dzielę na różyczki. Jajka gotuję na twardo i kroję w ósemki. Pomidory oparzam wrzątkiem, usuwam skórkę i kroję w ósemki. Ogórki obieram i kroję w plasterki, szczypiorek myję i drobno siekam. Wszystkie warzywa wrzucam do salaterki i skrapiam sokiem z cytryny. Ketchup, majonez i jogurt mieszam razem, doprawiam do smaku solą, pieprzem. Sosem polewam przygotowane warzywa
Bea(u)ty kitchenpszenną i ziemniaczaną, wbijamy dwa jajka, dodajemy sól i zagniatamy ciasto. Powinno być plastyczne i odchodzić od dłoni. W razie potrzeby podsypujemy ciasto mąką. Formujemy wałek, lekko spłaszczamy i na ukos kroimy kopytka. Gotujemy w osolonym wrzątku przez ok. 3 minuty od momentu wypłynięcia kopytek na powierzchnię wody. Podajemy na ciepło, np. z dowolnym sosem lub z podsmażoną na maśle
KasiekGotujeszklanka tartego żółtego sera 1 jajko gałka muszkatołowa, pieprz, lubczyk, tymianek Zaczynamy od ugotowania na krucho w lekko osolonej wodzie brokuła razem z zielonym groszkiem. W tym czasie pieczarki kroimy w półplasterki, a kalarepę w słupki typu zapałka. Włączamy piekarnik, aby nagrzał się do 200 C. Kiedy piekarnik nagrzewa się mamy czas na przygotowanie sosu. Do rondla wlewamy
vegetanieZiemniaki przełożyć do miski, wbić jajko, dodać mąkę i szczyptę soli, dokładnie wymieszać. Wyrobić, aż ciasto będzie gładkie i jednolite. Następnie stolnicę oprószyć mąką i z ciasta ziemniaczanego uformować ruloniki Górę ruloników delikatnie spłaszczyć i pokroić na kawałeczki (poduszeczki). Gotować w osolonej wodzie, od momentu wypłynięcia kopytek przez około 2-3 minuty. Podawać z sosem np. pieczarkowym bądź na słodko
Krakowskie smaki Anicebulę wraz z tłuszczem, 2 jajka i odrobinę pieprzu. Bardzo dobrze wymieszać.Przygotowanym farszem nadziewać liście kapusty formując gołąbki. Układać ciasno, warstwami w dużym garnku. Dno garnka wyścielić wcześniej pozostałymi liśćmi kapusty. Ułożone gołąbki również przykryć liśćmi.Następnie zalać gołąbki bulionem, doprowadzić do wrzenia. Dusić pod przykryciem, na małym ogniu przez godzinę. Podawać polane sosem pomidorowym
Praktyczna plŚWIEŻE jaja, NIE substytuty jajek w proszku. Literki Wielickie produkowane są nowoczesną metodą tłoczenia przy użyciu wysokiego ciśnienia, z najwyższej jakości kaszki makaronowej i semoliny oraz ze świeżych jaj. Dzięki temu makaron nawet po bardzo długim czasie gotowania zachowuje swój kształt , jednocześnie przyrasta prawie 400%. Opakowanie: 250g Producent poleca użycie makaronu do: - zup - sosów - potraw mięsnych. Ja polecam również
kolorowotorcikowoszczypiorku- 3 jajka ( w przepisie jajek nie było , ja dodałam )- pieprz i sólUmyte ziarna soczewicy ugotowac , odcedzic, wystudzic.Jajka ugotowac, obrac ze skorupek. Jabłko obrac i pokroic w kostkę , a ogórki w cienkie słupki. Cebule i czosnek posiekac. Soczewicę wymieszac z rozdrobnionymi składnikami i połową zieleniny. Doprawic solą , pieprzem. Posypac natką i szczypiorkiem . Dodac sos tatarski , wymieszac i jeśc :) Najlepiej jednak
Słodkości i nie tylkosolą i cukrem, dodajemy jajko i mleko. Całość dokładnie mieszamy do uzyskania odpowiedniej konsystencji, gdy ciasto będzie za gęste dolewamy więcej mleka.Pomarańcz kroimy w plasterki, ja użyłem tylko 4 plasterki, a z reszty pomarańczy wycisnąłem sok na patelnie dosypałem łyżkę cukru, gdy powstał syrop dodałem plasterki owoców . Naleśniki składamy i polewamy je sosem dodajemy plasterki pomarańczy
cookplbyło warto. W związku że obiad skończyłam przygotowywać o 22, światło diabli wzięli i zdjęcia są słabiutki. :( Składniki: kopytka: 1 kg ziemniaków ok 150-200g mąki duże jajko trochę soli kapusta podsmażana (idealnie pasowałyby jeszcze buraczki): kapusta kiszona trochę kiełbasy, wędliny, boczku (ja akurat miałam zesmażoną wędlina i użyłam jej) pół cebuli grzyby suszone ziele angielskie liście laurowe pieprz(...)ogniu dusimy (niestety nie miałam kratki aby na niej położyć mięso i strasznie przylegało do dna garnka). Moje mięsko dusiło się 3h, a nie wszystkie kawałki były mięciutki. Gdy sos dość znacznie się zredukowała, a mięso potrzebowało jeszcze duszenia dolałam wodę z rozpuszczoną wołową kostką. W międzyczasie obieramy 1 kg ziemniaków i gotujemy. Gdy już się ugotują osuszamy i przeciskamy
