jajka w sosie - 3000 przepisów (strona:153/200)

Szparagi z sosem jajecznym, szynką i młodymi ziemniakami 159

sól, pieprz - połowa obranej cytryny,  łyżka masła, szczypta cukru - łyżka majonezu i octu jabłkowego - dwie łyżki jogurtu naturalnego - ziemniaki młode 8 sztuk - łyżka masła klarowanego - łyżka startego parmezanu Jajka ugotuj na twardo, ostudź, obierz i pokrój na małą kosteczkę. Dodaj majonez, jogurt, sól, pieprz do smaku oraz ocet. (jak masz to daj łyżeczkę musztardy). Szparagi obierz. Białe po całości(...)minut, a następnie  dodaj zielone i gotuj jeszcze około 6-7 minut. Ziemniaki posyp koperkiem, rozpuść łyżkę masła.    Na talerz wykładaj kolejno szparagi, ziemniaki, szynkę i sos jajeczny. Szparagi posyp parmezanem i polej masłem, a sos jajeczny posyp szczypiorkiem. SMACZNEGO CMOK

Pasje Jolki
Placki ziemniaczane Babci Zosi 116

Wami podzielić opinią... placki ziemniaczane z torebki? pierwsza myśl pewnie nie będą nam smakować, no ale nic robimy .......-:) Tak jak w przepisie,  dodałam od siebie tylko jedno duże jajko od szczęśliwej kurki, posiekaną małą cebulkę i troszkę przyprawy do ziemniaków, aby było bardziej wyraziście w smaku.   W składzie takich placuszków znajdują się : -suszone ziemniaki -skrobia ziemniaczana -suszona cebula(...)złociste i niczym nie różnią się od tych przygotowanych od A do Z w domu. Zjedliśmy wszystkie i było nam mało! Można je podać z dowolnymi dodatkami,ketchupem, sosem czosnkowym,tatarskim, śmietaną  My wolimy bez niczego-takie są dla nas najlepsze! Opakowania produktów są estetyczne zgrabne, z wygodnym zamknięciem i przezroczystym okienkiem,  czy produkty firmy

Wanilia i Kardamon
Kotlety ziołowe z indyka z duszoną marchewką i ziemniaczkami 142

marchewek mąka pszenna (do obtoczenia) łyżka mąki ziemniaczanej jajko odrobina mleka sól, pieprz papryka ostra, oregano, zioła prowansalskie, bazylia, majeranek natka pietruszki Przygotowanie: Sznycle lekko rozbijam. Obtaczam je w jajku rozbełtanym z mlekiem i w mące z dodatkiem soli, pieprzy, papryki, bazylii, majeranku, oregano i ziół prowansalskich. Ponawiam te ruchy. Mięso wykładam na rozgrzany tłuszcz i duszę na małym ogniu(...)kilka minut pod przykryciem. Kiedy marchewka zmięknie, a woda się zredukuje, dodajemy odrobinę soli i pieprzu. Rozrabiamy w 1/4 szklanki wody łyżkę mąki ziemniaczanej dodajemy do marchewki, aż sos zrobi się gęsty. Siekamy natkę pietruszki i posypujemy nią marchewkę oraz ziemniaki na talerzu podane razem z kotletami. Smacznego

ChilliJemy
Makaron proteinowy w sosie szparagowym 157

chorób serca. Wpływają pobudzająco i regulująco na układ trawienny. Składniki (około 2 porcji): pęczek białych szparagów pęczek koperku ząbek czosnku 2-4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego żółtko z jajka 3 plastry sera żółtego 5% tłuszczu dostępnego w sklepie Centrum Sylwetki 2  "gniazdka" makaronu proteinowego   1 łyżeczka skrobi kukurydzianej dostępnej w sklepie Centrum Sylwetki sól, pieprz wg. smaku łyżeczka(...)zezłoci wkładamy na patelnię szparagi, mieszamy w 3/4 szklanki wody po szparagach rozpuszczamy skrobię, żółtko i jogurt na chwilę odstawiamy z ognia patelnię ze szparagami i ciągle mieszając dodajemy sos ponownie wstawiamy patelnię na ogień (mały), mieszamy, aż zgęstnieje na koniec dodajemy pokrojony ser, koperek i ugotowany (zgodnie z instrukcjom na opakowaniu) proteinowy makaron jeszcze chwilkę smażymy, aż sos oblepi

