myśl o kurkach od razu słyszę w kuchni jajecznica! Nikt takiej sezonowej na śniadanie nie odmówi! Jest pyszna i już. Gdy już wpadną w Wasze ręce kurki pamiętajcie, że można z nich wyczarować wiele dań, przekąsek, przystawek, śniadań, ŚWIETNIE SMAKUJĄ: - smażone z cebulą i czosnkiem w sosie śmietanowym, - podduszone w sosie i podane jako dodatek(...)przyprawiam, smażę około 10 minut. Podaję na kanapce lub z makaronem posypane natką pietruszki. Takie smażone kurki to świetna baza dla kurek w śmietanie (wystarczy dodać śmietanę) lub jajecznicy ze szczypiorem
Zasmakuj Kuchniwewnętrznego głosu i to głosu wewnętrznego mędrcy, który od poniedziałku dobitnie podpowiadał mi co mam zrobić: " Zjedz cebulę ". Ponieważ nie od razu odkryłem o co chodzi to zacząłem od jajecznicy z cebulą... Aga się skrzywiła, więc były robione 2 jajecznice pierwsza dla Agnieszki i Olivki, a druga z cebulą już dla mnie. We wtorek, ponieważ mi nie przeszło zacząłem szperać
Dieta Rozdzielna i Zdrowiejest smaczny w każdej postaci, a do tego zawiera dużo wartości odżywczych. Bogaty w białko i kwas foliowy jest doskonały do wielu dań. Dlatego też dziś polecam Wam pyszną jajecznicę z bobem, którą warto zaserwować jako zdrowe śniadanie. Czas przygotowania i ilość porcji 15 minut, 1 porcje. Produkty 3 garście ugotowanego bobu, 2 jajka, 1 pomidor, 1 łyżeczka masła, sól(...)następnie pokrój w kostkę i wrzuć na patelnie. Bób i pomidora podsmaż przez kilka minut. Następnie dodaj 2 jajka, przypraw i wszystko dokładnie wymieszaj. Gdy jajko się zetnie jajecznica będzie gotowa. Spróbuj także: Kanapka z jajem jajko pomidor szynka Jajko w szynce jajko szynka brokuły Zupa krem z bobu bób cebula
Fit&Fast Kitchensię pojawiło w lasach? Kurki! Pogoda nas nie rozpieszcza tego lata, ale deszcz sprzyja grzybom, które rosną u nas jak szalone. Korzystamy z tego maksymalnie, codziennie rano zamiast jajecznicy z boczkiem, wjeżdża jajecznica z cebulką i kurkami Z początkiem lata, człowiek wytęskniony za smakiem świeżych nowalijek rzuca się na targu, na wszystko co wpadnie w oko: pierwsze truskawki, czereśnie, bób
PaleoLifeTofucznica to wegańska jajecznica z tofu. Ale ta moja jest doskonała – bo wspaniale puszysta za sprawą aquafaby (wody z puszki po ciecierzycy), która sprawia, że jej konsystencja do złudzenia przypomina ścięte białko jajka. Jest też bardzo “jajeczna” w smaku dzięki czarnej soli, którą można kupić w sklepie ze zdrową żywnością albo w dobrze zaopatrzonym markecie. Wygląda i smakuje(...)jajecznica z jajek”, tyle że jest czysto roślinna. Ja i moje dzieci zajadamy się nią na śniadanie albo na lunch. Polecam! Składniki (na jedną porcję): 180 g naturalnego tofu 1/2 szklanki aquafaby 1 łyżka płatków drożdżowych 1/3 łyżeczki kurkumy szczypta czarnej soli kala namak (lub więcej do smaku) pieprz czarny mielony mała cebulka posiekany szczypiorek (opcjonalnie) olej do smażenia
Lamarida.plPrzedstawiam kolejną odsłonę jajecznicy wegańskiej zwaną Tofucznicą. Jak nazwa wskazuje jajecznica zrobiona jest z serka tofu. Tym razem do tofucznicy dodałam pieczarki i bardzo posmakowała mi ta wersja... z pewnością nie raz do niej powrócę. Oczywiście do tofucznicy dodałam również szczypiorek i podawałam ją z pomidorami, bo bez nich ani rusz! Super śniadanie na ciepło dla wegan i nie tylko
kulinarne odsłony patiTradycyjną jajecznice myślę, że większość z Was jadło w swoim życiu, ale czy próbowaliście jajecznicy wegańskiej? Otóż głównym jej składnikiem jest ser tofu, a kolor żółty otrzymywany jest dzięki kurkumie. Pozostałe składniki to już wedle naszej fantazji... Moją tofucznice usmażyłam na cebulce, poza tym dodałam do niej mnóstwo szczypiorku i obowiązkowo podawałam ją z pomidorkami koktajlowymi, które cudownie się komponują
kulinarne odsłony patiJajecznica z pomidorami zapiekana z wędliną i serem w pszennej tortilli. Sposób na urozmaicenie klasycznej jajecznicy. Pomidory i cebulę pokroić w kostkę. Na patelni rozpuścić masło. Cebulę przełożyć na rozgrzane