Brzuszki Łakomczuszkipewnością ciekawa propozycja i być może warto przygotować je w domu. Będą idealnym dodatkiem do potraw z grilla, jako przekąska do piwa itp. Muffiny warto podać z ulubionymi sosami, np. czosnkowym. Muffiny ze Szpinakiem, Żółtym Serem i Serkiem Brie - Składniki: 3 ząbki czosnkuok. 400 g mrożonego szpinakugałka muszkatołowa w proszkupieprz, sól 2 jajka340 g mąki pszennej130 g masła(...)muszkatołowej. Studzimy. Masło roztapiamy. Ser żółty ścieramy na tarce o niedużych oczkach. Serek brie kroimy w drobną kostkę.Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiewamy. W osobnym naczyniu roztrzepujemy jajka razem z mlekiem i roztopionym masłem, a następnie łączymy z mąką i proszkiem. Do całości dodajemy szpinak, starty ser żółty, pokrojony serek brie. Dodatkowo doprawiamy szczyptą soli i pieprzu. Delikatnie
Słodka Stronabyłoby go nazwać sezamowym sosem. Ma lekko brązową barwę i pobudzający zapach prażonego sezamu. Myślę, że jeśli nie lubisz tahini to nie ma sensu go robić. Do odważnych świat należy ;) Potrzebujemy: 250 ml oleju rzepakowego 50 ml oleju lnianego 2 łyżeczki musztardy, np. od Primavika pół łyżeczki białego pieprzu sok z połowy cytryny 1 jajko 1 łyżeczka cukru Wszystkie składniki
MamaOskarkaroztrzepujemy jajko, dodajemy 2 łyżki mąki i 3 łyżki mleka, mieszamy i przygotowujemy ciasto do panierowania Na patelni rozgrzewamy olej lub masło, naleśniki obtaczamy w bułce tartej, moczymy w cieście, ponownie obtaczamy w bułce tartej i układamy na patelni.Podsmażamy na rumiano z obu stron. Naleśniki już są gotowe, ale z sosem grzybowym
Maminek kulinarnyfeta, sos jogurtowo-ziołowy lub tzatziki. Jeśli przygotujesz ten przepis, zrób zdjęcie, zamieść je pod tym przepisem przy pomocy żółtego przycisku Cook'd i weź udział w konkursie: Placuszki z cukinii z fetą Proporcje na ok. 10 placuszków Czas przygotowania: 40 minut Składniki: 500 g cukinii 150 g fety 2 jajka 2 ząbki
Kulinarne przygody Gatitysię dziwić. Sama zakochałam się w tych soczystych kawałkach piersi kurczaka doprawionych ziołami i otoczonych ciastem naleśnikowym z dodatkiem świeżej natki pietruszki. Do tego nasze 4 ulubione sosy: czosnkowy, słodko-kwaśny, słodko-pikantny oraz barbecue – mówię Wam: niebo w gębie! :) Soczyste kąski kurczaka w cieście naleśnikowym są bardzo łatwe w przygotowaniu i nie wymagają zbytniego nakładu pracy. Może się(...)curry, pieprz, sól, czosnek granulowany i słodką paprykę. Całość zagnieść rękoma, by mięso dokładnie przeszło przyprawami.Natkę pietruszki pozbawić dużych, sztywnych łodyg. Pozostałą część posiekać.W drugiej misce rozbełtać jajko. Dodać mąkę i mleko, wymieszać za pomocą trzepaczki do ubijania. Gdy ciasto naleśnikowe będzie już miało jednolitą konsystencję dodać łyżeczkę przyprawy do kurczaka oraz posiekaną natkę pietruszki. Wymieszać.Na patelni
Kulinarne Przebojezimno. Jego wysoką jakość zapewnia stała kontrola nad procesem tłoczenia. Olej ten ma złocisty kolor i charakterystyczny, lekko goryczkowy smak, dzięki czemu stanowi doskonały dodatek do sałatek, surówek, dipów, sosów, past serowych, gotowanych warzyw i innych potraw na zimno. Składniki fusilli czyli świderki FABIJAŃSCY olej lniany OLEOFARM filtrowana woda- ja używam dzbanka DAFI pieprz ziołowy Skworcu ser koryciński(...)vinaigrette Monini classico jajo na twardo mieszanka sałat – umytych i gotowych do spożycia herbatka owocowa classic BiFix Najpierw filtrujemy wodę i gotujemy makaron fusilli al dente. Międzyczasie gotujemy jajka. Gdy makaron ugotuje się, przecedzamy go. Przelewamy filtrowaną wodą. Przekładamy do szklanej miski i dodajemy oleju lnianego, aby nam się nie skleił i aby tym zdrowym olejem dodatkowo nasiąkł
Z Kuchni Do Kuchni