Uwielbiam połączenie gorącej czekolady i lodowatego sosu truskawkowego. Jesli jeszcze nie mieliście okazji spróbować Moelleux, Lawa cake lub Fondant (bo tak właśnie nazywany jest ten smakołyk) to zapraszam do wypróbowania. Poprawi każdy zły nastrój a swoim smakiem zaczaruje nasze kubki smakowe. Składniki: 200 g mlecznej czekolady 200 g masła 3 jaja 3 żółtka 50 g cukru 50 g mąki truskawki(...)Jajka ubij z cukrem na puszystą masę, stopniowo dodawaj mąkę. Gdy masa będzie jednolita dodaje czekoladę a następnie masło. Foremki wysmaruj masłem i wysyp kakao( należy postukać w boki kokilki i zsypać nadmiar kakao). Ciasto nalej do form do 2/3 ich wysokości i zapiecz w piecu przez 10 minut w temperaturze 200 stopni. Truskawki zmiksuj z lodem i podaj sos
Wielki apetytmuszą być małe, lub drobno pokrojone. Przepis Składniki: 1 jajko 450 g mąki paczka suchych drożdży 2 łyżeczki soli 3 łyżki oliwy z oliwek szczypta cukru przecier pomidorowy 6-10 sztuk suszonych pomidorów 1 duża kulka mozzarelli puszka tuńczyka 4-5 młodej cebulki (ze szczypiorkiem) Przecier pomidorowy będzie służył jako sos, więc jeżeli przygotowujecie domowe pizze możecie go zastąpić swoim(...)trochę większe niż mniejsze, nic nie musimy przycinać jak nie udało nam się równo rozwałkować, w końcu to domowa pizza a nie danie konkursowe. Na ciasto nakładamy najpierw nasz sos, w naszym przypadku był to zwykły przecier pomidorowy. Równomiernie rozkładamy przygotowane wcześniej składniki, czyli suszone pomidory, cebulkę i tuńczyka, na koniec posypujemy potartą mozzarellą. Tak jak na obrazku. (jeżeli obrazek
KasiaiKrzysiu.plpomidorowego jajko 200g serka wiejskiego lekkiego 450g mrożonego szpinaku w liściach ząbek czosnku sól, pieprz wg smaku zioła prowansalskie odrobina oleju rzepakowego 2 naleśniki wg. dowolnego przepisu (moja wersja): -jajko XL -około 1/3 szklanki wody mineralnej - łyżka skrobi kukurydzianej -3 łyżki otrębów żytnich z zarodkami Skworcu (wszystko miksujemy, a następnie odstawiamy na około 5 minut, smażymy na patelni(...)koncentrat mięso smażymy, aż sos pomidorowy zgęstnieje, przyprawiamy ziołami oraz solą i pieprzem na spód naczynia żaroodpornego wykładamy jednego naleśnika (ja tak go obkroiłam, żeby wpasował się do prostokątnej formy) na naleśniku rozsmarowujemy szpinak na szpinak wykładamy kolejnego naleśnika,a następnie mięso serek wiejski odcedzamy od śmietanki, a następnie blendujemy na jednolitą masę z jajkiem mieszankę serka z jajkiem wylewamy
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćsosie pomidorowym:500 g mielonego mięsa wieprzowego1/2 czerwonej papryki1/2 zielonej papryki1/2 żółtej papryki1 jajko1 cebula1 puszka pomidorów rozdrobnionych3 łyżki koncentratu pomidorowego3 łyżki bułki tartej3 łyżki mąkigarść świeżych liści bazylii2 szklanki wody1 łyżeczka pieprzu ziołowego2 łyżeczki papryki słodkiej mielonejsóloliwaSKŁADNIKI na puree ziemniaczane:10 średnich ziemniaków1 łyżka masła2 łyżki śmietany 18%szczypta gałki muszkatołowejsólPRZYGOTOWANIE pulpetów:Do miski przekładamy zmielone mięso. Dodajemy jajko(...)dodatkiem oliwy i mielonej papryki czerwonej. Następnie dodajemy pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy. Wszystko doprawiamy solą i pieprzem ziołowym. Dodajemy dwie szklanki wody i zagotowujemy.Do gotującego się sosu pomidorowego dodajemy wcześniej usmażone pulpeciki.Pulpety dusimy w sosie przez ok. 15 min.PRZYGOTOWANIE puree ziemniaczanego:Obrane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie.Ugotowane ziemniaki odcedzamy z wody. Odstawiamy garnek z ziemniakami na płomień
