prowansalskie Przygotowanie ciasta Do przygotowania ciasta naleśnikowego użyłam robota kuchennego, ale równie dobrze sprawdzi się trzepaczka. Do miski wbijam jajka i zaczynam miksować. Następnie dodaję mąkę i wlewam mleko, tak aby ciasto miało konsystencję gęstej śmietany. Później wlewam oliwę(...)składnikami i duszę parę minut. Na usmażone naleśniki nakładam farsz i zawijam. Naleśniki można jeść na ciepło jak i na zimno, dobrze komponują się z sosem czosnkowym
Zdrowo i kolorowopora więc wykorzystać po raz kolejny to wdzięczne i smaczne warzywo. Tym razem postanowiłam przygotować dynie w duecie z innym typowo jesiennym warzywem, czyli z grzybami. Pieczona dynia z sosem grzybowo - serowym okazała się być rewelacją !Na blogu znajdziecie też inne dyniowe propozycje. Na wytrawnie: Tarta dyniowa z serem pleśniowym Tarta dyniowa z szynką i ryżem Placuszki dyniowe na słodko(...)średnie dynie Futsu black 340 g świeżych grzybów, u mnie podgrzybki 2 cebule 250 g mascarpone 3 łyżki serka śmietankowego 100 g startego parmezanu 3 jajka 1,5 łyżeczki gałki muszkatołowej masło do podsmażenia grzybów sól morska świeżo zmielony pieprz Wykonanie:Grzyby czyścimy i kroimy na plasterki. Cebule kroimy w kostkę.Na patelni podgrzewamy masło
Kulinarne przygody Gatitymąki, szczypta soli, 3 łyżeczki cukru, 1 łyżeczka drożdży instant, 100 g ciepłego mleka, 1 jajko, skórka starta z połowy cytryny Suche składniki wymieszać w misce. Dodać jajko i mleko i dobrze wymieszać trzepaczką do uzyskania gładkiego ciasta. Na koniec wmieszać skórkę z cytryny. Ciasto odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości - u mnie zajęło to mniej więcej(...)następnie dodając syrop z płatków róży i startą skórkę cytrynową! Od was zależy czy chcecie mieć kawałeczki malin, czy gładki sosik (wystarczy przecedzić przez sitko). Wybrałam pierwszą opcję. Kiedy sos zgęstniał polałam nim racuszki. Smacznego
Plate of Joyzacznie wrzeć. Tak samo zrobić z jeżynami, dodając do nich 50 ml wody. Zdjąć z ognia. W czasie, gdy śmietana i jeżyny lekko się studzą, w misce ubić delikatnie jajka i żółtka z cukrem, a następnie powoli wlać do nich śmietaną i jeżyny. Wymieszać, by całość się dobrze połączyła. Przelać przez gęste sitko, by oddzielić pestki. Tak przygotowaną masę przelać(...)lodówki). Schłodzony krem przełożyć na talerze - wyjmując z foremek można lekko okroić ostrym nożem wokół brzegów foremek i ostrożne wyłożyć na talerz - karmel spłynie i utworzy cudowny sos. * przepis na jezynowy creme caramel pochodzi z tej strony - klik ; inspiracją do pasty jeżynowej były grzanki z jeżynowym masłem podpatrzone na tej stronie - klik ; Bardzo dziękuję za wyróżnienie
KUCHARNIABył to bardzo pyszny, sycący późny obiad.Składniki:Na naleśniki:mąka 2 szklmleko ok. 0,5 litra woda gazowana jajko 1 szt.olej 2 łyżkisól szczyptaWsypuję mąkę do miski, wbijam jajko, dodaję sól, mleko i wodę gazowaną mieszam drewnianą łyżką i sprawdzam gęstość i w razie potrzeby dodaję albo więcej mleka/wody albo mąki. Później używam mikseraby uzyskać super gładkie ciasto, patelnie(...)później dodaję mięso mielone, przyprawiam i smażę aż mięso zmieni kolor i będzie miękkie. Pod koniec dodaję kukurydzę, fasolę, czosnek (drobno pokrojony) i koncentrat pomidorowy. Składniki na biały sos:woda 2 szklvegeta 1 łyżkaśmietana 0,5 szklserek śmietankowy topiony 2 trójkącikipieprzmąka ziemniaczana 2 łyżkiWodę zagotowuję, dodaję vegetę, dodaję śmietankę i serek dokładnie mieszam trzepaczką by serek się rozpuścił. Mąkę
