Bardzo dawno nie robilam krokietow,dlatego ich pojawienie sie na stole spotkalo sie z ogromnym entuzjazmem.Wiekszosc uznaje krokiety jako dodatek do czystych zup.U mnie podane z surowka lub sosem zawsze stanowily samodzielne danie.Dzisiejsze krokiety maja nadzienie z pieczarek i pora.Udane polaczenie smakowe,bo dodatek pora jeszcze bardziej podkreslil ich pieczarkowy aromat.Polaczenie to bylo oczywiscie dzielem przypadku.Obawialam sie ,ze mam niewystarczajaca(...)pieczarek.Nalesniki usmazylam z jasnej maki orkisziwej.Krokiety sa wysmienite zarowno na cieplo jak i na zimno.Polecam!Skladniki na 10 sztuk :ciasto nalesnikowe:1,5 szklanki maki orkiszowej jasnej 6301-2 jajka ( dalam tylko 1)1 szklanka mleka kokosowego1 szklanka gazowanej wody mineralnej1/2 lyzeczka soli1+1 lyzka oleju farsz:400 g pieczarekmaly por bez mocno zieloej czesci lub 1/2 duzego1 cebulasol,pieprzdodatkowo
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!ewentualnych błon i podsmażamy na łyżce oleju przez minutę z każdej strony. Wlewamy koniak, nakrywamy pokrywką i dusimy przez minutę. Wątróbki zdejmujemy, kroimy na mniejsze części i zalewamy sosem koniakowym z patelni. Patelnię czyścimy, rozgrzewamy następną łyżkę oleju i podsmażamy pokrojoną cebulę. Zalewamy ją winem i dusimy minutę. Zawartość patelni wlewamy do wątróbek. Dodajemy także majeranek, posiekaną pietruszkę, śmietanę kremówkę(...)sól i pieprz. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin lub całą noc.Na drugi dzień lub po kilku godzinach chłodzenia: Z kurczaka wyjmujemy liść laurowy i miksujemy go wraz z jajkiem i bułką namoczoną w mleku (odciśniętą). Poszerzoną keksówkę lub żaroodporne naczynie wykładamy plasterkami boczku (na dnie i bokach, mi jak widać trochę zabrakło). Wykładamy na boczek masę z kurczaka. Wątróbkę
Poezja smakugotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem suszu warzywnego przez 20 minut.Odsączamy i studzimy. Obrane ziemniaki, cebulę i czosnek ścieramy, jak na placki ziemniaczane. Dodajemy jajko, mąkę i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy kasze gryczaną i dokładnie mieszamy. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 st. C.Wstawiamy na 5 minut blaszkę, następnie(...)nakładamy porcje masy ziemniaczanej, formując dość duże placki. Wstawiamy do piekarnika na ok. 25 minut. Na talerzu układamy dekorację. Układamy upieczone bliny, polewamy sosem czosnkowym i delektujemy sięniesamowitym smakiem.Smacznego
Maminek kulinarnyHasają zajączki po wystawach sklepowych. Kurczaczki biegają w głowie, gonią się z myślami. Wydmuszki turlają się po stole, czekają na pomalowanie. Słońce oświetla zamyślone twarze
W kuchni Karmel-itkiRozgnieść dokładnie przy pomocy tłuczka do ziemniaków. Różyczki brokuła podzielić, a korzeń zetrzeć na tarce (tak, on też jest bardzo smaczny! :) ). Wymieszać z pozostałymi składnikami na kotleciki, dodając jedno jajko, len mielony i pestki słonecznika. Doprawić solą i białym pieprzem. Z powstałej masy formować dłonią kotleciki, a każdy z nich obtoczyć w lnie mielonym. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem(...)minut w temperaturze 200 stopni C. W połowie przewrócić na drugą stronę. Polecam posmarować je z wierzchu niewielką ilością oleju rzepakowego - ładnie się zezłocą. ;) Najlepiej smakują z sosem jogurtowo-czosnkowym i sałatką. Smacznego
