dodajemy pozostałe składniki i szybko zagniatamy ciasto. Owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na godzinę. Nadzienie przygotowujemy następująco: obrane i wydrążone jabłka kroimy w plastry. Śmietanę mieszamy z jajkami, cukrem, sokiem z cytryny i pastą waniliową. Jak ciasto się schłodzi to wałkujemy je przez folię spożywczą, wykładamy nim nasmarowaną masłem formę do tarty i wylepiamy dokładnie. Spód dokładnie miejsce(...)wstawiamy na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Po tym czasie wyjmujemy i studzimy. Na podpieczonym spodzie układamy ciasno kawałki jabłek, tak aby na siebie nachodziły. Polewamy sosem i pieczemy około 40 minut w 180 stopniach. Po wyjęciu smarujemy podgrzaną na patelni marmolada pomarańczową. Jeżeli marmolada nie chce się rozpuścić możemy do niej dodać łyżkę lub dwie wody
Marder&Marder Manufacturedrobnych oczkach na tartce i odstawiamy na bok na razie. Wywar z suszu wlewamy do naczynia i blendujemy do uzyskania papki. Przelewamy do startej marchewki i dodajemy jajka, przesiewamy mąkę z proszkiem i sodką, wlewamy olej (bądź oliwę) i dodajemy przyprawy korzenne. Wszystko dokładnie mieszamy. Najlepiej ręką aby czuć czy wszystko jest już w miarę połączone, ale jeśli ktoś(...)łyżką. Byle nie robotem kuchennym. To musi być zrobione szybko ale delikatnie. Blachę wykładamy papilotkami i wlewamy ciasto tak do 3/4 wysokości. Pieczemy w 170 stopniach przez 30 min. Sos serowy: 100 g masła 100 gram serka topionego naturalnego bądź śmietankowego pół szklanki cukru pudru Serek i masło rozpuszczamy w rondelku, a następnie dodajemy cukier. Wszystko mieszamy, a następnie robotem
Jedzeniomaniabyłabym sobą, gdybym czegoś nie zmieniła. Placuszki wzbogaciłam o sok i skórkę z pomarańczy. Są obłędne i znikają bardzo szybko. Smacznego! Składniki: 1 szkl. mąki 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka mleka 1 pomarańcza 50 g rozpuszczonego masła 1 i 1/2 szkl. cukru szczypta soli Wykonanie: Pomarańczę wyparzyć wrzątkiem. Osuszyć ręcznikiem i zetrzeć z niej(...)misce połączyć przesianą mąkę wraz z pozostałymi składnikami. Wymieszać. Gdyby ciasto było zbyt gęste to dodać więcej mleka lub soku. Pancakes'y smażyć na suchej patelni. Podawać z sosem pomarańczowym, miodem lub syropem
Pasja SmakuObok zaproszonego w tym roku po raz pierwszy sosu zielonego , na nasz stół trafiła tradycyjnie spora ilość rzodkiewki w postaci wielkanocnego sosu rzodkiewkowego. Przygotowuję go od kilku lat. Nie pamiętam skąd ani od kogo trafił pomysł, ale zawsze pamiętam, aby dzień przed sobotą wielkanocną kupić na straganie co najmniej cztery dorodne pęczki rzodkiewek. Może i Wy wpiszecie rzodkiewki na przyszłoroczną(...)listę koniecznych zakupów wielkanocnych? Polecam! Ten przepis to moja kolejna propozycja w Kuchni Wielkanocnej Olgi Smile. SKŁADNIKI 4-5 pęczków rzodkiewek 3-4 ugotowane na twardo jajka mały kubek kwaśnej, gęstej śmietany 3-4 łyżki musztardy 4-5 czubatych łyżek majonezu sól, pieprz do smaku Rzodkiewki ścieram w malakserze na tarce z najmniejszymi oczkami i konieczne porządnie odsączam
KUCHARNIAdokładnie praską do ziemniaków lub zmielić w maszynce do mięsa. * Jeszcze ciepłe wyłożyć na stolnicę lub blat kuchenny, dodać sól, pieprz, przesiać mąkę, zrobić dołek i wlać w niego jajko. Zgarniając składniki do środka, szybko połączyć je ze sobą w kulę, nie wyrabiając. Pokroić na kawałki, dłońmi rolować wałeczki o średnicy około 1,5 - 2 cm, podsypując odrobiną mąki(...)kawałki. Gnocchi można pozostawić w takim kształcie lub zrobić na ich powierzchni wgłębienia widelcem - odciskając go wklęsłą stroną. We wgłębienia te będzie się zbierał sos jaki podamy do gnocchi. * Gotować partiami w dużej ilości osolonej wody, wyławiać łyżką cedzakową jak tylko wypłyną na powierzchnię. Podawać jako dodatek do dań, z ulubionym sosem lub pesto ..oryg.przepis na http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_wloska/gnocchi_ziemniaczane/przepis.html
