pomidory oraz ser pleśniowy i miodową musztardę. Wyszło pysznie :) SKŁADNIKI (20 połówek) 10 jaj 5 suszonych pomidorów 1 łyżka majonezu kilka listków świeżej bazylii 50g sera z niebieską pleśnią łyżeczka musztardy miodowej łyżka majonezu szczypiorek pieprz sól SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Jajka wkładamy do rondelka z zimną wodą, Nastawiamy minutnik na 13 minut i gotujemy. Po tym czasie wyjmujemy jajka i wkładamy
DefinicjaSmakumrożonego lub świeżego 1/3 - 1/2 kostki sera typu feta 3 łyżki śmietany 12% (może być też 18% lub 30%) 2 jajka 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka ziół prowansalskich pieprz gałka muszkatołowa kilka małych pomidorków lub 1 duży pomidor Sposób wykonania: 1. Składniki na ciasto zagnieść, gotowe ciasto zawinąć w folię, włożyć do lodówki na 30 mniut. 2. Ciastem wylepić formę(...)ilości oleju, po czym dodać szpinak. Mieszać regularnie, aż wyparuje woda. Doprawić pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej. 4. Szpinak wyłożyć na podpieczony spód, na to pokruszyć fetę. Całość zalać jajkami wymieszanymi ze śmietaną i ziołami prowansalskimi. Na wierzch ułożyć pomidorki pokrojone w plasterki. Lekko docisnąć. 5. Tartę piec 30 minut w 180 st.C (termoobieg). Na ostatnie 5 minut zwiększyć temperaturę
Kuchnia domowa AniNadzienie: 500ml mleka (podzielone 400ml+100ml) 50g masła 100g cukru (podzielone 50g+50g) 25g mąki pszennej 20g mąki kukurydzianej 2 jajka (rozdzielone białka od żółtek) 1/2 laski wanilii/ kilka kropel aromatu waniliowego Dodatkowo: sezonowe owoce Sposób przyrządzenia: Spód: 1. Szybkimi ruchami zagnieć gładkie ciasto z podanych składników. 2. Rozwałkuj i wyłóż nim formę do tarty. 3. Ponakłówaj obficie
Kuchnia w Słońcu SkąpanaSkładniki: 8 gruszek sok z połowy cytryny 5 łyżeczek cukru łyżeczka cynamonu 10 dag żurawiny 8 bułek (najlepiej kajzerek) 4 jajka 3 szklanki mleka tłuszcz do wysmarowania naczynia Sposób przygotowania: Żurawinę zalewamy wrzątkiem. Odstawiamy na kilka minut. Gruszki obieramy ze skórki. Kroimy w plastry. Przekładamy do miski. Wlewamy sok wyciśnięty z połowy cytryny. Dodajemy 3 łyżeczki cukru
Pobite gary Barbaryomlet z szynką Treściwy i smaczny posiłek na początek dnia, czyli wszystko czego potrzebujemy o poranku. składniki na jedną porcję 2 jajka 1 łyżka masła 2 łyżki mleka 5 plastrów szynki sól, pieprz ewentualnie kilka oliwek sposób przygotowania Na patelnię, kładziemy pokrojoną w paski szynę i przesmażamy ją na niewielkim ogniu z masłem ( masło dodajemy po chwili, kiedy
Miód i pieprzwygląda Składniki 1 jajko 1 sałata pierzasta- kilka listków 1 pomidor 1 plaster szynkowej lub bekonu 1 łyżka oleju do usadzenia jajka Sposób wykonania Rozdrabniam sałatę . Po prostu rozrywam ją rękoma na drobne kawałeczki Lubie sałatę pierzastą ,ponieważ jest delikatna i krucha. Na sałatę kładę plastry pomidora . Ilość plastrów dowolna . Ważne aby były grube tak ok 5mil. Teraz plaster
Eli Gotowaniejuż jest przemielony) 1 łyżka skrobi ziemniaczanej 1 dojrzały banan 1 łyżka wiórków kokosowych 2 łyżki fruktozy lub innego słodzidła 2 jajka dla podkreślenia bananowego smaku dodałam kilka kropel aromatu bananowego dostępnego w sklepie Centrum Sylwetki Sposób przygotowania: Mieszamy wszystkie składniki na spód rozsmarowujemy masę w formie wyłożonej papierem do pieczenia pieczemy przez około 10 minut w temp
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćszklanka octu 1/2 szklanki cukru dodatkowo: 1 marchewka 2 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego łyżka soli kilka ziarenek pieprzu Sposób wykonania: Mięso ryby zmieliłam dwa razy na sitku o bardzo małych oczkach ( takich jak na pasztet ), łopatkę na tradycyjnych. Dodałam jajka, garść bułki tartej. Do smaku doprawiłam solą, pieprzem, wegetą i świeżym czosnkiem ( 3 ząbki, przeciśnięte przez praskę). Wodę
