jajka na kilka sposobów - 4154 przepisów (strona:21/277)

Frittata z twarogiem i oliwkami a w sercu MAJ 130

sera twarogowego 0,5 czerwonej papryki 1 kabanos  2 plastry szynki 0,5 czerwonej cebuli 1 średniej wielkości pomidor kilka zielonych oliwek 3 jajka 0,5 łyżeczki pieprzu 0,5 łyżeczki soli 1 łyżeczka ziół prowansalskich  Sposób Paprykę, pomidora, cebulę kroimy w kostkę, oliwki przekrawamy  na pół, szynkę w paseczki, kabanosa na mniejsze części. Pokrojone wrzucamy

Kuchenne aromaty
Pasta z tuńczyka, pieczonej papryki i awokado 138

można zrobić pyszne pasty i sałatki, jednocześnie oszczędzając energię. Zapraszam po przepis. Składniki: 1 dojrzałe awokado 1 czerwona papryka 2 jajka 150 g tuńczyka w oleju 1  czerwona cebula kilka gałązek szczypiorku sól i pieprz do smaku  Sposób przygotowania: Awokado przekroić na pół, wyjąć pestkę i cały środek owocu, cebulę obrać i wszystko pokroić w kosteczkę.Przełożyć

Gosia gotuje
Omelette Au Fromage 107

cebula 3 ząbki czosnku 4 plasterki boczku Przygotowanie: Możemy wszystkie składniki zabełtać razem z jajkami lub same jajka z cebulą, czosnkiem a później umieszczać na omlecie resztę składników. Ja zrobiłam tym drugim sposobem. Przez kilka minut smażyłam omlet, następnie umieściłam go w piekarniku na jakieś 10-15 minut

ClauditteMissCooking
Jajka sadzone inaczej 180

każdej z nich wlewamy ostrożnie po jednym jajku. Przy tej czynności warto lekko docisnąć bagietkę do patelni. W ten sposób jajko nie wypłynie poza pieczywo. Doprawiamy solą i pieprzem, a następnie przykrywamy patelnie pokrywką i smażymy kilka minut na niewielkim ogniu. Po kilku minutach gdy spód bagietki jest juz usmażony za pomocą łopatki przewracamy je na drugą stronę

W mojej holenderskiej kuchni
Zakręcone drożdżówki z twarogiem 149

drożdże mają tendencję do wykipienia.   Margarynę podgrzać w garnuszku do całkowitego rozpuszczenia, wymieszać z cukrem i odstawić do ostygnięcia.  Do dużej miski przesiać mąkę - aby w ten sposób ją napowietrzyć - dodać sól, żółtka, wystudzoną margarynę oraz rozczyn drożdżowy. Wszystko wymieszać i wyrobić na gładkie, elastyczne, ale dość zwarte ciasto - leniwiec kuchenny może z powodzeniem użyć miksera, tylko koniecznie(...)godz. do podwojenia objętości. W oczekiwaniu na wyrośnięcie ciasta, przygotować masę twarogową. Do sera dodać 1 całe jajko, cukier oraz pastę waniliową i dokładnie wymieszać. Wyrośnięte ciasto zbić ręką - uderzając w nie kilka razy pięścią , w ten sposób je odgazowywujemy.   Chwilę pozagniatać, składając je i formując niewielki prostokąt. Następnie ciasto rozciągnąć/rozwałkować w placek o wymiarach ok. 30x45cm

Grunt to przepis!
Bułeczki maślane (z nutką advokata) 112

cukier wanilinowy 1 kieliszek likieru advokat (ale może być i ajerkoniak czy inny alkohol) szczypta soli Dodatkowo: 1 jajko do smarowania Sposób przygotowania: Drożdże rozcieramy z cukrem, dodajemy szklankę letniego mleka i szklankę mąki, mieszamy i odstawiamy na kilka minut. W drugiej misce rozcieramy żółtka ze szczyptą soli i advokatem. Masło rozpuszczamy i studzimy. Do dużej miski przesiewamy resztę mąki(...)wyrośnięciu, zwilżonymi w ciepłej wodzie dłońmi, odrywamy małe kawałeczki i formujemy kulkę. Układamy w niewielkich odstępach od siebie na blaszce z papierem do pieczenia. Gotowe bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem i odstawiamy na 10 minut, by ciasto odpoczęło i zaczęło rosnąć. Pieczemy w 180 stopniach do zrumienienia (u mnie było to około 20-25 minut

Kolorowy Przepisownik
Wigilijny karp w galarecie 79

ziarnistego  6 ziaren ziela angielskiego całego  2 Liście laurowe Sól morska  cukier do smaku Dekoracja: 1 jajko ugotowane na twardo 2 łyżki zielonego groszku z puszki kilka gałązek pietruszki 5-6 plasterków cytryny 3 łyżki Żelatyny  Sposób przygotowania: Karpia oczyścić, umyć, pokroić na dzwonka szerokości 3 cm, odciąć łeb i grzbiety. Włoszczyznę i cebulę obrać, opłukać(...)ości, a porcje karpia ułożyć na półmisku. Przygotować żelatynę według przepisu na opakowaniu, doprawić cukrem, solą i pieprzem i wystudzić. Rybę na półmisku przybrać pokrojoną marchewka z wywaru, pokrojonym jajkiem, groszkiem i natką, zalać zimnym wywarem i odstawić do lodówki. Wartość odżywcza: Smacznego