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Omlet zwany frittatą. 168

porcje): 3 jajka M (najlepiej z wolnego wybiegu lub produkcji ekologicznej) garść rukoli ¼ papryki czerwonej niewielki kawałek łososia wędzonego (u mnie jakieś 20g) oliwa/olej do smażenia Wykonanie: Jajka roztrzepujemy widelcem, dodajemy rukolę i drobno pokrojonego łososia. Możemy doprawić pieprzem. Soli raczej nie dodajemy ze względu na słoność łososia. Paprykę podsmażamy na niewielkiej ilości oleju, kiedy zmięknie dodajemy ją do reszty(...)opadła. Możemy również zapiekać ją w piekarniku (10-12 minut w 180 st). Polecam eksperymentować ze składnikami, np. dodać pomidora, por, bazylię, mozzarellę na wierzch lub polać sosem pomidorowym. Wszystko dozwolone, ogranicza nas tylko wyobraźnia i zaopatrzenie lodówki:) Porcja (1/2 podanych składników ) zawiera

Powiedz dietom nie
Rustykalne tartaletki z kremem kokosowym i warsztaty „Owocowe szaleństwo w wytrawnej odsłonie” 162

przygotowanych na spotkanie składników (zdjęcia poniżej). Później my mieliśmy pole do popisu. Można było komponować swoje przystawki z owoców, warzyw, wędlin, mięsa, ryb, makaronu, dodatków typu octy balsamiczne, sosy,  oleje, warunek był jeden przystawki miały zawierać produkty ETERNO. Nagrodzono najsmaczniejszą, najładniejsza i najoryginalniejszą przystawkę (niestety nasze się tym razem nie załapały na te miano :P) Zdjęcia z warsztatów znajdziecie(...)kukurydzianej 1/3 szklanki cukru 1/2 łyżeczka soli 125 g margaryny zwykłej Bielmar, zimnej, pokrojonej na kawałki + 1 łyżka do wysmarowania formy na muffiny 3/4 szklanki jogurtu greckiego 2 żółtka jajek Przygotowanie: Wszystkie suche składniki wsypujemy do misy robota. Dodajemy margarynę pokrojoną w kostkę, 2 żółtka i jogurt. Wyrabiamy szybko ciasto za pomocą haka robota. Ciasta kruche nie lubią długiego wyrabiania

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kokosowe bułeczki francuskie z chia 183

papieru do pieczenia. Upieczone wyjmujemy na kratkę i studzimy. Drugą blaszkę (na czas pieczenia pierwszej) wstawiamy do lodówki. Gdy pierwsza porcja się upiecze z lodówki wyjmujemy drugą, smarujemy rozkłóconym jajkiem i wstawiamy do piekarnika i pieczemy, jak poprzednie. Gotowe bułeczki oprószamy cukrem pudrem lub stevią w proszku. Kokosowe bułeczki francuskie z chia to mój kolejny pomysł na wykorzystanie ciasta francuskiego(...)dodane do pieczywa. Można również dodawać je do jogurtu, warzyw czy dań z ryżu. Ze względu na ich zdolność do wchłaniania wody i tłuszczu, mogą być stosowane do zagęszczania sosów. Dodawanie nasiona chia do różnych produktów znacznie zwiększy ich wartość odżywczą.” Gorąco polecam i życzę smacznego. Zastępując cukier puder stevią* lub ksylitolem* otrzymamy bułeczki dla diabetyków. * Stevia nadaje się

