jajka w sosie - 3000 przepisów (strona:156/200)

498. Lepkie, klejące, czekoladowe!! 146

Pomarańczowo- czekoladowe brownie z cukinii polane sosem pomarańczowym i ricottą(potem)W ogóle nie mogłam zrobić dzisiaj żadnego wyraźnego zdjęcia -,- Lepkie i klejące za sprawą cukinii oraz mąki żytniej która w tym połączeniu nabiera takiej mazistej konsystencji. No i niezwykle czekoladowe za sprawą czekolady :3 Jutro szkoła? Sprawdzian? Ale jak to? Już? Fajnie, że coś umiem xdWięc z racji(...)cynamonu1/2 łyżeczki proszku do pieczeniacoś do posłodzeniaskórka z startej pomarańczy20ml soku z pomarańczyjajkoaromat pomarańczowy Cukinię posolić, odstawić na chwilą, a następnie odcisnąć z nadmiaru soku(ale nie wylewać go!!). Jajko zmiksować z sokiem i dodać cukinię. Suche składniki połączyć ze sobą w drugiej miseczce. Wlać mokre składniki i wymieszać. Dolewać soku z cukinii do uzyskania odpowiedniej konsystencji(ok.20ml). Dodać czekoladę

More food, love and dreams
Królik duszony w winie z warzywami i kluskami śląskimi 389

godzinę, a następnie jeszcze pół godziny bez przykrycia. Po nastawieniu królika przeszedłem do przygotowania klusek śląskich. Ugotowałem kilogram obranych ziemniaków i jeszcze ciepłe przecisnąłem je przez prasę. Dodałem 2 jajka i 150 gram mąki ziemniaczanej i wyrobiłem z nich gładkie ciasto. Ciasto podzieliłem na 4 części, z których uformowałem rękoma podłużne wałki o średnicy około 3 cm. Wałki te pokroiłem(...)nadmiaru wody. Kluski wyłożyłem na talerze, obok nich ułożyłem cząstki królika, a następnie na kluskach ułożyłem warzywa, z którymi dusił się królik, całość obficie podlewając powstałym z duszenia królika sosem. Danie udekorowałem kilkoma listkami tymianku

Wyprawy kulinarne
Faszerowany udziec z indyka 185

godziny do lodówki.Odcięte 200g mięsa mielimy. Paprykę i pieczarki kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju lub maśle, a gdy zmiękną dodajemy do mięsa. Mieszamy razem, dodając natkę, jajko i bułkę tartą. Doprawiamy do smaku, Vegetą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.Udziec układamy skórą do dołu i nakładamy farsz. Zawijamy w roladę, obwiązujemy nitką lub sznureczkiem, jeżeli nam się rozpada możemy zszyć(...)termoobiegu możemy wykorzystać ją podczas pieczenia przez ostatnie 30 minut, trzeba tylko uważać, żeby indyk z wierzchu się nie spalił.Ja swojego indyka podałam z ryżem i marchewką oraz sosem chrzanowym, ale myślę, że spokojnie możemy go też podać z ziemniaczkami lub kaszą, zależy co kto lubi :) SMACZNEGO

Czerwona Porzeczka
Zimowe semifreddo z migdałami w cynamonowo - cukrowej skorupce i korzennymi ciasteczkami 220

zestaw garnków ma grube dno, które przydaje się przy przygotowywaniu różnych dań dobrze rozprowadzając ciepło. Z przygotowaniem karmelu nie było żadnych problemów, nic się nie przypalało i przywierało, a sos karmelowy wyszedł absolutnie przepyszny! KONKURS!!!!! Pamiętacie, że trwa konkurs i możecie wziąć w nim udział!? Jeśli wejdziecie na   FB Tefal   znajdziecie tam już dwa albumy ze zdjęciami(...)Pamiętajcie liczą się zarówno Wasze "lajki", jak i propozycje dań w komentarzach pod zdjęciami! Składniki na semifreddo: 400 ml śmietanki, 75 g cukru pudru, 3 łyżki likieru Baileys, 2 jajka, szczypta soli, ok. 150 g ciasteczek korzennych, migdały w cynamonowo - cukrowej skorupce Do misy robota* wbić żółtka, dodać połowę cukru i ubić do puszystej, jasno żółtej masy. Ubitą zawartość przełożyć

