jajka w sosie - 3000 przepisów (strona:131/200)

Bulion wegetariański i Włościańskie Jadło 237

małym ogniu. Gdy warzywa będą miękkie, dodaj czosnek i gotuj jeszcze przez krótką chwilę. Zdejmij z ognia. Dodaj natkę, koperek, szczypior i oliwę. Dopraw do smaku pieprzem i sosem sojowym. Podawaj z makaronem nitki. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband(...)jajkiem (w dolnej części zdjęcia) – pyszna, wcale nie była gorzka, jak dużo osób zapewniało… Pierogi ruskie z pokrzywą. Jak się w końcu nauczę robić, to koniecznie przetestuję je w takim wydaniu. Kasza jaglana z marchewką na słodko – moja ulubiona kasza w nowej wersji. I trochę klasyki (Rafał): Gołąbki z kaszą gryczaną (wiem, zdjęcie niezbyt urokliwe). Kotleciki ziemniaczane z sosem warzywnym

Qlinarnie i Qlinarnie
Lasagne (Lazania) od A do Zet, z przepisem na makaron i sos mięsno - pomidorowy 189

gotową w sklepie, podgrzać i zjeść, ale dla tych bardziej ambitnych, przedstawiam mój przepis, na Lazanię od A do Zet, czyli z przepisem na sos i na makaron. Początkowo sos do Lazanii robiłam z fixu, a makaron używałam gotowy, ale stwierdziłam, że najlepiej ją zrobić samemu i od tamtego czasu robię ją według poniższej receptury :) Składniki: 1kg mięsa mielonego(...)łyżeczki bazylii 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka soli ½ szklanki wody 1 czubata łyżka mąki Dodatkowo: 3 - 4 łyżki oleju 300 – 400g Sera Gouda Około 180ml śmietany Makaron: 4 jajka Ok. 3 szklanki mąki Ok. ½ łyżeczki soli Olej wlewamy do patelni lub rondla, gdy jest już gorący wrzucamy na niego mięso mielone i smażymy, co pewien czas mieszając przez około

Smakowy Raj
5. Dynia uniwersalna: czyli placki z soczewicy nie tylko dla roślinożerców ★ 183

wskazówek: Do ciasta można dodać jajko, lecz dla mnie jest ono zbędne. Placki można smażyć na patelni, ja jednak wolę wersję pieczoną. Wszystkie składniki muszą być jak najbardziej odsączone od wody i nie rozgotowane! Jeżeli chcesz uzyskać efekt "bardziej chrupkich" placuszków, zrób je cieńsze lub posmaruj wierz oliwą z oliwek. Placuszki można podawać z sosem jogurtowym lub keczupem Smacznego

Pland based fille
Gołąbki z kapusty włoskiej, z mięsem indyczym i ryżem 226

bazie wywaru przygotowuję gęsty pomidorowy sos, ale tym razem mąż miał ochotę na gołąbki posypane słodką czerwoną papryką. Gołąbki z kapusty włoskiej z mięsem indyczym Składniki: Główka kapusty włoskiej – moja ważyła 1,5 kg sól pół kilograma gulaszowego mięsa z indyka szklanka ugotowanego ryżu – tyle miałam z poprzedniego dnia, ale można dać więcej 1 jajko cebula łyżka masła pieprz

Kuchenne zapiski Edyty
Klopsiki a'la gołąbki 196

cebulka i porem, jajkiem, buka tarta oraz przyprawami. Dodajemy posiekaną kapustę. Z masy mięsnej formujemy kulki nieco większe od orzecha włoskiego.  Przesmażamy na rozgrzanym oleju na złoto ze wszystkich stron. Podlewamy przecierem lub pomidorami pelatti. Doprawiamy solą, czarnym pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Dusimy pod przykryciem około 15 minut.  Klopsiki serwujemy z powstałym sosem pomidorowym

Pyry na Gaz
Sałatka brokułowa z pomidorami 127

dzielę na różyczki. Jajka gotuję na twardo i kroję w ósemki. Pomidory oparzam wrzątkiem, usuwam skórkę i kroję w ósemki. Ogórki obieram i kroję w plasterki, szczypiorek myję i drobno siekam. Wszystkie warzywa wrzucam  do salaterki i skrapiam sokiem z cytryny. Ketchup, majonez i jogurt mieszam razem, doprawiam do smaku solą, pieprzem. Sosem polewam przygotowane warzywa

Bea(u)ty kitchen
Kopytka 199

pszenną i ziemniaczaną, wbijamy dwa jajka, dodajemy sól i zagniatamy ciasto. Powinno być plastyczne i odchodzić od dłoni. W razie potrzeby podsypujemy ciasto mąką. Formujemy wałek, lekko spłaszczamy i na ukos kroimy kopytka. Gotujemy w osolonym wrzątku przez ok. 3 minuty od momentu wypłynięcia kopytek na powierzchnię wody. Podajemy na ciepło, np. z dowolnym sosem lub z podsmażoną na maśle

