wrocławskiej 1 jajko 1 szklanka ciepłej wody 1 łyżeczka oleju szczypta soli oprócz tego: ok. 500 ml borówek Wszystkie składniki (w temperaturze pokojowej) zagniatamy: do przesianej mąki dodajemy sól, jajko oraz stopniowo dolewamy wody, cały czas ugniatając. Na sam koniec dodajemy olej, ugniatamy. Gotowe ciasto powinno być gładkie, jednolite i elastyczne. Zostawiamy je pod przykryciem na 20-30 minut, żeby(...)razem, bez obawy, że gdy wyjmiemy je kiedyś do zjedzenia, spotka nas wielka zlepiona papka pierogowa ;) I zapewniam Was, że mrożone smakują równie wiosennie! :) Najczęściej podaję takie pierożki z sosem jogurtowym, który podkreśla owocowy smak i dodaje słodkości. Składniki: 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka miodu 1/3 szklanki mleka jeśli bardzo lubimy słodkie - 1 łyżka cukru pudru Wszystkie składniki mieszamy
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!grillowania. Dzięki swoim rozmiarom doskonale sprawdza się jako samodzielna zakąska nadziewana warzywami, mięsem, kaszą lub farszem migdałowym z dodatkiem zielonego pesto. Równie apetycznie smakuje i prezentuje się smażona w jajku i bułce tartej. Podobnie jak inne pieczarki, tak i portobello cechuje brak zdradliwego cholesterolu i obecność sporych ilości przyswajalnego białka, które śmiało może zastępować mięso i być głównym składnikiem diety(...)kolejną porcję, aż do usmażenia wszystkich. Do ostatniej usmażonej porcji dodajemy już usmażone pieczarki oraz czosnek z szalotką. Następnie dolewamy 3 łyżki wina Marsala i chwilę smażymy, aż się sos zredukuje. Gotowe danie posypujemy posiekaną natką pietruszki. Portobello z winem Marsala to wykwintna przystawka. Podana z pieczywem, sama w sobie już jest wegetariańskim daniem kolacyjnym. Może również stanowić bazę
mojewypiekiinietylkoMocno cytrynowy, piekielnie aromatyczny, słoneczny krem. Lemon curd nadaje się jako krem do ciast, nadzienie do babeczek, rogalików, smarowidło do porannego tosta, na kanapkę, na sos do lodów, owoców, lepiszcze do podwójnych bez, dodatek do jogurtu czy smoothie. Niektórzy wyjadają łyżeczką ze słoików Nutellę. Ja wyjadam lemon curda – i nie mam litości. Za jednym posiedzeniem zjem sama połowę słoika. Chyba(...)następnie kroimy na połowy i wyciskamy z ich sok. Mocno i namiętnie – powinniście uzyskać około 150-170ml soku. Sok wlewamy do rondelka. Dosypujemy skrobię ziemniaczaną, wbijamy dwa całe jajka. Z dwóch kolejnych jajek potrzebne nam tylko żółtka – wbijamy je do rondelka, a białka zostawiamy sobie np. na bezę . Do rondelka wsypujemy odważony cukier i całość dokładnie mieszamy – ja robię
Karo in the Kitchenokoło 15 naleśników: Szklanka i 2 czubate łyżki mąki pszennej * 2 jajka Szczypta soli 1i1/3 szklanki mleka 2/3 szklanki wody Łyżka cukru waniliowego** 1/3 szklanki oleju Wykonanie : Mleko, wodę, jajka, sól i cukier umieścić w dużej misce - dobrze zmiksować, aż wszystkie składniki się połączą. Następnie porcjami dodawać mąkę cały czas miksując. Ja czasem mam pomocnika, który wsypuje mąkę do miski(...)Składniki miksuję do uzyskania gęstej masy. Trzeba uważać by nie ubijać za długo, gdyż z kremówki zrobi się masło. Można ubić też samą śmietankę :) Ja swoje naleśniki polałam jeszcze sosem czekoladowym. Zjadłam dwa i już nic więcej do pełni szczęścia mi nie było potrzebne.:) *Ilość mąki zależy też od jej typu i ilości płynu ** użyłam cukru z ziarenkami
apetytnapieczeniełyżeczka proszku do pieczenia Przygotowanie: Na początku mieszam dokładnie mąkę (całe 300 gram) z proszkiem do pieczenia. Dzielę na dwie równe części. W drugim naczyniu mieszam łyżką 2 jajka z 3 łyżkami jogurtu, mlekiem oraz 1/2 puszki ananasa wraz z odrobiną soku. Dzielę na dwie równe części. babeczki chili: do mąki z proszkiem dodaję: sól, chili, zioła, pokrojony(...)Babeczki słodkie wyszły gładkie, kształtne. Babeczki chili to te o nieregularnych kształtach. No i teraz pytanie - które lepsze. Do wyboru, do koloru ;) Mężowi bardziej podpasowały te ostre - szczególnie z sosem czosnkowym . Pewnie dlatego, że wyszły naprawdę pikantne. Mi początkowo też, ale wieczorem po kolacji doceniłam walory tych słodkich. Wyraźna kokosowa słodycz z nutą kwaśnej limonki i rodzynką gdzieniegdzie... bajka