Darcia w kuchnipuszka kukurydzy złocistej z groszkiem Bonduelle Pół pęczka natki pietruszki 10 łyżeczek żelatyny Skworcu Sposób przygotowania: Żelatynę zalewamy niewielką ilością zimnej wody, odstawiamy na kilka minut żeby napęczniałą. Rosół zagotowujemy, zdejmujemy z ognia. Dodajemy napęczniałą żelatynę, odstawiamy do ostudzenia. Obrane jajka kroimy na połowę, układamy na dnie formy sylikonowej do pieczenia babki. Szynkę i ugotowane marchewki kroimy w kostkę
Bajeczna Kuchniaszklanki oleju 2 jajka szczypta soli Farsz: 1 kilogram kapusty kiszonej 1 cebula garść suszonych grzybów sól, pieprz Dodatkowo: 2 jajka bułka tarta do panierowania olej do smażenia Sposób przygotowania: Grzyby przekładamy do miski , zalewamy gorącą wodą, pozostawiamy na kilka godzin, gotujemy do miękkości, odcedzamy. Kapustę przekładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości, studzimy i odciskamy z nadmiaru(...)pióra, przesmażamy na rozgrzanym oleju. Grzyby, kapustę i cebulę mielimy w maszynce na sitku o dużych oczkach, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, mieszamy. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajka, wlewamy mleko, wodę gazowaną, olej i miksujemy mikserem, lekko solimy do smaku. Ciasto odstawiamy na pół godziny żeby odpoczęło, na rozgrzanej patelni smażymy cienkie naleśniki. Na każdy naleśnik nakładamy porcję
Bajeczna Kuchniamaki ziemniaczanej łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki kakao Masa śmietankowa: 400ml śmietanki kremówki 36% 250g mascarpone kilka kropli aromatu migdałowego cukier puder do smaku Dodatkowo: migdały w słupkach migdały w całości nie blanszowane Sposób przygotowania: Ciasto migdałowe: Migdały mielimy w blenderze. Jajka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno z datkiem szczypty soli. Nie przerywając miksowania dodajemy stopniowo cukier(...)stopniach C do tzw. „suchego patyczka” około 20 minut. Masa migdałowa: Migdały mielimy w blenderze. Miksujemy z cukrem i miękkim masłem. Jedno jajko rozbijamy do szklanki bełtamy i połowę dodajmy do masy. Dodajemy także 2 całe jajka i rum. Miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Chłodzimy w lodówce przez 10-15 minut przed nałożeniem na ciasto migdałowe. Biszkopt kakaowy
Pyry na Gazwanilii Krem 1 małe opakowanie śmietany kremówki erytrol do smaku 250 g serka śmietankowego (dałam sernikowo-kanapkowy Wieluń) kilka kropel ulubionego aromatu owoce do ozdobienia Sposób przygotowania Krem Śmietanę ubijamy na sztywno z erytrolem. Dodajemy aromat i serek. Mieszamy. Ciasto Jajka, startą i lekko odciśniętą cukinię i masło mieszamy w jednej misce. W drugiej misce mieszamy suche składniki. Mieszamy zawartość
Mieszam w Garnkucebuli 1 jajko świeżozmielony pieprz sól morska panierka bułka tarta /sezam/ płatki owsiane/ pokruszone krakersy mąka orkiszowa/kukurydziana/pszenna 1 jajko salsa 10-15 pomidorków koktajlowych 1 ząbek czosnku kilka gałązek świeżej kolendry 1-2 łyżki ketchupu dobrej jakości świeżozmielony pieprz SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Wszystkie składniki na paluszki umieszczamy w blenderze i miksujemy na gładką pastę ( jeśli mamy blender o niskiej mocy, lepiej
DefinicjaSmakutortowej 1¼ łyżeczki proszku do pieczenia ¾ łyżeczki sody oczyszczonej 2-3 gruszki Kilka śliwek Cukier puder Sposób przygotowania: Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i sodą. Masło miksujemy kilka minut z cukrami, a następnie wbijamy po jednym jajku. Dodajemy puree z dyni, mieszamy. Na końcu dodajemy przesiane składniki i delikatnie łyżką mieszamy tylko
Kuchnia w czekoladzie