pojawić się na waszym świątecznym stole... dobrze trafiliście. Nie zastanawiajcie się dłużej i pędzicie do kuchni. Nigdy w moim domu nie było tradycji mazurka, jakoś tak, babki były, pasztety, jajka oczywiście, ale mazurka nigdy, do czasu, aż wkroczyłam do kuchni ja. Mazurek powinien być słodki.. słodki.. i chyba jeszcze bardziej słodki, przynajmniej tak słyszałam, jednak może zamienimy(...)czubata łyżka masła orzechowego Daktyle kroimy i zalewamy wrzątkiem. Odstawiamy, aż zmiękną. Miksujemy na gładką masę. Do 2/3 części kremu dodajemy kakao. Do pozostałej części masło orzechowe. Schładzamy. SOS: łyżka oleju kokosowego czubata łyżka kakao 1-2 łyżeczki cukru Na małej patelni rozpuszczamy olej. Dodajemy do niego kakao i cukier, dokładnie mieszając. Na wystudzony spód nakładamy krem
More food, love and dreamsdanie to taka oszukana i uproszczona wersja greckiej mussaki. Z mussaką ma właściwie wspólne tylko składniki ( i to bez sosu beszamelowego), natomiast sposób wykonania zupełnie inny. Na dodatek danie okazało się wyjątkowo mało fotogeniczne. Ale przepis zamieszczam, gdyż myślę, iż smak warzyw i jagnięciny uduszonych w wolnowarze i wygoda przygotowania, w zupełności rekompensuje brak urody(...)bakłażana, mięso, resztę ziemniaków i bakłażan. Wolnowar przykryć i ustawić na program low (80 - 90 st C) i gotować 8 - 10 godzin. Przygotować wierzch. wymieszać jajka, jogurt i pokruszoną fetę i gałkę muszkatołową. mieszaninę rozprowadzić na wierzchu zapiekanki. Wolnowar ponownie przykryć i gotować nadal na programie
Stare Garyprzygotować w wersji dietetycznej. Mamy lato, każda z nas dba o sylwetkę i raczej stara się unikać dodatkowy kcal. Dlatego to ciasto jest bez mąki, bez cukru i bez jajek! I w dodatku robi się je błyskawicznie! Ma za to dużo cynamonu, który uwielbiam łączyć z jabłkiem! Idealne ciacho dla dzieci, pyszne podawane jeszcze ciepłe, jak i na zimno(...)godzinę, dopiero wyjmij z formy, będzie jeszcze ciepłe i takie już można jeść. Można też poczekać aż całkowicie ostygnie. Ciasto w wersji nie fit, możesz podać polane sosem karmelowym, bądź z kulką lodów śmeitankowych, możesz też przyozdobić bitą śmietaną. Choć dla mnie idealne jest takiej czystej wersji. Przepyszny smak jabłka z cynamonem w postaci lekkiej szarlotki. Ideał na drugie
SMYKWKUCHNItaki rodzaj ciasta potrzebuje troszkę "poleżęć", aby zmięknąć i nabrać smaku. Składniki:Ciasto:- 3 i 1/2 szkl. mąki pszennej- 3/4 szkl. cukru- 2 łyżeczki sody- 200 g margaryny- 3 jajka- 3 łyżki mioduMasa orzechowa:- 300 g orzechów włoskich- 3 łyżki miodu- 1/2 szkl. cukru ( użyłam cukier brązowy)- cukier waniliowy- 150 g margarynyKrem:- 1/2 l mleka- 3 łyżki mąki pszennej(...)wierzch położyć placek a masa orzechową.Najlepiej ciasto tak przygotowane postawić do lodówki i na następny dzień cieszyć się pysznym smakiem miodowym napotykając się na chrupiące orzeszki w karmelowym sosie. Smacznego