Kuchnia po mojemupewno sprawdzą się równie dobrze. Owoce z nich również mogą stanowić świetny dodatek. Polecam! :) Składniki ciasto na naleśniki 1 szklanka mąki tortowej 2/3 szklanki mleka 2/3 szklanki wody 3 jajka 1 łyżeczka cukru pudru 3 łyżki stopionego masła dodatkowo 2 pomarańcze 1/2 szklanki cukru 200g masła 1/2 szklanki soku z pomarańczy 1/3 szklanki porto Sposób przygotowania naleśniki Wszystkie składniki(...)delikatnie, ale w miarę obficie porto i kiedy zacznie wrzeć podpalić je zapałką. Cukier ma się skarmelizować, a płomień należy ugasić polewając całość za pomocą łyżki pływającym na patelni sosem
W kuchni wieczoremSkładniki, 4 osoby: Ciasto na naleśniki: 500 ml mleka 300 g mąki (ja użyłam "Pełne ziarno. 3 zboża") 2 jajka 2 łyżeczki suszonego oregano sól i pieprz do smaku 3 łyżki oliwy z oliwek lub zalewy z suszonych pomidorów 4 łyżki wody gazowanej Pasta z kurczaka: 2 piersi z kurczaka 10 pieczarek 1 opakowanie serka naturalnego 1 mała cebula(...)czosnkiem, wymieszać. Paprykę, suszone pomidory, ser pokroić w paski. Farsz mięsny nabierać łyżką i rozsmarowywać na placku. Dodać ulubione warzywa i ser, zawinąć. Podawać na zimno lub zgrillowane z sosem jogurtowo - pietruszkowym
cooklifesposobów.Dobre są w wersji obiadowej, ale również świetnie smakują jako deser. Składniki na ok. 30 sztuk:-2 szklanki mleka-5 szklanek mąki-5 dkg drożdży-1 jajko-2 łyżeczki cukru-szczypta soli Drożdże rozcieramy z cukrem.Dolewamy szklankę ciepłego mleka.Dosypujemy 3/4 szklanki mąki.Mieszamy uzyskując rozczyn.Odstawiamy do wyrośnięcia. Do większej miski wlewamy pozostałe mleko(...)miską i gotujemy na parze przez 10 minut. Zdejmujemy miskę ( uwaga na gorącą parę! ) i parowce gotowe.Możemy podać na różne sposoby:-ze skwarkami i surówką-z sosem pomidorowym-odsmażane ze skwarkami i np. ketchupem-polane śmietaną i sokiemlub-polane śmietaną i posypane cukrem i cynamonem.Smacznego
Maminek kulinarnyprzystąpimy do przyrządzenia kotlecików ziemniaczanych, z którymi stek zostanie podany.Ziemniaki obieramy, gotujemy w wodzie z solą i odrobiną masła, a po ugotowaniu odparowujemy. Robimy z nich purée - dodajemy 1 jajko oraz 1 lub 2 żółtka, mąkę ziemniaczaną, doprawiamy solą, pieprzem oraz startą gałką muszkatołową. Masę ziemniaczaną dokładnie mieszamy i pozostawiamy pod przykryciem przez ok. 30 minut do odstania(...)piekarniku w temperaturze 200°C przez około 5 minut, najlepiej tuż przed podaniem, a w ostatniej minucie tego wygrzewania na steku kładziemy gałązkę rozmarynu. Stek przyozdabiamy szalotkami, skrapiamy sosem i podajemy z kotlecikami ziemniaczanymi. Można jeszcze położyć na steku odrobinę masełka ziołowego :) (masełko + suszone ziółka typu tymianek czy bazylia i przyprawy sól, pieprz, ostra papryka, wg uznania
Delicious Titbitsłyżek mąki Rozczyn ma mieć konsystencję gęstej śmietany. Wszystko dobrze wymieszać , przykryć i odstawić do wyrośnięcia. Do dużej miski wsypać resztę mąki , dodać resztę ciepłego mleka i cukru. Jajka rozbić widelcem i dodać do mąki. Wyrośnięty rozczyn wlać do mąki, wyrobić ciasto , na końcu wlać roztopioną letnią margarynę i jeszcze raz wymieszać . Ciasto tak długo wyrabiamy aż będzie odchodzić(...)minut. Gaza lub koszyczek nie może sięgać wody , musi być wyżej. Bułeczki podawać z truskawkami ze śmietaną i posypką z ziarenek lub po prostu z dowolnym sosem . Jeśli chcecie bułeczki podać z sosem mięsnym lub grzybowym do ciasta nie dodawajcie cukru tylko odrobinę soli. Smacznego :) http://www.ziarenkowo.com
