Co Lila jadła w środę ? 26 (pomysły na dania dla dzieci i nie tylko) 198wyglądają ciekawie i smakują dobrze. (Ten tłuszcz na kluskach to mój ulubiony i niezastąpiony olej lniany ). Brokuły też wpadły na obiad! Podwieczorek 17:30 Sok wyciśnięty z jabłek i buraka. Kolacja 19:00 Cukinia faszerowana mięsem mielonym z pomidorami, kukurydzą i serem żółtym. Ostatnie wpisy z tej serii Co Lila jadła w środę
lady-och-mistrzyni.blogspot.com
Dorsz po bretońsku. 468Armor czyli północnego wybrzeża Bretanii. Kuchnia tego celtyckiego regionu stoi rybami i owocami morza (ach! popróbować by tego w jakiejś knajpce w rybackim porcie...), a także zwykłymi owocami (śliwki, jabłka), oraz deserami i ciastami. Pamiętacie galette śliwkowe Marzeny? To właśnie słodka strona bretońskiej tradycyjnej kuchni :) PS Alkohol użyty przy gotowaniu pali się lub wyparowuje - danie nie ma % ;) Składniki
zadanie-gotowanie
Zupa krem z dyni 207chłodniejsze dni, kiedy tak bardzo potrzebujemy czegoś co rozgrzeje nasz organizm. Zupa krem z dyni Składniki: 1 dynia (około 1,5 kg) 1 średnia marchewka 1 duże jabłko 1 litr wody puszka mleczka kokosowego 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka mielonych nasion kolendry* szczypta papryki chilli lub odrobina pasty chilli sól, pieprz opcjonalnie: 1/2 łyżeczki cukru * Jeżeli(...)patelni na małym ogniu, aby wydobyć z nich smak i aromat o lekko cytrusowej nucie. Zamiast kolendry można dodać szczyptę gałki muszkatołowej. Przygotowanie: Dynię, marchew i jabłko obierz ze skóry i pokrój w kostkę. Przełóż do garnka, zalej wodą i gotuj ok 40 min, aż wszystko będzie miękkie. Następnie za pomocą blendera zmiksuj całość do uzyskania jednolitej
wegujemy
Najbrzydszy obiad świata 196Pamiętam, że jako dziecko bardzo lubiłam wątróbkę. Taką właśnie tradycyjną, z cebulką, czasami z dodatkiem jabłka. Później nastąpiła długa, długa przerwa. Nie jadłam wątróbki przez kilkanaście lat. I nie, żebym jej nie lubiła... Za chwilę napiszę dlaczego. Hania odkryła wątróbkę w przedszkolu. To był jej obiad numer jeden. Jak mówiła: mamo, zgadnij co było na obiadek w przedszkolu
bistro mama
Marmolada z jabłek i tarniny (twarda) 230Pisałam już o marmoladach miękkich teraz czas na marmolady twarde. Podstawowym surowcem do ich przygotowania są przeciery z owoców bogatych w pektyny: jabłka, agrest, czarne porzeczki, żurawina czy pigwa. Najczęściej jako surowiec podstawowy stosuje się przecier jabłkowy ponieważ po pierwsze jest najtańszy, a po drugie zawiera dużo pektyny i ma korzystny stosunek cukrów i kwasów. Dodatkowo wzbogaca się
Wiem co jem
Ulubione drożdżówki chłopaków. Bułeczki drożdżowe nadziane powidłami 314podzieloną na mniejsze kawałki, ale czasami zmieniam ilość części lub ich układ w formie o innym kształcie. Zmienia się także nadzienie bo jako farszu, zamiast powideł, można użyć prażonych jabłek , marmolady albo zrobić nawet wersję wytrawną z warzyw lub/i mięsa. W tym ostatnim przypadku radzę jednak zmniejszyć ilość cukru w cieście, przynajmniej o połowę. Takie bułeczki drożdżowe nadziewane
Smaczna Pyza
Domowa pektyna jabłkowa 200Przerobiłam w tym roku ponad dwieście kilogramów jabłek. Wszystko za sprawą pięciu dziko rosnących jabłonek na starym nasypie kolejowym, które odkryłam latem podczas wycieczek rowerowych. Oprócz jabłonek rosną tam również mirabelki, tarnina, głóg i dzika róża. Wybrałam się tam ponownie na początku września nie mając wielkiej nadziei, że jeszcze jakieś owoce będą na drzewach bo teren wzdłuż nasypu jest
Wiem co jem