KasiekGotuje
Wegetariański kulebiak z brokułami i zielonym groszkiem. 172

szklanka tartego żółtego sera 1 jajko gałka muszkatołowa, pieprz, lubczyk, tymianek Zaczynamy od ugotowania na krucho w lekko osolonej wodzie brokuła razem z zielonym groszkiem. W tym czasie pieczarki kroimy w półplasterki, a kalarepę w słupki typu zapałka. Włączamy piekarnik, aby nagrzał się do 200 C. Kiedy piekarnik nagrzewa się mamy czas na przygotowanie sosu. Do rondla wlewamy

vegetanie
Kopytka 170

Ziemniaki przełożyć do miski, wbić jajko, dodać mąkę i szczyptę soli, dokładnie wymieszać. Wyrobić, aż ciasto będzie gładkie i jednolite. Następnie stolnicę oprószyć mąką i z ciasta ziemniaczanego uformować ruloniki Górę ruloników delikatnie spłaszczyć i pokroić na kawałeczki (poduszeczki). Gotować w osolonej wodzie, od momentu wypłynięcia kopytek przez około 2-3 minuty. Podawać z sosem np. pieczarkowym bądź na słodko

Krakowskie smaki Ani
Gołąbki 329

cebulę wraz z tłuszczem, 2 jajka i odrobinę pieprzu. Bardzo dobrze wymieszać.Przygotowanym farszem nadziewać liście kapusty formując gołąbki. Układać ciasno, warstwami w dużym garnku. Dno garnka wyścielić wcześniej pozostałymi liśćmi kapusty. Ułożone gołąbki również przykryć liśćmi.Następnie zalać gołąbki bulionem, doprowadzić do wrzenia. Dusić pod przykryciem, na małym ogniu przez godzinę. Podawać polane sosem pomidorowym

Praktyczna pl
Sałatka z wędzonym łososiem i grzankami 170

łyżki oliwy Sól, pieprz   Wykonanie: Jajka ugotować na twardo. Obrać i pokroić w ósemki.  Umyte i osuszone sałaty porwać na kawałki.  Pomidora pokroić w kostkę.  Chleb podsmażyć na patelni, aż będzie złocisty.  Pokroić na grzanki.  Łososia porwać na kawałki.  Musztardę i sok wymieszać z solą i pieprzem.  Dolewać oliwę cały czas mieszając, aż powstanie sos.  Wszystkie składniki sałatki przełożyć

Sto kolorów kuchni
Brak tytułu 231

ŚWIEŻE jaja, NIE substytuty jajek w proszku. Literki Wielickie produkowane są nowoczesną metodą tłoczenia przy użyciu wysokiego ciśnienia, z najwyższej jakości kaszki makaronowej i semoliny  oraz ze świeżych jaj. Dzięki temu makaron nawet po bardzo długim czasie gotowania zachowuje swój kształt , jednocześnie przyrasta prawie 400%. Opakowanie: 250g Producent poleca użycie makaronu do: - zup - sosów - potraw mięsnych. Ja polecam również

kolorowotorcikowo
Sałatka z zielonej soczewicy 298

szczypiorku- 3 jajka ( w przepisie jajek nie było , ja dodałam )- pieprz i sólUmyte ziarna soczewicy ugotowac , odcedzic, wystudzic.Jajka ugotowac, obrac ze skorupek. Jabłko obrac i pokroic w kostkę , a ogórki w cienkie słupki. Cebule i czosnek posiekac. Soczewicę wymieszac z rozdrobnionymi składnikami i połową zieleniny. Doprawic solą , pieprzem. Posypac natką i szczypiorkiem . Dodac sos tatarski , wymieszac i jeśc :) Najlepiej jednak

Słodkości i nie tylko
Naleśniki z pomarańczami 165

solą i cukrem, dodajemy jajko i mleko. Całość dokładnie mieszamy do uzyskania odpowiedniej konsystencji, gdy ciasto będzie za gęste dolewamy więcej mleka.Pomarańcz kroimy w plasterki,  ja użyłem tylko 4 plasterki, a z reszty pomarańczy wycisnąłem sok na patelnie dosypałem łyżkę cukru, gdy  powstał syrop dodałem plasterki owoców . Naleśniki składamy i polewamy je sosem dodajemy plasterki pomarańczy

cookpl
Pierwsza przeprawa przez bardzo polską kuchnię. 233

było warto. W związku że obiad skończyłam przygotowywać o 22, światło diabli wzięli i zdjęcia są słabiutki. :( Składniki: kopytka: 1 kg ziemniaków ok 150-200g mąki duże jajko trochę soli kapusta podsmażana (idealnie pasowałyby jeszcze buraczki): kapusta kiszona trochę kiełbasy, wędliny, boczku (ja akurat miałam zesmażoną wędlina i użyłam jej) pół cebuli grzyby suszone ziele angielskie liście laurowe pieprz(...)ogniu dusimy (niestety nie miałam kratki aby na niej położyć mięso i strasznie przylegało do dna garnka). Moje mięsko dusiło się 3h, a nie wszystkie kawałki były mięciutki. Gdy sos dość znacznie się zredukowała, a mięso potrzebowało jeszcze duszenia dolałam wodę z rozpuszczoną wołową kostką. W międzyczasie obieramy 1 kg ziemniaków i gotujemy. Gdy już się ugotują osuszamy i przeciskamy

Brzuszki Łakomczuszki