NA MOIM TALERZUbułeczek więc 52 truskawki i oczywiście do musu truskawkowego)Truskawki do nadziewania bułek posypać cukrem. Tłuszcz rozpuścić w rondelku i przestudzić. W letnim mleku rozpuścić drożdże. Do miski wbić jajka dodać cukier i wymieszać. Następnie dodawać porcjami na przemian resztę składników, wyrobić ciasto i odstawić na godzinkę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Potem brać po trochu ciasta, ręce maczać(...)woda zacznie wrzeć ułożyć paruchy i parować 6-8 minut. Oczywiście czynność powtórzyć, ja miałam mały garnek i wchodziło mi ok 5 bułek. Paruchy podawać z musem truskawkowym lub sosem waniliowym z jogurtu. Ja robię duże buły z dwoma truskawkami wychodzi mi ok 26 sztuk, można zrobić mniejsze. Nadwyżkę można zamrozić a potem odsmażyć na masełku lub oleju
Monia miesza i gotujemrożonego szpinaku, 2 ząbki czosnku, pomidory krojone w puszce, cebula, 3 łyżki skrobi kukurydzianej, 2 jajka, 2 szklanki mleka, sól, pieprz, łyżeczka oregano, łyżeczka bazylii, oliwa, mozzarella. Wykonanie: Jajka należy roztrzepać w misce, dodać mleko, szczyptę soli i skrobię kukurydzianą. Całość dokładnie mieszamy. Patelnię delikatnie kropimy oliwą. Na rozgrzaną oliwę wlewamy cienką warstwę ciasta naleśnikowego. Smażymy do momentu zrumienienia(...)niewielkiej ilości wody do momentu jej wyparowania. Doprawiamy solą i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Naczynie żaroodporne smarujemy delikatnie oliwą i nakładamy dwa naleśniki. Na pierwszą warstwę nakładamy sos z mięsem i przykrywamy kolejnymi dwoma naleśnikami. Na naleśniki nakładamy szpinak i ponownie przykrywamy naleśnikami, które posypujemy startą mozzarellą. Naczynie żaroodporne wkładamy do zimnego piekarnika, nastawiamy
paapilotkaazrobię!", ale teraz pomyślałam, że to jedyny i najlepszy pomysł, by te karmelowo-jagodowe ptysie zebrać razem. I tak zrobiłam. Lekcję na temat "Ptysie z kremem cytrynowym i sosem jagodowym" w końcu udało mi się odrobić, teraz jedynie czekam na decyzję Amber licząc, że tą daleką od oryginału wersje uzna jednak za zaliczoną! Choć całość wymaga trochę pracy(...)CROQUEMBOUCHE /z podanej porcji upiekłam 33 małe profiterolki oraz sporą porcję groszku ptysiowego dla Synka:) / Na ciasto ptysiowe ** 50g masła 90 g mąki 3 jajka, lekko roztrzepane 180 ml wody Piekarnik rozgrzać do temperatury 210 stopni. Masło przełożyć do garnka o grubym dnie, dodać 180 ml wody i mieszać na średnim ogniu, aż prawie się zagotuje. Zdjąć
KUCHARNIAWykonanie: Blachy wykładamy papierem do pieczenia. Mąki przesiewamy z sodą i przyprawą do pierników. W misie miksera ucieramy masło z cukrem pudrem, na jasną i puszystą masę. Dodajemy miód, jajko i miksujemy do połączenia. Dodajemy przesiane suche składniki, wyrabiamy do otrzymania gładkiej, elastycznej masy i odstawiamy na 1 godz. do lodówki. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto i wykrawamy koła najlepiej(...)użyciem pomarańczowego pisaka a kokardki i szaliki czerwonym pisakiem. Do wykonania ciasteczek wykorzystałam miskę do rozpuszczania produktów w kąpieli wodnej marki Zenker. Doskonała do wykonania delikatnych ciast, deserów i sosów, gdyż masło i czekolada najbezpieczniej rozpuszcza się kąpieli wodnej. Produkt wykonany z wysokiej jakości stali nierdzewnej, co zapewnia trwałości i odporność na zarysowania. Wyposażony został w długą rączkę oraz specjalny