w mojej kuchnijest idealny jako oszukana pizza. Właściwie z czym go zjemy zależy tylko od nas. U mnie wersja z roszponką, pomidorkami koktajlowymi oraz twarogiem typu włoskiego. Składniki :* kostka twarogu półtłustego* jajko* 15 łyżek dowolnych otrębów, u mnie pszenne oraz owsiane* sól, pieprz Przygotowanie :Wszystkie składniki dokładnie mieszam, na zwartą i gęstą masę. Przekładam na patelnię teflonową bądź do formy silikonowej(...)około 10 minut z każdej strony, na bardzo małym gazie. Można także piec go przez 20 minut w 200 stopniach. Gotowy placek odkładam na kratkę do przestygnięcia. Smaruję sosem pomidorowym i układam na nim ulubione dodatki
Magiczne Życie Martyliście. Przez środek każdego liścia idzie taka gruba wystająca żyła. Ostrym nożem ścinamy tę żyłę, żeby liście były możliwie płaskie. W osolonej wodzie gotujemy ryż z soczewicą. Odcedzamy, dodajemy jajko i pokrojoną w kosteczkę cebulę uprzednio zeszkloną na patelni na łyżce oleju. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy dokładnie i odstawiamy na jakieś 10 minut. Na liście kapusty nakładamy farsz(...)liśćmi kapusty i ciasno układamy gołąbki. Zalewamy je szklanka wody z solą lub bulionem. Madzia użyła naszej domowej bulionetki . Pieczemy 40 minut w 180 stopniach. A w międzyczasie robimy sos. Bo jak są gołąbki to i sos być musi. puszka krojonych pomidorów 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 3 łyżki śmietany łyżeczka cukru pieprz, sól koper suszony (lub świeży, ale my akurat
Marder&Marder Manufacturecamembert, pokrój wszystko w cienkie paski. Na każdy plaster mięsa ułóż ser, pomidory i czosnek. Zawiń ciasno roladki, aby nie rozwinęły się podczas smażenia. Po obtoczeniu, w jajku i bułce z odrobiną mąki, usmaż na złoty kolor z dwóch stron (tuż przed podaniem). Przedostatni etap to odrobina zieleniny na talerzu czyli sałatką z rukolą . Przygotuj suszone pomidory pokrojone w paski(...)pokrusz na drobno ser pleśniowy z niebieską pleśnią. Rukole po umyciu i osuszeniu nałóż na przygotowany talerz, nałóż kilka plastrów gruszki, pomidory suszone, posyp serem i polej odrobiną sosu [3 łyżki oliwy bądź dobrego oleju, ocet balsamiczny, łyżeczka miodu, ząbek czosnku, gruboziarnista sól (sól najpierw rozpuść z octem, następnie dodaj resztę składników - inaczej sól się nie rozpuści) wymieszaj wszystko
Gotuj z Natkątworzy fantastyczne danie , w sam raz na letni obiad.Polecam!SKŁADNIKI :* ugotowane buraki – 2 szt* kuskus – 0,5 szkl* czosnek – 3 ząbki* sezam – 3 łyżki* duże jajko – 1 szt* suszony tymianek – 0,5 łyżeczki* sól , pieprz* olejSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Kuskus zalewamy wrzątkiem.Ugotowane buraki obieramy , ścieramy na dużych oczkach , a następnie mieszamy z kaszą.Dodajemy sezam(...)masy formujemy kotleciki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.Skrapiamy po całości olejem i wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 20 minut.Podajemy solo lub z ulubionym sosem p. śmietanowym.Smacznego
Ostra na Słodkodzieci. Doskonale smakują z bułką tartą smażoną z masłem, z cukrem czy jeśli ktoś lubi z cynamonem.Składniki:2 szklanki mąki pszennej2 jajka1/2 szklanki mlekaszczypta soliSposób przyrządzenia:Z mąki, jajek, mleka i soli wyrabiamy mieszając łyżką ciasto. Będzie ono dość gęste. Następnie zrzucamy je (jak kto woli) na przykład jedną łyżką z drugiej łyżki na osolony wrzątek. Czekamy aż wypłyną(...)gotowe do spożycia. Wskazówki:Mleko można zastąpić wodą, ale według mnie są smaczniejsze z mlekiem. Taka porcja starcza dla 2 osób. Kluseczki można również podawać z jakimś sosem do mięsa i jest to ciekawa alternatywa zamiast kaszy, ryżu czy ziemniaków
