jajka w sosie - 3000 przepisów (strona:132/200)

Muffiny ze Szpinakiem, Żółtym Serem i Serkiem Brie 188

pewnością ciekawa propozycja i być może warto przygotować je w domu. Będą idealnym dodatkiem do potraw z grilla, jako przekąska do piwa itp. Muffiny warto podać z ulubionymi sosami, np. czosnkowym. Muffiny ze Szpinakiem, Żółtym Serem i Serkiem Brie - Składniki: 3 ząbki czosnkuok. 400 g mrożonego szpinakugałka muszkatołowa w proszkupieprz, sól 2 jajka340 g mąki pszennej130 g masła(...)muszkatołowej. Studzimy. Masło roztapiamy. Ser żółty ścieramy na tarce o niedużych oczkach. Serek brie kroimy w drobną kostkę.Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiewamy. W osobnym naczyniu roztrzepujemy jajka razem z mlekiem i roztopionym masłem, a następnie łączymy z mąką i proszkiem. Do całości dodajemy szpinak, starty ser żółty, pokrojony serek brie. Dodatkowo doprawiamy szczyptą soli i pieprzu. Delikatnie

Słodka Strona
Klopsiki w sosie koperkowym 133

maszynce. Do mięsa wrzucić jajko, sól, pieprz, len,utartą marchewkę, cebulę drobniutko pokrojoną, wyciśnięty czosnek i wlać wodę. Dobrze wyrobić. Można to zrobić mikserem. Formować małe klopsiki i piec na rozgrzanym tłuszczu. Po upieczeniu z dwóch stron wlać wywar dodać liść i ziele, dusić jeszcze ok 15 min, wlać śmietankę i pokrojony koperek, zredukować sos. Dodanie lnu powoduje

harrisa
Sezamowy majonez 221

byłoby go nazwać sezamowym sosem. Ma lekko brązową barwę i pobudzający zapach prażonego sezamu. Myślę, że jeśli nie lubisz tahini to nie ma sensu go robić. Do odważnych świat należy ;) Potrzebujemy: 250 ml oleju rzepakowego 50 ml oleju lnianego 2 łyżeczki musztardy, np. od Primavika pół łyżeczki białego pieprzu sok z połowy cytryny 1 jajko 1 łyżeczka cukru Wszystkie składniki

MamaOskarka
Kotleciki ziemniaczane z twarogiem. 187

oraz twaróg. Dodać całe jajko, wsypać kaszę manną, mąkę oraz przyprawić solą i pieprzem. Masa nie może być zbyt gęsta bo kotleciki wyjdą twarde. Z przygotowanej masy lekko wilgotnymi dłońmi formować niewielkie kotleciki, spłaszczać na dłoni, następnie obtaczać w bułce tartej. Usmażyć na złoto z obu stron na rozgrzanym oleju. Podawać z ulubioną surówką, sosem mięsnym lub sosem beszamelowym

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Kluchy ziemniaczane z wołowiną w sosie pomidorowym 176

ziemniaczanego, dobrze posolić, dodać jajka, mąkę i szybko wyrobić gładkie ciasto. Maczając dłonie w wodzie. Odrywać porcje ciasta wielkości brzoskwini. W wilgotnych dłoniach rozpłaszczać ciasto, na środek nakładać po sporej łyżce farszu i zlepiać brzegi, tworząc podłużne kluchy. Wrzucać na osolony wrzątek i gotować około 3 minut od wypłynięcia. Wykładać na talerze. Polać gorącym sosem pomidorowym. Sos: 2 łyżki oleju

Czerwień i błękit
Naleśniki z grzybowym farszem 235

roztrzepujemy jajko, dodajemy 2 łyżki mąki i 3 łyżki mleka, mieszamy i przygotowujemy ciasto do panierowania   Na patelni rozgrzewamy olej lub masło, naleśniki obtaczamy w bułce tartej, moczymy w cieście, ponownie obtaczamy w bułce tartej i układamy na patelni.Podsmażamy na rumiano z obu stron.    Naleśniki już są gotowe, ale z sosem grzybowym

Maminek kulinarny
Placuszki z cukinii z fetą 248

feta, sos jogurtowo-ziołowy lub tzatziki.  Jeśli przygotujesz ten przepis, zrób zdjęcie, zamieść je pod tym przepisem przy pomocy żółtego przycisku Cook'd i weź udział w konkursie: Placuszki z cukinii z fetą Proporcje na ok. 10 placuszków Czas przygotowania: 40 minut  Składniki: 500 g cukinii 150 g fety 2 jajka 2 ząbki

