pestek, z nadzieniem lub bez. Jeżeli nie mają nadzienia możemy włożyć do środka morele suszone, tuńczyka z puszki, ja użyłam suszoną żurawinę. Mąkę wsypać do miski, dodać drożdże, jajka, sól, cukier, oliwę i wodę. Wyrobić. Odstawić pod przykryciem na 30 minut. Ponownie wyrobić i znowu odstawić na 30 minut. Odrywać kawałki ciasta, rozgniatać na dłoni, kłaść oliwkę i zawijać(...)oraz Bony Sforzy, Polacy mieli szansę poznać zdrowotne walory oraz niezwykłe smaki oliwek oraz szlachetnej oliwy. Pod wpływem śródziemnomorskiej kuchni, złagodzono smak niektórych staropolskich potraw oraz ciężkich i zawiesistych sosów. Wytworne obiady, często kończyły się lodami, tortami, ciastkami z galaretką, czekoladami czy smażonymi kasztanami. Kuchnia na dworze królewskiej pary, obfitowała w ryż, różnego rodzaju korzenie, pieprz, koper, szafran, imbir, gałkę
królestwo garówmnóstwem świecidełek. I tak właśnie zrodził się pomysł na ten zielony korzenny sernik z mleczno-waniliową polewą :) Zapraszam do pieczenia!Składniki na zielony sernik:1 kg twarogu z wiaderka6 jajek w temperaturze pokojowej60 g masła w temperaturze pokojowej2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej2 łyżeczki aromatu waniliowego1/2 szklanki cukru3 łyżeczki cynamonu1 łyżeczka imbiru2 łyżeczki przyprawy korzennejszczypta solizielony barwnik w proszku*Składniki(...)polewę. Na garnku z gotującą się wodą stawiamy miskę odporną na wysokie temperatury. Umieszczamy w niej wszystkie składniki na polewę (oprócz cukrowych kuleczek) i energicznie mieszamy, aż powstanie jednolity sos. Zdejmujemy z ognia i zostawiamy do ostygnięcia, co jakiś czas mieszając. 4. Polewę wylewamy na sernik, dekorujemy cukrowymi kuleczkami. Ponownie wstawiamy do lodówki na około godzinę. Smacznego! :)Przepis bierze
My Culinary Artłyżek cukru opakowanie galaretki truskawkowej szklanka mleka pół opakowania budyniu waniliowego 50ml śmietany kremówki łyżka cukru waniliowego Wykonanie ciasta: Mąkę przesiać dodając proszek do pieczenia. Dodać masło, cukier, jajko i masę marcepanową.Zagnieść na gładką masę, zawiną w folię i włożyć do lodówki na minimum 30min. Po tym czasie foremki na tartinki wylepić ciastem (uwaga: nie trzeba smarować blaszek masłem(...)rozpuścić w szklance gorącego syropu rabarbarowego pochodzącego z gotowania rabarbaru. Wystudzone tartaletki posmarować delikatnie chłodnym budyniem. Na budyń nałożyć gotowany rabarbar i zalać tężejącą galaretką. Gdy całość zastygnie przygotować sos-krem budyniowo-śmietanowy. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno i dodać do niej pozostałą część budyniu. Całość zmiksować. Gotowe tartaletki podawać z kleksem sosu-kremu budyniowego. Z przepisu można wykonać
Mania WypiekaniaGęsty krem cytrynowo-pomarańczowy idealny do naleśników, gofrów, tart, ciast itd. Można by wymieniać bardzo długo.Wariacji na temat lemon curd jest dużo w internecie
Zabawa smakiemdodać rozpuszczony tłuszcz, wymieszać , wyłożyć obłożoną papierem do pieczenia tortownicę 24 cm . Odstawić na 10 min do zamrażalki. Składniki na masę serową : 600g sera białego trzykrotnie zmielonego 1 całe jajko 2 żóltka 1/3 szk, cukru 2 łyż. mąki pszennej 250 g śmietany 18 % skórka z 1 limonki sok z 1 limonki Wszystkie składniki umieścić w misce i wymieszać do połączenia(...)czekamy 5 min i mieszamy jeszcze raz. Żelatynę delikatnie podgrzać do całkowitego rozpuszczenia ( nie zagotować żelatyny bo straci swoje właściwości). Odstawić do przestudzenia. Na koniec wlać przestudzoną żelatynę do sosu wiśniowo czekoladowego , odstawić do całkowitego wystygnięcia. 350 ml śmietanki 36 % ubić na sztywną masę , pod koniec ubijania wlewać ostygnięty sos wiśniow czekoladowy . Powstały mus rozlać na sernik schłodzić 12 godzin
