jajka w sosie - 3000 przepisów (strona:125/200)

Placki warzywne z kiełbasą 106

czym zlewamy sok, który puściły warzywa. Następnie dodajemy jajko, mąkę i bułkę tartą a na końcu pokrojoną w drobną kostkę kiełbasę i posiekamy koperek. Dokładnie ze sobą mieszamy. Na rozgrzaną patelnie kładziemy po łyżce masy i smażymy z obu stron na złoto-brązowy kolor. Podajemy z keczupem lub sosem czosnkowym

My simple kitchen
Domowy pasztet z grzybów 142

namoczone i odciśnięte bułki i całość dokładnie wymieszać. Wbić jajka, wsypać bułkę tartą, dodać śmietanę, przyprawy do smaku, wymieszać raz jeszcze i zmielić. Formę wysmarować tłuszczem, posypać bułką tartą, wyłożyć masę grzybową i piec w temperaturze 190 stopni przez około 60 minut. Gotowy, upieczony pasztet podawać z pieczywem lub z sosem do obiadów

Tradycyjna Kuchnia
Makaron z leśnymi grzybami 141

weekend na śniadanie usmażone z cebulką, kiełbaską i jajkiem. Lecz teraz nie o tym, tylko o makaronie z grzybami i chili. Obowiązują tylko grzyby leśne. One nadają smak i aromat potrawie. Na 4 porcje Potrzebujemy: 225g grzybów leśnych 150ml rosołu wołowego 100ml czerwonego wina 1 puszka pomidorów (zmiażdżone na sos) 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka cukru świeżo posiekana bazylia

http://szpilkinamiotle.blogspot.com/
Placki otrębowe: 195

łyżki otrębów owsianych 2 jajka 180 g gęstego jogurtu naturalnego 150 g serka homogenizowanego 2 łyżki mąki kukurydzianej   słodzik do smaku łyżeczka proszku do pieczenia Wszystko wsypać do miski i wymieszać. Smażyć na rozgrzanej patelni, formując  niewielkie placki. P lacki podawać  z serkiem homogenizowanym lub sosem czekoladowym. Z porcji wychodzi około 4-5 placuszków

Humanistka w kuchni
Kotleciki z jajek i kaszy gryczanej 162

Kaszę gryczaną ugotować wg instrukcji umieszczonej na opakowaniu;) Przestudzić. Jajka i cebulkę wrzucić do blendera, dodać przyprawy i suszony koperek. Blendować aż do uzyskania jednolitej masy ;)Do masy jajecznej dodać ugotowaną kaszę gryczaną i wymieszać.Formować małe kotleciki, obtaczać w bułce tartej i smażyć na złoty kolor.Można podawać z sosem grzybowym lub solo... a to już jest kwestia smaku

Lawendowe Niebo
Bakłażan smażony 156

pieprzem i obtaczamy najpierw dokładnie w mące, później w jajku a następnie w panierce.Smażymy na bardzo gorącym oleju na złoty kolor. Jak zrobią się złote to jeszcze chwilę smażymy co chwilę odwracając i najlepiej przed wyjęciem nakłuć widelcem i sprawdzić czy jest miękki. Po wyjęciu odsączyć na papierowym ręczniku.Sos – wymieszać wszystkie składniki w miseczce.Mniam… Post Bakłażan

UgotujmyTo.pl
Boeuf Stroganow z kładzionymi kluseczkami 330

skruszyć mięso. Oczywiście gotujemy pod przykryciem.)Do powstałego sosu można dodać od razu śmietanę, jednak ja wolę podawać ją osobno tak, aby każdy mógł dodać jej tyle, ile lubi.Boeuf Stroganow podajemy z dodatkiem posiekanej natki i ze świeżym pieczywem lub kluseczkami kładzionymi.Kluski kładzione (ilość na 1 porcję):1 jajko,4 łyżki mąki,szczypta soli.Wszystko razem

Codzienna kuchnia niecodzienna
Buraczane gnocchi 168

ubraniach, ale gnocchi zjadły chętnie. Podałam je z sosem śmietanowym. Natomiast gdyby Wam różowy kolor nie przypadł zbytnio do gustu, to polecam zielone gnocchi lub klasyczne. Buraczane gnocchi  Czas przygotowania: 30 minutSkładniki na 3-4 porcjeSkładniki: 500 g ugotowanych starych ziemniaków ok. 200 g mąki pszennej 1 jajko szczypta soli 2 łyżki pure