The Slow Life Wife
Sałatka na ciepło z jajkami i boczkiem 156

wszystko polecam, bo napawdę jest pyszna. Składniki na 2 porcje: 8 cienkich plastrów wędzonego surowego boczku 2 jajka ugotowane na twardo 2 średnie pomidory 1/2 główki sałaty rzymskiej kilka gałązek świeżego tymianku 1 ząbek czosnku sól i pieprz do smaku szczypta majeranku Sposób przygotowania: Na rozgrzanej grilowej patelni ułożyć plastry boczku i podsmażyć z obu stron na chrupko. Posypać solą

Gosia gotuje
Rolowane naleśniki 129

desce układamy jeden naleśnik. Jego bok (około 3 cm) smarujemy rozmąconym jajkiem i nakładamy na niego drugi naleśnik, aby lekko na siebie nachodziły, w ten sposób zwijając obydwa na raz uzyskamy długi, podwójny rulon. Na środek układamy farsz, liniowo. Na farszu układamy po kilka kawałeczków mozzarelli. Zakrywamy dolną częścią naleśnika dociskając do wałeczka z farszu. Górną część naleśnika smarujemy również

MamaOskarka
Jajeczka w rzodkiewkowym sosie 178

zarazem aromatyczny, polecam spróbować! Składniki: Dla dwóch osób: 4 jajka 1 pęczek rzodkiewek+kilka do dekoracji 150 ml śmietany 18% 2 łyżki majonezu 1 łyżka chrzanu 1 łyżeczka soku z cytryny sól morska do smaku pieprz czarny grubo mielony do smaku rzeżucha do posypania Sposób przygotowania: Jajka gotujemy na twardo, zalewamy zimną wodą i obieramy ze skorupek, kroimy na połówki

Wanilia i Kardamon
Gołąbki, sweterek i Borewicz. 122

czarny mielony, czerwoną paprykę mieloną, tłuszcz do smażenia, czerstwą bułkę, 1-2 jajka, bułkę tartą, wodę, śmietanę, ewentualnie mleko, ewentualnie mąkę pszenną. Przygotowanie gołąbków zacznij od zdjęcia zewnętrznych liści kapusty, które wyrzuć, gdyż są zbędne. Następnie zdejmij z kapusty tyle liści, ile potrzebujesz gołąbków. Istnieje kilka sposobów na ułatwienie sobie tej czynności. Następnie ułóż je w dużym garnku (lub dwóch

blog.moje-pasje.info
Tartaletki z kremem karpatkowym i rabarbarem 123

pieczenia 1 żółtko Krem karpatkowy: 1/2 litra mleka 1 jajko 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki cukru 1/2 kostki masła kilka kropel aromatu cytrynowego Wierzch: ½ kg rabarbaru 10 dag malin 1  opakowanie żelfiksu 2:1 Dr.Oetker 1 szklanka cukru ½ szklanki płatków migdałowych Sposób przygotowania; Ciasto kruche: Mąkę wymieszać z cukrem i szczyptą proszku do pieczenia(...)karpatkowy:   Z 1/2 litra mleka odlewamy 3/4 szklanki pozostałość zagotowujemy z cukrem, do odlanej części mleka wbijamy jajko dodajemy mąki i miksujemy na gładko, wlewamy do gotującego się mleka i gotujemy budyń.  Studzimy. Miękkie masło ucieramy na puch dodając kilka kropel aromatu cytrynowego  oraz stopniowo cały czas miksując po łyżce zimnego budyniu aż powstanie puszysty  krem

Wanilia i Kardamon
Śniadaniowa zapiekanka w chlebie. / Breakfast bread casserole. 142

pancetta - 1 łyżeczka pesto / 1 tsp pesto - 1/2 pomidora / 1/2 tomatoe - kilka plasterków prosciutto / a few slices of prosciutto - sól / salt - pieprz / black pepper - oregano  - grana padano - mozzarella szczypiorek / chives Sposób przygotowania: Ścinamy górę chleba i wydrążamy środek.  W misce umieszczamy 4 jajka, boczek, pesto, drobno pokrojonego pomidora, kawałki prosciutto, starty grana padano i rozdrobnione kawałki chleba, które

DominikaDolci
Rogaliki drożdżowe z powidłami śliwkowymi 163

śmietanki 30 % 2 łyżki śmietany 12 % 3 jajka 2 żółtka 100 g cukru 80 g masła kilka kropel esencji waniliowej skórka starta z cytryny ( ja wkropiłam kilka kropel zapachu pomarańczowego ) szczypta soli 1 łyżka mleka konfitura lub powidła cukier puder albo cukier trzcinowy ( użyłam firmy Symbio )  Sposób wykonania: Drożdże utrzeć z cukrem. Dodać obie śmietany , żółtka , 2 jajka, mąkę

Słodkości i nie tylko
Karp zapiekany z pieczarkami wg Aleex 133

cebula • 1 czubata łyżeczka słodkiej papryki • sól, pieprz, przyprawa do ryb • olej • 1 cytryna Sposób przygotowania: 1. Karpia oczyścić, oprószyć solą i przyprawą do ryb, przełożyć plastrami cebuli. Odstawić na całą noc lub przynajmniej na kilka godzin do lodówki. 2. Na talerzu rozkłócić jajka, posolić. Na drugim talerzu przygotować mąkę z dodatkiem bułki tartej i słodkiej papryki. 3. Każdą porcję

W mojej kuchni

Proponowane wyszukiwania