jabłka - 25490 przepisów (strona:1011/1700)

Owsianka jabłkowa z chia 168

owsianki. Jak wiecie owsiankę można przygotowywać na miliony sposobów, każda jest inna i każda jest pyszna. Eksperymentujcie ze swoimi śniadaniami, żeby nie popaść w rutynę. 1 porcja Składniki: 1 jabłko 3 łyżki płatków owsianych 3 łyżeczki nasion chia 3 łyżeczki siemienia lnianego 200 ml mleka sojowego lub kokosowego 2 łyżeczki miodu (opcjonalnie jak ktoś lubi śniadania na słodko) do podania(...)owoce Przygotowanie: W garnuszku zagotowujemy mleko i następnie zmniejszamy ogień do minimum i dodajemy płatki owsiane, siemię lniane, nasiona chia gotujemy ok 5 minut, aż płatki owsiane zmiękną. Dodajemy jabłko pokrojone w małą kostkę i miód. Całą owsiankę podajemy z orzechami i świeżymi owocami. Smacznego

Niezły Młynek
granola z marchewka i olejem kokosowym 84

otrębów orkiszowych 2 łyżki miodu 5-6 łyżek orzechów włoskich 4 łyżki suszonej goji 4-5 łyżek rodzynek garść suszonych daktyli 1 szklanka startej marchewki ,lekko odciśnięty sok,lub jabłka 2 łyżki oleju kokosowego ,lub masła Wykonanie Piekarnik rozgrzać do temperatury 200st. C. Orzechy i daktyle posiekać na mniejsze kawałki. Wysypać sypkie produkty na blachę,dodać suszone owoce

w mojej kuchni
Salatka z botwiny 216

jednej porcji  znajduje się mniej niż 150 kcal! SKŁADNIKI (dla 4 osób): 1 duży lub 2 małe pęczki botwinki wraz z buraczkami 4 łodygi selera naciowego 1 duże jabłko cytryna do skropienia 4 orzechy włoskie 3 łyżki oleju 1 łyżka octu winnego pieprz sól Botwinę myjemy.Buraczki kroimy w cienkie plastry, łodygi kroimy na ok 2 cm kawałki, a liście(...)przelewamy lodowatą wodą. Dzięki temu zachowamy chrupkość i kolor nowalijek. Zostawiamy, aby odciekło. Łodygi selera obieramy i kroimy w poprzek na dość cienkie paski i przekładamy do naczynia. Jabłko dokładnie myjemy i kroimy na ósemki. kroimy w ok. 0,5 cm plastry wraz ze skórką, skrapiamy sokiem z cytryny i dorzucamy do selera. Orzechy siekamy dośc drobno. Dodajemy do sałatki

Kuchnia od dwojga
placek gryczany z owocami 213

woda gazowana (ok. 300ml), łyżeczka sody oczyszczonej, łyżeczka soku z cytryny. Przepis jest na tyle uniwersalny, że rabarbar możemy zastąpić innymi owocami: truskawki, wiśnie, czereśnie a na wet jabłka czy gruszki. Eksperymentujcie w kuchni – to może tylko wyjść Wam na dobre. Przygotowanie: Rabarbar tak jak ostatnio myjemy i kroimy w niewielka kostke (najpierw od czoła na 4 części

Gar Zdrowia
Racuchy z gruszką na maślance 152

wystudzeniu, taka przekąska jest bardzo pyszna. Racuchy drożdżowe to smak mego dzieciństwa były one zazwyczaj przygotowywane na mleku i bez dodatków. Obecnie bardzo mi smakują racuchy z dodatkiem np. jabłka, brzoskwiń lub tak, jak tym razem gruszki, która nadaje plackom bardzo fajnego aromatu i smaku. Dodatkowo racuchy zrobiłam na maślance, która dodała racuchom delikatności, ale jeśli jej nie macie

Kuchcik gotuje
KASZA JAGLANA Z BURAKIEM I PESTKAMI DYNI 127

Uwielbiam kaszę jaglaną ;),jest smaczna sycąca a do tego bardzo zdrowa. SKŁADNIKI 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej (1/2 szklanki sypkiej) 1 średni upieczony burak 1 jabłko pestki dyni DRESSING 4-6 łyżek oliwy sok z 1/2 cytryny łyżeczka syropu klonowego lub syropu z agawy lub płynnego miodu szczypta soli morskiej WYKONANIE Buraka skrapiamy oliwą i octem balsamicznym zawijamy w folię(...)pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 40-45 min. Mieszamy dokładnie wszystkie składniki dressingu do jednolitej konsystencji.Doprawiamy solą do smaku. Buraka i jabłko kroimy w kostkę dodajemy kaszę,dressing,pestki dyni i mieszamy wszystko dokładnie SMACZNEGO