Kulinarne przygody Gatity
Domowy makaron do zup owocowych 155

Składniki : 1,5 szklanki mąki 2 szklanki wody 3 jajka łyżeczka cukru szczypta soli olej do smażenia Wszystkie składniki miksujemy. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju. Z ciasta smażymy 6 dużych naleśników. Pozwalamy im trochę przestygnąć, zwijamy w rulony i kroimy na makaron. Najlepiej smakuje w owocowej zupie lub ze słodkim sosem

prawdziwe jedzenie
Rosół z klopsikami po studencku 201

naturalne bez konserwantów, glutaminianu sosu i barwników, do tego smakują jak wskazuje nazwa na danym opakowaniu. Polecam więc Rosół z klopsikami po studencku   W pierwszej kolejności przygotowujemy klopsiki z 20 dag mielonego mięsa wieprzowego, np. z szynki lub łopatki, dodajemy 4 łyżki kaszki manny, 1 jajko, 1 łyżkę bułki tartej, całość jest doprawione solą i pieprzem, oraz siekaną pietruszką

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kotleciki siekane 197

Wrzucamy wszystko do miski, zasypujemy przyprawami i mieszamy. Majonez, jajka, mąkę mieszamy razem, tak aby nie było grudek, zalewamy składniki w misce i mieszamy. Odstawiamy na pół godziny do lodówki. Po tym czasie smażymy nakładamy niewielkie porcję na patelnię z rozgrzanym tłuszczem i smażymy z obu stron. Podajemy z ulubionymi sosami

Czerwona Porzeczka
Wołowina po burgundzku 157

obiedzie, ale było warto. Mięso marynowało się w lodówce dwa dni, a ja nie mogłem się doczekać. Ale warto było czekać. Wołowinka była rewelacyjnie aromatyczna, miękka i smaczna, sos idealnie doprawiony, a do tego idealnie komponujące się kluski kładzione z ziemniaków. Polecam absolutnie każdemu. Do przygotowania dania użyłem: 1 kg wołowiny, 300 gram wędzonego surowego boczku, 500 ml czerwonego wytrawnego(...)pieczarek, 3 sporych marchewek, 15 ząbków czosnku, 5 szalotek, 4 łyżeczek koncentratu pomidorowego, 1 litra bulionu wołowego, 2 kg ziemniaków, 200 gram mąki ziemniaczanej, 200 gram mąki pszennej, 1 jajka, 5 liści laurowych, 6 ziaren ziela angielskiego, 4 łyżeczek suszonego tymianku, 3 łyżeczek suszonego rozmarynu, 150 gram marynowanych cebulek perłowych, pęczka natki pietruszki, 2 łyżek oliwy, soli, czarnego świeżo zmielonego

Wyprawy kulinarne
Nieloty, czyli gołąbki dla leniwych 339

ugotować na sypko, wystudzić. Mięso zmielić. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Bułkę namoczyć w ziemnej wodzie, odcisnąć i dodać do mięsa razem z cebulą, jajkami, chrzanem i przyprawami. Dokładnie połączyć wszystkie składniki. Dodać ugotowany i wystudzony ryż, a następnie poszatkowaną drobno kapustę i wszystko razem wymieszać.Trudno mi podać dokładną ilość kapusty(...)masy mięsnej. Formujemy dowolnej wielkości klopsy lekko zwilżonymi wodą dłońmi. Obsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu i przekładamy do garnka i zalewamy sosem.Składniki sosu:4 średnie mocno dojrzałe pomidory,1 średnia cebula,3 ząbki czosnku,2 łyżeczki zielonego pieprzu w zalewie lub grubo świeżo grubo zmielony pieprz,sól do smaku,3 łyżki oliwy.Pomidory pokroić

Codzienna kuchnia niecodzienna
Co na śniadanie? Tosty francuskie z sosem gruszkowo-karmelowym 215

Dzisiaj pyszne śniadanie, ze zrobieniem którego poradzi sobie nawet beztalencie kulinarne albo ktoś kto dopiero uczy się gotowania. Tosty francuskie to kromki pieczywa namoczone w mieszance

Smaczna Pyza
Gołąbki ziemniaczane 149

ziemniaki (ciepłe) przepuszczamy przez maszynkę (średnie oczka) ,wbijamy jajka ,dodajemy ostudzoną cebulę ,dodajemy gałkę muszkatołową ,majeranek ,sól i pieprz do smaku. Masę dokładnie wyrabiamy. Na każdy liść kładziemy farsz i zawijamy. Przekładamy do brytfanki ,zalewamy szklanką bulionu warzywnego i pieczemy 30 min w temperaturze180°C. Podajemy na ciepło z ulubionym sosem. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle

R'n'G Kitchen
Cukiniowe placuszki z dodatkiem serem feta 185

rozkruszamy w malutkie kawałki dorzucamy do cukinii, wbijamy jajka, wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem, oraz przyprawy, doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem do smaku, dobrze wszystko mieszamy łącząc ze sobą składniki. Rozgrzewamy olej kładziemy łyżką nieduże placuszki na patelnię, smażymy przez kilka minut na złoty kolor. Podajemy z keczupem lub dowolnym sosem. Smacznego

kgwjanczewo
Tarta z boczkiem i fasolką szparagową Mamut 164

kawałki. Boczek pokroić w kosteczkę. Twarożek wymieszać z jajkiem, dodać fasolę, boczek, sól, pieprz, zioła, dymkę oraz zmiażdżony lub drobno pokrojony czosnek. Na spód wyłożyć farsz, a wierzch posypać żółtym serem. Piec ok. 45 minut ww. temperaturze 190-200oC. Tartę podawać ciepłą z czerwonym barszczem do picia lub polaną sosem na bazie jogurtu, np. musztardowym, chrzanowym lub czosnkowym

Czerwień i błękit
Finger food- dietetyczne i szybkie przekąski na imprezę w wersji light 157

wysokokaloryczne składniki tj. ser żółty, ser pleśniowy, majonez, jajka, ciasto francuskie, krakersiki, pieczywo pszenne itp. Z racji mojej aktualnej diety postanowiłam zastąpić te tłuste składniki innymi zdrowszymi, lekkimi i co najważniejsze równie smacznymi zakąskami! W ten sposób powstały np. chipsy z cukinii, które smakowały niebiańsko! (szczególnie w połączeniu z ostrymi sosami) W koreczkach zamiast sera i innych tłustych składników pojawiły

Tradycyjna Kuchnia
Amerykańskie pancake's z sosem truskawkowym 84

cukier puder ekstrakt waniliowy Z mąki,proszku,cukru,jajek,mleka i soli robimy  gładkie ciasto.Konsystencja powinna być gęstsza niż przy klasycznych naleśnikach,podobna do gęstej śmietany. Dodajemy odrobinę ekstraktu waniliowego.Smażymy naleśniczki na rozgrzanej patelni z dodatkiem "kropelki" oleju z dwóch stron,aż się zrumienią( na wolnym ogniu). Podajemy z sosem truskawkowym. Sos: Miksujemy umyte truskawki,dodajemy cukier puder

Wielki apetyt
smaczne kotlety z kaszy jęczmiennej łamanej i jajek z pesto peperoncino... 131

odsączyć na sitku - wsypać do miski, dodać posiekane jajka na twardo, posiekaną natkę pietruszki, przyprawę pesto peperoncino i wszystko dobrze wyrobić na gorącym oleju smażyć nie za grube kotlety na rumiano z każdej strony kotlety są chrupiące dzięki kaszy, smakują na ciepło i na zimno, można je podać z keczupem, sosem czosnkowym lub z czym się lubi.................SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Sałatka chrzanowa 154

naturalnego 4 łyżki majonezu sól pieprz koperek Wykonanie: Jajka gotuję na twardo, obieram i kroję w kostkę. Groszek i kukurydzę osączam z zalewy. Ser ścieram na tarce jarzynowej o średnich oczkach.szynkę kroję w kostkę. Wszystkie składniki wrzucam do miski . Doprawiam solą i pieprzem. Majonez, śmietanę i chrzan mieszam i sosem polewam  sałatkę. Koperek myję, suszę i siekam

Bea(u)ty kitchen
Sałata z łososiem 167

Ogórka kroimy w dużą kostkę, natomiast pomidora oraz jajka w tak zwane "ósemki", po czym układamy na sałacie . Równomiernie posypujemy oliwkami. KROK 2 Do czystego, suchego słoika wlewamy oliwę, olej, sok z cytryny, po czym solimy i przyprawiamy suszonymi ziołami prowansalskimi. Zakręcamy wieko słoika i energicznie mieszamy. KROK 3 Przygotowanym sosem, równomiernie polewamy sałatę. Wędzonego łososia delikatnie rękoma rwiemy

smacznieinatemat
Pomidorowe pulpeciki rybne 141

maszynce.  2. Do masy rybnej dodać jajko, koncentrat, natkę, przyprawy i bułkę tartą. 3. Wszystkie składniki dobrze wymieszać. Z masy formować niewielkie pulpeciki. 4. Pulpeciki ułożyć w naczyniu do gotowania na parze, gotowa przez ok. 15 min. Rada: Pulpeciki same w sobie są dość suche, lepiej smakują polane sosem. U mnie sos: jogurt naturalny, koperek

Pasja Smaku
Kopytka 124

Kopytka...mmm - uwielbiamy je! Idealne jako dodatek do sosu, my jednak najbardziej lubimy podsmażone na patelni na złoty kolor. Mniam! Szybkie wykonanie, i super zabawa dla dziecka - mój syn uwielbia je kroić i gotować:) Składniki: 1 kg ugotowanych ziemniaków 1 łyżka mąki ziemniaczanej około 2,5 szklanki mąki pszennej 1 jajko sól Mąki i sól wysypać do dużej miski, albo

Blondynka Gotuje