Plate of Joy
OMLET BISZKOPTOWY Z NASIONAMI CHIA 208

Można również dodawać je do jogurtu, musli, sałatek, warzyw czy dań z ryżu. Ze względu na ich zdolność do wchłaniania wody i tłuszczu,  mogą być stosowane do zagęszczania sosów i zup. Dodawanie nasion chia do różnych produktów znacznie zwiększy ich wartość odżywczą. Zalecane spożycie to 20 g (około 1,5 łyżki stołowej) nasion chia, dwa razy dziennie. Po połączeniu(...)zaraz po otrębach pszennych (42 g/100 g), najcenniejszym źródłem błonnika. http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/medycyna-niekonwencjonalna/szalwia-hiszpanska-nasiona-chia-wlasciwosci-i-wartosci-odzywcze_36493.html pokrywają prawie 100 proc. dziennego zapotrzebowania na błonnik. http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/medycyna-niekonwencjonalna/szalwia-hiszpanska-nasiona-chia-wlasciwosci-i-wartosci-odzywcze_36493.html Składniki: 1 lub 2 sztuki jajek (w zależności od wielkości apetytu) 1-2 łyżki mąki ( na każde jajko 1 łyżka ) 2-3 łyżki mleka 1 łyżka nasion chia pół łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli masło

potrawyregionalne
Danie kuchni gruzińskiej -Czebureki z mięsem 176

Dodatkowo olej do smażenia. WYKONANIE Przygotowanie ciasta: Masło, wodę i sól zagotowujemy dodajemy  1 1/4 szklanki  mąki i dobrze mieszamy.  Masę odstawiamy do wystudzenia. Następnie dodajemy jajka i resztę mąki. Dobrze wyrabiamy ciasto. Zawijamy w folię i odstawiamy na 30 min. w chłodne miejsce. Przygotowanie farszu: Cebulkę lekko podduszamy na łyżce oleju. Ostudzoną dodajemy do połączonych mięs(...)rozgrzanym oleju. Kilka minut z jednej i drugiej strony, do zarumienienia.   Odsączamy na ręczniku papierowym. Z gorących Czebureków po przekrojeniu, wypływa smaczny rosołek.   Pierożki możemy podawać z sosem czosnkowym lub z dowolnym, który lubimy. SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić

W kuchennym oknie Ewy
Pulpety w sosie pieczarkowo - koperkowym z młodymi ziemniakami 147

pieczarek pęczek koperku 3 łyżki śmietany 3 szklanki bulionu   dodatkowo młode ziemniaki koperek do posypania     Przygotowanie: W garnuszku zagotować bulion. Zmielone mięso włożyć do miski, dodać jajko, namoczoną bułkę. Cebulę obrać, pokroić drobno w kosteczkę, lekko posolić i zeszklić na patelni. Połowę przestudzonej cebulki dodać do mięsa.  Wszystko doprawić i dokładnie wymieszać.  Z tak przygotowanej(...)miękkości. Pod koniec duszenia, wsypać pozostałą cebulę. Pieczarki przełożyć do garnuszka z pulpetami i razem gotować. W międzyczasie posiekać koperek i połączyć go ze śmietaną i odrobiną soli. Zaprawić sos (jeżeli nie będzie gęsty to należy rozrobić 3 łyżki mąki z zimną wodą i delikatnie wlać do sosu, ciągle mieszając). Doprawić do smaku. Ziemniaki obrać, umyć i ugotować. Nie tłuc

