Indii. Mieszanka przypraw orientalnej kuchni stosowana jest do potraw z jaj, ryżu i kurczaka. Przyprawa CURRY Premium może być również używana do dań z ryb, pomidorów i sałatek. Sos czosnkowo - jogurtowy z dodatkiem CURRY Premium nabiera wyjątkowego smaku i aromatu. 3. Przyprawa do piernika - mieszanka różnych przypraw: - cynamon mielony, - imbir mielony, - goździki mielone, - cukier, - glukoza. Dzięki jej użyciu Twoje(...)Orientalne nuty imbiru i kurkumy w połączeniu z intensywnym smakiem chili i czosnku zachwycą każdego.Czasami urozmaica się je dodając kawałki kurczaka, warzyw, makaronu smażonego a nawet omletu czy jajka sadzonego. 8. Mak Biały jest bogatym źródłem mikro i makroelementów. Zawiera duże ilości żelaza, fosforu i potasu oraz sód, cynk, miedź i mangan. Możemy w nim znaleść witaminy
Słodkości i nie tylkomnie bez siarki od Olini 2 łyżki mąki pszennej 1 jajko olej do smażenia Krewetki rozmrażamy i zdejmujemy z nich ogonki. Następnie wsypujemy oczyszczone krewetki do rozkłóconego jajka. Kolejnym krokiem jest obtoczenie krewetek w panierce przygotowanej z wiórek kokosowych i mąki pszennej. Tak przygotowane krewetki wkładamy ma rozgrzany olej i smażymy do zrumienienia. Odsączamy na ręczniku papierowym(...)pistacji, u mnie od Gospodarstwo Rolne Pliczko Sałatę kroimy, bądź rwiemy na kawałki. Pistacje lekko siekamy nożem. Na sałacie układamy plastry ogórka i posypujemy pistacjami po polaniu sosem z opisu poniżej. Sos: 3 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu, u mnie majonez kielecki od WSP Społem szczypta soli, pieprzu i ziół prowansalskich, bądź ziół przeznaczonych typowo
MamaOskarkaPampuszki to małe bułeczki drożdżowe, które są nieodzownym dodatkiem np. do barszczu ukraińskiego. Są smaczne i doskonale smakują polane zimnym sosem czosnkowym Składniki:1 jajko1 i 3/4 szklanki mąki1/2 szklanki mleka30 g drożdży3 łyżki oliwy1/2 łyżeczki cukru1/2 łyżeczki soli1 białko do posmarowaniaPolewa czosnkowa:4 ząbki czosnku2 łyżki oliwy2 łyżki przegotowanej zimnej wody1/2 łyżeczki soliPrzygotowanie:Do miseczki wsypujemy przesianą mąkę, robimy(...)środku dołek, wlewamy ciepłe mleko (nie gorące!), wsypujemy cukier i pokruszone drożdże. Delikatnie to w środku mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut. Następnie dodajemy jajko, oliwę i wszystko dokładnie wyrabiamy, aż ciasto zrobi się elastyczne. Ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 1 godzinę. Z wyrośniętego ciasta formujemy kulki wielkości małej mandarynki i układamy
Oryginalny smakPyszne placki o pięknym aromacie Składniki - 8 ziemniaków średnich - 1 marchew - 1 jajko - 2 czubate łyżki mąki - 1 gałązkę lubczyku - szczypior z 1 cebuli - 1 ząbek czosnku - sól - pieprz - olej do smażenia Sposób przygotowania 1. - Ziemniaki i marchewkę obrać zetrzeć na drobnej tarce posolić odcisnąć powstały sok do szklanki - Dodać zmiażdżony czosnek posiekany lubczyk i szczypior(...)solą pieprzem - Dodać mąkę i skrobię która osadzi się na dnie szklanki wszystko razem wymieszać doprawić smażyć na oleju - Podawać z śmietaną lub dowolnym sosem
