jajka w sosie - 3000 przepisów (strona:138/200)

placki z cukinią i białym serem 140

jajka 300 g sera białego 1 cebula 2 ząbki czosnku sól, pieprz tłuszcz do smażenia wykonanie: Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach. Odlewamy nadmiar wody. Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę. Wszystkie składniki dodajemy do startej cukinii, doprawiamy solą oraz pieprzem. Niewielkie placuszki smażymy z obu stron na złoty kolor na rozgrzanym tłuszczu. Podajemy z sosem

Domowy Smak Jedzenia
Jajecznica idealna 156

jajek. Nie określ czasu bo jedni wolą mniej lub bardziej wysmażona jajecznice. Doprawić solą i pieprzem. Aldamer MSM Mońki to ser żółty typu szwajcarskiego, charakteryzujący się łagodnym, słodkawym smakiem. Jego zwarty miąższ usiany jest oczkami o wielkości orzecha laskowego. Aldamer MSM Mońki doskonale nadaje się do błyskawicznego przygotowania szybkich przekąsek w postaci koreczków i kanapek, jak również do zapiekanek, sosów

ClauditteMissCooking
Kotlety ziemniaczane z ogórkowym sosem 299

jajko, mąkę, startą na małych oczkach cebulę, sól i pieprz. Wymieszać, formować kotlety, obtoczyć w bułce tartej i smażyć z każdej strony na złoty kolor. W rondelku roztopić łyżkę masła, posypać łyżką mąki. Zasmażkę rozprowadzić wodą, a następnie dodać do niej starte na dużych oczkach ogórki. Wymieszać, doprawić solą, pieprzem i zabielić śmietaną. Na końcu wsypać posiekany szczypiorek (jeśli sos

Gaździnka warzy
Na upał. Słodkie wspomnienia. Podróż w czasie. Semifreddo. 190

Jajka sparzyć. Białka ubić na sztywną pianę, a żółtka utrzeć z cukrem pudrem na kogel-mogel. Śmietanę ubić na sztywno. Wszystkie składniki wymieszać łyżką. Dodać cukierki, maliny, cukier waniliowy i pokruszone bezy. Masę przelać do miseczek (ja przelałam do formy keksowej). Zamrozić.  Po ok. 2-3 godzinach deser nadaje się do jedzenia. Można podawać z pokruszonymi bezikami i/lub sosem

KUCHARNIA
Szybkie roladki z serem i szynką 313

sosem czosnkowym lub majonezowo-keczupowym.SKŁADNIKI:12 kromek chleba tostowego (u mnie wieloziarnisty)12 plastrów sera żółtego12 plastrów szynkiew. 1-2 łyżki masła do smażeniaPanierka:mąkajajkobułka tarta 1. Z kromek chleba tostowego usunąć skórki a pozostały miąższ lekko rozwałkować.2. Na każdą rozwałkowaną kromkę położyć po plastrze sera żółtego i szynki.3. Zwinąć roladki.4. Opanierować - najpierw obtoczyć w mące, następnie w jajku

Kto ugości moich gości?
Kofta z grilla 221

jajko, przyprawy. Mieszamy do całkowitego połączenia.Jeżeli patyki są drewniane, pamiętajmy by zamoczyć je w wodzie- około 0,5 godziny , by sie nie spaliły na grillu.Mięso dzielimy na 8 porcji I obklejamy patyk. Ja grillowałam koftę na metalowej tatce około 12 min. Na sam koniec, można położyć koftę bezpośrednio na grilla.Gotowe :) Do kofty podałam pitta bread I sos

Smaki Edyty
Pulpety z mięsa wołowego w sosie chrzanowo- musztardowym 243

Mięso wołowe jak najbardziej zdrowe. Dlatego warto zaserwować rodzinie od czasu do czasu dietetyczne danie.SKŁADNIKI1/2 kg mięsa wołowego mielonego1 jajko1 sucha bułka -namoczona sól

