Kanapki z pełnoziarnistych bułeczek z mnóstwem pysznych dodatków, m.in. jajecznicą i awokado. Pyszne, zdrowe i sycące kanapki, które można przygotować na śniadanie albo zabrać do pracy. Smakują dobrze na ciepło jak i na zimno. 2 bułeczki pełnoziarniste trójkąty 1 łyżka masła 3 jajka 100 g serka wiejskiego 1 łyżeczka przyprawy Vegeta Natur do mozzarelli i pomidorów 1 awokado 1/2 cebuli(...)przyprawą od Vegety Natur. Bułeczki rozkroić i połówki podsmażyć na maśle od wewnętrznej strony. Jajka rozmącić z przyprawami i wymieszać z serkiem wiejskim. Usmażyć na patelni, starając się, aby jajecznica pozostawała w większych kawałkach. Przełożyć na podsmażone bułeczki dokładając pokrojone w plasterki awokado, krążki cebuli, liście szpinaku oraz rukoli. Między warzywami smarujemy sosem jogurtowym. Smacznego :) Przepis bierze udział w akcji
https:KKuchniaMniamzjeść coś innego – no i za każdym razem coś smacznego oczywiście! Dziś przygotowałam dla Was 3 śniadaniowe propozycje z jajkiem w roli głównej! Zapraszam na przepyszne sandwiche z jajecznicą i warzywami, puszysty bananowy omlet z czekoladą i chrupiące tosty francuskie z czekoladą na gorąco. Są to dania, które przygotowujecie dosłownie w 10 minut i oczywiście tanim kosztem. Spróbujcie! Zachwyćcie(...)siebie samą / samego z rana albo kogoś bliskiego. Z całą pewnością będzie oblizywał się ze smakiem! No i dzień będzie zdecydowanie bardziej udany! Polecam! ŚNIADANIE 1 – TOSTY Z JAJECZNICĄ SKŁADNIKI: 3 jajka, biała cebula, sól, pieprz + masło do smażenia Do tego świeża roszponka, rzodkiewka, szczypiorek. No i pieczywo! ŚNIADANIE 2 – BANANOWY OMLET Z CZEKOLADĄ SKŁADNIKI: 3 jajka
Ostra na Słodkonaszym kulinarnym kręgu kulturowym. Tajemnica smakowitości ryżu wynika w dużej mierze z dodatku jajek smażonych razem z ryżem lub osobno i potem miksowanych z nim. Delikatna, kremowa otoczka z jajecznicy sprawia, że ziarenka ryżu nabierają zupełnie innego smaku. Sposób na resztki Polecamy Wam to danie, bo jest nadzwyczaj smaczne i bardzo łatwe do przyrządzenia. Jest to również świetny pomysł(...)oleju, wysyp na niego ryż, smaż mieszając, tak, żeby się nie przypalił. Rozbij dwa jajka do miseczki, rozmieszaj widelcem i wlej do ryży. Mieszaj tak żeby ziarenka pokryły się jajecznicą. Krok 5 Wsyp do ryżu groszek. Zamieszaj. Następnie dodaj mięso, krewetki. Zamieszaj. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj siekaną zieleninę. Podawaj. Artykuł Środa: Smażony ryż yangchow z polędwiczką i krewetkami pochodzi
Niedzielny kucharzsmak - lubicie? Ja wprost uwielbiam! Grzybki są niskokaloryczne i zawierają spore ilości białka. Uzupełniają rozmaite potrawy np. wszelkiego rodzaju sosy, zapiekanki warzywne czy też dania z jaj np. zwykłą jajecznicę na śniadanie. Moja propozycja sosu z grzybami to sos jogurtowo-grzybowy: Składniki: 200ml jogurtu, garść grzybów leśnych, cebulka dymka, 1 łyżka oleju, sól i pieprz do smaku. Sposób przygotowania: grzyby(...)gotowaniem) pokrój i dokładnie opłucz. Wrzuć do lekko osolonego wrzątku i gotuj ok.15 - 20 minut. Tak ugotowane grzyby możesz dodać do ulubionego sosu, warzywnego leczo czy wspomnianej wcześniej jajecznicy - z jajem kurzym najlepiej smakują kurki. Kolejna ważna uwaga! Jeżeli nie znamy się na grzybach, po prostu ich nie zbierajmy. Mała nieuwaga i zjedzenie grzyba, do którego nie mamy pewności
MintTastezdarzało Wam mieć dylemat, co zjeść na śniadanie? Parówki czy jajecznicę. Mnie się zdarzało. Dzisiaj przedstawiam połączoną śniadaniową wersję parówek i jajecznicy. Koniecznie spróbujcie. Składniki: 2 małe jajka 2 parówki ( sokoliki o obniżonej zawartości tłuszczu ) Niewielka ilość oliwy Plasterek sera edam 1 mały pomidor Garść rukoli Sól Wykonanie: Pomidor parzymy i obieramy ze skóry. Paróweczki kroimy na kawałki. Na patelnię
