Posiłki wcale nie muszą być nudne, a za niewielkie pieniądze można przygotować coś wykwintnego. Składniki na naleśniki: 200 g mąki pszennej 3 szklanki mleka 2 jajka szczypta soli 1 łyżka oleju + do smażenia Przygotowanie: Wszystkie składniki wymieszaj na gładką masę i smaż na patelni z obu stron, aż się zarumieni. Porcja(...)każdym naleśnikiem. Jak już wszystkie naleśniki znajdą się w formie, posyp je pozostałym serem. Piecz naleśniki w 180 C przez 15-20 minut. Można również przygotować dodatkowy sos czosnkowy jeżeli ktoś lubi :P Smacznego
Niezły Młynekprzecież mu z nogów dupy powyrywam! Ale jako kulturalny gospodarz zgodziłem się. I zacząłem tłumaczyć chłopakowi jak ma to zrobić. Że to ostrożnie trzeba, bo to ma być sos jajeczny, a nie jajecznica i takie tam gadanie... A facet po prostu stał, cierpliwie słuchał i mi przytakiwał. Taki po prostu pokorny uczeń. A potem zrobił najlepszą carbonarę jaką jadłem(...)upojnej nocy z cycastą blondynką zupełnie nago, tylko w samych skarpetkach. Niby można, prawda? Ale jednak jakiś niesmak u cycastej blondynki może pozostać. Wśród Włochów trwa jedynie spór: całe jajka czy tylko żółtka? I ewentualnie jaki boczek? My użyliśmy boczek jak najmniej tłusty i same żółtka. Tak uważa większość Włochów. Zatem przechodząc do konkretów, bo już nieco pewnie was zanudziłem
Marder&Marder ManufacturePieczenie 20 minut. Potrzebne nam będą: 4 kromki chleba razowego, 1 jajko, 1/2 szklanki mleka sojowego, czosnek, natka pietruszki, szczypiorek i sól. Przygotowanie: Wymieszać miąższ chlebowy z mlekiem sojowym, jajkiem, doprawić do smaku. Całość delikatnie razem ugniatać. Wypełnić tak przygotowanym farszem połówki pomidora. Włożyć do piekarnika i podpiekać w piekarniku w średniej temperaturze (150 °C) przez 20 minut lub podsmażać(...)oliwek, 2 cl octu balsamicznego, sól, pieprz, gałązka świeżego rozmarynu. Do przygotowania tapenady z czarnych oliwek 150 g czarnych oliwek bez pestek, 10 cl oliwy z oliwek. Do przygotowania sosu winegret 4 cl oliwy z oliwek, 4 cl octu balsamicznego sól, pieprz Wykonanie: Przygotowanie tapenady. Miksujemy wypestkowane czarne oliwki, dodajemy oliwę z oliwek. Odcinamy czubek pomidora, wyjmujemy środek. Dorzucamy
MODA NA BIOżydowską, zwłaszcza w okresie kranawałowym. Zobaczcie koniecznie inne dania z młodymi ziemniaczkami: Młode ziemniaczki w mundurkach zapiekane z cukinią i pomidorem Młode ziemniaczki z szynką, pomidorami, cebulą i jajkami podane na patelni Jest lato, gorące lato, a ziemniaczki na straganach inspirują do przygotowania pysznego dania, które będzie syte, ale nie zajmie wiele czasu i zachwyci nasze kubki smakowe(...)wierzchu paski paprykowego kurczaka i czarne oliwki, całość posypujemy posiekaną natką z pietruszki. Jeśli lubicie bardziej ostre potrawy, można dodać oliwę aromatyzowaną chilli. Do dania można podać sos jogurtowy, najlepiej na bazie gęstego jogurtu greckiego z czosnkiem, a natkę pietruszki zastąpić koperkiem czy innymi ziołami, jakie lubicie
Moja smaczna kuchniażydowską, zwłaszcza w okresie kranawałowym. Zobaczcie koniecznie inne dania z młodymi ziemniaczkami: Młode ziemniaczki w mundurkach zapiekane z cukinią i pomidorem Młode ziemniaczki z szynką, pomidorami, cebulą i jajkami podane na patelni Jest lato, gorące lato, a ziemniaczki na straganach inspirują do przygotowania pysznego dania, które będzie syte, ale nie zajmie wiele czasu i zachwyci nasze kubki smakowe(...)wierzchu paski paprykowego kurczaka i czarne oliwki, całość posypujemy posiekaną natką z pietruszki. Jeśli lubicie bardziej ostre potrawy, można dodać oliwę aromatyzowaną chilli. Do dania można podać sos jogurtowy, najlepiej na bazie gęstego jogurtu greckiego z czosnkiem, a natkę pietruszki zastąpić koperkiem czy innymi ziołami, jakie lubicie
Moja smaczna kuchniaCzas rozpocząć sezon na bób :) Na pierwszą potrawę z tym warzywem proponujemy pyszny i szybki makaron a’la carbonara. Smaczny, ekspresowy w przygotowaniu i
Kolizje Smakówmięsa (użyłam filetu z indyka) 2 cebule 40 g posiekanej kapusty (użyłam pekińskiej, bez głąba) sól pieprz mielony Mąkę wymieszać z solą, masłem pokrojonym na kawałki i rozbełtanymi dwoma jajkami. Stopniowo dodawać śmietanę/jogurt i wyrabiać ciasto - powinno być jednolite i plastyczne. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na przynajmniej pół godziny. Cebule obrać i drobno posiekać(...)Kibinai piec 30 minut. Podawać z bulionem (u mnie warzywny). Uwagi: Kibinai są bardzo gorące w środku. Trzeba bardzo uważać podczas pierwszych kęsów. Z wnętrza kibinów wypływa trochę sosu z pieczenia farszu - uważajcie - gorący! Kibinai zjada się, trzymając je w rękach przez serwetkę i popija bulionem. A tak wyglądają te oryginalne (mnie brak wprawy w zwijaniu zlepionych brzegów