kulinarnyJaszerokości 13 cm. Około 3 cm od skraju dłuższego brzegu układamy łyżeczką porcję farszu, zachowując dwucentymetrowe odstępy między nimi. Powierzchnię dookoła nadzienia i pozostałą część ciasta smarujemy rozbełtanym jajkiem. Przykrywamy szczelnie porcje farszu, przyciskając ciasto dookoła, by w środku nie pozostały pęcherzyki powietrza. Ponownie zawijamy pierożki w pozostały pas ciasta i przyciskamy pomiędzy "górkami" z farszem. Karbowanym nożykiem lub radełkiem(...)ravioli przykrywamy czystym ręcznikiem, aby ciasto nie obsychało.W dużym garnku gotujemy lekko osoloną wodę. Wrzucamy ravioli i gotujemy 2-3 minuty po czym odcedzamy. Aby przygotować sos rozgrzewamy oliwę na patelni i obsmażamy pancettę przez 3 minuty. Następnie dodajemy bulion, ser i pomidory, mieszamy. Doprowadzamy do wrzenia, po czym zmniejszamy ogień i gotujemy przez 5 minut
Smakowity Blog KulinarnySkładniki:- 2 szt. dorady- małe opakowanie śmietany 30%- przyprawa do ryb- sól morskamasło, oliwa z oliwek Zapiekanka:- masło- ziemniaki w plasterkach- cukinia zielona starta na tarce
SMYKWKUCHNIsos:2 łyżki mąki pszennej500 g przecieru pomidorowego, gęsty sok pomidorowy lub krojone pomidory z puszkiśmietana 18%ząbek czosnku1 cebulasól, pieprz, cukier, słodka paprykakoperekoliwa z oliwekWykonanie:Ryż gotujemy, studzimy. Kapustę bardzo drobno szatkujemy (można też zetrzeć na tarce o grubych oczkach). Cebulę kroimy w kosteczkę i smażymy na złoty kolor. Do poszatkowanej kapusty dodajemy mięso, wystudzony ryż, jajka, kaszę(...)Chwilę podsmażamy po czym dodajemy przecier pomidorowy lub wlewamy sok pomidorowy. Doprawiamy solą, pieprzem, odrobiną cukru i papryki. Zagotowujemy. Mąkę rozprowadzamy w odrobinie zimnej wody. Wlewamy na gotujący się sos ciągle mieszając. Teraz wystarczy tylko doprawić sos śmietaną rozrobioną wcześniej w niewielkiej ilości sosu, żeby się nie zważyła i posypać koperkiem. Do sosu przekładamy gołąbki i zjadamy
Walijskie Pichcenieżeby nie zepsuć tego cuda podprażyłam słonecznika, a następnie przeszłam do przygotowania sosu. Cebulka się ładnie zeszkliła, na całej powierzchni patelni, nie tylko na środku. Dorzuciłam kolejne składniki i przygotowałam nasz obiad z zadowoleniem obserwując jak ładnie się smaży. Później przysmażałam jeszcze kopytka, smażyłam kotlety i jajka, no i znów nie miałam się do czego przyczepić :) Kolejną próbą
Cynamonowe szczęścienaleśniki nie tylko na słodko. Ciasto naleśnikowe: 3/4 szklanki mąki pszennej 2 jajka 0,5 łyżeczki soli Ok. 1 szklanka mleka Dodatkowo: 400 g filetu z piersi kurczaka 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka 150 g pieczarek 1 cebula 50 g serka topionego ze szczypiorkiem Sól, Pieprz Sos czosnkowy Orzech (KLIK) 1 szklanka startego żółtego sera Składniki na ciasto naleśnikowe
