zapraszam Was na jedno z najpopularniejszych dań kuchni tajskiej – Pad Thai (u mnie wersja z kurczakiem, ale w podobny sposób możecie przygotować wersję z krewetkami). Pad Thai to pyszny, aromatyczny posiłek w kilka chwil. Smażony makaron z jajkiem, krewetkami lub kurczakiem, kiełkami fasoli mung, pastą z tamaryndowca i sosem rybnym. Jeśli jeszcze nigdy nie jedliście Pad Thai
Słodkie okruszkiorzechowej (pini ziemne itp) 3 łyżki oliwy z oliwek plus 2 do prażenia orzechów 2 łyżki octu balsamicznego z fig kilka małych kostek fety łyżka słodkiej papryki 1-2 jajka ugotowane na miękko sól i pieprz do smaku Sposób: *Mieszankę myjemy i osuszamy . *Pokrzywę myjemy i traktujemy drastycznie wrzącą wodą, dzięki temu przestanie być kująca . *Pozostawiamy we wrzątku dosłownie chwilę
Viola cooks with passionśledzie po cygańsku. Przygotowuję je często, bo są niezwykle smaczne. Lubię śledzie i robię je na różne sposoby. Każde smakują inaczej. Na ten dzień, na „śledzika” robię kilka rodzajów: śledzie po wiejsku , po kaszubsku , z jajkiem w śmietanie , z jabłkiem ... Te i inne przepisy możecie znaleźć w Menu: Ryby, śledzie ... A tymczasem zapraszam na... śledzie
Kuchnia u Krysilaurowe 1 szklanka cukru Gramatura jest różna ponieważ od nas zależy smak zalewy od łagodniejszej po mocniejsza Koncentrat pomidorowy Sposób: Zabieramy się najpierw za rybę. Oczyszczamy,myjemy posypujemy solą i pozostawiamy na kilka chwil. Następnie panierujemy w jajku i mące Smażymy na oleju z obu stron pozostawiamy do wystygnięcia. Czas na zalewę: Do garnka wlewamy ocet,wodę
Viola cooks with passionpasta może mieć kilka zastosowań. Można wymieszać ją z ugotowanym makaronem, dodając nieco oliwy, posmarować nią kanapki lub nafaszerować jajka. Wszystkie sposoby wypróbowałam i wszystkie polecam... Składniki: ok. 80 g rukoli 150 g fety szklanka mrożonego groszku 3 łyżki pestek słonecznika (można podprażyć) 2 ząbki czosnku 1/2 szklanki zielonych oliwek 1 łyżeczka oregano sól i świeżo mielony pieprz 1/2 szklanki
Czerwień i błękitłyżeczki oleju 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru Farsz: 200 gram Szynki Gospodarza Tradycyjne Jadło 100 gram sera żółtego Kilka czarnych oliwek Kawałek czerwonej i żółtej papryki Dodatkowo: Ketchup Przyprawa do pizzy 1 jajko Mąka do podsypania Sposób przygotowania: Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, cukier oraz drożdże wymieszane w letniej wodzie, zagniatamy ciasto. Odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia
Bajeczna Kuchnialetniej wody - 10 g soli (duża łyżka ) - 10 g cukru (duża łyżka ) - 4 łyżki siemienia lnianego Dodatki - po kilka plasterków bekonu, sera brie, suszonych pomidorów w zalewie - ziarna do posypania - maślanka lub jajko do posmarowania bułek Sposób wykonania : Mąki wsypać do miski , drożdże rozrobić z częścią mleka i cukrem i wlać do miski z mąką ,posypać odrobiną
Wypieki Renegarście suszonych grzybów 4 cebule sól,pieprz olej lniany lub rzepakowy Ciasto: 1 kilogram mąki 2 szklanki ciepłej wody 1 jajko i żółtko 1/4 szklanki oleju odrobina soli Sposób przygotowania: Grzyby zalewamy gorącą wodą ,i tak pozostawiamy na kilka godzin pod przykryciem.Gotujemy do miękkości.Kapustę przekładamy do garnka,zalewamy niewielką ilością wody i gotujemy do miękkości.Gdy ostygnie odciskamy