mojewypiekiinietylko
Bułki nadziewane dżemem mandarynkowym 72

dosyć lubię), czyli za przygotowanie jakiegoś żarełka. Tym bardziej, że Madzia za godzinę z pracy wróci i pewnie jeść będzie chciała. Więc w piekarniku już dochodzą kurczakowe udka w sosie musztardowo miodowym, a do tego zaraz zacznę robić ziemniaki. Wymyśliłem sobie takie grubo krojone, ze cztery razy grubsze niż tradycyjne frytki. Trzeba je nieco obgotować, odrobinę tylko, tak maksymalnie(...)marmolady mandarynkowej! A za mąkę na bułki dziękuję sklepowi e-maka.pl . Natomiast marmoladę mandarynkową mam dzięki uprzejmości AleDobre.pl . 520 g mąki orkiszowej typ 550 6 g suszonych drożdzy 2 jajka 200 ml mleka 3 łyżki cukru 50 g masła 1 łyżeczka soli marmolada mandarynkowa do nadzienia I bez zbędnych podchodów i zastanawiania się wszystkie składniki (oprócz marmolady oczywiście) lądują w dużej

Marder&Marder Manufacture
Kluski na parze 145

szczyptę soli, cukier i 4 łyżki mąki (tak żeby drożdże się rozpuściły w mleku), odstawić do wyrośnięcia na około 10 minut. Masło roztopić. Do drożdży dodać resztę mąki i jajka, wyrobić ciasto. W trakcie wyrabiania dodać masło. Jeśli ciasto będzie za rzadkie można dodać jeszcze trochę mąki. Ciasto przykryć ścierką i odstawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, rękoma(...)nałożyć na niego gazę lub pieluchę tetrową i obwiązać ją sznurkiem. Gdy woda zacznie się gotować wkładamy kluski i przykrywamy je pokrywką. Kluski można podawać polane roztopionym masłem lub sosem zrobionym z jogurtu naturalnego, kakaa i cukru pudru - wszystkie składniki wystarczy wymieszać

Mama Gotuje
Gołąbki 158

smaku kapusta włoska lub biała Sposób wykonania: Mięso zmielić dwukrotnie. W tym czasie ugotować ryż bardzo krótko ok.  5- 8 minut. Zmielone mięso połączyć z ugotowanym ryżem, jajkami i przyprawami. Liście kapusty delikatnie odciąć od głąba. Odciąć żyłki od liści żeby było łatwiej zawijać gołąbki. Przygotować garnek z dużą ilością wrzącej wody. Zanurzać po jednym liściu we wrzątku(...)dnie poukładać resztki liści żeby nam się gołąbki nie przypaliły a następnie na nie układać gotowe gołąbki. Gotować pod przykryciem na wolnym ogniu ok. 40 min. Składniki na sos pomidorowy 1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego woda 3 – 4 łyżki mąki pszennej łyżka śmietany kostka rosołowa, sól pieprz do smaku. Przygotować sos pomidorowy : Zagotować 1/ 2 litra wody W oddzielnym naczyniu

Na słodko lub wytrawnie
Mini karmelowe jabłeczniki w gościnie 162

masła i utworzyły się kawałki kruszonki. Dodaj migdały, wymieszaj. Wstaw do lodówki.W sporej misce wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę i sól. Odstaw.W drugiej misce roztrzep jajko, dodaj mleko, ubij lekko, dodaj oliwę. Wymieszaj, aż składniki dobrze się połączą. Dodaj mokre składniki do suchych. W oddzielnej miseczce umieść pokrojone jabłka, polej je sokiem z cytryny(...)łyżeczkę jabłek z karmelem(w zależności jak duże chcesz mieć muffiny) i posyp kruszonką. Piecz ok. 18-20 minut.Odstaw do ostygnięcia.Możesz również podawać polane domowym sosem karmelowym. Smacznego!Paulina P.S. Już niebawem podzielę się z Wami pomysłem na domowy prezent w słoiczku! Popularne posty : Kakao, czekolada, kokos i... piankowa niespodziankaSuper prosta pizza na miękkim spodzie - uzależniająca

