwowanie ziemniaków i na dodatek tania, gdyż podane proporcje wystarczą, żeby nakarmić do syta 4 osoby. Składniki: 10 średniej wielkości ziemniaków   1 puszka tuńczyka w sosie własnym, w kawałkach 1 jajo   100 g startego sera mozzarella 1 mała cebula 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżka posiekanego szczypiorku  zioła prowansalskie sól, pieprz opcjonalnie(...)troszkę ostygną wydrążamy łyżeczką z ziemniaków miąższ, pozostawiając trochę przy skórce. Cebulę kroimy w drobną kostkę, a tuńczyka odcedzamy z zalewy. W misce rozgniatamy widelcem miąższ z ziemniaków, dodajemy jajko, natkę pietruszki, szczypiorek, mozzarellę, wrzucamy cebulę oraz tuńczyka i przyprawiamy solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi. Wszystko dokładnie mieszamy i faszerujemy ziemniaki. Następnie znów wkładamy do piekarnika i zapiekamy jeszcze około

Symfonia smakowa
Kluski na parze z owocami 125

drożdże, 1/2 łyżki cukru i łyżkę mąki. Całość wymieszać i odłożyć na 15 minut w ciepłe miejsce. Masło stopić i ostudzić. Mąkę wsypać do miski, dodać sól, resztę cukru, jajko, resztę mleka i rosnący zaczyn.Wyrobić ciasto, dolać roztopione masło i wyrabiać aż ciasto będzie odstawać od ręki. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Pomarańcze i jabłka obrać(...)garnku do gotowania na parze zagotować wodę, ułożyć kluski i gotować pod przykryciem ok 12-15 minut. Resztę owoców wymieszać z jogurtem naturalnym i zmiksować na gładki sos. Gotowe kluski polać sosem owocowym i posypać miętą

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Proste przepisy na świąteczne włoskie dania 175

dodając do 100   g roztopionego masła 100   g mąki. Mieszamy  i gotujemy przez 2 minuty, po czym dodajemy mleko i mieszamy trzepaczką. Gotujemy ,  mieszając dopóki sos nie zgęstnieje.   Przygotowujemy pesto,  miksując kolendrę i bazylię z orzeszkami piniowym (uprażonymi wcześniej na patelni z 200   g oliwy).  Kroimy dorsza na plasterki o grubości(...)miękiszu chleba   pół cebuli   80   g parmezanu   starta skórka z ½ cytryny   1 mała marchewka   1 mała łodyga selera   1 średnie jajko   szczypiorek   50   g kaparów   Sposób przyrządzenia:   Drylujemy oliwki. Odcedzamy tuńczyka i dodajemy do niego parmezan, jajko i pietruszk ę. Mieszamy wszystkie składniki,  dodając szczyptę soli

SzczyptaSmaQ
Klops z boczniakami. 150

grzybów jest niesamowicie soczysty. Podaję tę pieczeń na obiad z ziemniakami i mizerią lub sałatą w śmietanie, lub czymś co mam akurat pod ręką, a gdy już ostygnie zalewam sosem, który powstał w czasie pieczenia, wkładam do lodówki i na kolację mamy swojską wędlinę do chlebka. Kroję ją na dość grube plasterki i podaje z pieczywem, sałatą i pomidorami bądź(...)łopatki, może być mielone, ale lepsze jest zmielone przez nas :-) 0,25 kg boczniaków 1 wysuszona kajzerka (ewentualnie 2-3 łyżki bułki tartej) mleko do namoczenia kajzerki 1 jajko 1 średnia cebula pokrojona w drobną kosteczkę 1 rozgnieciony ząbek czosnku sól pieprz        Kajzerkę moczymy w ciepłym mleku, boczniaki myjemy, osuszamy. W maszynce do mięsa mielimy

