Jajka zapiekane w kokilkach, czyli francuskie oeufs an cocotte, to niesamowicie prosty, a przy tym całkiem efektowny, sposób na śniadanie. Możemy przygotować sobie wersję podstawową, lub wzbogacić danie o kilka składników wg własnej fantazji. Pieczenie jajek nie jest jakimś skomplikowanym procesem i nie ma co doszukiwać się tu kulinarnych tajemnic. Po prostu - trzeba przypilnować, aby białka i żółtka miały naszą
zadanie-gotowaniebyła. Kasiu śniadanie jest dla Ciebie. Smacznego :) SKŁADNIKI : 2 jajka 2 łyżki mleka kilka plastrów dojrzałego awokado kilka wstążek marchwi świeżej małą gałązkę pomidorków koktajlowych sól świeży pieprz czarnuszkę wedle uznania 1 łyżkę masła plus do podpieczenia pomidorków szczypiorek SPOSÓB PRZYGOTOWANIA : Do miski rozbijamy jajka, dodajemy mleko, szczyptę
Basia w kuchnijajka 1 łyżeczką proszku do pieczenia szczyptę soli 6 łyżek oleju 3 łyżeczki pomarańczowego pyłku [<- klik po przepis] lub kilka kropelek aromatu pomarańczowego 50g suszonej żurawiny 100g białej czekolady 1/2 łyżeczki mielonych goździków Sposób przyrządzenia: 1. Jajka utrzyj z cukrem, dodaj mleko, olej i zmiksuj. 2. Do całości dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli - zmiksuj
Kuchnia w Słońcu Skąpanabrownie białe i tu także znalazłam swój ideał :) Składniki: 200 g białej czekolady 200 g masła 6 jajek 1/2 szklanki cukru pudru 1 szklanka mąki pszennej 100 g wiórek kokosowych kilka kropel aromatu waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia Sposób przygotowania: 1. Białą czekoladę z masłem roztopić na parze i odstawić do wystudzenia. Jajka ubić z cukrem, dodać mąkę pszenną
Na Ciasteczkowych Papierachkropli soku z cytryny. Dla osób, które boją się surowych jajek, spokojnie można zastąpić go albuminą, czyli suszonymi , sproszkowanymi białkami. Pierniki dekorowane białym lukrem są piękne, uwielbiam śnieżnobiałe gwiazdki, czy oszronione choinki. Ale pierniki można też łatwo pokolorować, wystarczy dodać do lukru barwniki spożywcze i stworzyć w ten sposób prawdziwą lukrową paletę. Musimy zrobić lukier o dwóch różnych konsystencjach(...)icing) wersja "rzadsza" idealna do pokrywania całych pierników SKŁADNIKI 1 białko 1 pełna szklanka cukru pudru kilka kropli cyrtyny SPOSÓB PRZYGOTOWANIA W dość wysokiej miseczce umieścić białko i 1/2 szklanki cukru pudru. Ubijać na niskich obrotach miksera. Skorupki jajek wcześniej należy sparzyć, aby zabić bakterie. Jeśli jednak obawiacie się surowych białek można zastąpić je ich suszonym substytutem
DefinicjaSmakuSkładniki: - 500g mielonej wieprzowiny - 2 jajka - kilka łyżek bułki tartej - marchewka - 3 spore cebule - mąka - olej - przyprawy - koperek, majeranek, sól, pieprz czarny Sposób przygotowania: 1. Mielone mięso łączymy z pokrojoną w drobną kostkę połówką cebuli, startą na grubych oczkach marchewką, jajkami, bułką tartą. Doprawiamy koperkiem, solą i pieprzem. 2. Resztę cebuli kroimy w piórka i smażymy na oleju. Dodajemy
Od łyżki do widelcasmak jest na tyle subtelny, że nikomu nie przeszkadza :) Jeśli tylko ugotujecie jajka ciut wcześniej, to samo przygotowanie zajmie Wam maksymalnie 10 minut- wszystko zależy od tego, ile sił w rękach macie i jak szybko uporacie się z przetarciem żółtek i sera :P Weźcie też pod uwagę sposób podania śniadania... wiecie przecież, że najpierw jedzą oczy, a dopiero później usta(...)wraz z chlebem lub innymi dodatkami podać na pięknej palonej deseczce. O niej słów kilka tuż pod przepisem ;) Składniki: 5 jajek 100g białego sera (półtłustego) 1 puszka tuńczyka (150g) 1 pęczek szczypiorku 1 łyżka musztardy 1 łyżka majonezu sól, pieprz do smaku Sposób przygotowania: Jajka gotujemy na twardo, studzimy. Wyjmujemy żółtka i wraz z białym serem przecieramy przez siteczko. Łączymy
Kuchnia w czekoladziezwijaniu gołąbków, duża kapusta=duże liście=łatwo zwiniecie gołąbki) szklanka ryżu 2 średnie cebule 3 ząbki czosnku łyżka oliwy 1 jajko sól pieprz kilka liści laurowych kilka zieli angielskich słoiczek przecieru pomidorowego 200 ml śmietany 18% Sposób przygotowania: Gotujemy ryż i studzimy. Kapustę oczyszczamy z zewnętrznych liści, wycinamy głąb. Wkładamy kapustę do dużego garnka, zalewamy wodą i gotujemy(...)środka. Cebulę i czosnek drobno kroimy i przesmażamy na łyżce oliwy. Mięso łączymy z zimnym ryżem, cebulą, czosnkiem, jajkiem, dosmaczamy solą i pieprzem. dokładnie mieszamy ręką. Na pojedynczy liść kapusty włożyć dużą łyżkę farszu, zawinąć. Na dno dużego garnka położyć kilka odrzuconych liści. Na nie układać zawinięte gołąbki, robić to dość ściśle. Na koniec można wszystko przykryć odrzuconymi liśćmi. Zalać
