jajka w sosie - 3000 przepisów (strona:130/200)

Ser Camembert w panierce 171

powstały dwa krążki, maczamy w roztrzepanym jajku następnie w bułce tartej robimy to bardo dokładnie, aby ser nie wylewał się na patelnie. W razie konieczności należy powtórzyć czynność w celu osiągnięcia grubszej panierki. Krążki kładziemy na rozgrzany olej i smażymy po 2-3 min z obu stron. Układamy na talerzu podajemy z owocowym sosem lub ze świeżymi owocami ( jagody, żurawina

Pudełko rozmaitości
Co jadłam w Szkocji? 140

sosie pomidorowym. Do picia oczywiście herbata z mlekiem, ale jest również kawa i herbata bez mleka dla turystów. Nie mogłam nie z kosztować tradycjonalnego angielskiego śniadania. Próbowałam również typowej angielskiej herbatki. Jej smak jest dla mnie neutralny, nie jest jej ani fanką ani wrogiem. Inaczej jest w przypadku śniadania, które bardzo mi smakowało. Najbardziej lubowałam się w parówkach i jajkach(...)potraw nie można zapominać o przyjemnościach, czyli słodkościach. Na osłodę podczas pochmurnych dni w Szkocji zamówiłam sticky toffee pudding z cream fresh. Jest to angielski pudding z daktylami polany sosem toffee. Lubię desery, ale nie lubię zbyt słodkich. Pudding był naprawdę słodki i miękki, ale tak przepyszny, że od czasu do czasu można pozwolić sobie na taki deser do kawy

Projekty ze smakiem
Świderki a'la Carbonara made by Ewa. Pożywny obiad gotowy w 30 minut 213

które przybliżą nas do następnej weekendowej odsapki. Najlepiej obiad też przygotować prosty, szybki i taki co każdemu humor poprawi. Pomysł, który przedstawię idealnie się do tego nadaje. Świderki w sosie Carbonara w wykonaniu mojej Siostry. Przepis wypróbowany podczas wyprawy wołomińskiej oczywiście. Pyszności. Do przygotowania w 30 minut. Sprawdźcie sami. Składniki (na 6-7 osób): 4 żółtka 200-250 ml śmietany(...)Przyprawiamy solą i pieprzem. Kiedy makaron uzyska odpowiednią miękkość odlewamy wodę i pozostawiamy w garnku na małym gazie. Mieszamy z podsmażoną cebulką i boczkiem, a następnie zalewamy serem z jajkami i śmietaną. Pozostawiamy na gazie do rozpuszczenia sera, mieszając delikatnie cały czas. Nasz makaron gotowy. Kremowa, aksamitna konsystencja serowa o delikatnym posmaku boczku. Dla amatorów makaronu, żółtego sera i szybkich

Kuchnia po mojemu
Pizza w domu i na wakacjach 157

łyżki oliwy - 1 jajko Dokładny sposób wykonania jest tu ciasto na pizzę  . Jednak wypiekanie robię zgodnie ze wskazówkami z Książki kucharskiej rodziny Soprano. Oznacza to, że gotowe, wyrośnięte ciasto rozciągam na naoliwionej blaszce dowolnego kształtu i przykrywam na krótkie wyrośnięcie.  Następnie palcem robię małe wgłębienia co kilka centymetrów Rozprowadzam na ciście sos. To różne wersje sosu pomidorowego, może

I tu będę miała takie te
Placki z cukinii 215

wody. Startą cukinię mieszamy z jajkiem, dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i posiekaną natką pietruszki. Ciasto nabieramy łyżką na patelnię i smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron. Placki lekko wyrastają. Gotowe placki z cukinii podałam z śmietankowym gulaszem z kurczaka, ale można je podać np. z sosem czosnkowym i koperkiem.   The post

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Lody karmelowe. 89

należy być ostrożnym, bo inaczej jajka nam się zetną i będzie jajecznica. Gotową mieszaninę jajeczno-mleczną stawiamy na średnim ogniu i ogrzewamy, cały czas mieszając, aż osiągnie temperaturę 80 stopni (jeśli nie mamy termometru cukierniczego to pilnujemy żeby masa się nie zagotowała, jeśli zaczyna się robić gęściejsza, o konsystencji, dajmy na to, sosu czekoladowego wyłączamy grzanie). Teraz przecedzamy przez sitko

Rozpustne gotowanie
Dietetyczne Roladki omletowe alla Sushi z łososiem i sezamem 143