Bajeczna KuchniaOleofarm 2 łyżki mielonych płatków owsianych 2 łyżki otrębów pszennych 1/3 łyżeczki sody 1/4 łyżeczki cynamonu 1 duże jajko kilka kropel stewii firmy SteviGold 2-3 łyżki mleka nadzienie: spora garść suszonych śliwek + cynamon wg. uznania Sposób przygotowania: Śliwki kroimy, na mniejsze kawałki i wrzucamy na teflonową patelnię z niewielką ilością wody i cynamonem dusimy na małym
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćśniadanie, podana ze szklanką soku ze świeżych pomarańczy. Przygotowuje się ją na bazie jajek i przeróżnych dodatków. Oto jeden ze sposobów podania tego wspaniałego, włoskiego dania. garść świeżych krewetek 1 mała cukinia 7 jajek 50 ml śmietany 30% kilka ząbków czosnku 3 łyżki masła skórka z limonki sól, pieprz, świeże zioła (mięta) Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Na patelni (wybieramy
Bon Ton Italiaprzygotowuje je sama). Składniki: 200 ml kefiru/ maślanki 1 szklanka mąki 3/4 łyżeczki soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko 1/4 szklanki mleka 1/3 szklanki oleju rzepakowego kilka suszonych pomidorów 2 łyżki tartej mozzarelli szczypta słodkiej papryki Sposób przygotowania: Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Wszystkie składniki (poza serem, pomidorami i papryką) umieść w misie miksera i zmiksuj. Dodaj
Wielki apetytmuffin Składniki suche: 280 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 110 g cukru Szczypta soli Składniki mokre: 2 jajka 250 ml mleka 5 łyżek oleju Kilka kropel aromatu waniliowego Dodatkowo: 2 łyżki kakao 2 łyżki mąki Sposób wykonania: W jednym naczyniu wymieszać wszystkie składniki mokre, w drugim naczyniu wymieszać wszystkie składniki suche a następnie wszystko razem połączyć
Na słodko lub wytrawnieSkładniki na nadzienie: 500 g wieprzowiny ( u mnie łopatka) 3 marchewki ½ selera 2 pietruszki 2 kostki rosołowe 3 listki laurowe Kilka kulek ziela angielskiego 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka bazylii Sól do smaku 1 jajko ½ kg cebuli Olej Sposób wykonania ciasta: 4 ziemniaki ugotować w całości, wystudzić i zmielić. Surowe ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce na małych oczkach
Na słodko lub wytrawnieNiezwykle udane i pyszne muffinki, na które przepis znalazłam na blogu Mniam...pyszne!Składniki:Suche:2 szklanki mąki3/4 szklanki cukru1 łyżeczka proszku do pieczenia1/2 łyżeczki sody1/4
Kuchnia domowa AniPrzygotowanie: Ciasto na placki: ziemniaki, cukinię, marchew na bardzo drobnej tarce ścieramy (lub miksujemy), cebulę, czosnek drobno siekamy. Płatki owsiane, jajko, sól, pieprz, lubczyk dokładamy i wszystko razem przez kilka sek. mieszamy. Mąką zagęszczamy i w ten oto sposób ciasto na placki już mamy. Na patelni łyżkę oleju rozgrzewamy, dynię na nią wykładamy, na małym ogniu ją podsmażamy, szczyptą soli
Moniki Smakołykimuszkatołowa • ziele angielskie • liść laurowy • olej • 1 kiszony ogórek • kilka plastrów wędzonego surowego boczku • 1 łyżka smalcu • 1 cebula • kostka mięsna • 2 łyżki mąki buchty • 3 szklanki mąki (0,5 kg ) • 3 łyżki masła rozpuszczonego • 1 jajko • 1 żółtko • 1 szklanka mleka • 25 g drożdży • 1 łyżka cukru płaska Sposób przygotowania 1. Pieczeń • Mięso posypać solą pieprzem czosnek zetrzeć(...)rozetrzeć z cukrem dodać 1/3 szklanki mleka ciepłego i 1 łyżkę mąki wszystko rozmieszać.Przykryć zostawić aż wyrośnie zaczyn 5. • Do miski dać resztę mąki Dodać masło jajka resztę mleka i wyrośnięty zaczyn Wyrobić dobrze ciasto aż będzie odchodzić od rąk.Miskę posypać o drobiną mąki włożyć Ciasto przykryć ściereczką zostawić aż dobrze wyrośnie