Wypieki Ulićwiczta sobie sami. Ćwiczenia były przerywane okrzykami „do it!!”, „yes!” „great!”. Normalnie panie zachód!! Następnie pan kucharz wspiął się na wyżyny i przygotował jabłka i śliwki oprószone cynamonem z sosem z gorzkiej czekolady. I znowu prowadząca jęczała „ŁAŁ”. Przestałam oglądać. I przyszła kolej na panią Paruzel i jej zupy. Tych, którzy oglądali pierwszą serię pragnę uspokoić, szklane deski zniknęły(...)szklanki musu z dyni 1 szalotka 3 ząbki czosnku ½ papryczki chilli bez pestek (żółta) 0,3 kg sera białego 1 opakowanie serka Arla Tapas lub India mąka orkiszowa jedno jajko sól i pieprz zielony ogórek dwa pomidory 0,2 kg bundzu, sera korycińskiego lub jaki lubicie 3 pęczki pietruszki garść orzechów włoskich i pestek dyni kilka zielonych liści salaty masłowej
ladykitchentutaj chyba karczmarz się nieco pomylił :D), słonina, imbir, sól oraz majeranek. Do receptury dodaliśmy kilka naszych trików, które sprawią, że pasztet będzie aromatyczny i aksamitny. Podaliśmy go z sosem żurawinowo-winnym, gdyż jak sama nazwa dodatki mówi, kraina Toussaint słynnie ze wspaniałych win, więc nie mogliśmy pominąć tego trunku w przepisie. Nie ukrywamy, że pasztet jest bardzo pracochłonny(...)doprawieniu i wymieszaniu spróbujcie raz jeszcze i w razie potrzeby dodajcie większe ilości przypraw (pamiętajcie, że po upieczeniu smak będzie trochę mniej wyrazisty niż w tym momencie). 9. JAJKA + MIESZANIE (5 min) Białka oddzielamy od żółtek (możecie to zrobić poprzez wbicie zawartości jajka na dłoń i przepuszczenie białka palcami) – żółtka przekładamy do masy mięsnej i mieszamy, a białka przelewamy
Nerds Kitchenpomocy dłoni rozetrzyj dokładnie cukier razem ze skórką, aż nabierze lekko pomarańczowego koloru i pięknego zapachu. 2. Do miski ze skórką pomarańczową i cukrem dodaj pozostałe mokre składniki: jogurt, jajka, ekstrakt waniliowy oraz olej. Wymieszaj dokładnie aż wszystkie składniki się połączą, a cukier rozpuści. 3. Do mokrych składników wsyp suche i wymieszaj, ale tylko do połączenia składników(...)włóż do niebo plastry z 2 pomarańczy (pozostałe zostaw do ozdoby). Karmel się spieni, więc uważaj. Przy pomocy drewnianej łyżki rozgnieć nieco pomarańcze i wymieszaj z karmelem. Tak uzyskanym sosem polej wierzch ciasta. Na koniec udekoruj plastrami pomarańczy. *** Jeżeli spodobał Ci się ten wpis, pozostańmy w kontakcie. Możesz śledzić moją stronę na Facebooku lub Google + , aby być
Chilli Czosnek i OliwaWszystko mączne w umiarkowanych ilościach nie szkodzi, wręcz nastraja pozytywnie. Dzisiaj polecam pyszne kluski jaglane. Przygotowane na bazie kaszy jaglanej z dodatkiem mąk: jaglanej i ziemniaczanej. Kluski są bez jajek, bez mleka, bez glutenu, pyszne, zdrowe, wegańskie dańskie. Nam najbardziej smakowały w wersji na słodko, polane masełkiem i posypane ksylitolem...mniam... :-) Na drugi dzień była wersja podsmażona na oleju kokosowym(...)krojąc wałeczki na kluski. Gotujemy w mocno osolonej wodzie, ok.2-3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Podajemy polane stopionym masłem i posypane ksylitolem lub cukrem. Lub podsmażone jako dodatek np.do sosu..., z warzywami... Smacznego