Rozpustne gotowanie
Wegetariański placek po węgiersku. 162

cebula 1 jajo 5 pieczarek pieprz, sól, tymianek, bułka tara, ostra papryka Placki ziemniaczane przygotowujemy jak klasyczne. Czyli ścieramy ziemniaki i cebulę na tarce lub maszynowo. Dodajemy przyprawy, jajko i bułkę tartą, a na sam koniec wcześniej przesmażone z pieprzem pieczarki pokrojone w drobną kostkę. Smażymy placki i podajemy z gulaszem. Placki smażcie jak Wam wygodnie, wcale nie musi(...)czerwonej 3 gałązki selera naciowego 1 duża cebula 2-3 łyżki kukurydzy konserwowej 1 passata  ok. 250 ml oliwa z oliwek pieprz, ostra papryka, słodka papryka, oregano, bazylia, sos sojowy, sos chili Składniki kroimy w grubszą kostkę, soczewicę opłukujemy z zalewy pod bieżącą wodą. Następnie na głębokiej patelni rozgrzewamy nieco oliwy z oliwek, wrzucamy pokrojone warzywa i przesmażamy

vegetanie
Domowy makaron 189

więcej nie spojrzy na produkt sklepowy. Składniki: 2 szklanki mąki 2 jajka szczypta soli 1 łyżka oliwy około szklanki gorącej wody Wykonanie:  Do mąki dodaję sól, wbijam całe jajka i wlewam oliwę. Wszystko dokładnie mieszam. Stopniowo dolewam tyle wody by móc zlepić ciasto. Gotowe ciasto wyrabiam tak długo, aż będzie elastyczne. Dzielę na dwie lub trzy porcje i każdą(...)paseczki.   Wrzącą wodę solę i wrzucam partiami pokrojony makaron. Po około 5-7 minutach wyjmuję łyżką i nakładam w talerze.Jeżeli makaron ma czekać dłużej np: na sos lub zupę, wtedy hartuję zimną wodą, przekładam do miski na makaron i skrapiam oliwą by się nie posklejał. Od czasu do czasu przemieszam i gotowe. SMACZNEGO

Bea(u)ty kitchen
Zraziki mielone schabowo migdałowe 150

liście laurowe- kilka ziaren ziela angielskiego- papryka łagodna w proszku- olej kokosowy- mąka pszenna do panierowania  Schab mielimy z boczkiem i czosnkiem. Dodajemy mielone migdały, sól, pieprz, jajka. Dokładnie wyrabiamy masę. Przykrywamy folią i odstawiamy na ok. 15 minut. W międzyczasie umytą i pozbawioną gniazd nasiennych paprykę kroimy na cienkie paski. Korniszony kroimy na ćwiartki, cebulę w cienkie(...)wszystkich stron. Przekładamy do rondla, podlewamy wodą (wody tyle, aby zraziki były przykryte), dodajemy 2-3 listki laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego i łyżeczkę papryki łagodnej (kto lubi sosy bardziej zawiesiste może dodać mąki). Dusimy ok. 15 minut. W tym czasie możemy przygotować dodatki, np. surówkę z marchewki i kaszę gryczaną. Z powyższych proporcji wyszło mi 9 sporych zrazów.Gotowe

mojewypiekiinietylko
Muffiny z Pieczarkami i Serem 205

propozycją dla osób lubiących eksperymentować. Myślę, że warto spróbować muffinków w nowej, wytrawnej wersji, ponieważ może się okazać, że niejednej osobie przypadną do gustu. Babeczki warto podać z sosami, np. czosnkowym, meksykańskim. Muffiny z Pieczarkami i Serem - Składniki: 2 jajka340 g mąki pszennej130 g masła + ok. 1 łyżka do podsmażenia pieczarek (lub 125 ml dobrej jakości oliwy(...)podsmażamy na maśle. Na końcu doprawiamy solą i pieprzem.Masło roztapiamy. Ser ścieramy na tarce o niedużych oczkach.Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiewamy. W osobnym naczyniu roztrzepujemy jajka razem z mlekiem i roztopionym masłem, a następnie łączymy z mąką i proszkiem. Do całości dodajemy pieczarki, starty ser, oregano i bazylię. Dodatkowo doprawiamy szczyptą soli i pieprzu.Form

Słodka Strona
Samo zdrowie: ciasto marchewkowe 168

też napotkałam problem. Otóż wymyśliłam sobie, że lepiej będzie smakowało z kremem niż lukrem. Tyle, że z przepisu na krem, który znalazłam, wyszedł mi, swoją drogą bardzo smaczny, sos. Po dwóch dobach w lodówce nadal płynny. Jedliśmy ciacho z jego dodatkiem, smakowało wyśmienicie, ale przepisu nie podam, no bo jednak nie tego oczekiwałam. Mimo wszystko proponuję do ciasta jakiś dodatek(...)marchwi100 g rodzynekskórka otarta z 1 cytryny175 g mąki pszennej1 łyżeczka sody oczyszczonej1/2 łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżeczka cynamonu1/2 łyżeczki gałki muszkatołowejCukier i olej zmiksować. Dodać lekko ubite jajka, połączyć. Marchewki obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Dodać do masy jajecznej z rodzynkami i skóką z cytryny, wymieszać. Mąkę przesiać z proszkiem i sodą, wymieszać z cynamonem

