jajka w sosie - 3000 przepisów (strona:150/200)

PUSZYSTY OMLET BISZKOPTOWY 163

sody, a omlety zawsze były grubaśne. Cała tajemnica tkwi w dobrym ubiciu białek i smażeniu. Zapraszam po przepis, może ktoś się skusi? ;) OMLET BISZKOPTOWY przepis od mamy ;) // jedna porcja ~2 jajka ~3 lekko czubate łyżki mąki pszennej ~łyżka zimnego mleka ~cukier/stewia ( u mnie dwie tabl. stewii) ~od siebie dałam jeszcze łyżeczkę ekstraktu waniliowego :) +dodatki ; dżemy, kremy, owoce ... Oddzielamy białka od żółtek(...)odrobiną tłuszczu. Ważne, żeby smażyć na małym ogniu, ok. 2-2,5 min. z każdej strony, i pod przykryciem. Podajemy z ulubionymi dodatkami, u mnie był to gęsty sos owocowy. Smacznego

chili & sugar
Ślimaczki szpinakowe 162

zapieczone z serem. Ja jednak najczęściej wykorzystuję je jako dodatek do innej potrawy... jakiej? już jutro odpowiedź na to pytanie. Tymczasem przedstawiam przepis. Ciasto naleśnikowe 3 szklanki mleka 3 jajka 3 szklanki mąki Farsz szpinakowy z twarożkiem 1 opakowanie szpinaku w brykiecie 1 kostka białego sera półtłustego 15 - 20 dag żółtego sera pieprz, sól  Sposób Na rozgrzanej i natłuszczonej(...)gotowy. Każdy naleśnik smarujemy farszem, następnie naleśniki dość ciasno zawijamy w rulon. Gotowy rulon rozcinamy na kawałki 2 centymetrowe. Gotowe kawałki nakłuwamy na patyczki do szaszłyków. Można podawać polane sosem koperkowym, bądź też bez nakłuwania na patyczki zapiec w piekarniku

Kuchenne aromaty
SANDWICZE Z MUSEM JABŁKOWO – RABARBAROWYM I ORZECHAMI 165

Uwielbiam tosty francuskie i wszelkiego rodzaju sandwicze! W wersji takiej tylko smażonej w jajku ( o której pisałam tutaj: http://ostra-na-slodko.pl/2014/12/12/chleb-w-jajku-smaki-dziecinstwa/ ) , albo też takie właśnie na słodko. Zawsze do nich staram się wykorzystywać sezonowe owoce i urozmaicać je, tak by za każdym zachwycały. Dziś mam dla Was wersję jabłkowo – rabarbarową. Prażone owoce ( no dobra, rabarbar to warzywo! ) połączone(...)też idealnym pomysłem do zrobienia na grillu! Gwarantuję, że będą się zachwycać nimi nie tylko dzieci, ale i dorośli. Świetnym dodatkiem ( ale to już taka bomba kaloryczna ) jest delikatny sos karmelowy! Spróbujcie! SKŁADNIKI: ( 2 szt ) * pszenne, lekko czerstwe pieczywo – 4 kromki * masło -1 łyżka * rabarbar – 1 łodyga * duże jabłko – 1 szt * miód – 2 łyżki * orzechy włoskie

Ostra na Słodko
pieczone gołąbki z pieczarkami,ryżem i z kurczakiem 192

pieczone gołąbki z pieczarkami,ryżem i z kurczakiem 2 piersi z kurczaka koło 500 g pieczarek średnia cebula 2 torebki ryżu przyprawy ,pieprz, sól 1 główka kapusty Do sosu : 1 koperek - u mnie ze slłoika dzialkowy, zasolony świeży. 1 puszka pomidorów krojonych 3 łyżki koncentratu pomidorowego-swojego z cukini 2 ząbki czosnku 1,5 litr bulionu Sól, pieprz, zioła prowansalskie(...)jest podane na opakowaniu. Pieczarki pokroić, przesmażyć wraz z posiekaną cebulą na oliwie. Dodać mięso i smażyć razem jeszcze kilka minut, wystudzić. Wymieszać ryż z masą mięsno- pieczarkową, dodać jajko, przyprawy i czosnek przecisnięty przez praskę. Kapustę wyjąć, wystudzić, zdejmować po jednym liściu, wyciąć zgrubienia. Kłaść na środek farsz i zwijać gołąbki, najpierw boki, potem przód. Piec gołąbki w piekarniku