Bulliosłowo "kamień" w kuchni oznacza ułatwienie życia. I wiecie? To jest prawda. W ostatnim czasie sprawdzałam przydatność patelni kamiennej Stone Legend Delimano pod każdym kątem. Smażyłam placki, jajecznice, mięsa, kotlety z ryb, dania jednogarnkowe itp. Zaskakujące dla mnie jest to, że naprawdę - NAPRAWDĘ!!! - nie potrzeba tłuszczu. Producent twierdzi, że wystarczy kropla oleju. Moim zdaniem nie potrzeba nawet kropli(...)godzinę robiłam fotografie na bloga. Po tym czasie potrawy są zwyczajnie zimne, a już zwłaszcza te na bazie jajek (sami przyznajcie, że tak jest - normalnie po 20 minutach jajecznica jest zimna), więc wspaniałym zaskoczeniem było, gdy frittata była nadal mocno ciepła i mogliśmy ją zjeść bez odgrzewania, a przecież nie trzymałam jej nawet pod przykryciem podczas sesji
Poezja Smaków - blog kulinarnynapisać dobrą, subiektywną opinię musiałam ją sprawdzić w różnych warunkach i na różnych potrawach. I tak doskonale sprawdziła się do dania z powyższego przepisu, ale i do placuszków, naleśników, jajecznicy, omletu, makaronu z kiełbasą i pieczarkami, ziemniaczanych talarków i tradycyjnych kotletów. Po każdym użyciu mycie trwało tylko chwilę, a patelnia nie posiada śladów użytkowania. Tu wrócę jeszcze do tematu smażenia(...)jest duża, smażenie idzie znacznie sprawniej i szybciej. Nawet przy naleśnikach ich obracanie nie sprawia trudności, bo łopatka zgrabnie podchodzi po dobrze wyprofilowanym boku. Podobnie rzecz się ma z jajecznicą czy omletem - wystarczy lekko natłuścić powłokę i nic nie przywiera, prawie nie ma śladu, że coś było na niej przyrządzane. Bardzo mi się to podoba. Wspomnę jeszcze, że dobrze
Kolorowy PrzepisownikZamień jajka na tofu, czyli tofucznica z pieczarkami! Idealna propozycja na śniadanie, równie smaczna i prosta w wykonaniu jak jajecznica! Palce lizać! Artykuł Tofucznica z pieczarkami, czyli jajecznica bez jajek pochodzi z serwisu Vegan Taste
Vegan Tastesklepach pojawiły się już pierwsze szparagi. Warto korzystać póki są bo sezon na nie jest bardzo krótki. Jajecznica to doskonały pomysł na pyszne i zdrowe śniadanie. Zwłaszcza na leniwe weekendowe poranki :) 1/2 pęczka szparagów 6 jajek 2 łyżki startego parmezanu+ do posypania sól świeżo zmielony kolorowy pieprz 2 łyżki masła Szparagi umyć, osuszyć i drobno pokroić, zachowując główki. Główki ugotować(...)minut pamiętając, aby pozostały lekko chrupiące. Wbić jajka, doprawić do smaku i smażyć do czasu aż uzyskamy pożądaną konsystencję. Na koniec dodać starty parmezan, wymieszać. Na talerzach układać porcje jajecznicy oraz ugotowane główki szparagów. Posypać parmezanem i oprószyć kolorowym pieprzem
Smakołyki AsiPosypać solą, pieprzem i tymiankiem.Włożyc na 30 minut do lodówki.W tym czasie opłukać i osuszyć bazylię.Każde jajko usmażyć na maśle oddzielnie soląc i pieprząc ot zrobić jajecznicę.Wyjąć piersi kurczaka , ułożyć na każdej z nich plastry szynki.Na niej rozsmarować jajecznicę , położyć sporo liści bazylii.Całość zwinąć ciasno w roladki.Roladki dobrze spiąć wykałaczkami,aby mam się nie rozpadła
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiposiłków białkowych (B) Praktycznie: Dzień I Śniadanie - węglowodanowe - Kanapki z pomidorem Obiad - białkowy - Udko kurczaka (pieczone) z ogórkiem kiszonym Kolacja - węglowodanowa - Kanapki z dżemem Dzień II Śniadanie - białkowe - Jajecznica Obiad - węglowodanowy - Ryż z warzywami lub warzywa na parze Kolacja - białkowa - serek wiejski z pomidorem (i tuńczykiem(...)śniadanie, które było odpowiednim zamiennikiem do śniadania I. I tak powstały dwa modele: Śniadanie I -(W) kanapki, to śniadanie II - (B) kiełbaska z ogórkiem kiszonym Śniadanie I - (B) jajecznica, to : Śniadanie II - (W) kanapki To było rozbicie klasycznego śniadania na 2 posiłki i doszedłem do tego modelu chyba od razu w pierwszym tygodniu... :) Dziękuje pani Marii M. której pytania zainspirowały
Dieta Rozdzielna i Zdrowieweekendowego pobytu w domu rodzinnym poprosiłam ją, żeby mi ugotowała na śniadanko takie Pierwsza zachcianka córeczki i nadzieje na pyszne jajo na miękko... ... i nie udało się... jajecznica z odzysku też była dobra właśnie jajo. Wszystko sobie przygotowałam.... kanapeczka, pomidorek, kawusia ciepła... zwieńczeniem miało być jajo ;) Mimo ogromnych chęci i wieloletniej kuchennej praktyki Mamy - wyszła katastrofa. Jajo(...)było zbyt krótko we wrzątku i nadawało się tylko do natychmiastowego recyclingu na jajecznicę. Drugie podejście ... i drugie jajo nadawało się tylko do pokrojenia w plasterki (zbytnio się ścięło i było prawie na twardo ;) Odechciało nam się wtedy tych jajek. Mi było głupio, że Mamie roboty narobiłam, jajek namarnowałam, a Mamie, że nic z tego nie wyszło ;) Minęło
Kuchnia po mojemu