jajka na kilka sposobów - 4154 przepisów (strona:28/277)

Tosty z awokado 184

dojrzałe awokado 4 plastry surowego boczku kilka listków świeżego szpinaku 4 jajka 2 łyżki majonezu Tosty z awokado Jak przygotować tosty. Pieczywo tostowe włożyć do tostera bądź delikatnie zrumienić na patelni. Boczek usmażyć. Najlepiej zrobić to na średnim ogniu tak aby boczek się wytopił i był chrupiący. Jajka usadzić. Ja zrobiłam jajka sadzone na nieprzywieralnej patelni, nie dodawałam zatem(...)stronę i smażymy przez około 30 sekund. Ja lubię kiedy żółtko jest nadal lejące. W ten sposób mamy dodatkowy sos. Złożenie tostów: każdy z tostów delikatnie od strony wewnętrznej posmarować majonezem. Na pierwszy tost wyłożyć pokrojone plastry awokado, plasterek boczku, jajko oraz kilka listków szpinaku. Przykryć drugim tostem od wewnątrz posmarowanym majonezem. Tosty z awokado O czym warto pamiętać przygotowując

mecooks
Babka kalafiorowo-serowa z marchewką, ogórkiem kiszonym i koperkiem 125

głowy spontanicznie.. w trakcie pracy jeszcze kilka razy uległ zmianie, aż powstał taki oto wytrawny wypiek w postaci babki :) można pokroić w plastry jako przystawkę do chleba, a podając na ciepło z sosem i dodatkami zyskamy pyszny obiad lub kolację. Składniki: 1 duży kalafior 25 dag sera żółtego 3 jajka 2 duże marchewki 4-5 średnich ogórków kiszonych(...)posmarowania formy Sposób przygotowania: Kalafior obieramy z liści, dzielimy na różyczki, gotujemy w osolonym wrzątku do miękkości kilka minut. Rozgniatamy tłuczkiem do ziemniaków. Studzimy. Obraną i umytą marchewkę, ogórki kiszone oraz ser żółty ścieramy na drobnych oczkach tarki. Do przestudzonej masy kalafiorowej dodajemy przyprawy: sól, pieprz, pieprz ziołowy i gałkę muszkatołową. Wlewamy ubite do białości jajka, dodajemy stare ogórki, marchewkę

Kolorowy Przepisownik
Maślane rogale drożdżowe z dżemem 148

odrobina do podsypywania 25g świeżych drożdży 200ml ciepłego mleka 2 jajka 1 łyżka jogurtu naturalnego gęstego 80g roztopionego i przestudzonego masła 1 płaska łyżeczka soli 5 łyżek cukru Dodatkowo: #dżem truskawkowy do nadziewania rogali Kilka łyżek mleka do smarowania rogali Gruby cukier trzcinowy do posypania po wierzchu lub mak Sposób przygotowania: Drożdże mieszamy z 1 łyżką cukru, następnie z łyżką

Kuchnia w czekoladzie
Sernik Królewski 219

kropel olejku waniliowego - 1 mała łyżeczka proszku do pieczenia - 200g cukru pudru Masa serowa: - 1kg sera białego - 6 jajek (osobno białka i żółtka) - szklanka cukru pudru - 200g masła - kilka kropel olejku waniliowego - 2 budynie waniliowe bez cukru (35g jeden) Sposób wykonania: Składniki na ciasto zagniatamy, dzielimy na dwie części i wkładamy do woreczka foliowego, dajemy na godzinę do lodówki

Wypieki Rene
Kluski serowe z makiem 200

stworzyłam serowe kluski z makiem :) Skład (całość około 367kcal/ 48g białka/ 34g węgli/ 6g tłuszczu): białko z jednego jajka 200g chudego twarogu 15g kaszki manny firmy Kupiec 15g płatków żytnich 10g ziaren maku kilka kropel aromatu migdałowego jakieś słodzidło Sposób przygotowania: Twaróg miksujemy z białkiem na jednolitą masę płatki mielimy z makiem na mąkę do twarogu i białka dodajemy wszystkie

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Szparagi z szynką i serem po francusku 132

dostępne wypróbujcie ten mega prosty przepis. Jeśli nie zdążycie następna szansa dopiero za rok. Składniki: Płat ciasta francuskiego Kilka plasterków szynki parmeńskiej (ew. chudego boczku) 50g sera żółtego w plasterkach Pęczek białych szparagów Sól, cukier Jajko czarnuszka do posypania Sposób przygotowania: Szparagi umyć, obrać i związać białą nitką. Gotować w wodzie z dodatkiem soli i cukru. Ciasto rozwijamy i dzielimy

Pyry na Gaz
Sałatka z serem, szynką i ogórkiem kiszonym 44082

jedno więcej, a zamiast szynki wykorzystałam polędwicę sopocką. Składniki: 20 dkg sera żółtego 25 dkg szynki lub polędwicy sopockiej kilka ogórków kiszonych 5 jajek 1 czerwona cebula 3 łyżki majonezu 1 łyżeczka musztardy sól i świeżo mielony pieprz do smaku Sposób przygotowania: Jajka gotujemy na twardo, obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki. Ser także ścieramy. Szynkę (najlepiej bez skórki

Kolorowy Przepisownik
Pulpety w sosie koperkowym 179

rybę w sosie koperkowym, tym razem czas na pulpeciki. Małe kulki z mięsa mielonego możecie przygotować w swój ulubiony sposób. Pulpety w sosie koperkowym Składniki Mięso: 500 g mięsa mielonego Czerstwa bułka lub kilka kromek suchego chleba 1 cebula 1 jajko 2 łyżeczki musztardy Majeranek, sól i pieprz Mąka 1 litr bulionu warzywnego Sos: 2 łyżki masła Mąka Śmietana