Składniki: (na 1 porcję) 2 jajka 3/4 łyżki mąki ryżowej łyżka ziaren sezamu plus odrobina do posypania po wierzchu jako dekoracja łyżeczka pestek słonecznika szczypta świeżo mielonego pieprzu poszatkowany szczypior- 2 łyżki- będzie to kilka liści/łodyg Do smażenia: kilka kropli oleju sezamowego- opcjonalnie Farsz:  20 g wędzonego łososia Dodatki: 10-15 ml sosu sojowego szczypta wasabi w proszku

KreatywnePiny
Pseudo pizza wg. diety dukana 110

Składniki: 1 jajko  200g chudego sera białego (kostka)  4 łyżki otrębów firmy Kupiec  1 łyżeczka proszku do pieczenia  1 łyżeczka suszonych drożdży  sól, kminek, papryka, oregano lub po prostu przyprawa do pizzy  dodatki na wierzch (ja dałam): serdelki drobiowe, serek wiejski (szkoda, że nie miałam domowego sera żółtego;( ), paprykę, kukurydzę  sos pomidorowy (koncentrat

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Kotleciki z żółtego grochu 136

Groch, cebulę, czosnek i jajka mielimy w blenderze na gładką masę, doprawiamy majerankiem, solą i pieprzem. 5. Dłońmi formujemy z masy kulki, a następnie lekko spłaszczamy. Obtaczamy w mące (opcjonalnie) i smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Kotleciki z żółtego grochu doskonale smakują w towarzystwie grillowanych warzyw i sosu na bazie jogurtu naturalnego. Smacznego

W kuchni Katie
WĘDZONY, PIECZONY, CIEPŁY, ZIMNY 159

miski przelać śmietanę, dodać jajko i dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Dodać musztardę i ponownie dokładnie wymieszać. Koperek umyć i poszatkować. Plastry łososia pokroić na mniejsze kawałki i razem z koperkiem dodać do śmietany. Wymieszać. Naczynia żaroodporne wysmarować oliwą. Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 stopni. Przestudzony makaron dodać do miski z sosem i dokładnie wymieszać. Przełożyć do miseczek

KUCHARNIA
Luty - kuchnia francuska 142

najmniej jedną kostkę masła, kilka jajek, wino i ciasto francuskie. Gulasze zazwyczaj zawierają dodatki warzywne u nas bardzo powszechne, czyli marchewkę, ziemniaki, pietruszkę, cebulę, pieczarki. Ważne są zioła . W końcu zioła prowansalskie to ukłon w stronę Francuzów. Kupcie więc tymianek i natkę pietruszki, ziele angielskie, czosnek. Nie zapominajmy też, że musztarda, majonez i sos winegret również pochodzą z Francji. Kilka

W kuchni wieczorem
Naleśniki z karmelizowanymi gruszkami 116

mleka, szklanka wody gazowanej, 1 jajko, cukier waniliowy, odrobina oleju, otarta skórka z 1 cytryny, mąka - w ilości takiej by otrzymać konsystencję rzadkiej śmietany. Wszystko mieszamy mikserem. Gruszkowe nadzienie: 1. Na patelnię wrzucamy 3 duże łyżki cukru, dodajemy 3 łyżeczki masła oraz wyciśnięty sok z połowy pomarańczy lub cytryny. (Dodanie cytryny powoduje że sos jest intensywnie kwaśny, dlatego polecam

Mój Smak na Życie
Kanapka a’la Longer KFC 299

Post Kanapka a’la Longer KFC pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl.

Kulinarne Przeboje
Kofty, czyli szaszłyki z grilowanego mięsa 191

dodaje się  do mięsa jajek. Kofty nadziewa się na patyki do szaszłyków, grilluje lub piecze w piekarniku. Ja polecam Wam przygotować grillowane aromatyczne kofty, czyli szaszłyki z grilowanego mięsa z pietruszką, oregano, czerwoną cebulą, czosnkiem, tłuczoną w moździerzu kolendrą i kminem rzymskim, z cynamonem, imbirem, ostrą papryką i pieprzem cayenne do tego sos czosnkowy z limonką i świeżą miętą. Przepis

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
ZAPIEKANE KLUSKI Z SEREM I SZYNKĄ. Na miarę wspomnień. 203

Hm...Otworzyłam lodówkę. Zamknęłam z hukiem.Przeszukałam szuflady. Niezadowolona wyszłam.Po czym wróciłam, natchniona.I stworzyłam. Na obraz wspomnień.Przypomniał mi się pobyt w Bystrzycy Kłodzkiej na

W kuchni Karmel-itki

Proponowane wyszukiwania