W królestwie smaków Beatykolendrą (Kamis) 1 łyżeczka oleju rzepakowego tortilla pszenna 1 pomidor 1 mały por 1 jabłko 1 łyżka majonezu tymianek Sposób przygotowania: Rybę przyprawić solą i pieprzem, zamoczyć w rozkłóconym jajku i obtoczyć w mące. Smażyć na rozgrzanej patelni ( z kawałkiem papieru do pieczenia położonego na rozgrzanym oleju). Gdy rybka jest już rumiana z obu stron ściągamy ją z patelni. Pora(...)majonezem. Podgrzewamy tortillę na suchej patelni przez ok. minutę z każdej strony. Pozostaje nam już tylko złożyć danie w całość. Na tortilli układamy pokrojoną rybkę, plastry pomidora i nasz sos porowo-majonezowy. Tortillę zwijamy wg. własnych upodobań i dekorujemy świeżym tymiankiem. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com
Wielki apetytstówkę w dawno nie noszonych spodniach? Albo chociaż dyszkę? Pamiętacie tę radość? Taką samą odczuliśmy, gdy w przepastnych przestrzeniach zamrażalnika znaleźliśmy paczkę zamrożonych latem malin… Przyrządzony z nich sos świetnie dopełnił leciutki sernik z ricotty. Gdyby przyszło Wam jednak do głowy szukać Waszych zapomnianych malin, to przypomnijcie sobie, ile razy znaleźliście rzeczoną stówkę i „nie grzejcie zamrażalnika(...)mrożonkę. składniki: 100 g ciastek (np. herbatników) 1/4 kostki masła 6 kieliszków amaretto 500 g ricotty 3 łyżki jogurtu naturalnego pół szklanki śmietanki 36% 4-5 łyżek cukru 4 jajka 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 szklanka malin garść płatków migdałowych wykonanie: Ciastka kruszycie w robocie kuchennym. Masło klarujecie, studzicie i dodajecie do ciastek. Na koniec wlewacie 2 kieliszki amaretto. Mieszacie
GRUBY WAŁEKDzisiaj przedstawiam ciekawą propozycję dla najmłodszych. Przepis na ciasteczka pochodzi ze strony SOS rodzice, a podesłała mi go czytelniczka, Pani Ola :) Ciasteczka w konsystencji przypominają bardziej placuszki niż ciasteczka, są mięciutkie i nie za słodkie. W smaku jak dla mnie przypominają chrupki kukurydziane :) Ja dodałam do nich kawałki gorzkiej czekolady, ale możecie je zastąpić ulubionymi suszonymi owocami(...)ogóle nic nie dodawać. Zapraszam do przygotowań! Składniki na 20-24 ciasteczka: 200 g kaszy jaglanej 4 łyżki cukru 4 łyżki mąki ziemniaczanej 1 jajko kawałki gorzkiej czekolady lub inne ulubione dodatki CZAS PRZYGOTOWANIA: 50 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY Przygotowanie: Kaszę gotujemy na sypko wg. zaleceń na opakowaniu. Przelewamy dużą ilością zimnej wody i dokładnie odcedzamy. Dodajemy cukier, mąkę
My Culinary Artokoło 20 sztuk: 25 dag chudego twarogu 6 łyżek mąki kukurydzianej 1 jajko 2 łyżeczki czubrycy 1 łyżeczka wegety 10 listków bazylii sól, pieprz Bazylię drobno kroimy. Mieszamy z pozostałymi składnikami, najlepiej malakserem lub mikserem. Powstanie gęsta masa. Gotujemy wodę z solą (jak na makaron) i na gotującą się wodę łyżką nakładamy kluski. Nie nakładajcie więcej niż 7 klusek(...)mogą się zlepiać. Kluseczki gotujemy po wypłynięciu około 5 minut. Wykładamy na sitko, a później na talerze. Podajemy do zupy lub mięsa z sosem. Smacznego
Humanistka w kuchniSkładniki na biszkopt:6 jajek1 szklanka mąki pszennej1/4 szklanki mąki ziemniaczanej1 łyżeczka proszku do pieczenia1 szklanka cukru pudruSkładniki na krem budyniowy:2op. budyniu śmietankowego0,5litra mleka0
