jabłka - 25490 przepisów (strona:1013/1700)

Pasztet z fasoli z pistacjami 151

dodatek pistacji dodatkowo podkreśla jego wyjątkowy smak. Naprawdę warto go upiec i cieszyć się wyjątkowo smacznym dodatkiem do pieczywa. 350g białej fasoli Piękny Jaś Tyczny Cenos duża cebula jabłko 2 ząbki czosnku 2/3 szkl płatków orkiszowych (ew. 1/2 szkl bułki tartej) 2/3 szkl oleju rzepakowego 2 łyżeczki majeranku 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej sól świeżo zmielony pieprz 50 g solonych pistacji(...)Fasolę opłukać i namoczyć w wodzie przez noc. Ugotować do miękkości, odcedzić, ostudzić. Na 3 łyżkach oleju zeszklić posiekaną cebulę, dodać jabłko i posiekany czosnek. Przesmażyć. Płatki zmielić. Do większego naczynia przełożyć fasolę, wlać olej, dodać mączkę z płatków orkiszowych (ewentualnie bułkę tartą), podsmażoną cebulkę i całość zmiksować blenderem na gładką masę. Doprawić do smaku. Na koniec wmieszać pistacje. Keksówkę

Smakołyki Asi
Sałatka jarzynowa (klasyka) 156

puszka groszku 1 puszka kukurydzy 4 jajka 5-6 średnich ziemniaków 2-3 średnie marchewki 1 duża pietruszka kawałek selera 3-4 ogórki kiszone 1 duże jabłko 1 cebula 1/2 pęczku koperku (opcjonalnie) Dodatkowo: majonez (wg uznania) musztarda (do smaku) sól, pieprz Jajka ugotować na twardo i pokroić w kostkę. Marchew, pietruszkę, selera i ziemniaki ugotować w łupinach, ostudzić, obrać(...)także pokroić w kostkę. Ogórki i obrane jabłko pokroić jak powyższe składniki. Cebulę i koperek posiekać. Wszystko zmieszać z groszkiem i kukurydzą (bez zalewy) oraz majonezem. Doprawić odrobiną musztardy, solą i pieprzem

Di gotuje
Sałatka warzywna z czerwoną fasolą 144

sałatek!!! Z majonezem i zdrowe wersje również...mogłabym jeść i jeść 😊  Składniki: fasolka czerwona 1 puszka, kukurydza konserwowa pół puszki, groszek konserwowy pół puszki, ogórki kiszone 5 szt, jabłko 1 szt, marchew 2 szt, pietruszka korzeń 1 szt, cebula pół szt, majonez 7 łyżek, jogurt naturalny 6 łyżek, musztarda stołowa 1 łyżeczka, sól i pieprz do smaku, Sposób przygotowania(...)Marchew i pietruszkę myjemy, zalewamy gorącą wodą i gotujemy  do miękkości. Ugotowane warzywa odstawiamy do ostygnięcia, następnie obieramy i kroimy w drobną kostkę. Obraną cebulę i jabłko również kroimy w kostkę i dodajemy do pozostałych warzyw. Dodajemy odcedzony groszek, fasolkę i kukurydzę. Ogórki kiszone kroimy w kostkę i dodajemy do sałatki. Majonez mieszamy z jogurtem naturalnym, musztardą i przyprawami

kulinarne odsłony pati
Pestycydy w warzywach i owocach, czyli parszywa dwunastka i czysta piętnastka. 119

dwunastka : -  najbardziej chłonące pestycydy warzywa i owoce - kupujmy je tylko jeśli mamy pewność, że pochodzą z gospodarstw ekologicznych W 2016 roku   należą do nich: 1. Truskawki 2. Jabłka 3. Nektarynki 4. Brzoskwinie 5. Seler naciowy 6. Winogrona 7. Wiśnie 8. Szpinak 9. Pomidory 10. Papryka 11. Pomidorki koktajlowe 12. Ogórki Czysta piętnastka: - warzywa i owoce najmniej zanieczyszczone

