jajka na kilka sposobów - 4154 przepisów (strona:26/277)

Roladki schabowe z pesto pietruszkowym i suszoymi pomidorami 165

pomidorów 3 plastry sera żółtego Sól, pieprz do smaku Dodatkowo: 1 jajko mąka pszenna bułka tarta do panierowania olej do smażenia Sposób przygotowania: Plastry schabu rozbijamy np przez folię spożywczą na cienkie płaty. Oprószamy je solą i pieprzem, smarujemy zielonym, pietruszkowym pesto. Na bok schabu nakładamy po kilka suszonych pomidorów i zwinięty plasterek sera. Mięso zwijamy na kształt roladki. Panierujemy

Kuchnia w czekoladzie
Mini tarty z warzywami 184

zrobiłam na szybko bez spodu. Składniki n a ok 12 sztuk: 5 jajek 4 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 1 mały brokuł 12 pomidorków koktajlowych 150 g pieczarek 1/2 małej cukinii 1 mała papryka czerwona kilka sztuk szerokiej zielonej fasoli szparagowej sól, pieprz, gałka muszkatołowa świeża bazylia Sposób przygotowania: Warzywa umyć i osuszyć.Pieczarki pokroić w plasterki, posolić i przez kilka

Ze smakiem i z pasją
Letnia sałatka z młodymi ziemniakami. 432

Składniki : około 10 średnich młodych ziemniaków 2-4 jajka 6-7 rzodkiewek 1 ogórek gruntowy kilka listków sałaty podwójna pierś z kurczaka kilka gałązek koperku przyprawa do kurczaka olej do smażenia sos : 1 łyżka musztardy 2-3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka naturalnego miodu  Sposób wykonania :   P iersi z kurczaka umyć,osuszyć,pokroić w paski, przyprawić

Przepisy i porady kulinarne
Rozważania nad sadzonym jajem! 187

będzie takie, które najbardziej smakuje moim bliskim oraz mi samej ;) Mam kilka sprawdzonych sposobów sadzenia, którymi chętnie się z Wami podzielę - zapraszam  do lektury :) Sadzenie klasyczne: Metoda 1 Aksamitne, ścięte i miękkie białko + rozlewające się żółtko Rozgrzewamy patelnię, dodajemy masło i czekamy do jego roztopienia, następnie wbijamy jajko i zmniejszamy ogień do minimum, przyprawiamy szczyptą soli i pieprzu. Smażymy

upichcona
Sałatka z cykorią ,krewetką tygrysią i jajkiem w koszulce 154

żółtej papryki pokrojonej w kostkę 1/4 zielonego ogórka ze skórką pokrojonego w kostkę 6-8 tygrysich krewetek 1 łyżka grzanek ziołowych 1 garść pokrojonych czarnych oliwek 1 -2 jajka w koszulce Sos Grecki firmy Knor ( na ta porcję połowa sosu jest wystarczająca) sok z połowy cytryny(...)kilka listków zaparzonej cykorii Sposób: Cykorię ucinamy od strony korzenia , delikatnie strzepujemy by listki się rozwarstwiły. Następnie myjemy i delikatnie osuszamy. W małym garnuszku gotujemy wodę dodając sok z cytryny i umieszczamy cykorię, tylko na chwilkę dosłownie 2 minutki. Cykorię wyciągamy i osuszamy. Wszystkie warzywa pokrojone w kostkę mieszamy delikatnie łącząc z sosem Greckim (zostawiamy troszkę sosu by polać listki

Viola cooks with passion
Tarta z kurkami, pomidorami i mozzarellą 139

łyżki kwaśnej śmietany 3 żółtka Wierzch 250 g kurek 2 spore cebule 2 łyżki masła 1 mała śmietana 18% kilka małych pomidorków 150 g serka śmietankowego 1 opakowanie mozzarelli Galbani 2 jajka sól, pieprz, zioła prowansalskie 3 ząbki czosnku Sposób przygotowania Ciasto Z podanych składników zagnieść szybko ciasto. Ciasto zawinąć w folię i schować do lodówki