Smaki Ewyśniadań. Tradycyjnie robi się je z ziemniaków. Ja dziś zaproponuje niskowęglowodanową wersję tego dania zrobioną z selera. Smakują wyśmienicie, z zewnątrz chrupiące, a w środku mięciutkie. Idealnie pasują do jajecznicy czy jajek sadzonych. Paleo Hashbrowny z selera W krajach anglosaskich Hashbrowny, to nieodzowny element śniadań. Tradycyjnie robi się je z ziemniaków. Ja dziś zaproponuje niskowęglowodanową wersję tego dania zrobioną(...)selera. Smakują wyśmienicie, z zewnątrz chrupiące, a w środku mięciutkie. Idealnie pasują do jajecznicy czy jajek sadzonych. 1 Korzeń selera 1 Cebula (mała) 1 Ząbek czosnku Szczypiorek 20 g Masła (Grass-Fed) 1 szczypta Soli i pieprzu Zaczynamy od obrania selera, cebuli i czosnku. Tarkujemy seler i cebulę na dużych oczkach, a czosnek na drobnych. By nasze hashbrowny były bardziej
Oslov.Jesień to zdecydowanie czas grzybów, czas ich zbiorów, czas suszenia i chomikowania na zimę. W tym roku prym w mojej kuchni wiodą zdecydowanie kurki! Lubię je z jajecznicą, zapieczone w sosie, bez sosu, bez jajecznicy, na maśle, z cebulką - ah no Kurka królowa tegoroczna! Co jednak, kiedy zbiory były lub będą marne, a tesknota za smakiem wielka? Jest remedium
Spektrum Smakumoim blogu ciast i dań obiadowych, postanowiłam, że dzisiaj podzielę się z Wami pomysłem na śniadanie lub kolację. Bardzo lubię jeść jajka pod różnymi postaciami, ale czasem zwykła jajecznica, czy jajko na miękko to za mało. Kiedy mam więc ochotę na „coś więcej”, przygotowuję wytrawne muffinki z różnymi dodatkami. Dzisiaj mam dla Was przepis na najbardziej klasyczne z nich, czyli(...)jajeczne muffinki z szynką, serem i warzywami. Jeśli przejadły się Wam jajecznice, omlety, czy gotowane jajka, koniecznie wypróbujcie ten przepis! Jajeczne muffinki na śniadanie lub kolację Do przygotowania muffinek jajecznych będziecie potrzebować: 6 jajek 4 łyżek mleka (u mnie mleko bez laktozy) 4-5 plasterków szynki 5 dag sera żółtego pół czerwonej papryki opcjonalnie: dwóch małych ogórków kiszonych ulubionych przypraw
Okiem Blondynki by McBlondibardzo pomocny. Problematyczne w warunkach domowych może się okazać pieczenie pastéis de nata . Idealna temperatura to 360°C. Wtedy wierzch pięknie się karmelizuje, a z jajek nie robi się jajecznica wskutek długiego pieczenia. Mimo wszystko uważam, że warto zaryzykować i spróbować upiec pastéis de nata własnoręcznie. Chyba poza makaronikami, żaden finalny efekt mnie tak nie ucieszył. W dodatku gorące pastéis(...)lekko skarmelizuje na wierzchu, a boki staną się chrupiące i złotobrązowe. Uchwycenie dobrego momentu jest trochę trudne, gdyż zbyt długo pieczone pastéis de nata może skutkować powstaniem jajecznicy (przypominającej kaszkę), a zbyt krótkie nie da nam charakterystycznych przypaleń na powierzchni. Babeczki najlepiej sprawdzać po 10 minutach od wstawienia do piekarnika i bacznie pilnować. Jeśli pastéis de nata
Food SquareGrzyby to jeden z moich ulubionych produktów spożywczych. Kiedy więc zobaczyłam kurki na promocji w sklepie nie zastanawiałam się ani chwili. Składniki na jajecznicę z kurkami (2 porcje): masło mała cebula kurki 100 g 4 jajka natka pietruszki sól pieprz Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na maśle. Po chwili dorzucić kurki i dusić kilka minut. Czas duszenia kurek(...)minut. Najlepiej jest małe wrzucić w całości, a większe pokroić na mniejsze kawałki. Uważać, aby się nie przypaliły. Wbić jajka i doprawić solą oraz pieprzem. Podawać jajecznicę posypaną świeżą natką pietruszki. Idealna propozycja śniadaniowa, nie wymagająca dużej ilości czasu czy wysiłku :) Spróbujcie koniecznie! Smacznego