w mojej kuchni
Gnocchi z masłem szałwiowym 212

można też dodać do nich ser, a mąkę pszenną zastąpić gryczaną (dla bezglutenowców). Gnocchi z powodzeniem mogą służyć jako smaczny dodatek lub samodzielne danie. Doskonale komponują się z różnymi sosami np pomidorowym, pesto, serowym czy grzybowym. Ja zapraszam dziś na gnocchi ziemniaczane podane z masełkiem szałwiowym. Klasyka i prostota kuchni włoskiej. Na eksperymenty przyjdzie jeszcze czas.Składniki:1 kg ziemniaków100g(...)jeszcze gorące. Natychmiast rozgniatamy je praską lub mielimy maszynką. Jeszcze ciepłe wykładamy na stolnicę lub blat dodajemy sól, pieprz, przesianą mąkę, na środku robimy dołek i wlewamy do niego jajko. Zagniatamy składniki do środka, szybko łączymy je ze sobą w kulę, nie wyrabiamy. Kroimy na kawałki i dłońmi rolujemy walki o średnicy 1,5 cm, podsypujemy mąką w razie konieczności

Smakowity Blog Kulinarny
Klops nadziewany w sosie grzybowym 133

zmiękną. Następnie gotujemy je i kroimy w paseczki. Trochę wody wyparuje więc uzupełniamy ją tak żeby było 1,25 szklanki. Doprawiamy solą i pieprzem. Mięso i cebulę mielimy, dodajemy jajka, bułkę tartą, mąkę (2 łyżki), sól, pieprz i majeranek i dobrze wyrabiamy mięsną masę. Mięso dzielimy na pół i formujemy dwa prostokąty. Na każdy układamy po 3 plastry sera, smarujemy(...)minut przed końcem pieczenia wlewamy grzyby. Jeżeli używamy szklanego naczynia żaroodpornego to grzyby przed wlaniem musimy zagotować. W przeciwnym razie różnica temperatur może spowodować pęknięcie naczynia. Klopsy wyjmujemy, a sos przelewamy do rondla i zagęszczamy 1 łyżką mąki. Podajemy pokrojone w grube plastry i zalane sosem. Można również kroić cienko i jeść z kanapkami. Smacznego! --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto

Marder&Marder Manufacture
Ostry Burger 119

rozpalanego grilla dodaj garść owoców jałowca, dzięki temu potrawy będą bardziej aromatyczne i zapach z grilla będzie przyjemniejszy :) Składniki na burgery: 1 kg mięsa mielonego z indyka 2 jajka 3 łyżki bułki tartej 1 cebula biała - drobno posiekana 250 g pieczarek - bardzo drobno posiekane 6 ząbków czosnku - przeciśnięte przez praskę natka pietruszki - drobno posiekana pęczek koperku - drobno posiekany 1 świeża(...)odstawiamy do lodówki na 2 godziny, żeby przeżarły się wszystkie składniki. Następnie formujemy kulki i uklepujemy na płaskie kotleciki. Mięsko lekko smarujemy oliwą i wrzucamy na ruszt grilla.  Sos do burgerów: 400 ml jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu 2 łyżki musztardy sarepskiej  1 łyżka czerwonego octu winnego 10 listków bazylii 3 ząbki czosnku świeżo zmielony pieprz Wszystkie składniki