W kuchennym oknie Ewy
Placek selerowy 166

domu, obładowana zakupami z Lidla wypakowałam z siaty SELER i do dzieła! ;) lubię seler więc to był strzał w dziesiątkę ;) Składniki (około 8 kawałków): seler średniej wielkości 3 jajka 3 łyżeczki curry 0,5 łyżeczki soli szczypta pieprzu 3 pomidory z puszki Sposób przygotowania: Seler obieramy i trzemy na tarce o małych oczkach pomidory kroimy w kostkę mieszamy ze sobą(...)wszystkie składniki przekładamy do okrągłej formy wyłożonej papierem do pieczenia (chyba że użyjemy formy silikonowej) pieczemy w temp. 200 stopni przez około 50 minut jemy z naszymi ulubionymi sosami ;) SMACZNEGO

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Soczysty cytrynowo-tymiankowy kurczak 148

cytryny, dodajemy przeciśnięte przez praskę dwa ząbki czosnku i łyżkę świeżego tymianku. Dosypujemy bułkę tartą, sól i pieprz- dobrze mieszamy. Rozgrzewamy patelnię z oliwą do smażenia. Kotlety maczamy w jajku, panierujemy i smażymy na złoto. Do wrzącej wody wrzucamy makaron i gotujemy 9 minut. Po ugotowaniu odcedzamy, dodajemy trzy łyżki masła, sok wyciśnięty z ćwiartki cytryny i łyżkę tymianku. Dobrze(...)mieszamy. Sałatę lodową kroimy w duże kawałki. W szklance mieszamy oliwę, sok z 3/4 cytryny, trzy łyżeczki cukru i sól i pieprz (do smaku). Sałatę posypujemy winogronem i polewamy sosem. I obiad gotowy! W oryginalnym przepisie był jeszcze sos, ale zrezygnowałam, z jego przygotowania. Chciałam, żeby było lekko i świeżo. I było. Tymianek z kurczaka dobrze wpisuje się

les mirabelles
Najprostsza zapiekanka z ziemniaków, szynki, cebuli i jajek 456

zapiekania przesmarować lekko olejem, dno wyłożyć plastrami szynki. Na szynce ułożyć plastry ziemniaków, posypać lekko pieprzem (tej warstwy nie solić, ziemniaki nabiorą smaku z szynki) i ułożyć jajka. Na jajkach poukładać kolejną warstwę ziemniaków, lekko posolić i posypać pieprzem. Na ziemniakach ułożyć cebulę, a na niej resztę ziemniaków. Na samej gorze ułożyć pozostałe plastry szynki. Zapiekankę przykryć - można do tego(...)użyć kawałka folii aluminiowej. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na pół godziny. Po tym czasie zdjąć przykrycie i dopiec zapiekankę do miękkości ziemniaków. Podawać z pikantnym sosem pomidorowym, keczupem, sosem czosnkowym lub pieczeniowym. Smacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna
drobiowe mielone nadziane ćwikłą i z kaszą gryczaną na obiad... 217

smaku, kasza gryczana 2 saszetki buraczki ugotować w łupinie i potem je obrać, pokroić na kawałki, dać chrzan i blenderem zmiksować mięso mielone z indyka dobrze wyrobić z jajkiem, bułką tartą, bułką odciśniętą z moczenia w wodzie, kucharkiem, pieprzem, posiekaną cebulą - nabrać porcje sporą mięsa, rozpłaszczyć na dłoni, dać porcję ćwikły i zlepić na mocno gorącym oleju smazyc z każdej(...)strony rumiane kotlety, wlać 1 szklankę wody i dusić pod przykryciem na małym ogniu z 20 minut, drugą szklankę wody wymieszać z mąką, śmietaną 12% i mieszając zagęścić sos podać z ugotowaną kaszą gryczaną i resztą ćwikły...............SMACZNEGO!!! - smakuje i na obiad i na zimno do chleba