na moim stole...minut. Liście kapusty pozbawić najtwardszej części u nasady, następnie poszatkować. Jajka rozbić do miseczki i roztrzepać widelcem. Utrzymując zupę we wrzeniu, na średnim ogniu, wlewać do środka garnka powoli, równym strumieniem roztrzepane jajka, odczekać 2 sekundy, po czym energicznie przemieszać widelcem tak, by utworzyły się smugi ściętego jajka. Zupę zdjąć z ognia, dodać kapustę, doprawić sosem sojowym i octem ryżowym(...)posiekany czosnek, imbir i papryczkę, przesmażyć przez minutę, dodać mielone przyprawy i kontynuować smażenie przez dalszą minutę. Wlać bulion, zagotować, dodać jajka i dalej postępować według wskazówek powyżej. Przygotowana w ten sposób zupa będzie gotowa już w kilka minut. Zapisz
Even Better Foodśrodki ochrony roślin i to nic innego jak trucizna nie zdatna do spożycia. Jakie jest nasze zdanie w tej kwestii? W dzisiejszych czasach chemia jest wszędzie i niestety nie sposób tego uniknąć. Uprawa roślin odbywa się w szklarniach, w których to człowiek decyduje ile roślina otrzyma substancji odżywczych. A wiadomo, że czas to pieniądz - im szybciej roślina urośnie, tym szybciej(...)osób. Omlet: 2 jajka 1 łyżka jogurtu naturalnego 2 łyżki mąki żytniej 1 łyżka słonecznika łuskanego 6 plasterków koziego sera sól, pieprz do smaku Sałatka z nowalijek: kilka liści młodej sałaty masłowej 2 cebule dymki ze szczypiorem 1 pęczek rzodkiewki 1 pęczek koperku 3 łyżki jogurtu naturalnego kilka kropli soku z cytryny sól, pieprz do smaku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Omlet
W kuchni Katiełyżki oleju roślinnego 1 mała cebula 2 ząbki czosnku odrobina posiekanej papryczki chilii 400 g pomidorów z puszki, najlepiej krojonych 6 jajek kilka liści świeżego szpinaku (opcjonalnie) sól, pieprz, słodka papryka, szczypta cukru do smaku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Na patelni na oleju roślinnym przesmażamy cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Gdy cebula się zeszkli dodajemy drobno posiekany czosnek i odrobinę papryczki(...)pomidory z puszki i gotujemy do odparowania nadmiaru płynu. Pod koniec doprawiamy lekko solą, pieprzem, słodką papryką i cukrem. 3. Następnie wrzucamy na patelnię odrobinę liści szpinaku (opcjonalnie), rozbijamy jajka na sos pomidorowy ( tak jak na sadzone ), doprawiamy solą i pieprzem, smażymy na małym ogniu do czasu, aż białko się zetnie ( aby przyspieszyć ten proces można przykryć patelnię pokrywką ). Szakszukę
W kuchni Katieśniadanie :) Składniki 3 jajka 3 plasterki szynki kilka pieczarek 1/2 cebuli sól, pieprz słodka papryka Sposób przygotowania Pieczarki pokroić w plasterki, podsmażyć, dodać pokrojoną w piórka cebulę, … Czytaj dalej Frittata z szynką i pieczarkami
czarrna od kuchniryby np miruna • 1 ugotowana średnia marchewka • 20 dag ugotowanego brokuła • sól • pieprz • przyprawa do ryb • 2 jajka • tarta bułka • olej do smażenia Sposób przygotowania 1. Osuszoną rybę pokroić w kostkę przyprawić solą pieprzem i przyprawą do ryb zostawić na kilka godzin 2. Do ryby dodać jajka, 2 -3 łyżki tartej bułki,marchewkę i brokuł rozgniecione troszkę widelcem
W królestwie smaków BeatyTym razem do ciasta drożdżowego na racuszki dorzuciłam morele. Wyszły pysznie! Polecam!Składniki:300 g mąki40 g świeżych drożdżyszczypta soli1 łyżka cukru1,5 szklanki mleka1 jajkokilka
Kuchnia domowa Anisię tu zupełnie zielone banany, które też mają swoich amatorów ;). Dlaczego wybieramy banany bardziej dojrzałe? Raz, że łatwiej je rozgnieść a dwa, że są najzwyczajniej słodsze, więc w naturalny sposób dosłodzą nam ciacho. Jeśli banany nie rozgnieciecie na idealna miazgę, to w fakturze babeczek widoczne i wyczuwalne będą fragmenty owoców. Jak dla mnie idealnie tutaj komponowałyby się jeszcze orzechy włoskie(...)szczypta soli 1/2 łyżeczki cynamonu Składniki mokre 2 duże dojrzałe banany 3 czubate łyżki miodu 1 łyżka oleju kokosowego (można wcześniej rozpuścić) 1 jajko kilka kropel aromatu waniliowego 3 czubate łyżki masła orzechowego 1/2 szkl. mleka Sposób przygotowania Suche składniki połączyć w jednym naczyniu i wymieszać. Banany rozgnieść widelcem. Mokre składniki połączyć w naczyniu i wymieszać. Mieszamy suche i mokre
Mieszam w Garnku