ClauditteMissCooking
Gołąbki na okrągło z fetą. 177

być ich dużo. Cebulę pokroić w kostkę, przesmażyć, ostudzić. Namoczoną w mleku bułkę, przełożyć na sito i wydusić nadmiar mleka. Mięsa zmielić razem z przesmażoną cebulą i bułką. Dodać jajko, śmietanę, przyprawy i dobrze wyrobić, najlepiej ręką. Proponuję używać jednorazowych rękawiczek chirurgicznych. Mięso rozłożyć na liściach kapusty w  kształcie  prostokąta, pozostawiając wolne brzegi kapusty. Na mięsie rozłożyć pokrojoną(...)napełnić farszem, wierzch przykryć liśćmi kapusty i upiec. Chutney pomidorowy.1 puszka pomidorów pelati1 duże jabłko winne1 mała cebula2 łyżki rodzynekpo pół łyżeczki: imbir  świeży ,cynamon ,kumin3 goździki1 łyżka sosu sojowego1 łyżka sosu chilli ,słodko-pikantnegopieprz ,cukier ,sól do smakuPomidory i jabłko pokroić w dużą kostkę ,a cebulę posiekać. Wszystkie składniki wrzucić do rondla z grubym dnem i gotować

Kulinarny karnet Christophera
Placki z cukinii z łososiem i tzatziki 189

tarce o dużych oczkach, przekładamy na sito i pozostawiamy na 20 minut aż odpłynie z niej cały sok. Po tym czasie w misce mieszamy cukinię, posiekany jeden ząbek czosnku, jajko, mleko i mąkę wraz z solą i pieprzem na gładką masę. Rozgrzewamy oliwę na patelni i smażymy placki o grubości 0,5-1 cm po 3 minuty z każdej strony(...)kawałek wędzonego łososia. Czas przygotować tzatziki. Ścieramy ogórka na tarce o małych oczkach, siekamy do tego trzy ząbki czosnku. Doprawiamy solą i pieprzem oraz dodajemy jogurt grecki. Do przygotowanego sosu można również dodać posiekany koperek. Sos idealnie komponuje się z naszymi plackami.  Smacznego

Mango Papaja
Lniane kotlety z orzechami, morwą, ostrym sosem gryczanym i prażonymi pestkami moreli 181

Lubicie wyzwania? no to proszę... obiad bez mięsa, ryby, laktozy, glutenu, jajek a jednak da Wam dużego kopa energetycznego. Len to nie jest smakołyk lecz dzięki swoim właściwością klejącym świetnie zamyka w formie wegańskiego kotlecika przeróżne smakołyki takie jak orzechy nerkowca czy morwę białą. Możemy go dostać w wygodnej zmielonej postaci. Muszę wspomnieć że len to mistrz we wspomaganiu metabolizmu(...)daniu też zawarłem pestki moreli które dzięki uprażeniu z solą himalajską świetnie wprowadzą do organizmu zbawienną witaminę B17. Zapraszam do przygotowania :) Czas przygotowania: 30-40 minut Dla 1 osoby (Sos starczy na 2-3 osoby) Składniki: 5 suszony moreli 10 pestek moreli 1 łyżeczka miodu gryczanego 2 łyżeczki błonnika jabłkowego 1 łyżeczka sambalu 1 łyżeczka świeżego tymianku sos sojowy odrobina

Kuchnia PROzdrowotna
Vol-au-vent z drobiowym ragout z grzybami 331

wódki wycinamy mniejsze kółka (zdj poniżej). Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układamy całe kółka, smarujemy je rozmłuconym jajkiem, na nich układamy kółka z dziurką i ponownie smarujemy jajkiem. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 15 minut. Wyciągamy i odstawiamy do ostygnięcia. 2. W czasie, gdy nasze gniazdka stygną, przygotowujemy nadzienie. Na dużej patelni rozpuszczamy łyżkę masła, wrzucamy posiekane grzyby(...)smażymy 5 minut. Dodajemy grzyby i gałązkę świeżego oregano, doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy i smażymy kolejne 5 minut. Wlewamy śmietanę, dodajemy łyżkę koncentratu i przesmażamy, aż sos zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia. 4. Do gniazdek z ciasta nakładamy drobiowe ragout, posypujemy tartym serem wędzonym i posypujemy szczypiorkiem. Podajemy ciepłe. Smacznego