W Mojej Kuchni Lubię
Ciasto czekoladowe z migdałami, pistacjami, piankami marshmallow i karmelem 112

masłem, lekko studzimy.  Jajka ubijamy z 350 g cukru przez 10 minut. Pod koniec ubijania dodajemy melasę. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Do ubitych jajek dodajemy czekoladę z masłem, potem wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia, a następnie po 30 g posiekanych pistacji i migdałów. Dokładnie mieszamy. Ciasto przekładamy do posmarowanej tłuszczem i oprószonej(...)tortownicy. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni C. Pieczemy 50-60 minut. Około 10 minut przed końcem pieczenia przykrywamy je kawałkiem folii aluminiowej. Upieczone ciasto nakłuwamy wykałaczką. Polewamy sosem karmelowym, posypujemy resztą pistacji i migdałów oraz posiekanymi piankami. Ponownie wstawiamy do piekarnika. Pieczemy jeszcze 5 minut w takiej samej temperaturze. Studzimy w uchylonym piekarniku

Smakowity Blog Kulinarny
Kotlety ryżowe z boczkiem i serem 289

kostkę. Dodać do ryżu. Wymieszać.Do ryżu z boczkiem dodać starty, żółty ser. Wymieszać.Szczypiorek, natkę pietruszki, listki bazylii umyć, osuszyć, drobno posiekać i dodać do masy ryżowej. Wymieszać.Jajka roztrzepać widelcem. Dodać do masy ryżowej. Wymieszać.Dodać bułkę tartą, przyprawić solą i pieprzem do smaku. Dokładnie wymieszać (łyżką lub ręką).Z masy ryżowej formować okrągłe i płaskie kotlety.Kotlety smażyć(...)złoty kolor, z obu stron, na rozgrzanym na patelni oleju.Podawać ciepłe.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Z podanych składników wychodzi około 8 sporych kotletów.Kotlety można podawać z sosem pieczarkowym na ciepło, lub z sosem czosnkowym.1 szklanka ugotowanego ryżu odpowiada około 1/3 - 1/2 surowego ryżu.Szklanka = 250 ml.Z dodatku boczku można zrezygnować.Źródło przepisu: Wielkie Żarcie

Gospodyni Miejska
Kotelty mielone z cukinią i szczypiorkiem 165

jajkiem i posiekanym szczypiorkiem.3. Doprawić do smaku solą, pieprzem i ziołami.4. Wyrobić mięsną masę, dodając tyle bułki tartej, żeby dało się formować kotlety.5. Toczyć kulki wielkości moreli (ja robiłam zwyczajne kotlety), obtaczać je w bułce i smażyć na rozgrzanym oleju.Rada: Podawać z ziemniakami, frytkami lub ryżem oraz ulubioną sałatką. Bardzo dobre są także na zimno z sosem na bazie

Pasja Smaku
TU I TAM nr 19. Pasta nie jedno ma imię. Pappardelle e maltagliati. List o szczęściu. 176

choć wyróżnia go niezwykła prostota.  Ale to ona właśnie decyduje o jego wyjątkowości.  Nie trzeba przecież wiele, by rozłożyć na stole wielki arkusz ciasta. Kopczyk mąki, kilka jajek, parę kropel oliwy.  Wszystko razem zawinięte w dłonie.  Masaż, dotyk, czułość. Kilka chwil zgarniętych w całość. Ciepło dłoni odciśnięte w kulce ciasta.  Szczęście łaskocze już powieki(...)rozwałkowaniu nie mogłam się oprzeć wrażeniu, że ciasto przypomina piękny arkusz papieru czerpanego ... Chciałam, żeby pasta była najważniejsza, a dodatki jedynie podkreślały jej wyjątkowość. Dlatego zrezygnowałam z przygotowania sosu.  Grube wstążki pappardelle podałam z oliwą zmieszaną z łyżką czosnkowego confit ( przepis tu - klik ), posypałam kaparami, świeżo startą skórką z cytryny oraz odrobiną parmezanu. Cudowne, rześkie, uzależniające! Płaty maltagliati skropiłam

KUCHARNIA

Proponowane wyszukiwania