Weekendy w domu i ogrodziepraskę do ziemniaków lub mieląc na maszynce do mielenia). Ja przeważnie przepuszczam przez praskę do ziemniaków. 4. Do sera dodajemy żółtko (wcześniej należy wyparzyć jajko) i oba cukry. 5. Dokładnie mieszamy. W przypadku gdy widzimy, ze ser jest za sypki, dodajemy śmietanę i wszystko razem dokładnie mieszamy. 6. Nasza podstawowa masa serowa już jest gotowa(...)płaskim talerzu, polewamy śmietaną i posypujemy cukrem kryształem lub oprószamy cukrem pudrem. Dla urozmaicenia, zamiast śmietanki, możemy je, np. polać sosem waniliowym, czy syropem owocowym, np. z malin. SMACZNEGO
Kulinarnie z Polką na Kresachgdzie wszyscy grzybiarze. Za kołnierzem miałam kilogram igliwia, a po drodze zgubiłam parasol. Jednak grzybów nazbierałam sporo i sporo też musiałam odrzucić. Te, które zostały, wylądowały w sosie. Jutro też jadę, choćby po to, by nacieszyć się widokiem wybarwiających się liści, krzewinek wrzosów, zapachu igliwia i smaku jeżyn... Naładować akumulatory na kolejny pracowity, szalony tydzień... Na początek weekendu chcę(...)minutach i smażyć aż cebula zmięknie a z grzybów wyparuje większość płynu. Zdjąć z ognia. Dodać do uduszonych ziemniaków. Przygotować ciasto. W mące zrobić dołek, dodać jajko i dolewać porcjami wodę, mieszając. Na końcu dodać olej i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Ciasto podzielić na 4 porcje, każdą rozwałkowywać na grubość 2 milimetrów. Wykrawać szklanką lub foremką koła o średnicy
Czerwień i błękitjesteś mężczyzną! Ja nie jadam hamburgerów w restauracjach typu fast food czy innych z jednego i oczywistego powodu - przez okropne bułki. :( Na drugim miejscu stawiam równie ohydne, gotowe sosy w plastikowych butelkach bleeee ... :( Gdyby jeszcze bliżej przyjrzeć się samym bułkom - tym gotowym, dostępnym również w marketach, można paść i nie wstać więcej ... Lista ohydności wymieniona na opakowaniu(...)średnich bułek: 1/2 kg mąki pszennej 20 gramów świeżych drożdży 50 gramów masła 82% 300 gramów mleka 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka soli 2 łyżki stołowe cukru 1 jajko (do posmarowania bułek) czarnuszka (możesz też użyć ulubiony rodzaj sezamu) do posypania Wykonanie: W małym garnku podgrzej mleko z dwoma łyżkami cukru. Powinno ono mieć temperaturę ciała. Rozpuść
Garniec Magaliepagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} W misce wyrabiamy je z jajkiem ,przeciśniętym przez praskę czosnkiem i bułką tartą. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size(...)Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Formujemy kulki. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i zapiekamy 40 min w 180°C. Podajemy z ulubionym sosem
R'n'G Kitchenpieczenie 25-30 minut Porcje: forma 23 cm Składniki: ok. 350-400 g rabarbaru, 300 g mąki pszennej, 1/2 szklanki marchewki tartej na drobnych oczkach, 3 białka, 1 jajko, 8 łyżek oleju Kujawski "Cytryna i bazylia", sok i skórka otarta z połowy pomarańczy, 10 łyżeczek cukru pudru trzcinowego, 1-2 łyżki grubego brązowego cukru, 2 płaskie łyżeczki proszku(...)stopni. Lekko przestudzone ciasto przekręcić do góry dnem na talerz lub paterę, odstawić do ostygnięcia. Zimne ciasto można posypać cukrem pudrem, polać polewą z czekolady, podać z domowym sosem np. malinowym lub bez dodatków
SzczyptaSmaQPrzepis na Boeuf Strogonow, mam od mojej mamy, która robi go już od bardzo, bardzo dawna. Jest pyszny! Trochę wyróżnia się tym, że zawsze podajemy go
Smakowy Rajzimno i na ciepło. W przypadku podawania jej na zimno otwór babki wypełnia się bitą śmietaną i wiśniami, ugotowanymi w słodkim syropie. Savarin na ciepło podaje się z gorącym sosem owocowym (morelowym, porzeczkowym, truskawkowym), aromatyzowanym likierem. Otwór w tym przypadku wypełnia się owocami, ugotowanymi w syropie. Ciasto podstawowe przygotowuje się zazwyczaj dzień wcześniej, w następnym dniu jest ono wypełniane(...)rhum vel savarin jest niezwykle skorą do zabawy babeczką ;) BABA AU RHUM vel SAVARIN SKŁADNIKI NA CIASTO 250 g mąki 100 g masła 80 g cukru 4 jajka 20 g świeżych drożdży 1/2 szklanki mleka 1 cukier waniliowy skórka otarta z 1 cytryny szczypta soli NA SYROP 2 szklanki wody 250 g cukru (użyłam 200 g i wydaje
KUCHARNIA