W królestwie smaków BeatySkładniki: 5 jajek 1 marchewka 1/2 pietruszki 4 łyżki twarogu kilka sztuk CEBULKI PERŁOWEJ MARYNOWANEJ firmy JAMAR natka pietruszki 1 łyżka majonezu pieprz sól papryka słodka Sposób przygotowania: Jaja ugotować na twardo, obrać, przekroić na połówki i wyjąć żółtka. Marchewkę i pietruszkę ugotować, obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Cebulkę perłową pokroić. Warzywa utrzeć na jednolitą masę(...)żółtkami i twarogiem oraz natką pietruszki. Wymieszać z majonezem i doprawić solą i pieprzem. Przygotowaną pastą napełnić połówki jajek ozdobić cebulką i posypać papryką słodką. Do przygotowania tej potrawy wykorzystałam CEBULKĘ PERŁOWĄ KONSERWOWĄ firmy JAMAR . Cebulka idealnie nadaje się zarówno jako przekąska jak i dodatek do past, sałatek czy do mięsa. Jej delikatny smak sprawia, iż potrawa ma doskonały posmak
Prosto i Smacznie z Anetąradicchio kilka gałązek kolendry kilka listków świeżego szpinaku 1 duży pomidor 3 pieczarki 1 jajko 1 łyżeczka masła Sos: 1/2 dojrzałego awokado kilka listków kolendry 1 łyżka majonezu 2 łyżki soku z cytryny 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania: Pieczarki obrać, pokroić w plastry i podsmażyć na maśle. Zdjąć z patelni i położyć
Gosia gotujełyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1 kostka masła 1 szkl cukru 4 jajka 1 szkl jogurtu greckiego (lub maślanki) kilka łodyg rabarbaru (pokroić na kawałki ) orzechy włoskie (ile chcecie) 1 łyżeczka cynamonu szczypta gałki muszkatołowej 2 łyżki mąki 2 łyżki masła 2 łyżki cukru " document.write(" "); Sposób przygotowania Ciasto Krok 1 Utrzeć masło z cukrem. Dodawać po jednym jajku
CoolinarniePLschabowe 100 gram świeżych kurek 1 cebula 1 łyżka masła Sól, pieprz Olej do smażenia 1 jajko Bułka tarta do panierowania Wykałaczki Sposób przygotowania: Cebule obieramy i kroimy w kostkę, podsmażamy na roztopionym maśle, dodajemy umyte i pokrojone kurki. Całość smażymy przez kilka minut, doprawiamy do smaku sola oraz pieprzem, odstawiamy do ostudzenia. Kotlety lekko rozbijamy, oprószmy solą oraz pieprzem
Bajeczna Kuchniapewnością w asortymencie każdego pobliskiego spożywczaka.Przy okazji jeszcze kilka słów na temat jajek. Wiele osób unika ich ze względu na cholesterol, który powoduje miażdżycę i choroby krążenia. Należy jednak pamiętać, że cholesterol to sprawa indywidualna dla każdego organizmu, a zjadanie jednego jaja dziennie jest dobrym sposobem na dostarczenie cennych i niezbędnych składników odżywczych. Jajka są przede wszystkim źródłem pełnowartościowego
peanutbuttermonsterszybkie i smaczne śniadanie, jajecznica jest aromatyczna, polecam. Składniki: 5 jajek 10 gram kurek 1 mała cebula masło do smażenia sól, pieprz Sposób przygotowania: Kurki dokładnie myjemy, kroimy na mniejsze kawałki, cebulę kroimy w kostkę. Na patelni roztapiamy masło, dodajemy kurki i cebulę, smażymy przez kilka minut na wolnym ogniu, ciągle mieszając, doprawiamy do smaku solą