Pyza i Surówka
Pełnoziarniste bułeczki 109

spore łyżki gęstego jogurtu naturalnego 1/3 łyżeczki sody sezam/mak/siemię lniane/słonecznik do posypania opcjonalnie zioła prowansalskie/ cynamon/ miód/ Sposób przygotowania: Mieszamy ze sobą wszystkie suche składniki do suchych składników dodajemy jajko i jogurt, mieszamy na jednolitą masę odstawiamy na kilka minut, aż masa spęcznieje przekładamy ciasto do silikonowych foremek (ja użyłam takich do mini tart, możecie też spróbować

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Otrębowe pieczywo 148

firmy Kupiec 3 łyżki mleka 1/3 łyżeczki sody szczypta soli morskiej, łyżeczka ziół prowansalskich, łyżeczka ostrej papryki Sposób przygotowania: Mieszamy ze sobą wszystkie suche składniki  do suchych składników dodajemy jajko i mleko, mieszamy na jednolitą masę odstawiamy na kilka minut, aż masa spęcznieje przekładamy ciasto do silikonowych foremek (ja użyłam takich do mini tart, możecie też spróbować z foremkami

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Ajerkoniak - likier jajeczny 283

opakowanie cukru wanilinowego (16 g); 500 g mleka skondensowanego niesłodzonego (u mnie w kartoniku ); 250 ml spirytusu 70 %. Sposób przygotowania: Jajka sprzyć wrzątkiem tj. do miseczki nalać gorącej, dopiero co zagotowanej wody, i  trzymając na łyżce jajko zamaczać je na kilka sekund i szybko wyjmować. Postępować tak z każdym jajkiem. Żółtka jaj oddzielić do białek. Białka nie są potrzebne

Gospodyni Miejska
Śniadanie dla zakochanych – chałka na słodko 121

olej do smażenia – 250 ml* sól – 1 szczyptaDODATKOWO:* dżem* miód* masło czekoladowe* cukier puder SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:W misce roztrzepujemy jajka z mlekiem i szczyptą soli. Chałkę kroimy na kromki. Obtaczamy w masie jajecznej. smażymy po kilka minut z każdej strony na mocno rozgrzanym oleju. Odsączamy na papierowym ręczniku.Podajemy na ciepło z ulubionymi dodatkami.RADA:To samo możesz

Ostra na Słodko
Matchamisu, czyli Deser Herbaciany 159

musicie zrobić ten deser ;) Składniki na 2 osoby: 200 g serka mascarpone 2 duże jajka kilka podłużnych biszkoptów 1/2 łyżki cukru pudru ok. 200 ml zaparzonej herbaty matcha (jak zostanie można wypić) ok 10 ml likieru kokosowego (możesz użyć innego ulubionego) herbata Matcha do oprószenia Sposób przygotowania: Zaczynam od zaparzenia herbaty Matcha, a jak ją prawidłowo zaparzyć opisałam dokładnie(...)poście Herbata Matcha z limonką . U mnie wszystkie produkty są zawsze wyciągane prosto z lodówki, mocno schłodzone. Jajka wyparzam, oddzielam żółtka od białek. W jednej misce miksuję żółtka z cukrem pudrem na puszystą masę, zmniejszam obroty miksera i po łyżce dodaję serek mascarpone i miksuję tylko do połączenia się składników.Dodaję likiem, mieszam. W drugiej misce miksuję białka, które dodaję

Blondynka Gotuje
Przegrzebki z jajkiem na chips-ie z dyni ,oliwą z czarnej trufli i szafranem 134

małą rolę ;-) Składniki : 4 osoby 4 muszle Świętego Jakuba jedno jajko rozklepane w  misce kilka łyżek bułki tartej sól , pieprz do smaku 2 łyżki masła 1 łyżka oliwy z oliwek z czarnej trufli 1 jajko ugotowane w koszulce Sposób: Małże otwieramy , delikatnie za pomocą łyżeczki wybieramy całe mięso. Następnie odrywamy również delikatnie część małży która otacza  dokoła nasze(...)myjemy solidnie  i osuszamy , posłużą nam za dekorację . Następnie , przegrzebki  oprószamy solą i pieprzem  panierujemy w jajku i bułce tartej . Teraz potrzebujemy troszkę sprytu ponieważ gotujemy jajko w koszulce , następnie staramy się je rozdzielić od biała  już po ugotowaniu .( patrz zdjęcie) Rozgrzewamy patelnię dodając masło i oliwę z trufli . Dzięki jej aromatycznemu smaku i zapachowi wyostrzymy

Viola cooks with passion
Sałatka z tuńczyka 134

kanapce. Sałatkę przygotowuję na kilka sposobów, także z ryżem, marynowanymi warzywami, szczególnie konserwowymi lub kiszonymi ogórkami i marynowaną cebulką, oliwkami czy papryką, świeżymi pomidorami, cukinią lub ogórkiem. Z dodatkiem suszonych pomidorów, kiełków fasoli mung lub takich warzyw jak: fasolki szparagowej, fasoli, marchewki także polecam, robiłam, smakowały wyśmienicie Dziś u mnie wersja z kukurydzą, jajkami i papryką. Szybka, zdrowa i smaczna

Zasmakuj Kuchni

Proponowane wyszukiwania