Słodkości i nie tylkokakao Na masę: Maliny lody Carte d’Or Chocolate Brownie Polewa to 100 g gorzkiej czekolady rozpuszczonej w 50 ml śmietanki 30% i maliny do dekoracji Przygotowanie: Białka z jajek wbijamy do miski, w której będziemy przygotowywać ciasto na biszkopt, a żółtka przekładamy do osobnego naczynia. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, następnie dodajemy stopniowo cukier i ubijamy(...)czekolada zastygnie, kroimy w plastry i zjadamy ze smakiem. Smacznego! *wpis zawiera lokowanie produktu Carte d’Or Chocolate Brownie przepyszne czekoladowe lody z kawałkami ciastka brownie, polane czekoladowym sosem. Deser ułożony jest w opakowaniu w postaci sześciu gotowych do nałożenia rozetek. Dzięki temu w zaledwie kilka sekund możemy cieszyć się w domu ekskluzywnym deserem rodem z najwspanialszych kawiarni – doskonałej jakości
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięśmieciowego jedzenia. Bo nie dość, że jest pyszne to wcale nie niezdrowe i śmieciowe. To 100% wołowina i świeże warzywa. W tym nie ma nic niezdrowego. Do tego domowe sosy bez żadnych paskudnych dodatków, domowe bułki. Absolutnie perfekcyjny obiad. W zasadzie to i nawet kolacja, bo jak człowiek w porze obiadowej takiego burgera wciągnie to do śniadania wystarczy :) Jak zrobić(...)przeze mnie blogerka). Mięso musi być tłuste, bo to jest właśnie sekretem burgerów. Tłuszcz się fajnie wytapia i burgery są soczyste i doskonałe. Nie dajemy do środka nic: żadnych jajek, żadnej wody, ani nic innego. To nie kotlety mielone. Ważne też jest, żeby podczas smażenia nie naciskać na burgery, żeby to co w nich jest nie wypłynęło. Bo wtedy faktycznie
Marder&Marder Manufacturenawet jeśli miałby to być chleb z cukrem :) Dlatego dzisiaj moje śniadanie jest raczej skromne, ale dla mnie bardzo zadowalające. Tosty francuskie z cynamonem, posypane cukrem pudrem i podane z sosem truskawkowym:) Dla mnie kawa, dla niego herbata :) Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size(...)Marta: http:// www.magicznezyciemarty.pl/ Monika: http:// papryczkaa.blogspot.com/ Małgorzata: http:// www.daylicooking.pl/ Justyna: http://www.tysiagotuje.pl/ Iwona: http:// izioni-smaki.blogspot.com/ A do przyrządzenia mojego śniadania potrzebne będą: Składniki: chleb - dowolna ilość 1 jajko 1/4 szklanki mleka szczypta cynamonu truskawki - kilkanaście sztuk cukier Mleko mieszamy z jajkiem aż masa nabierze jasnożółtego koloru. Dodajemy cynamon. Na patelni roztapiamy trochę masła. Kromki chleba maczamy w masie mleczno
My simple kitchenMajonezu używamy w naszej kuchni dość często. Kiedy zabraknie masła, albo zbyt późno jest wyjęte z lodówki i trudno je rozsmarować, wtedy często
Codzienna kuchnia niecodziennamuszę. Najlepsza jest zaraz po przygotowaniu, więc jeśli przygotowujecie bezę z wyprzedzeniem, zgromadźcie wszystkie składniki i połączcie je w ostatniej chwili. No to częstujcie się! :)" Składniki4 duże jajka 200 g cukru brązowego szczypta soli 50 g orzechów laskowych, bez skórek50 g orzechów włoskich, najlepiej bez skórek2 słoiki gruszek w syropie ( u mnie domowe)troszkę imbiru200(...)Ważne jest, aby kremówka była ubita ale nie całkowicie sztywna. Orzechy zwijamy w ściereczkę i miażdżymy je. Połową orzechów posypujemy bezę, polewamy niezgrabie połową ubitej śmietanki i połową sosu czekoladowego. Na wierzchy układamy równo większość gruszek, następnie polewamy ponownie kremówką i czekoladą, posypujemy orzechami, zdobimy puste miejsca resztą gruszek, skórką pomarańczową i świeżą żurawiną.Podajemy natychmiast. Smacznego