Karola gotujepierwsze kulinarne wspomnienia z udziałem kurek to wyjazd do Kruczego Borka Byliśmy tam ze starszym bratem Jaśkiem i Babcią Krysią. Tak zasmakowała nam jajecznica z kurkami, że mocno prosiliśmy babcię aby nam taką przygotowała. Niestety stwierdziła, że to pracochłonne danie i przygotuje je jeżeli sami pójdziemy po grzyby(...)byliśmy w wieku 6 i 8 lat. Udaliśmy się do pobliskiego lasku i po jakiś 2 godzinach nazbieraliśmy wystarczającą ilość kurek na jedną jajecznicę. Problem polegał na tym, że nazbieraliśmy najmniejsze mikroskopijne kurki w liczbie około 2 milionów. Babcia nie była pocieszona kiedy musiała je oczyścić, w końcu obiecała
kuron.com.plpieprzem. Odstawić na godzinę w chłodne miejsce. Na patelni rozgrzać czosnkowy olej i wrzucić posiekaną dymkę. Kiedy się zeszkli dołożyć groszek i rozmącone jajka z mlekiem. Mieszając, lekko podsmażyć jajecznicę doprawiając solą i pieprzem. 1 łyżkę surowych jajek odłożyć do posmarowania ciasta. Polędwiczkę rozciąć wzdłuż ostrym nożem i napełnić przestudzoną jajecznicą z groszkiem. Zabezpieczyć wierzch wykałaczkami i ostrożnie przełożyć
https:KKuchniaMniamWiem tym , dla których gotowanie jest tak jak dla mnie pasją , może własnie pojawić się gęsia skórka , na myśl o przygotowaniu sosu holenderskiego , który często lubi zamienić się w jajecznicę , jeśli podejdziemy do niego zbyt beztrosko Osobiście uważam ,że nie jest trudny ale fakt wymaga nieco skupienia , jak zresztą wszystko co chcemy zrobić porządnie ..a sam sos jest tego wart(...)konsystencja sosu. Sos powinien wyjść dość gęsty i kremowy. Na koniec można jeszcze spróbować i ewentualnie doprawić solą i pieprzem do smaku. Sosu nie wolno odgrzewać , bo zrobi się jajecznica. Tak więc , szparagi zawinięte w szynkę grillujemy w międzyczasie ( w tym samym , kiedy przygotowujecie sos i jajka Wiem , karkołomne ale wykonalne ) , na patelni grillowej do momentu aż się zrumieni szynka
Ogrodnik w podróżyŚniadanie to podobno najważniejszy posiłek dnia, opinie na ten temat są podzielone. Ja śniadania jadam relatywnie późno, ale jak już, musza być sycące. Dziś mam jajecznicę na boczku. Składniki: 2 jajka 0,5 małej cebuli 3 plastry wędzonego boczku sól, pieprz dodatki: pieczywo Przygotowanie: boczek pokrój w kostkę rozgrzej patelnię bez tłuszczu ( tłuszcz wytopi się z boczku) wrzuć boczek(...)wymieszaj wszystko razem widelcem na gładką masę na patelnię dodaj cebulę i podsmaż z boczkiem przez 2 minuty dodaj jajka, wymieszaj wszystko razem i smaż do pożądanego stopnia ścięcia jajecznicy podawaj z pieczywem Smacznego
Oka w rosole czyli KaFka gotujeklopsiki to niech je mają, ale bez mięsa za to z dużą ilością jajek. Moja młodsza córka swego czasu mocno obraziła się na jajka i przestała jeść swoją ulubioną jajecznicę. Dziś jajka je przemycone w innych potrawach. Gdy nie widzi co jest w środku to sukces murowany. Za to moja starsza córka świadoma z czego są klopsiki uznała(...)niczym jajecznica. Wy najlepiej oceńcie to sami. Klopsiki jajeczno-jaglane składniki: 1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej 1 jajko 3 jajka ugotowane na twardo pęczek dymki sól, pieprz do smaku mąka owsiana do obtoczenia klopsików masło klarowane lub olej kokosowy do smażenia wykonanie: Kaszę jaglaną należy ugotować według opisu na opakowaniu. Po ugotowaniu wystudzić. 3 jajka gotujemy na twardo, przelewamy zimna
Przysmaki Karolki