ChilliJemy
Prosto z Targu w La Rotisserie 119

gęsiej wątróbki z burakami i estragonem. Terrina z królika, delikatny pasztet z wątróbki gęsiej, marynowane buraczki, świeżo tarty chrzan... idealnie zrównoważone smaki.    Kremowa zupa z białych szparagów, jajko, pastrami z kaczki i trufla. To klasyczna zupa szparagowa, z pierwszą letnią truflą i żółtko 64 stopnie, pastrami z kaczki – kaczka marynowana w zalewie z soli i cukru, lekko wędzona(...)kolendra i pieprz tasmański - polędwica gotowana w niskiej temperaturze, dzięki czemu zachowuje soczystość, jest bardzo delikatna. Do niej tagliatelle z zielonych surowych szparagów, puree z marchewki z imbirem i sos z pieprzu tasmańskiego, pesto z lubczyku, ziemia z pumpernikla oraz biała marchewka. Dodatki świetnie zbudowały smak dania i współgrały z „mlecznym” smakiem cielęciny, „podkręcając” ją. Panna cotta z rabarbarem, galaretka

królestwo garów
Ekspresowa napoleonka, polska superżywność - cz. I 166

infekcje górnych dróg oddechowych, ma działanie grzybo- i bakteriobójcze, zwalcza pasożyty i usprawnia pracę jelit.  Najlepiej jeść czosnek na surowo. Jak to zrobić? Np. w sosie czosnkowym lub sosie do surówki czy sałatki. Pamiętajmy, aby wybierać polski, nie chiński, śnieżnobiały. Brokuły – prawdziwa bomba witaminowa. To warzywo wykazuje działanie przeciwnowotworowe. Najlepiej spożywać półsurowe, np. jako dodatek do obiadu. Przy zakupie(...)zawierają prawie wszystkie witaminy i pierwiastki niezbędne człowiekowi do prawidłowego funkcjonowania, są źródłem łatwo przyswajalnego białka (zawierają wszystkie aminokwasy) i luteinę, która poprawia wzrok (najwięcej tego składnika jest w jajkach ugotowanych na miękko). Oczywiście, ten superprodukt ma pochodzić od kur wiejskich, z chowu nieklatkowego. Kasza jaglana – zawiera całe bogactwo witamin i pierwiastków, ale nie zawiera uczulającego glutenu. Jest zasadotwórcza

Qlinarnie i Qlinarnie
Podpłomyk z bobem i fasolką szparagową 208

Dawno nic nie umieszczałam na blogu...  Trochę z powodu wakacji trochę z letniej monotonii naszych obiadków:)  Młode ziemniaczki+ szparagi/fasolka+ sadzone jajko i zsiadłe mleko Tym razem również zagościła na naszym stole wariacja letnia :D Podpłomyk z bobem i fasolką szparagową SKŁADNIKI: opakowanie bobu fasolka szparagowa żółta i zielona jogurt naturalny, czosnek, przyprawa prowansalska mąka, woda, łyżka oliwy, przyprawy(...)palców. Rozwałkować na placuszki o średnicy ok 20-30 cm. Piec w piekarniku nagrzanym do 250 stopni- najlepiej na kamieniach do pizzy.  W między czasie można przygotować sos jogurtowy. my dodaliśmy czosnek i przyprawy prowansalskie i czerwoną paprykę. Upieczone placki posmarować sosem i nałożyć warzywa. Na koniec posypać tartym serem kozim. Smacznego

MarciochaKucharzy
Pasztet z selera z suszonymi śliwkami 187

wypatrzyła go u Jelki z Kulinarnej pasji . Od razu wydał mi się świetną alternatywą do tych  fasolowych . Recepturę nieco zmodyfikowałem, by pasztet był w pełni wegański - zamiast jajek użyłem siemienia lnianego . Dodałem również suszone śliwki i kilka przypraw, które podkręciły jego smak jeszcze bardziej. Pasztet świetnie się kroi, jest smarowny i smakuje wprost wybornie. Nie zastanawiaj się dłużej(...)kawałki 1 szklanka otrębów lub zmielonych płatków owsianych (w wersji bezglutenowej, wybieraj te, które nie są nim zanieczyszczone) 3 łyżki mielonego siemienia lnianego 250 ml warzywnego bulionu 1 łyżka sosu sojowego 1 płaska łyżeczka gałki muszkatołowej 1 łyżka majeranku 1 łyżka przyprawy do mięsa mielonego (lub do pasztetów) 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka czubrycy 1 łyżeczka kozieradki kilka listków