Bajeczna Kuchnialyżk * mirin – 1 łyżka * woda – 2,5 l DODATKOWO: * grzyby shimeji – 1 garstka * jajko -3 szt * cebula dymka, szczypiorek * makaron SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: W garnku rozgrzewamy odrobinę oleju kokosowego, obsmażamy mięso wieprzowe z każdej strony. Dodajemy mięso drobiowe, kilka ziarenek pieprzu, płatki bonito, pokrojoną grubo cebulę, pokrojony w plasterki imbir, glony kombu, pokrojone chili – zalewamy wodą, doprowadzam(...)gotujemy ok. 4 godziny. Po ugotowaniu wyciągamy mięso, przecedzamy całość, wlewamy do garnka i gotujemy , żeby było bardzo gorące. Doprawiamy mirinem i sosem sojowym. W tym czasie gotujemy jajka na twardo, gotujemy makaron, przesmażamy grzybki shimeji i siekamy zieleninę. Mięso z bulionu „szarpiemy” Wlewamy bulion do miseczek i układamy dodatki. Podajemy gorące
Ostra na Słodkołyżki masła klarowanego pieprz biały , sól 6 ząbków czosnku 1/2 szklanki bułki tartej do panierowania 1 jajko olej do smażenia Sposób przygotowania: Rozmrażamy szpinak, odsączamy na sicie, podsmażamy na maśle, dodajemy zmiażdżony czosnek, mascarpone i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Smażymy kilka minut, aż ser rozpuści się w szpinaku. Gorącym szpinakiem smarujemy każdy wafel i zwijamy(...)roladkę. Roladę zawijamy w ścierkę i odstawiamy do przestygnięcia. Przestygnięty wafel dzielimy na 2 cm kawałki. Kawałki panierujemy w rozkłóconym jajku i bułce tartej, po czym smażymy na oleju na złoty kolor z obydwóch stron. Wafle ze szpinakiem smakują również dobrze na zimno bez panierowania. Smacznego
Z notatnikakubku. Sama gotuję swoje remeny godzinami i podaję je na wiele sposobów – dla nas to zawsze pełne obiadowe danie wzbogacone o sezonowe warzywa, półmiękkie jajko i mięso, na którym szykowałam wywar. Zdarza się, że głód dopadnie nas poza domem – wtedy wystarczy tylko gorąca woda i kilka dodatków które wzbogacą i ożywią całość, dostarczając więcej składników odżywczych. Do naszykowania szybkiego(...)ramen Wyjęte z lodówki jajka trzeba ogrzać w ciepłej wodzie żeby nie popękały, w rondlu zagotować wodę i uzbroić się w stoper – zagrzane jajka wrzucamy do gotującej się wody i od razu zmniejszamy gaz na minimum. Gotujemy jajka w takiej ledwo mrugającej wodzie przez równe 7 minut (czas podany dla jajka wielkości M, jajka powyżej 72g gotujcie przez
Karo in the Kitchensłodka ok. 4 łyżki, chilli 1,5 łyżeczki) -bułka tarta -jajko -mleko Sposób przygotowania: Piersi myjemy i kroimy na mniejsze części grubości ok. 1cm. Paprykę słodką mieszamy z chilli. Szykujemy sobie stanowisko do panierowania. ustawiamy kolejno: papryka, jajko z mlekiem, bułka tarta. Kurczaczki smażymy na oleju kilka minut z obu stron. Pieczone ziemniaczki: Składniki: -8 średnich ziemniaków -przyprawy (można według
Magia jedzenia.mąki • 50 g drożdży • 80 g cukru • 50 g masła • 3 jajka • 1 szkl mleka • 50 g surowej masy marcepanowej • szczypta soli lukier • 3/4 szklanki cukru pudru • sok z 1/2 cytryny lub 2 łyżki rumu • woda Sposób przygotowania 1. Drożdże rozmieszać z odrobiną cukru dolać kilka łyżek mleka i troszkę mąki, zrobić zaczyn.Resztę mąki dać do miski. 2. Miękkie
W królestwie smaków Beatynaturalny – 125 ml- krem czekoladowy (np. nutella ) – 5 łyżek SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:SKŁADNIKI MUSZĄ BYĆ W TEMPERATURZE POKOJOWEJ!Masło ucieramy mikserem do miękkości.Dodajemy cukier i ucieramy na wysokich obrotach przez kilka minut , aż cukier rozpuści się , a masa zrobi się kremowa.Dodajemy 1 jajko i ucieramy ok. 30 sekund.Dodajemy 2 jajko i ucieramy kolejne 30 sekund.Dodajemy krem
Ostra na Słodko