Sama słodycz i szczypta chiliAromatyczne pierogi z suszonymi pomidorami, oliwkami i serem feta. Farsz zamknięty w delikatnym cieście drożdżowym. Polecam np. z sosem koperkowo-czosnkowym na bazie jogurtu. Z podanych poniżej składników powstanie około 4o średniej wielkości pierogów. Ciasto: ok. 0,7 kg mąki pszennej 20 g drożdży pół szklanki mleka 2 łyżeczki cukru 3 łyżeczki soli szklanka letniej wody 2 łyżki oliwy(...)godzinę. Farsz: 2 opakowania sera typu feta 1,5 kg ziemniaków 6 dużych oliwek 6 pomidorów suszonych w oliwie 50 g pestek z dyni pieprz do smaku Dodatkowo: 1 jajko do posmarowania Ziemniaki ugotować w mundurkach i odstawić do ostygnięcia. Po wystygnięciu obrać i przecisnąć przez praskę razem z fetą. Dodać pestki dyni oraz pokrojone pomidory i oliwki. Doprawić pieprzem
BullioAromatyczne pierogi z suszonymi pomidorami, oliwkami i serem feta. Farsz zamknięty w delikatnym cieście drożdżowym. Polecam np. z sosem koperkowo-czosnkowym na bazie jogurtu. Z podanych poniżej składników powstanie około 4o średniej wielkości pierogów. Ciasto: ok. 0,7 kg mąki pszennej 20 g drożdży pół szklanki mleka 2 łyżeczki cukru 3 łyżeczki soli szklanka letniej wody 2 łyżki oliwy(...)godzinę. Farsz: 2 opakowania sera typu feta 1,5 kg ziemniaków 6 dużych oliwek 6 pomidorów suszonych w oliwie 50 g pestek z dyni pieprz do smaku Dodatkowo: 1 jajko do posmarowania Ziemniaki ugotować w mundurkach i odstawić do ostygnięcia. Po wystygnięciu obrać i przecisnąć przez praskę razem z fetą. Dodać pestki dyni oraz pokrojone pomidory i oliwki. Doprawić pieprzem
BullioPrzygotowane zapasy drastycznie malały, aż została mała porcja, zbyt mała by obdzielić gości, i tak ten pyszny likier dostał swoje ostatnie 5 minut. Zabłysnął w towarzystwie jabłek w prostym sosie, znakomitym dodatku do deserów w podobnych nutach smakowych. Wybór padł na pieczony sernik, który od jakiegoś czasu miałam zamiar połączyć z nasionami chia. Powstał pyszny, bardzo lekki sernik z ciekawą(...)Masa cytrynowa chia Nasiona chia zalać crema di limoncello i 6 łyżkami zimnej wody , odstawić na 30 minut. Połowę sera zmiksować z połową skrobi ziemniaczanej * , białym cukrem, 2 jajkami, skórką cytrynową i namoczonymi nasionami chia. Odstawić na 15 minut. Tortownicę (średnica 24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, żeby sernik nie wyciekł dołem, z zewnątrz zabezpieczyć folią
SzczyptaSmaQpestek, z nadzieniem lub bez. Jeżeli nie mają nadzienia możemy włożyć do środka morele suszone, tuńczyka z puszki, ja użyłam suszoną żurawinę. Mąkę wsypać do miski, dodać drożdże, jajka, sól, cukier, oliwę i wodę. Wyrobić. Odstawić pod przykryciem na 30 minut. Ponownie wyrobić i znowu odstawić na 30 minut. Odrywać kawałki ciasta, rozgniatać na dłoni, kłaść oliwkę i zawijać(...)oraz Bony Sforzy, Polacy mieli szansę poznać zdrowotne walory oraz niezwykłe smaki oliwek oraz szlachetnej oliwy. Pod wpływem śródziemnomorskiej kuchni, złagodzono smak niektórych staropolskich potraw oraz ciężkich i zawiesistych sosów. Wytworne obiady, często kończyły się lodami, tortami, ciastkami z galaretką, czekoladami czy smażonymi kasztanami. Kuchnia na dworze królewskiej pary, obfitowała w ryż, różnego rodzaju korzenie, pieprz, koper, szafran, imbir, gałkę
królestwo garówmnóstwem świecidełek. I tak właśnie zrodził się pomysł na ten zielony korzenny sernik z mleczno-waniliową polewą :) Zapraszam do pieczenia!Składniki na zielony sernik:1 kg twarogu z wiaderka6 jajek w temperaturze pokojowej60 g masła w temperaturze pokojowej2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej2 łyżeczki aromatu waniliowego1/2 szklanki cukru3 łyżeczki cynamonu1 łyżeczka imbiru2 łyżeczki przyprawy korzennejszczypta solizielony barwnik w proszku*Składniki(...)polewę. Na garnku z gotującą się wodą stawiamy miskę odporną na wysokie temperatury. Umieszczamy w niej wszystkie składniki na polewę (oprócz cukrowych kuleczek) i energicznie mieszamy, aż powstanie jednolity sos. Zdejmujemy z ognia i zostawiamy do ostygnięcia, co jakiś czas mieszając. 4. Polewę wylewamy na sernik, dekorujemy cukrowymi kuleczkami. Ponownie wstawiamy do lodówki na około godzinę. Smacznego! :)Przepis bierze
My Culinary Art