Przepiśnik jesienny - darmowa książka kucharska 205brak idei. Jesień to bardzo specyficzna pora w kuchni, po dużej dawce owoców zjadanych codziennie latem, zaczynamy sięgać po warzywa, głównie psiankowate tj. cukinia, dynia czy bakłażan. Truskawki zastępujemy jabłkami i gruszkami. Szukamy pomysłu na dania rozgrzewające, bardzo aromatyczne i treściwe w smaku. I takie są moje propozycje. Jestem pewna, że każda z nas bez problemu znajdzie niejeden ciekawy
SMYKWKUCHNI
Rustykalna tarta z gruszkami 184Moja słodka propozycja dla Was na dziś to rustykalna tarta z gruszkami. Ciasto jest bardzo delikatne i kruche. Taką tartę możecie zrobić z jabłkami lub innymi owocami, ale z gruszkami jest pyszna. Najlepsza jeszcze ciepła ale jak wystygnie też jest dobra. Do takiej tarty świetnie pasuje wino Monte Santi . Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchni
Z ŁĄKI NA TALERZ: Dżem z jarzębiny 268może wywołać nudności, wymioty, biegunkę. Nie należy jeść surowej jarzębiny! Dżem z jarzębiny na ok.3 słoiczki (205ml) Potrzebujesz: 1kg baldachów jarzębiny 1/4l nieklarowanego soku jabłkowego/ 1/4lwody + 1 słodkie jabłko 500g cukru żelującego (żelfix 2:1) 2 łyżki soku z cytryny Sposób przyrządzenia: 1. Jarzębinę umyj i oberwij zdrowe owoce z szypułek. 2a. Owoce umieść w garnku i podgrzewaj razem(...)sokiem jabłkowym do momentu pękania skórek. 2b. Owoce zalej wodą, dodaj pokrojone na mniejsze części jabłko ( bez gniazda nasiennego) i podgrzewaj do momentu popękania skórek na jarzębinie. 3. Ugotowane owoce możesz przetrzeć przez sito, chcąc pozbyć się pestek lub rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków/ zmiksować, jeżeli pestki to nie problem. 4. Mus owocowy zmieszaj z cukrem i sokiem z cytryny - gotuj
Kuchnia w Słońcu Skąpana
Potrawy na Wigilię i Święta - ściągawka 252galarecie Gravlax a la tuńczyk Gravlax - marynowany łosoś Rillettes z łososia Majonez domowy Kapusta kiszona z olejem lnianym Surówka z kapusty pekińskiej i pomarańczy Obiadowa sałatka z buraczków i jabłka Szarlotka tatrzańska Kawowy tort bezowy Pavlova Potrawy wegetariańskie i wegańskie Barszcz czerwony wigilijny Zupa grzybowa Czysta zupa grzybowa z wędzoną śliwką Bulion warzywny Uszka z grzybami Pierogi z wędzonym
Codziennik Kuchenny
Kluski ziemniaczane z grzybami. 253solą. Ciasto ziemniaczane wyrabiać do momentu, aż nie będzie kleić się do rąk. Jeśli ciasto jest zbyt klejące, dodać więcej mąki ziemniaczanej. Z masy ziemniaczanej formować kulki (wielkości średniego jabłka), spłaszczyć na owalne placuszki. Na placuszki z ciasta nakładać czubatą łyżkę farszu (zobacz zdjęcie
Codziennik Kuchenny
Jesienne ciasteczka 195rodzinny film w telewizji się trafi, taki Mikołajek na przykład albo Asterix. Mogę je oglądać bez końca. Lubię upiec coś dobrego w sobotę i lubię kiedy zapachy jesieni (czyli jabłek, cynamonu, imbiru...) rozchodzą się po wszystkich kątach. Lubię ciepłe skarpety i książkę tuż przy kanapie mieć, niby ciągle coś, ale zawsze znajdzie się chwila, żeby dwa kolejne zdania
bistro mama
Karmelowo - jabłkowe ciasto bez pieczenia 213Szybciutkie ciasto robiące duże wrażenie, wychodzi bardzo wysokie i bardzo ładnie, równo się kroi. Smak kwaśnych jabłek idealnie komponuje się ze słodkim kajmakiem. Robiłam w formie o wymiarach 24 cm x 27 cm. Czytaj więcej
Pychotkaaa
"Tajniki suszenia żywności" - recenzja książki 223Pierwszy rozdział są to podstawy: autorka informuje nas o wszystkim co musimy wiedzieć zanim zaczniemy suszyć :-) Drugi rozdział to suszone owoce: dla mnie raj : -), znajdziemy tutaj suszone krążki jabłek z cynamonem, suszone śliwki, rodzynki, kiwi, ananas, mango, czipsy arbuzowe z limonką, podwójnie suszone banany waniliowo - kokosowe czy suszone morele w amaretto. To tylko kilka przykładów i zdjęcia poniżej
kruche babeczki