zajmuje wiele czasu, a w połączeniu ze szklanką pysznego i zdrowego soku owocowego stanowią smakowity i wartościowy posiłek. Mniam! Sprawdźcie sami. Składniki: ciasto: 4 szklanki mąki pszennej 4 jajka 40g świeżych drożdży kostka masła lub margaryny do pieczenia 4-5 łyżek śmietany 12 % szczypta soli szczypta cukru Dodatki: keczup 1 średnia cebula 2-3 pieczarki 1-2 plastry świeżego ananasa(...)nich będzie pyszne. Smakują tak samo dobrze na zimno jak i na ciepło, na słodko jak i na słono. To już zależy od upodobań. Szklanka soku 100% oraz domowy sos czosnkowy dopełnią wartość i smak takiego śniadania. Polecam Przepis na to fantastyczne ciasto, z którego można czynić cuda odkryła moja Teściowa na stronie Wielkie Żarcie , gdzie zapraszam po oryginał troszkę
Kuchnia po mojemuCzas pieczenia: 20 min. Czas chłodzenia: 3 godz. Dla 6-8 osób Składniki na biszkopt : ● 60 g mąki pszennej ● 40 g skrobi lub mąki ziemniaczanej ● 4 jajka ● 100 g cukru + 2 łyżki ● 1 opakowanie cukru waniliowego ● 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia ● 3 łyżki ciemnego rumu ● 20 g masła ● szczypta soli Składniki na krem waniliowy (crème pâtissière(...)malin zmiksuj i przetrzyj przez sito, aby pozbyć się pestek. Białą czekoladę posiekaj, włóż do miski. W rondlu zagotuj śmietankę. Wlej ją na czekoladę., dobrze wymieszaj i dodaj malinowy sos. Biszkopt delikatnie rozwiń, nasącz syropem przy pomocy łyżki, a następnie wyłóż na niego krem waniliowy (crème pâtissière), dodaj 125g malin. Delikatnie zroluj biszkopt. Polej roladę przygotowaną polewą malinowo- czekoladową
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaMarznę . I to okropnie! Temperatury spadają nieubłaganie, dzień robi się coraz krótszy (niedługo zmiana czasu, więc popołudnia będziemy spędzać w całkowitych ciemnościach), a wiatr hula swawolnie
Pożeraczka, czyli raz adobrzeNo i znowu Marta wpadła do nas na cały weekend. Faaaajnie było, lubię jak nas odwiedza. Po pierwsze miło jest jak przyjaciel cię odwiedza, po drugie
Marder&Marder Manufactureinny sposób wykorzystać. Bogatym źródłem soli mineralnych są zioła. Jak dowodzą badania prof. Muszyńskiego, wybitnego specjalisty, w częściach zielonych ziół znajduje się ich więcej niż w mięsie czy jajku. Dlatego warto zaopatrzyć się w świeże zioła w ogrodzie czy na parapecie. Moja pasta bulionowa niechaj będzie dla Was inspiracją. Do garnka włożyłam akurat te warzywa, zioła i przyprawy, które(...)łyżeczki, w zależności jaką moc chcemy otrzymać. Wywar również wykorzystujemy, absolutnie go nie wylewamy. Przelewamy go do woreczków do lodu i mrozimy. Również możemy wykorzystać go do dosmaczania potraw, sosów czy zup. Domowa pasta bulionowa może być przechowywana w lodówce kilka tygodni, niektórzy twierdzą, że nawet kilka miesięcy. Zapraszam serdecznie. Inspirujcie się i pochwalcie się, jak Wam wyszła domowa kostka
Naturalna KuchniaSkładniki - proporcje na blachę o wymiarach 31 na 21 cm Ciasto 350 g mąki pszennej 180 g zimnego masła 90 g cukru pudru lub bardzo drobnego białego cukru 2 jajka 16 g cukru waniliowego (jedno małe opakowanie) 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie ciasta Wszystkie suche składniki dokładnie wymieszać.. Dodać pokrojone na małe kawałki masło i żóltka(...)przystawki do krojenia w kostkę – dwie wielkości kostek przystawka miksująca ze stali nierdzewnej przystosowana do pracy w wysokiej temperaturze przystawka do ubijania piany z białek, lekkich kremów i sosów mieszadło do wyrabiania ciasta dwustronna tarcza o grubych oczkach do krojenia w plastry i siekania warzyw i owoców tarcza do ucierania ziemniaków lampka kontrolna stanu pracy uchwyt do zawieszania