Mieszam w Garnku
Tarta z jagodami i figami 192

waniliowego Masa serowa: - 250g serka mascarpone - 4 duże łyżki cukru pudru - 80ml śmietanki 30% - 1 całe jajko - kilka kropel olejku waniliowego - 2 duże łyżki budyniu waniliowego Dodatkowo: - 300g mrożonych lub świeżych jagód - 1 duża świeża figa Sposób wykonania:  Składniki na ciasto zagniatamy, owijamy w folię spożywczą i wkładamy na pół godziny do lodówki. Po tym czasie

Wypieki Rene
FRITTATA Z WARZYWAMI 121

Składniki: 1 mała cukinia 1 świeża czerwona papryka 1 mały brokuł 1 średnia cebula 1 łyżka oleju kilka plastrów sera (u mnie oscypek) 8 jajek 2 łyżki śmietany 18% sól pieprz ziołowy 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki Sposób przygotowania: Cukinię i paprykę pokroić w kostkę. Cebulę drobno poszatkować. Brokuł podzielić na mniejsze różyczki. Olej rozgrzać na patelni i przełożyć wszystkie

Prosto i Smacznie z Anetą
Racuchy ze śliwkami wg Aleex 153

wanilią. Smakowały znakomicie. Polecam. Składniki: • 3 szkl. mąki (jej ilość może się zmieniać, to zależy od suchości mąki) • 2 jajka • 1 1/2 szkl. mleka • 2 łyżki cukru • 3 dag drożdży • sól • olej do smażenia • kilka dojrzałych śliwek • cukier puder Sposób przygotowania: 1. Drożdże rozkruszyć , posypać cukrem, odstawić. 2. Mleko podgrzać, ciepłe dodać do drożdży, wymieszać. 3. Jaja wybić do miseczki

W mojej kuchni
Fondant z masłem orzechowym 276

masłem orzechowym to prawdziwa rozpusta dla podniebienia. Ciastka z płynną czekoladą znajdziemy w menu wielu restauracji – jednak prostym sposobem możemy zrobić sobie takie w domu. Wystarczy kilka dobrej jakości składników: prawdziwe masło, czekolada o wysokiej zawartości kakaowca, ekologiczne jajka oraz ulubione masło orzechowe. Cały sekret ciastek polega na krótkim pieczeniu – wtedy środek fondantu pozostanie ugotowany, lecz jeszcze

Poezja smaku
Galaretka z kurczaka 100

Składniki 1 kurczak ( bez piersi ) 3 marchewki 1 korzeń pietruszki kilka gałązek natki pietruszki gałązka lubczyku 2 kostki rosołowe sól, pieprz 1 puszka zielonego groszku 3 jajka żelatyna natka pietruszki Sposób przygotowania: 1. Kurczaka podzielić, umyć i wrzucić do garnka z wodą wraz z obraną marchwią, korzeniem pietruszki oraz zieleniną i kostkami rosołowymi. Gotować do miękkości mięsa. Doprawić do smaku

A Ty Smakuj Mnie
Biszkopt bez proszku do pieczenia 97

składniki* 1 jajko* 35 g mąki pszennej* 30 g cukru* aromat waniliowy 3-4 kropleSposób wykonaniaDo miski wybić jajko, wsypać cukier i ubijać przy pomocy miksera

Mix smaku
Sernik na zimno z truskawkami 196

składnikibiszkopt* 1 jajko* 35 g mąki pszennej* 30 g cukru* olejek waniliowymasa serowa* 500 g mielonego twarogu śmietankowego* 400 ml śmietany kremówki* 75 g cukru pudru

Mix smaku
Jajko sadzone 114

...a do tego ziemniaczki, kefirek, ewentualnie zielona sałata lub mizeria i nic więcej nie trzeba. Jakby powiedziała moja mama - majątek :)A pod przepisem zapraszam na kilka

Kuchnia domowa Ani
Chłodnik z botwinki 145

wywaru, dodać umyty, pokrojony w plastry zielony ogórek, drobno pokrojony koperek ( jeśli mamy szczypiorek też warto dodać ) oraz ugotowane jajko. Ja dodałam też kilka plastrów ugotowanych buraczków, zjadamy dobrze wychłodzony Część przeznaczoną na botwinkę podajemy na ciepło. W ten sposób mamy dwie zupy. Jeśli jednak nie chcemy mieć dwóch rodzajów zup to wywar cedzimy i przygotowujemy tylko chłodnik, świetny

Proste Potrawy

Proponowane wyszukiwania