Kulinarne przygody Gatity
Soczyste kąski kurczaka w ziołowym cieście naleśnikowym 2566

się dziwić. Sama zakochałam się w tych soczystych kawałkach piersi kurczaka doprawionych ziołami i otoczonych ciastem naleśnikowym z dodatkiem świeżej natki pietruszki. Do tego nasze 4 ulubione sosy: czosnkowy, słodko-kwaśny, słodko-pikantny oraz barbecue – mówię Wam: niebo w gębie! :) Soczyste kąski kurczaka w cieście naleśnikowym są bardzo łatwe w przygotowaniu i nie wymagają zbytniego nakładu pracy. Może się(...)curry, pieprz, sól, czosnek granulowany i słodką paprykę. Całość zagnieść rękoma, by mięso dokładnie przeszło przyprawami.Natkę pietruszki pozbawić dużych, sztywnych łodyg. Pozostałą część posiekać.W drugiej misce rozbełtać jajko. Dodać mąkę i mleko, wymieszać za pomocą trzepaczki do ubijania. Gdy ciasto naleśnikowe będzie już miało jednolitą konsystencję dodać łyżeczkę przyprawy do kurczaka oraz posiekaną natkę pietruszki. Wymieszać.Na patelni

Kulinarne Przeboje
Sałatka z makaronu orkiszowego nadziana zdrowiem 304

zimno. Jego wysoką jakość zapewnia stała kontrola nad procesem tłoczenia. Olej ten ma złocisty kolor i charakterystyczny, lekko goryczkowy smak, dzięki czemu stanowi doskonały dodatek do sałatek, surówek, dipów, sosów, past serowych, gotowanych warzyw i innych potraw na zimno. Składniki fusilli czyli świderki FABIJAŃSCY olej lniany  OLEOFARM filtrowana woda- ja używam dzbanka DAFI pieprz ziołowy  Skworcu ser koryciński(...)vinaigrette Monini classico jajo na twardo mieszanka sałat – umytych i gotowych do spożycia herbatka owocowa classic  BiFix Najpierw filtrujemy wodę i gotujemy makaron fusilli al dente. Międzyczasie gotujemy jajka. Gdy makaron ugotuje się, przecedzamy go. Przelewamy filtrowaną wodą. Przekładamy do szklanej miski i dodajemy oleju lnianego, aby nam się nie skleił i aby tym zdrowym olejem dodatkowo nasiąkł

Z Kuchni Do Kuchni
Plince z pomoćką - warmińskie jadło 175

mieszamy. Ciasto powinno mieć konsystencję kwaśnej śmietany. Jeśli więc jest zbyt gęste (dobrze odcisnęliśmy sok z ziemniaków), należy rozrzedzić je gorącym mlekiem. Jeśli jest zbyt rzadkie (mogliśmy dać większe jajka) , to dosypujemy do niego mąki pszennej. Na patelni rozgrzewamy olej i na dość dużym ogniu smażymy niezbyt grube placki, do momentu, aż z każdej strony osiągną złoty kolor. Jeśli(...)zmielić przez maszynkę lub przecisnąć przez praskę. Mieszamy go ze śmietaną, posiekaną dymką i zmiażdżonym czosnkiem. Doprawiamy solą oraz pieprzem do smaku. Gotowe placki podajemy na talerzu z porcją sosu posypaną szczypiorkiem tak, by można było je łatwo "pomaczać". ;) Święta nasza ojców mowo, Jakaż twoja moc, Że przetrwało polskie słowo Przez wiekową noc. M.Zientara-Malewska

Kuchenna Kontrrewolucya
Caramelle z mozzarellą w pomidorach 112

kulkę sera, rozmąconym jajkiem smarujemy ciasto tak jak na zdjęciu, zwijamy w rulonik, przyciskamy w miejscu dookoła sera, a następnie zawijamy na boki jak cukierka. Odkładamy na oprószony blat kuchenny.  3. Wrzucamy na lekko osolony wrzątek z dodatkiem oleju, czas gotowania ok. 2 minut, wyciągamy łyżką cedzakową i układamy na talerzach, a następnie polewamy sosem pomidorowym. Podajemy na gorąco

Apetyczna babeczka
Złociste talarki ziemniaczane 177

szybko z mąkami, jajkiem i przyprawami (ciasto ziemniaczane ma tendencję do "rozpływania się"!).  3. Formujemy od razu małe, płaskie talarki, obtaczamy w bułce tartej i kładziemy na gorącą patelnię lub tackę. Smażymy lub grillujemy po 2-3 minuty z każdej strony. 4. Podajemy z łagodnym keczupem Pudliszki lub dipem ziołowym, pyszne są też z sosem zaziki. Ja jestem niepoprawną

Kuchnia Prezydentowej
Pasztet z kaczki 248

przestygnięciu wyjmujemy z sosu z duszenia i również blendujemy na gładko. Z upieczonej kaczki usuwamy skórę, mięso kroimy na mniejsze kawałki, po czym blendujemy – dość starannie, ale niekoniecznie tak gładko jak boczek i wątróbkę. Zblendowane składniki umieszczamy w jednej dużej misie. Urabiamy starannie i powoli na jednolitą masę, dodając w międzyczasie: roztrzepane 1 duże jajko, resztę soli, pieprz, gałkę muszkatołową

Kulinarna Pokusa