Food Square
Odwrócone ciasto aroniowe 141

lekko ściemnieje, zdjąć patelnię z kuchenki i wlać karmel na dno okrągłego naczynia do pieczenia o średnicy około 20cm. Delikatnie ułożyć na karmelu wcześniej przygotowaną aronię. Odstawić na bok. Jajka wbić do dużej miski i ubijać, by prawie podwoiły swoją objętość. Porcjami dodawać cukier puder i wciąż ubijać, aż do powstania kremowej, gęstej masy. Dodać proszek do pieczenia i skórkę(...)nożem okrawać dookoła, by oddzielić je od ścian naczynia. Założyć rękawice kuchenne. Wierzch naczynia z ciastem przykryć odwróconym półmiskiem i szybko obrócić całość, by wyłożyć ciasto. (Ostrożnie, bo karmelowy sos jest bardzo gorący

Gorący kąsek
Różowy makaron 215

łyżka oliwy z oliwek łyżeczka soli Przygotowanie: Buraczki ugotowałam na parze, wystudziłam, obrałam ze skórki, pokroiłam w dużą kostkę i zblendowałam na gładką masę.  Do masy buraczanej dodałam jajka, oliwę i sól i całość raz jeszcze dokładnie zblendowałam. Do misy robota wsypałam mąkę, dodałam buraczaną pastę i dokładnie wyrobiłam przy pomocy haka do ciasta drożdżowego (gdyby ciasto było zbyt(...)powstałych nitek uformowałam gniazdka i zostawiłam na ok. 2,5 godziny do podsuszenia. Podsuszony makaron wrzucałam na wrzącą, osoloną wodę i gotowałam przez ok. 2 minuty. Podawałam z sosem cukiniowo-szpinakowym z kurczakiem. *z makaronu można także wycinać inne kształty - myślę, że na przykład różowe makaronowe serduszka świetnie sprawdzą się na walentynkowe danie

Kulinarny Pamiętnik
Strips a'la KFC 809

jeśli mają być naprawde ostre) Sól, do smaku, jak kto lubi. Olej do smażenia Dodatkowo: pieprz, sól, odrobina słodkiej papryki, czosnku granulowanego do posypania mięsa. Wykonanie, ciasto naleśnikowe: Wrzucić jajka do blendera. Dodać mleko (400ml). Wrzucić mąke. Dodajemy papryke słodką, sól, pieprz cayenne. Blendujemy do uzyskania jednolitej masy. Przygotowanie mięsa: Myjemy i oczyszczamy. Osuszamy, kroimy na paseczki, jeśli(...)przygotowane mięso pudrujemy w mące pszennej. Stripsy wrzucamy partiami na rozgrzany olej i smażymy aż sie zezłocą. Usmażone stripsy odsączamy na ręcznikach papierowych z nadmiaru tłuszczu. Najlepiej podawać z: Sosem czosnkowym, Barbecue, lub pikantnym

Facet i noże
Wesele w restauracji - rady i małe sekrety Christophera. 269

sali. Po wydaniu obiadu, deseru i zakąsek, do obsługi wystarczą 3 osoby.  Jak wydajemy drugie dania. Najpierw w trakcie jedzenia zupy ustawiamy surówki. Następnie po zjedzeniu zupy, ziemniaki, sosy, frytki, gorące jarzyny i drugie dania. Pisałem tutaj o staropolskim zrazie zawijanym. Oprócz tego, że możemy te zrazy podać np. w razowym chlebie, powinniśmy, oprócz ziemniaków i frytek dodać kaszę(...)tego kiść winogron, orzechy;  4.dwa  rodzaje sałatek  np. tradycyjna jarzynowa - zawsze bardzo popularna, dla osób uważającą tę sałatkę za bardzo pospolitą ,proponuję podać na niej pół jajka owiniętego szynką i już będzie to się nazywało jajko z szynką na sałatce, poza tym   grecka, francuska, z kurczakiem, tuńczykiem . Przy wyborze sałatek należy pamiętać, żeby nie zamawiać

Kulinarny karnet Christophera

Proponowane wyszukiwania