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Naleśniki z kaszą gryczaną i pieczarkami 193

Składniki: ciasto 1,5 szklanki mąki pszennej 2 jajka 1,5 szklanki mleka 1/2 szklanki wody szczypta soli 3 łyżki oleju farsz 2 woreczki kaszy gryczanej 600 g pieczarków cebula sól,pieprz olej do smażenia Wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto wrzucamy do miski i miksujemy. Patelnię nagrzewamy i smażymy naleśniki z obu stron na złoty kolor. Cebulę i pieczarki kroimy(...)misce łączymy kaszę z cebulą i pieczarkami i doprawiamy solą oraz dużą ilością pieprzu. Na usmażone naleśniki nakładamy farsz i zwijamy jak krokiety. Przed podaniem podsmażamy, i podajemy z sosem

magiczna kuchnia Kasi
Pasztet jajeczny z parówką 302

przygotowania: Jajka ugotowane na twardo obieramy ze skorupek, trzemy na tarce jarzynowej o grubych oczkach, paprykę kroimy w drobniutką kostkę tak samo pora,łączymy wszystkie składniki razem wbijamy surowe jajka, wsypujemy bułkę tartą oraz dodajemy starty na drobniutko żółty ser, doprawiamy masę do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem.Wyrabiamy masę dokładnie łyżką. Parówki obieramy z folii. Naczynie ceramiczne(...)godz w temp 180*c.na parę minut przed końcem pieczenia zdjąć folię aluminiową.  Wyjąć z piekarnika zostawić do całkowitego wystygnięcia. Zimny pasztet kroić na grube plastry serwować z sosem chrzanowym na zimno. Życzę smacznego

Wanilia i Kardamon
ODŻYWIAMY SIĘ ZDROWO I DIETETYCZNIE 160

gotowany, łyżka - 20 gram - 27 kca  Muesli z Owocami , łyżka - 10 gram - 32.5 kcal Płatki Kukurydziane , łyżka - 10 gram - 36 kcal   JAJA, MIĘSO ,RYBY I ICH PRZETWORY : ***************************************************** Jajko , sztuka - 50 gram - 66.5 kcal Kiełbasa z Indyka 6 plasterków - 30 gram - 38.5 kcal Parówki Drobiowe , sztuka - 50 gram - 130 kcal Pasztet Drobiowy , 30 gram - 68.5 kcal Polędwica Sopocka(...)sztuka - 100 gram - 357 kcal Kotlet z Piersi Kurczaka Panierowany , sztuka - 100 gram - 248 kcal Pierś Kurczaka Pieczona bez skóry - 100 gram - 180 kcal Klopsiki Cielęce , 2 sztuki z sosem - 140 gram - 275 kcal Udko Kurczaka pieczone , sztuka - 100 gram - 155 kcal Antrykot Wołowy smażony  , sztuka - 100 gram - 159 kcal Schab Pieczony bez tłuszczu - 100 gram - 174 kcal Dorsz

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Szparagi z sosem jajecznym, szynką i młodymi ziemniakami 167

sól, pieprz - połowa obranej cytryny,  łyżka masła, szczypta cukru - łyżka majonezu i octu jabłkowego - dwie łyżki jogurtu naturalnego - ziemniaki młode 8 sztuk - łyżka masła klarowanego - łyżka startego parmezanu Jajka ugotuj na twardo, ostudź, obierz i pokrój na małą kosteczkę. Dodaj majonez, jogurt, sól, pieprz do smaku oraz ocet. (jak masz to daj łyżeczkę musztardy). Szparagi obierz. Białe po całości(...)minut, a następnie  dodaj zielone i gotuj jeszcze około 6-7 minut. Ziemniaki posyp koperkiem, rozpuść łyżkę masła.    Na talerz wykładaj kolejno szparagi, ziemniaki, szynkę i sos jajeczny. Szparagi posyp parmezanem i polej masłem, a sos jajeczny posyp szczypiorkiem. SMACZNEGO CMOK

Pasje Jolki

Proponowane wyszukiwania