Kuchnia EllieNiezawodne placki ziemniaczane z sosem, gulaszem, śmietaną lub same. Żeby je zrobić nie potrzeba wiele czasu. Robi się je rzadko z prostego powodu, trzeba zetrzeć ziemniaki na tarce. Ale przecież prawie w każdym domu zajdzie się blender albo inne urządzenie które ułatwi nam pracę. Placki ziemniaczane są pyszne i warto od czasu do czasu je zrobić. Składniki: 1 kg ziemniaków(...)średniej cebuli 1 - 2 ząbki czosnku 1 jajko 3 łyżki maki ziemniaczanej 3 łyżki maki pszennej sól pieprz Przygotowanie: Ziemniaki obrać, zetrzeć i zostawić na pół godziny lub godzinę żeby puściły sok. Cebulę drobno pokroić, czosnek zmiażdżyć, cebulę i czosnek podsmażyć do miękkości. Odlać sok z ziemniaków, dodać resztę składników, doprawić solą i pieprzem i wymieszać. Na patelni zagrzać olej
Mama Gotujemyjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem.Odkrawamy 4 kotlety i zbijamy je tłuczkiem, podobnie jak schabowe. Solimy i pieprzymy.Pozostałą część karkówki mielimy. Doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy jajko i posiekany drobno szczypiorek.Na rozbite plastry karkówki rozkładamy mielone mięso. Na wierzch układamy kawałki fety. Zawijamy jak zrazy i spinamy wzdłuż dociętym odpowiednio patykiem do szaszłyka lub przewiązujemy nitką bawełnianą(...)oleju. Po lekkim zrumienieniu ze wszystkich stron, wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę i lekko przesmażamy. Następnie podlewamy niewielką ilością wody i dusimy do miękkości.Powstałym z duszenia sosem polewamy mięso. Nie ma potrzeby zagęszczania go niczym.Takie cuda gotuje moja ukochana babcia Zuzanna :)Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennaczytam raczej takich książek.3. Jakie było pierwsze danie przyrządzone przez Ciebie i ile miałaś lat gdy je przyrządziłaś? Obstawiam, że były to chlebki(chleb smażony w jajku) albo kanapki, pewnie tak 8lat. 4. Wolisz gotować sama czy z kimś? Dlaczego? Sama. Gdy gotuję z kimś jestem rozkojarzona i zazwyczaj wszystko ze sobą mylę(...)Makaron/Kasza/Ryż w warzywami i kurczakiem6. Czy zdarza Ci się używać do gotowania wszelkiego rodzaju "wspomagaczy" w postaci np. sernika na zimno z kartonu, czy sosu do spaghetti ze słoika?Nie. Kiedyś je uwielbiałam, ale gdy odkryłam, że sos słodko-kwaśny(czy też coś innego) można zrobić samemu, to poszły w niepamięć.7. Większe trudności sprawia Ci przyrządzenie ciast
More food, love and dreamsłososiowo - ziemniaczane "FUJ - ALE DOBRE!!!"Powiem krótko: PYCHAAAA!!!Mówiąc dłużej;-) mój M - rodowity Kaszub, Kaszub z krwi i kości, Kaszub w stylu "Kobieto daj mi kotleta schabowego, bulwy z sosem i będę szczęśliwy" stwierdził, że są "NAPRAWDĘ smaczne", więc dla fanów rybich posmaków i zapachów powinny być SUUUUPEEER!!!Dosyć pisania, przejdźmy do działania;-) Składniki:około 1/2 kg ugotowanych ziemniaków - najlepsze(...)dnia wczorajszego, ja tam specjalnie gotuję dzień wcześniej więcej, aby zostało;-) około 300 dkg świeżego łososia 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki masła klarowanego 1 jajko 1 liść laurowy 3 ziarenka ziela angielskiego około 1 łyżki koperku około 1 łyżki pietruszki sól - u mnie najzdrowsza, czyli himalajska różowa pieprz - u mnie świeżo mielony kolorowy 1. Łososia gotujemy
Restauracyjka Literackaschabu, carpaccio z łososia i bruschettę z pomidorami i bazylią Toscana , łososia w sosie z czosnkiem niedźwiedzim, roladkę z łososia nadziewaną ricottą i wędzone carpaccio z łososia w sosie Suempol oraz na słodko - kremu bawarskiego z syropem z czarnego bzu Oficyna , cytrynowca z bezą Must Bake i tosta francuskiego z chałki z truskawkami Marmolada chleb i kawa(...)parę chwil, także miejcie się na baczności! :) Forma o średnicy 25cm. Składniki: - 200g mąki ryżowej - 150ml mleka (u mnie sojowe) - 50+15g płatków migdałów (15g do ozdoby) - 3 jajka - awokado - mango - 2 łyżki ksylitolu - 1 budyń śmietankowy bez cukru lub 2 łyżki mąki ziemniaczanej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia Opakowanie budyniu lub mąkę ziemniaczaną łączymy z mlekiem