upichcicPieczarki myjemy , kroimy i podsmażamy na patelni, aż do odparowania wody. Szatkujemy kapustę na drobno, lub ścieramy na tarce na grubych oczkach. Do miski dajemy mięso, kapustę, ryż, pieczarki, jajka, bułkę tartą, sól, pieprz plus dużo kopru. Wszystkie składniki mieszamy do całkowitego połączenia. W razie czego można jeszcze doprawić. Lepiej niech będzie bardziej doprawione, niż mniej. Formujemy a la gołąbki(...)rondla lub do naczynia żaroodpornego - dno smarujemy oliwą. Pieczemy 15 min - nie przykrywamy. Po tym czasie zalewamy bulionem kurczakowym, zamykamy i pieczemy 45-50 min. Gołąbki gotowe. Sos pomidorowy- polecam znany już Wam sos. Jest on przepyszny W tym linku znajdziecie wszystko co potrzeba by zrobić najlepszy na świecie sos :) - zresztą jest on moim popisowym sosem :) Szukajcie tutaj
Smaki Edytywcześniej- by wystygł) Cebulę szatkujemy i podsmażamy na patelni na lekko złotawy kolor.Szatkujemy kapustę na drobno, lub ścieramy na tarce na grubych oczkach. Do miski dajemy mięso, kapustę, ryż, cebulę, jajka, bułkę tartą, sól, pieprz plus dużo kopru.Wszystkie składniki mieszamy do całkowitego połączenia. W razie czego można jeszcze doprawić. Lepiej niech będzie bardziej doprawione, niż mniej. Formujemy a la gołąbki. Nagrzewamy(...)Gołąbki wkładamy do rondla lub do naczynia żaroodpornego - dno smarujemy oliwą. Pieczemy 15 min - nie przykrywamy.Po tym czasie zalewamy bulionem kurczakowym, zamykamy i pieczemy 45-50 min.Gołąbki gotowe. Sos pomidorowy- polecam znany już Wam sos.Jest on przepysznyW tym linku znajdziecie wszystko co potrzeba by zrobić najlepszy na świecie sos :) - zresztą jest on moim popisowym sosem :) Szukajcie tutaj Kochani, obiad
Smaki Edytyładnie wyrosło: 500 g mąki 1 jajko 15-20 g drożdży 4 łyżki oliwy z oliwek płaską łyżeczkę soli 400 ml letniej wody 300 g mąki wymieszałam z jajkiem, oliwą, solą i rozpuszczonymi w ciepłej wodzie drożdżami. Mieszałam dość długo, aż konsystencja stała się aksamitna. Następnie dodałam resztę mąki i ręcznie wyrabiałam, aż ciasto stało się gładkie, sprężyste i cały(...)salami, około 150 g cieniutkich plasterków 500 ml passaty pomidorowej mała cebula dwa ząbki czosnku czubata łyżeczka suszonej bazylii olej sól pieprz, przynajmniej pół łyżeczki Zaczynam od przygotowania sosu. Na patelni rozgrzewam 3-4 łyżki oleju. Podsmażam na nim cebulę, a gdy się zeszkli dodaję przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Po chwili dodaję passatę i redukuję wszystko do konsystencji
Pichceniomaniacukru pudru 100 g mąki 8 całych jaj 3 żółtka 2 - 3 łyżki kakao Czekoladę z masłem rozpuścić nad gotującą się wodą. Odstawić na chwilę do przestygnięcia. Jajka utrzeć z przesianym cukrem pudrem na jednolitą masę. Dodać do nich przesianą mąkę. Wymieszać tak aby nie było grudek. Dodać rozpuszczoną z masłem czekoladę w wszystko razem połączyć. Rozlać(...)wyłożyłam papierem do pieczenia. Kokilki do zapiekania nasmarowałam masłem i obsypałam kakao. Włożyć na 12 min do nagrzanego na 200*C piekarnika. Podawać gorące, z gałką lodów lub z sosem malinowym. W środku powinna być płynna czekoladowa masa :) Część upieczonych fondantów można zamrozić i odgrzewać je w dowolnym momencie w 180*C przez 10 minut. Do kilku fondantów włożyłam dodatkowo
Jemy Pijemyoczyszczonego szpinaku, 250 g oczyszczonego szczawiu*, 5 niedużych jajek lub 4 duże, 75 g maki ryżowej, masło lub oliwa do smażenia Szczaw i szpinak sparzyć, posiekać. Żółtka wymieszać z mąką, dodać do szpinaku. Doprawić do smaku solą. Białka ubić na sztywna pianę. Delikatnie wymieszać białko ze szpinakiem. Łyżką kłaść placki na rozgrzany tłuszcz. Smażyć na rumiano z obu stron. Zdejmować(...)patelni na papierowy ręcznik . Podawać jako dodatek do mięs lub samodzielne danie, z dodatkiem sosów. * zamiast szczawiu można wziąć sam szpinak. zastawa
królestwo garów