Smaczne Zdrowemieć taką moją własną Książkę Kucharską:) 4.Inspiruje mnie wiele rzeczy, czasem jakiś inny blog, czasem jakiś produkt, ale większość to z przepisy wyniesione z domu rodzinnego 5.Żeberka w sosie miodowym na kukurydzy 6.Potrzebuję wielu urządzeń, ale chyba brak piekarnika najbardziej by mi doskwierał, bo bez piekarnika to już nic bym nie upiekła:D 7. Harlan Coben- Nie mów(...)toffi zawsze mnie skusi:) 9. Cynamon 10. Jest kilka potraw, które robię co roku, ale wigilia bez karpia to już nie to samo. 11. Na śniadanie zażyczyłabym sobie jajko na miękko Blogi, które nominuję to: http://bajkowakuchnia.blogspot.com/ http://orkiszowakuchniaanny.blogspot.com/ http://abcmojejkuchni.blogspot.com/ http://eniskitchen.blogspot.com.es/ http://funandtaste.blogspot.com/ http://kochamgary.blogspot.com/ http://kucharzenieipieczenie.blogspot.com/ http://smerfetka79.blogspot.com/ http://slodkoiwytrawnie.blogspot.com/ http://zjedzciasteczko.blogspot.com/ http://zaczynamyoddeseru.blogspot.com/ A to moje
Bea(u)ty kitchenObiecałam Wam przepis z Karczmy Stara Wozownia. O tym urokliwym lokalu pisałam w jednym z wcześniejszych wpisów >KLIK< Pani Ania długo dawała się prosić
Codzienna kuchnia niecodziennamoim domu rodzinnym często ratowaliśmy się jajecznicą, gdy naprawdę zależało nam na czasie, a chcieliśmy zjeść coś pożywnego i smacznego. Najczęściej przygotowywaliśmy tę z przesmażoną do miękkości cebulką - mniam! Jajka na długo pozostawiają nasz organizm syty, a przygotowanie ich zajmuje maksymalnie 15-20 minut. My z Dominikiem też często decydujemy się na tę potrawę, ale gdy mamy pod ręką kiełbaskę(...)kukurydza czy prażona cebulka, zawinąć, posypać serem i zapiec. Wystarczy polać je ketchupem i zajadać ze smakiem. :) Przepisy: Naleśniki z mascarpone i owocami Naleśniki zapiekane w sosie serowym Naleśniki kokosowe Pancakes - amerykańskie naleśniki Zapiekanki i sałatka szopska Czasami lubimy zjeść obiad bezmięsny, wtedy właśnie przygotowuję zapiekanki. Wystarczy przesmażyć kilka cebul i pieczarki, doprawić ulubionymi przyprawami
Cooking Monstermoim domu rodzinnym często ratowaliśmy się jajecznicą, gdy naprawdę zależało nam na czasie, a chcieliśmy zjeść coś pożywnego i smacznego. Najczęściej przygotowywaliśmy tę z przesmażoną do miękkości cebulką - mniam! Jajka na długo pozostawiają nasz organizm syty, a przygotowanie ich zajmuje maksymalnie 15-20 minut. My z Dominikiem też często decydujemy się na tę potrawę, ale gdy mamy pod ręką kiełbaskę(...)kukurydza czy prażona cebulka, zawinąć, posypać serem i zapiec. Wystarczy polać je ketchupem i zajadać ze smakiem. :) Przepisy: Naleśniki z mascarpone i owocami Naleśniki zapiekane w sosie serowym Naleśniki kokosowe Pancakes - amerykańskie naleśniki Zapiekanki i sałatka szopska Czasami lubimy zjeść obiad bezmięsny, wtedy właśnie przygotowuję zapiekanki. Wystarczy przesmażyć kilka cebul i pieczarki, doprawić ulubionymi przyprawami
Cooking MonsterSkładniki na sos: 3 papryki (kolorowe) 1 duży ananas 1 bakłażan 1 cukinia 1 duża cebula czosnkowa 3 duże ząbki czosnku 1 łyżka świeżo zmielonej mieszanki garam masala (seria z Lidla deLuxe) 1 puszka pomidorów 1/2 puszki czerwonej fasolki 100 ml soku z pomidorów z odrobiną tabasco 3 łyżki oliwy z oliwek 1 płaska łyżka uniwersalnej przyprawy do potraw pieprz(...)minut. Ja dodałam także odrobinę pieprzu cayenne. Składniki na kotlety: 500 g mięsa mielonego z indyka 1 garść szpinaku ( drobno posiekana) 1 garść rukoli (drobno posiekana) 2 jajka 3 łyżki bułki tartej 1 czubata łyżka curry 3 ząbki czosnku (przez praskę) świeżo mielony pieprz szczypta suszonego chilli nadzienie: ser kozi Przygotowanie: Do dużej miski przekładamy mięso i dodajemy wszystkie
ClauditteMissCooking