Gotowanie to kochanie
Belgijskie gofry drozdzowe-pyszne 185

perlowego1 lyzka cukru waniliowego-domowegosol- spora szczypta1 lyzeczka suchych drozdzyWykonanie:Mleko razem z maslem podgrzac w garnuszku.Wszystkie skladniki umiescic w misie robota,dolac mleko i mieszac na I predkosci.Dodac jajka i mieszac kolejne kilka minut do uzyskania gladkiego ciasta, juz na II predkosci.Jesli lubicie bardzo slodkie gofry,dodajcie wiecej cukru.W orginalnym przepisie bylo 125 g cukru.Przykryc folia spozywcza i odstawic(...)kilka minut.Wieksza moc nie jest wskazana,ze wzgledu na obecnosc cukru gofry szybko nabieraja koloru.Po upieczeniu koniecznie odlozyc na kratke,do wystygniecia.Jak wystygna sa rewelacjnie chrupiace.Gofry podalam z sosem malinowym.Zycze smacznego

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Sernik dyniowy z orzechami 312

można też przetrzeć przez sitko) MASA SEROWA- składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej- twaróg przełożyć do miski, dodać cukier i mąkę, zmiksować- do masy dodawać pojedynczo jajka, po każdym krótko miksując, tylko do połączenia się składników- dodać purée z dyni, cukier waniliowy oraz cynamon, ponownie krótko zmiksować- masę serową przełożyć na kruchy spód, wyrównać- sernik piec(...)średniej wielkości kawałki- masło rozpuścić, dodać cukier, podgrzewać krótko na małym ogniu, potrząsając co jakiś czas za rączkę patelni, aż cukier się rozpuści (nie czekamy, aż zbrązowieje)- do sosu wlać śmietankę, przez chwilę podgrzewać, aż połączy się ona z resztą składników- wsypać orzechy oraz dodać dużą szczyptę cynamonu, wszystko razem wymieszać tak, aby kawałki orzechów pokryły się sosem- upieczony sernik

Smakołyki Bereniki
Koszyczki z ciasta francuskiego z pieczarkami, papryką i kurczakiem 242

kroimy i przesmażamy na oleju Kujawskim. Dodajemy drobno pokrojone papryki i filet z kurczaka. Podczas smażenia wlewamy bulion warzywny i wszystko doprawiamy solą, pieprzem, płatkami chilli. Na koniec dodajemy jajko i szybko mieszamy, a także bułkę tartą i posiekaną natkę pietruszki. Ciasto francuskie kroimy na kwadraty 10cmx10cm. Foremki do muffinek natłuszczamy i delikatnie posypujemy bułką tartą. Pokrojone ciasto wkładamy(...)niego kratkę. Zapiekamy przez kolejne 10 minut na złoto. Smacznego! Wierzch posypać tartym żółtym serem i zapiekać przez kolejne 10 minut na złoto. Podawać dowolnie z dodatkiem np.  sosu beszamelowego (klik).  Smacznego

Salonik smaków
Babka advokatowo- krówkowa 222

Jestem pewna, że i Wam przypadnie do gustu. Składniki:  260 gram mąki pszennej 250 gram masła 200 gram cukru do wypieków 200 gram krówek łyżka cukru waniliowego 6 jajek 18 łyżek ajerkoniaku 10 łyżek oleju  1.5 łyżeczki proszku do pieczenia niepełna łyżka wody Wykonanie: Masło, olej, cukier waniliowy, ajerkoniak i drobny cukier do wypieków gotować przez 10 minut(...)mniejsze kawałki (np. 1 krówka na 4 części) krówki i delikatnie wmieszać do ciasta. Piec w 170 stopniach przez około 60 minut. Po wystudzeniu gotową babkę polać przygotowanym wcześniej sosem, lukrem bądź czekoladą.  Babkę można mrozić, po rozmrożeniu nadal smakuje wybornie

Krakowskie smaki Ani

Proponowane wyszukiwania