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataSKŁADNIKI: 6 białek z jajek 3 żółtka 2 miarki kazeiny (zazwyczaj są w opakowaniu) 30 g płatków owsianych 30 g otrąb 200 ml jogurtu greckiego 2 płaskie łyżki sody 2 łyżki budyniu czekoladowego bez cukru garść orzechów (mieszanka) 1 czubata łyżka karob powder PRZYGOTOWANIE: Wszystkie składniki zmiksować blenderem. Przelać do sylikonowej foremki i wstawić do rozgrzanego piekarnika [200 stopni, opcja(...)nowo i od tego momentu jego sprzedaż stale wzrasta. Rośnie też lista produktów, w których karob znajduje zastosowanie. Można go spotkać zarówno w makaronie, czekoladzie, likierach, chałwie, sosach, sucharach dakos, zupach, w lodach, a także w serach. Przy czym lista ta nie wyczerpuje jego zastosowań. To dobre źródło białka, witamin oraz minerałów przy jednoczesnym braku glutenu. Strąki można spożywać
ClauditteMissCookingmioteł, gdybym tak teraz stosowała ten sposób! Czuję dyskomfort, gdy nie mam w domu cytryny. Zawsze kupują więcej i robię zapas. Cytryna musi być - do herbaty, ciasta drożdżowego, sosu, zupy, ryb, sałatki, czarnej kawy przeciw migrenie, no i oczywiście przeciw gorączce. Nie wiem czy znacie ten sposób. Moja Babcia zawsze kroiła cytrynę w plastry i okładała nimi(...)się nagle być narzędziem typu retro , vintage czy też old-school . Wiem, wiem, pewne gadżety są nieuchronne, pomocne czy po prostu naprawdę fajne. Wiem też, że nie przechowujemy już jajek w glinianych naczyniach wypełnionych wapienną wodą , bo mamy do tego lodówki, i nie trzeba już dwóch osób do trzymania nad ogniem cienkiego papieru, który się smaruje woskiem i suszy
KUCHARNIAdynia butternut dzielnie stoi u mnie w kuchni – nic jej nie rusza, niedługo pójdzie do risotto). Próbowałam to, że z dynią mimo wszystko należy obchodzić się jak z jajkiem, delikatnie wytłumaczyć pięćdziesięcioletniej pani z mojego najbliższego warzywniaka, która dyniami Hokkaido zapamiętale rzucała po półkach, wybierając co ładniejsze żeby wysmarować im spirytusowym, wodoodpornym markerem buźki z noskami i oczkami(...)miąższ tej dyni po podgrzaniu rozdziela się na nitki – jak makaron rosołowy. Do duszenia, do pieczenia podzielona na pół – po upieczeniu wyskrobujemy miąższ-makaron i podajemy, np. z dowolnym sosem lub jako dodatek. DYNIA PROWANSALSKA MUSZKATOŁOWA okrągła, ciemnozielona lub brudnopomarańczowa, czasami nakrapiana jak arbuz, z wyraźnym, mocnym żebrowaniem. Mała komora z pestkami, gruby miąższ. Ma prawie tak pomarańczowy miąższ
Karo in the Kitchennajpopularniejszej tortowej też wyjdą 2 płaskie łyżeczki suchych drożdży 30 g cukru 2 płaskie łyżeczki soli 65 g masła 285 ml mleka 50 g sezamu + łyżka do posypania 1 jajko (może być samo białko, żółtko użyjemy do kotletów) Po przygotowaniu wszystkich składników łączymy najpierw wszystkie sypkie i mieszamy. Masło rozpuszczamy na kuchence, a później łączymy z mlekiem. Jeśli(...)smak potrawy. Składniki: 500 g mięsa mielonego z indyka (lub wołowiny) 40 g boczku wędzonego (pominąć przy wołowinie) 3 średnie korniszony 1 łyżka musztardy 2-3 łyżki sosu sojowego 2 żółtka 20 cm kawałek selera naciowego łącznie z częścią ulistnioną pieprz, sproszkowana czerwona słodka papryka olej słonecznikowy i masło klarowane do smażenia Kroimy drobniutko seler, korniszony, boczek, łączymy