Podróż w kulinariapłaska łyżka cukru z prawdziwą wanilią lub 1 łyżka ekstraktu waniliowego 3 ziarna kardamonu 1 łyżeczka cynamonu (lub wedle uznania) SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Mąkę przesiewamy i łączymy z solą oraz jajkiem, dolewamy mleko i wodę, całość miksujemy. Jeśli masa jest zbyt gęsta dolewamy więcej wody, jeśli zbyt rzadka dosypujemy mąki. Na nieprzywierającej patelni smażymy nalesniki po ok. 30 sekund z każdej(...)koniec dodajemy sok z cytryny i ewentualnie cukier do smaku. Na środku nalesnika kładziemy dużą łyżkę nadzienia, składamy boki do środka i przewiązujemy np. szczypiorkiem. Podajemy z orzechami, sosem jogurtowym lub roztopioną czekoladą. Smacznego
DefinicjaSmakupapryki szczypta czarnego pieprzu świeżo mielonego 1 jajko 4 łyżki oliwy Dodatkowo do podania gotowane ziemniaki oblane roztopionym masłem Instrukcje Szalotki i czosnek obieramy, po czym bardzo drobno siekamy. Jajko rozbijamy zachowując samo żółtko. Mięso rozdrabniamy np. widelcem, po czym stopniowo dodajemy do niego szalotkę, czosnek, sól, pieprz, paprykę i żółtko. Urabiamy dokładnie całość na gładką masę, na początku widelcem(...)początkowo szczelnie przykryte np. folią aluminiową. Pieczemy przez 45 minut. Na 10 minut przed końcem usuwamy przykrycie, i odwracamy klopsy na drugą stronę (wcześniej mięso powinno wypuścić niewielką ilość sosu, który teraz zapobiegnie wysuszeniu jego powierzchni). W międzyczasie obieramy cebulę, dzielimy wzdłużnie na pół, po czym kroimy w cienkie półtalarki. Dzielimy je następnie na poszczególne piórka. Ogórki kroimy na dość
Kulinarna PokusaKolejny szybki przepis w cyklu DIETA NISKOKALORYCZNA Składniki: - połowa cukinii - 1/2 papryki żółtej - 1/2 papryki czerwonej - 120 g łososia - sos rybny - sól Warzywa nadziewamy na szpikulce i smażymy bez dodatku tłuszczu na grillu elektrycznym. Kaloryczność dania poniżej 300 kcal ;-) Zamieszczam też kilka jadłospisów w tym Cyklu, każdy 1000-1100kcal. Jadłospisy po 4 lub 5 posiłków, tak aby każdy(...)łyżki płatków górskich - banan, kawa z mlekiem - pulpeciki rybne z brukselką (przepis na blogu) - jabłko, jogurt naturalny 150 g - kromka chleba słonecznikowego , 50 g chudego twarogu, pomidor Dzień 3 - jajko na miękko, kromka chleba razowego - kawa z mlekiem, mały owocowy jogurt 120 g - krem pomidorowy z szynką parmeńską (przepis na blogu) - banan - 2 wafle ryżowe, 3 plasterki polędwicy sopockiej, kiszony
SMYKWKUCHNIkolor w połączeniu z zielenią niesamowicie kusi. Składniki (ok.15 placków) 1,2 kg buraków 2 duże cukinie 1 drobno posiekana cebula 3 duże ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 2 jajka M 5 łyżek drobno posiekanego szczypiorku 4 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki ziaren słonecznika 1 łyżka pestek dyni Łyżeczka oleju kokosowego do smażenia – może być inny, akurat taki miałam(...)patelni rozgrzej część oleju, następnie smaż placki na średnim ogniu. Mogą się trochę rozwalać, ale łatwo sobie z tym poradzić. 5.Gotowe udekoruj tymiankiem, możesz polać jogurtem greckim lub domowym sosem czosnkowym. SMACZNEGO! Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size
Powiedz dietom nieupalne dnie. Taki deser możemy również przygotować na specjalne okazje np. urodziny czy walentynki. 330 g śmietanki 30% 12 g śmietan fixu 3 łyżki kajmaku 85 g cukru 2 jajka (osobno białka i żółtka) 150 g truskawek 50 g orzechów laskowych Przygotowujemy trzy miski. W pierwszej ubijamy na sztywno śmietankę z usztywniaczem . Pod koniec dodajemy kajmak i miksujemy tylko(...)21x21 cm), wcześniej wyłożonej folią spożywczą. Masę wkładamy do zamrażarki na ok. 4 godziny. Przed podaniem lody wyjmujemy chwilkę wcześniej, aby można je było pokroić. Możemy je również polać sosem kajmakowym (wymieszane 3 -4 łyżki kajmaku z łyżką mleka
VioletoweKucharzenie