Be Fit Be Strongkanapkowego z ziołami 1 łyżka soku z cytryny bazylia sól, pieprz Przygotowanie: Tuńczyka odsączamy z oleju, wrzucamy do miski, dodajemy serek oraz drobno posiekaną cebulę. Następnie wbijamy jajko, wsypujemy otręby lub bułkę tartą i doprawiamy solą, pieprzem oraz bazylią. Całość rozdrabniamy widelcem i dokładnie mieszamy. Formujemy okrągłe płaskie placuszki i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia(...)minut i pieczemy w 180 stopniach. Po 15 minutach przekładamy wszystkie placuszki na drugą stronę i z powrotem wkładamy do piekarnika. Możemy podać placuszki z jogurtem naturalnym lub sosem czosnkowym . Smacznego
Symfonia smakowasię robi, wybornie smakuje i zawsze wychodzi. Polecam szczególnie, gdy masz już dość klasycznych obiadów a czasu jak zwykle brakuje. Możesz zaserwować go zarówno z pieczonym ziemniaczkiem, jak i sosem czosnkowym lub/ i warzywami sezonowymi. Świetnie sprawdzi się na imprezę, jako przystawka podczas oglądania meczu, czy na rodzinny obiad. Spróbuj, czekam na twoją opinię! Składniki: podwójna pierś z kurczaka pomysł(...)miodem płatki kukurydziane 3-4 łyżki mąki 2 jaja Sposób przygotowania: Kurczaka pokrój na kawałki według uznania. Posyp przyprawą z pomysłu na. Następnie obtocz mięso w mące, potem w jajku i płatkach. Smaż na złoty kolor na mocno rozgrzanym oleju rzepakowym. * Panieruj dopiero przed smażeniem. * Jeśli chcesz, aby twój kurczak był mniej kaloryczny zamiast smażyć go na oleju, upiecz
Wielki apetytserowe z kaszą manną ) Dziś jednak w postaci pysznych kotlecików. Składniki: 30 dag kaszy manny 20 dag sera żółtego wędzonego (startego) 1 kostka rosołowa drobiowa 10 dag masła 3 jajka Pęczek szczypiorku Sól Pieprz Bułka tarta Wykonanie: Zagotować 3 szklanki wody i wrzucić kostkę rosołową. Do wrzącego rosołu wsypywać powoli kaszę mannę (mieszając uważać aby nie powstały grudki). Garnek przykryć(...)podgotowywać 5 minut. Odstawić, dodać masło i zostawić do przestudzenia. Następnie dodać resztę składników i formować owalne kotleciki. Obtaczać w bułce tartej, smażyć na jasnozłoty kolor, podawać z dowolnym sosem
Tradycyjna Kuchniagałka muszkatołowa, tymianek, pieprz, czosnek niedźwiedzi, cayenne Jajka wbijamy do miski i dodajemy do nich jogurt, przyprawy i dobrze ze sobą mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Na koniec do jajek wsypujemy żółty ser. Teraz najważniejsze ! Na ciasto wykładamy różyczki brokuła, który wcześniej blanszowaliśmy w lekko osolonym wrzątku ok. 5 min. Brokuły zalewamy masą jajeczną i posypujemy tymiankiem. Wstawiamy do piekarnika(...)pieczemy ok. 40 min. Na dodatek proponujemy, jak na zdjęciach, zapiekane ziemniaczki obsypane ostrą papryką oraz tartą marchewkę z białą rzepą. Możecie również jako dodatek uzupełniający zrobić sos selerowo - śmietanowy ze słodkiej śmietanki. Robimy go następująco : 1 słodka śmietanka 18%, 1/4 selera startego na małych oczkach, pieprz, imbir, sól. Śmietankę zagotowujemy i dodajemy startego selera oraz przyprawy. Gotujemy na małym
vegetaniełyżka miodu 1 łyżeczka soku z cytryny szczypta kardamonu olej do smażenia A jak to zrobić: Mleko i piwo wlać do miski, dodać sól, cukier i jajko dobrze wymieszać. Stopniowo dosypywać mąkę i mieszać, aby nie potworzyły się grudki (na gładką masę). Tak przygotowane ciasto, odstawić na 15 minut, aby odpoczęło. Naleśniki smażyć na delikatnie natłuszczonej i mocno(...)dwóch stron. Miód delikatnie rozpuścić w garnuszku, dodać sok z cytryny i delikatnie podgrzać. Dodać kardamon i wymieszać. Naleśniki posmarować serkiem i złożyć w trójkąt, z wierzchu polać miodowym sosem
Kuchnia w opałach