Mała w garnku miesza
ZUPA KREM Z BROKUŁÓW Z KASZĄ JAGLANĄ 143

Brokuły mają silne działanie przeciwnowotworowe.Można tę zupkę jeść nawet na kolację :). SKŁADNIKI brokuł 1/3 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej 1 jabłko 2 ząbki czosnku cebula łyżeczka majeranku szczypta gałki muszkatołowej 1/2 łyzeczki curry 1/3 łyzeczki kurkumy starta skórka z cytryny łyżka oleju kokosowego lub oliwy sól himalajska lub morska do smaku płatki migdałowe lub orzechy włoskie WYKONANIE Myjemy brokuł(...)plasterki lub paseczki.W rozgrzanym garnku rozpuszczamy olej,dodajemy cebulę i czosnek.Podsmażamy przez 2-3 minuty,dodajemy curry,majeranek oraz kurkumę,mieszamy.Nastepnie wrzucamy kawałki brokułów oraz pokrojone w kostkę jabłko.Wlewamy gorącą wodę tak do 3/4 wysokości,doprawiamy solą i mieszamy.Gotujemy pod przykryciem przez 10 min.Nastepnie dodajemy kaszę jaglaną i miksujemy blenderem na krem.Wsypujemy gałkę muszkatołową,skórkę z cytryny oraz

Mała w garnku miesza
ZUPA KREM Z PIECZONEGO BURAKA 139

zdrowe i działają odkwaszająco.Krem z pieczonego buraka jest bardzo pyszny :). SKŁADNIKI 6 buraków 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej 1/2 szklanki mleka kokosowego 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 jabłko 2cm imbiru (kłącza) 1/2 łyżeczki cuury 1/3 łyżeczki kurkumy 1/3 łyżeczki mielonej kolendry 1/3 łyżeczki mielonego kopru włoskiego szczypta majeranku sól morska lub himalajska łyżka oleju kokosowego WYKONANIE Rozgrzewamy piekarnik(...)skórki i kroimy w kostkę. W głębokim garnku rozgrzewamy tłuszcz dodajemy pokrojoną cebulę,posiekany czosnek oraz starty imbir.Gotujemy 3 min.Następnie wsypujemy przyprawy mieszamy i dodajemy pokrojone buraki oraz jabłko,zalewamy wodą do 3/4 wysokości warzyw. doprawiamy solą do smaku. Gotujemy ok.10 min,wlewamy mleko kokosowe i ugotowaną kaszę jaglaną.Gotujemy jeszcze ok.5 min.Po tym czasie blendujemy wszystko na gładki

Mała w garnku miesza
ORZEŹWIAJĄCY KOKTAJL Z JARMUŻU 119

Dzisiaj przepis na super zdrowy i orzeźwiający koktajl na śniadanie :).Zalet jarmużu chyba nie muszę przypominać a w połączeniu z cytrusami to prawdziwa bomba witaminowa. SKŁADNIKI 1 jabłko dokładnie umyte, może być ze skórką, jeśli zostało sparzone, bez ogryzka;pokrojone w grube kawałki) • 1 duży grejpfrut czerwony obrany, z pousuwanymi błonami, bez pestek) • ½ pęczka natki pietruszki umyta, osuszona, posiekana razem(...)łodyżką) • 2 garście liści jarmużu • 1 cytryna obrana, z pousuwanymi błonami, bez pestek • 1 szklanka wody WYKONANIE 1. Wszystkie składniki umieść w kielichu blendera (zacznij od cytrusów, potem jabłko, na koniec jarmuż i pietruszka). 2. Miksuj pulsacyjnie, na najwyższych obrotach, możliwie najkrócej, do połączenia składników w koktajl I gotowe :)!! SMACZNEGO

Mała w garnku miesza
Owoce i warzywa sezonowe – wiosna 134

Buraki Groszek cukrowy Czarny bez Cukinia Cebula Kalafior Czereśnia Dynia Cykoria Kalarepa Fasolka szparagowa Gęsina Czosnek Kiełki i kwiaty Figi Gruszki Fasola Pokrzywa Jagody Grzyby Jarmuż Por Kapusta pekińska Jabłka Kapusta Portulaka Karczochy Jeżyny Mandarynki Rabarbar Koper Włoski Kasztany Mango Rzepa Maliny Kiwi Orzechy Rzodkiewka Melony Koper włoski Pasternak Sałata Morele Kukurydza Pietruszka Seler naciowy Morwa Mirabelki Pomarańcze Smardze

Ugotowane pozamiatane
Botwinka 211

tego co chciałam nic nie było, to nawet jak zapytałam o to, to sprzedawcy ze zdziwieniem kiwali głową, że nie mają... No bo przecież kto normalny kupuje takie rzeczy. Jabłka, cebula, marchewka ok, ale szparagi? Powariowała.. mniej więcej tak się czułam widząc ich pytający wzrok :)  Na szczęście dopadłam jakiś sklepik w którym uśmiechnięta Pani przy kasie, niczym

Kuchnia w czekoladzie