I tu będę miała takie tenapawać się zielenią i śpiewem ptaków. Taka moja wizja szczęścia...Ostatnio z Mężem zamarzyliśmy nawet o dwóch czy trzech szczęśliwych kurkach dreptających po naszym ogrodzie i dających nawet świeże jajka (w dyskusji pojawił się nawet pomysł na świnkę, kozę, a nawet osła, ale jednak to trochę przesada;)).Sami widzicie - książka Kulinarny ogród po prostu musiała być moja! To mój pierwszy krok(...)szczawiem i wiosennymi ziołami przepis z książki Kulinarny ogród Jeanne Kelley na 4 porcje czas przygotowania: 20 min. + czas moczenia bulguru (1 godz.) Składniki: 1 szklanka kaszy bulgur sos winegret: 2 łyżki octu z sherry lub białego, 4 łyżki oliwy, 1,5 łyżki miodu, sól, pieprz 1 koper włoski garść liści szczawiu (lub szpinaku, rukoli) 3 cebulki dymki kilka gałązek
Chilli Czosnek i Oliwaciepłej wody Na farsz: 1 cebula 40 dag dyni 3 dag orzechów włoskich sól, pieprz, cukier kminek (pominęłam) Ciasto: Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy sporą szczyptę soli i wbijamy jajko. Wlewamy niepełną szklankę ciepłej wody i zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto. Farsz: Cebulę drobno pokroić i przesmażyć na rumiano na maśle lub oleju. Obraną i pozbawioną miąższu dynię zetrzeć(...)foody? Zdecydowanie nie :) I to wcale nie z powodów kalorycznych czy zdrowotnych. Po prostu tego typu dania najzwyczajniej mi nie smakują. Wyjątkiem jest tutaj pizza, najlepiej z dużą ilością sosu pomidorowego :) 4. Wolisz kawę czy herbatę? Trudne pytanie :) I kawę i herbatę piję w hurtowych ilościach i nie wyobrażam sobie dnia bez jednego czy drugiego trunku :) Jeśli kawa - to obowiązkowo
My simple kitchenSpaghetti carbonara jest, jak dla mnie, totalnym hitem. Jest to rodzaj dania podobnego do Tortilla de patatas - proste, składające się z kilku składników które większość z
sierotka maRysia w kuchnimożliwe :) Gofry - od czasu do czasu można sobie pozwolić na tę małą przyjemność, pod warunkiem że zamówimy takiego z dużą ilością owoców, bez sztucznej bitej śmietany i słodkich sosów. Kebab, zapiekanka - takich miejsc najlepiej w ogóle nie odwiedzać, szczerze wątpię w świeżość używanych tam produktów, czystość kuchni czy pochodzenie mięsa. Jeśli planujesz pić alkohol, najlepiej żeby było to wytrawne, czerwone(...)pragnienia - zredukujesz chęć na niezdrowe rzeczy do minimum. Jeśli nocujesz w gospodarstwie agroturystycznym, korzystaj z tego! Gospodarz na pewno ma pod dostatkiem świeżych warzyw i owoców z przydomowego ogródka, jajek czy produktów regionalnych. Nie rezygnuj z aktywności fizycznej - jeśli jesteś w górach, samo chodzenie po nich czy jeżdżenie na nartach jest już wystarczającym wysiłkiem. Nad morzem z kolei
Powiedz dietom nieŚniadanie proste, pełne smaku i aromatu. Zdrowe. Użyłam do niego parówek classic Polsoja. To tradycyjne parówki sojowe, uwielbiane przez dzieci i dorosłych. Składają się w
Z Kuchni Do Kuchni