Emcia PichciBułgarzy używają nawet na pizzy (pycha!). A część warzyw usmażyłem na szafranowym maśle, dzięki któremu uzyskałem bajecznie kolory i doprawiłem ziołami prowansalskimi. Na sam koniec postanowiłem użyć sosu paprykowego rodem z Węgier, który nadaje daniu pikanterii. To wszystko tworzy kompozycję doskonałą. W poszukiwaniu dań fusion wcale nie trzeba opuszczać Europy. Jest międzynarodowo, nowocześnie i kolorowo!Zapiekanka:500g makaronu(...)makaronem. Wymieszać i doprawić ziołami prowansalskimi oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Posolić i popieprzyć do smaku. Wrzucić do dużego naczynia żaroodpornego lub do kilku naczyń na casaroli. Jajka rozbełtać ze śmietaną, solą i pieprzem. Mieszanką polać warzywa. Na wierzch pokruszyć dużą ilość sera szopskiego. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220°C i piec przez 30 minut.Sos paprykowy
Food Squarejajka szczypta soli 2 łyżki oleju 1,5 szklanki mleka 1 szklanka wody gazowanej Farsz: 100 g żółtego sera 150 g szynki olej do smażenia Wykonanie: Ciasto Mąkę , jajka, olej, sól, mleko wymieszać i powoli wlewać wodę gazowaną ubijając mikserem lub trzepaczką. Ciasto odstawić w chłodne miejsce na 15 minut, aby "odpoczęło". Patelnię rozgrzać z bardzo małą(...)każdy naleśnik nałożyć ser, szynkę i złożyć w trójkąt lub zwinąć . Podsmażyć na patelni lub zapiec w piekarniku do momentu aż ser się rozpuści. Podawać gorące z ulubionym sosem lub ketchupem. naleśniki z serem i szynką
O kuchni z uczuciemKulki ziemniaczane to dość pracochłonny ale za to pyszny dodatek do mięsa albo ryby. Można je jeść również jako samodzielne danie z dowolnym sosem np. grzybowym . Trzeba się trochę napracować wykonując kulki ale naprawdę warto poświęcić na nie trochę czasu. Co ważne to wykorzystuje się do nich ugotowane ziemniaki, więc można dzień wcześniej ugotować ich więcej, lub wykorzystać te które(...)poprzedniego. W podanym poniżej przepisie wykorzystuję dużo ziół. Można je oczywiście zmieniać według własnego uznania. Składniki: 0,5 kg ziemniaków 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 jajko 1 łyżka papryki słodkiej mielonej 1 łyżka czubricy 1 łyżka suszonych liści kolendry 1 łyżeczka imbiru sól pieprz bułka tarta olej do smażenia Przygotowanie: Ziemniaki ugotować w mundurkach, ostudzić
Mama GotujeSuflet serowy robiłam po raz pierwszy. Okazało się, że pierwszy raz może być obarczony sukcesem. Suflet pięknie wyrósł i smakował wybornie - szczególnie w takim towarzystwie :-) 2
Humanistka w kuchnipieprz, 4 ząbki czosnku 1/2 kg mięsa mielonego ( np: łopatka ) 25 ml czerwonego wytrawnego wina przecier pomidorowy ( ja mam od mamy domowy ) 1 średnia cebula 1 jajko Przygotowanie: Ziemniaki 10min obgotować ( można w mundurkach ). Czosnek zgnieść ze skórką wrzucić do rondelka zalać oliwą doprawić ziołami i podgrzać musi być mocno ciepły. Piekarnik nastawić 180st C na grill(...)się zrumienią. Mięso przygotować jak na kotlety, podsmażyć, dodać wino ( odparować ) W osobnym rondelku podsmażyć drobno posiekaną cebulkę, przecier, sól, pieprz, paprykę słodką ja dodałam suszone pomidorki i oregano. Sosem zalać pulpety i zredukować na wolnym ogniu. Smacznego
Gaździnka warzyObrane ziemniaki, cebulę i czosnek ścieram na drobno (żeby było szybko i sprawnie robię to w sokowirówce - po skończonym tarciu łączę miąższ z powstałym sokiem). Do masy ziemniaczanej dodaję jajko, łyżkę mąki oraz sól i pieprz. Całość dokładnie mieszam. Na patelni rozgrzewam olej. Na rozgrzany olej nakładam masę ziemniaczaną i rozprowadzam aby powstał cienki placek, na którym układam plaster mięsa(...)warstwą masy ziemniaczanej . Smażę około 4 minut z każdej strony. Gotowe placki układam na blaszce i wkładam do piekarnika z termoobiegiem, aby były ciepłe zanim usmażę pozostałe. Podaję z sosem pieczarkowym. Smacznego
Magiczna kuchnia Darii