My Culinary Art
Pieczone ziemniaki faszerowane tuńczykiem. 166

Ciekawa propozycja na zaserwowanie ziemniaków i na dodatek tania, gdyż podane proporcje wystarczą, żeby nakarmić do syta 4 osoby. Składniki: 10 średniej wielkości ziemniaków   1 puszka tuńczyka w sosie własnym, w kawałkach 1 jajo   100 g startego sera mozzarella 1 mała cebula 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżka posiekanego szczypiorku  zioła prowansalskie sól, pieprz opcjonalnie(...)troszkę ostygną wydrążamy łyżeczką z ziemniaków miąższ, pozostawiając trochę przy skórce. Cebulę kroimy w drobną kostkę, a tuńczyka odcedzamy z zalewy. W misce rozgniatamy widelcem miąższ z ziemniaków, dodajemy jajko, natkę pietruszki, szczypiorek, mozzarellę, wrzucamy cebulę oraz tuńczyka i przyprawiamy solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi. Wszystko dokładnie mieszamy i faszerujemy ziemniaki. Następnie znów wkładamy do piekarnika i zapiekamy jeszcze około

Symfonia smakowa
Kluski na parze z owocami 131

drożdże, 1/2 łyżki cukru i łyżkę mąki. Całość wymieszać i odłożyć na 15 minut w ciepłe miejsce. Masło stopić i ostudzić. Mąkę wsypać do miski, dodać sól, resztę cukru, jajko, resztę mleka i rosnący zaczyn.Wyrobić ciasto, dolać roztopione masło i wyrabiać aż ciasto będzie odstawać od ręki. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Pomarańcze i jabłka obrać(...)garnku do gotowania na parze zagotować wodę, ułożyć kluski i gotować pod przykryciem ok 12-15 minut. Resztę owoców wymieszać z jogurtem naturalnym i zmiksować na gładki sos. Gotowe kluski polać sosem owocowym i posypać miętą

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Proste przepisy na świąteczne włoskie dania 179

dodając do 100   g roztopionego masła 100   g mąki. Mieszamy  i gotujemy przez 2 minuty, po czym dodajemy mleko i mieszamy trzepaczką. Gotujemy ,  mieszając dopóki sos nie zgęstnieje.   Przygotowujemy pesto,  miksując kolendrę i bazylię z orzeszkami piniowym (uprażonymi wcześniej na patelni z 200   g oliwy).  Kroimy dorsza na plasterki o grubości(...)miękiszu chleba   pół cebuli   80   g parmezanu   starta skórka z ½ cytryny   1 mała marchewka   1 mała łodyga selera   1 średnie jajko   szczypiorek   50   g kaparów   Sposób przyrządzenia:   Drylujemy oliwki. Odcedzamy tuńczyka i dodajemy do niego parmezan, jajko i pietruszk ę. Mieszamy wszystkie składniki,  dodając szczyptę soli

SzczyptaSmaQ
Klops z boczniakami. 155

grzybów jest niesamowicie soczysty. Podaję tę pieczeń na obiad z ziemniakami i mizerią lub sałatą w śmietanie, lub czymś co mam akurat pod ręką, a gdy już ostygnie zalewam sosem, który powstał w czasie pieczenia, wkładam do lodówki i na kolację mamy swojską wędlinę do chlebka. Kroję ją na dość grube plasterki i podaje z pieczywem, sałatą i pomidorami bądź(...)łopatki, może być mielone, ale lepsze jest zmielone przez nas :-) 0,25 kg boczniaków 1 wysuszona kajzerka (ewentualnie 2-3 łyżki bułki tartej) mleko do namoczenia kajzerki 1 jajko 1 średnia cebula pokrojona w drobną kosteczkę 1 rozgnieciony ząbek czosnku sól pieprz        Kajzerkę moczymy w ciepłym mleku, boczniaki myjemy, osuszamy. W maszynce do mięsa mielimy

Rozpustne gotowanie

Proponowane wyszukiwania