Słodkie Przyjemnościdzieci, można udawać, że to wszystko dla nich... Później wróciliśmy do domu, a z nami cała rodzina C. Był pyszny obiad (polędwiczki w trzech marynatach, pieczone ziemniaczki i domowy sos berneński), a na deser cała gama domowych lodów. Nikt nie wyszedł głodny, a i tak obiady mamy na kolejne trzy dni, a zanim zjemy te wszystkie lody, zrobi się lato(...)sezon powoli się już zaczyna. Rogaliki drożdżowe z rabarbarem Składniki: (na 16 sztuk) 500 g mąki pszennej 25 g świeżych drożdży 75 g cukru 250 ml letniego mleka 1 jajko 50 g masła 1/4 łyżeczki soli nadzienie: 500 g rabarbaru 100 g cukru sok z 1/2 pomarańczy dodatkowo: 1 jajko 1 łyżka mleka 3 łyżki cukru perłowego 30 g płatków
Pożeraczka, czyli raz adobrzejakże zdrowy jarmuż . Wystarczyło tylko obrać ziemniaki i pokroić w kostkę, dodać pokrojoną cebulę oraz porwane liście jarmużu do blendera kielichowego i zmkisować na jednolitą masę. Oczywiście 2 jajka, sól i pieprz to dodatki obowiązkowe do placków ziemniaczanych. Zamiast jarmużu możemy oczywiście dodać inne zielone warzywo - szpinak, brokuł i odrobinę natki pietruszki, koperek, liście z łodyżek selera, natkę z marchewki(...)się rozpadać, papryka będzie miękka - doprawiamy solą jeśli trzeba lub papryką ostrą gdy nie czujemy "mocy". Rozdzielając i dusząc paprykę w dwóch etapach uzyskamy z jednej stronę naturalny zagęstnik sosu, a z drugiej ciekawszą konsystencję na podniebieniu. Jeśli gulasz wyszedł Wam zbyt rzadki - możecie go zagęścić. Zamiast typowej zasmażki, proponuję w miseczce połączyć odrobinę mąki kukurydzianej z płynem z garnka
Right Behind The KitchenSkładniki (na około 20 jajeczek): 6 białek szczypta soli 2 szklanki cukru pudru 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka soku z cytryny Składniki na orange curd: 3 całe jajka 100 ml soku wyciśniętego z pomarańczy 20 ml soku wyciśniętego z cytryny 70 gramów masła 82 % 70 gramów drobnego cukru do wypieków skórka starta z całej pomarańczy Wykonanie: Białka należy(...)proponuję rozpuścić masło i schłodzić je w lodówce. Kolejno połączyć ze sobą pozostałe składniki, mieszając je trzepaczką w misce. Dodawać powoli schłodzone i rozpuszczone masło. Miskę z sosem umieścić w kąpieli wodnej, nie przestając mieszać. Krem będzie powoli gęstniał. Po 3-5 minutach krem należy wyjąć z kąpieli. Krem przelać przez sitko (będzie gładki i kremowy
Garniec MagalieDzieci uwielbiają pizzę , a jeszcze jak mogą stworzyć ją sami - swą własną, ulubioną , to już po prostu spełnienie marzeń. Ponieważ staramy się nie jadać
Smaczne Zdroweziemniaka, papryki i pomidora, choć roślinna genealogia szufladkuje go do rodziny .... jagód! Pan Bakłażan vel oberżyna znany jest też szerzej jako gruszka miłości , a dla wtajemniczonych jako psianka podłużna , jajko krzewiaste i bakman . Oprócz walorów smakowych i zdrowotnych szczyci się mianem afrodyzjaku, co dodatkowo przysparza mu rosnącej popularności. Jako jeden z nielicznych może się także poszczycić świętem w kalendarzu obchodzonym(...)drewnianej okiennicy". I rzeczywiście, bakłażan w tej potrawie układany jest w taki sam sposób, w jaki zachodzą na siebie deseczki w tradycyjnych drewnianych okiennicach. Zapieczony w aromatycznym sosie pomidorowym z parmezanem, mozarellą, czosnkiem, oliwą i ziołami jest wszystkim tym, czego potrzeba mi do szczęścia podczas wakacyjnego posiłku. Czuć w nim promienie słońca, w których dojrzewały warzywa. Gładkość mozarelli
KUCHARNIA