VioletoweKucharzeniedwóch łyżkach masła. Dorzucamy do niej drugą część grzybów oraz łyżeczkę ciemnego sosu sojowego. Przesmażamy kilka minut, po czym dorzucamy do nich starte na dużych oczkach warzywa. Następnie jeszcze kilka minut smażymy i całość przekładamy do płynu z miękką soją i grzybami. Doprowadzamy zupę do wrzenia. Jajko wbijamy do miseczki i roztrzepujemy widelcem. Wlewamy je do zupy i czekamy
Kuchenna KontrrewolucyaNietypowy, wegetariański przepis na gołąbki. Podane w sosie chrzanowym lub grzybowym smakują wybornie! Polecam również: Gołąbki z grochem Gołąbki jarskie z czerwonej kapusty Staropolskie gołąbki na kapuście kiszonej Składniki: 1 główka włoskiej kapusty 1 kg chudego sera 10 dag masła 4 jajka 1 szklanka bułki tartej sól do smaku pieprz do smaku gałka muszkatołowa do smaku mielony kminek do smaku
Tradycyjna Kuchniasicie (najlepiej odcisnąć nadmiar wody przez gazę). Do odciśniętego kalafiora dodajemy jajko, ser (starty na tarce o najdrobniejszych oczkach), zioła i przyprawy. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Ciasto wykładamy na wysmarowaną olejem formę. Podpiekamy w piekarniku ok. 30-35 minut. Po upieczeniu na cieście rozsmarowujemy sos pomidorowy i wykładamy wcześniej podsmażone wszystkie dodatki. Na wierzch posypujemy starty ser żółty
Salonik smakówProdukty potrzebne: Ciasto; jajko 4Sztuki cukier 1,5 Szklanki mleko 2Szklanki mąka 1Szklanka płatki kukurydziane 2Szklanki cukier wanilinowy 1Łyżeczka proszek do pieczenia 1Łyżeczka olej 1/2Szklanki bita śmietana: śmietana 30% 330Mililitrów sok z cytryny 1Łyżeczka cukier puder 1Szklanka sos do deserów; owoce 200Gramów cukier 5Łyżek cukier puder 3 łyżki
pichcisztokaszy dodajemy: mięso mielone, pomidory pokrojone bardzo drobno odsączone z zalewy, kaper, jajka, mąkę, sól, pieprz, gałkę muszkatołową. Wszystko dokładnie wymieszać. Formować kotlety i obtoczyć każdy w bułce tartej. Smażyć na oleju na złoty kolor. Najlepiej smakują jako danie główne z sałatą, rukolą lub roszponką polane sosem vinegret, można je również podawać z sosem pomidorowym domowej roboty. Smacznego! Post Kotlety
Anielskie Smakizarówno dzieci jak i dorośli, można podać je z sosem czosnkowym jak i ketchupem.Składniki (na 5 bułek): 200 ml letniego mleka 2 łyżeczki cukru20 g świeżych drożdży1 łyżeczka soli1/3 szkl oleju roślinnego2 szkl mąki pszennej1 łyżeczka bazylii lub ziół prowansalskich5 cienkich parówek1 jajko + 1 łyżka mleka do posmarowania bułeczek Zaczyn
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaprzywarła. Ser maczamy w jajku i bułce tertej, po czym ponownie w jajku i bułce tartej. Układamy na rozgrzanej patelni, chwilkę smażymy. Kiedy spód kotlecika nam się zarumieni przewracamy go na drugą stronę i również chwilę smażymy. Podajemy od razu po zdjęciu z patelni np. z sosem żurawinowym
Kolizje Smakówdekoracji), a następnie wymieszałam z masą żółtkową. Wypełniłam nią pozostałe połówki jajek. Całość udekorowałam paseczkami papryki i krążkami jalapeno. Tartinki z tuńczykiem3 kromki chlebatuńczyk w wodziegarść kukurydzy3 ogórki konserwowe1 łyżka majonezu1 łyżka jogurtupieprzTuńczyka i kukurydzę odsączyłam. Połączyłam w misce z drobno pokrojonymi ogórkami konserwowymi. Zrobiłam sos majonezowo- jogurtowy doprawiony pieprzem, którym zalałam tuńczyka. Całość podałam na kromkach chleba
bastalena