Gocha gotuje!
Smoothie z pieczonym buraczkiem 134

ucztę. Zachęcam również do sprawdzenia przepisów na zimne desery, lody i smoothie w książce Jolanty Naklickiej-Kleser. Oto link do książki: http://ksiegarnia.zwierciadlo.pl/lodovo-czyli-domowe-zdrowe-lody-zimne-desery-i-smoothie.html Składniki: 1 mały burak 1 jabłko 1 banan opcjonalnie miód do smaku Przygotowanie: Dzień wcześniej banan obieramy i kroimy w plasterki a następnie wkładamy do zamrażarki. Następnego dnia rano myjemy buraczka, osuszamy i zawijamy w folię(...)Wkładamy buraczek do piekarnika i pieczemy przez 1 godzinę w 200 stopniach. Następnie rozwijamy i studzimy. Zimny buraczek obieramy i kroimy w kawałki. Przekładamy do kielicha blendera, dodajemy obrane jabłko pokrojone w kawałki i zamrożonego banana (można dodać miód do smaku). Miksujemy na gładki koktajl. Przelewamy smoothie do szklanek i podajemy mocno schłodzone

słodkie i nie tylko historie kulinarne
SAŁATKA ŚLEDZIOWA W ZIEMNIAKACH 152

numerem jeden, świetnie komponuje się ze wszystkim z czym go podamy.  Składniki: 150 g filetów z olejem wiejskim Beczka śledzi  SEKO 15 ziemniaków dużych  1 jabłko 1 czerwona cebula kilka gałązek szczypiorku sól, pieprz łyżka majonezu łyżka śmietany Wykonanie: Ziemniaki gotujemy. 10 ziemniaków wydrążamy , środki drobno kroimy. Pozostałe 5 ziemniaków kroimy w całości. Jabłko drobno siekamy

Z Majeczką w kuchni
Dieta rozdzielna na Wielkanoc... 213

zawiera bułki i nie jest smażona więc zdrowsza.       Oczywiście każdy ma tu własne pomysły na potrawy mięsne i o ile nie jest to kaczka nadziewana jabłkami i innymi węglowodanami, to spokojnie można zaadoptować każdy pomysł by święta były zgodne z dietą rozdzielną, a zarazem zdrowe i bez zbędnych kilogramów.     Potrawy mięsne serwujemy

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Boczek pieczony z jabłkiem 157

Jeszcze zdążycie przygotować smaczne mięso na Świąteczny stół, to jeszcze jedna moja propozycja :) Składniki : 1 kg boczku 5 ząbków czosnku dużo jabłko sól, pieprz, majeranek oliwa ok. 6-7 łyżek łyżeczka papryki ostrej mielonej plus rękaw do pieczenia Przygotowanie : Umyte mięso osuszyć W naczyniu wymieszać z oliwą przeciśnięty czosnek, paprykę, pieprz, sól Mięso posmarować tak doprawioną oliwą, nakłuć widelcem(...)przełożyć do rękawa, pozostawić w chłodnym miejscu na noc Następnego dnia położyć na wierzchu pokrojone w plastry obrane jabłko, posypać majerankiem, zamknąć rękaw Piec w temp. ok 200*C przez 15 min. , w temp. 180*C -45 min ( do miękkości) Powstały podczas pieczenia sos można dodać np. do bigosu. Albo zamrozić w formie kostek jak podałam tu i zużyć

Proste Potrawy
Sałatka jarzynowa z wędzoną makrelą / Vegetable and smoked mackerel salad 210

groszku, odsączonego (ok. 200g) 1 puszka kukurydzy, odsączonej (ok. 250g) 3 ugotowane ziemniaki, pokrojone w kostkę 2 ugotowane marchewki, pokrojone w kostkę 4 ogórki konserwowe, pokrojone w kostkę 2 jabłka, obrane, bez gniazd nasiennych, pokrojone w kosteczkę 4 jajka ugotowane na twardo, obrane i pokrojone w kostkę, plus 2 do podania 1 wędzona makrela, mięso bez ości majonez musztarda

karmelowy
Pasztety na Wielkanoc 229

smaczne. Pasztet najlepszy, wieprzowo- wołowy Pasztet drobiowy z wiśniami Pasztet wieprzowy Pasztet z wątróbek z żurawiną Gęsi pasztet z żurawiną Pasztet z wątróbek z morelami pâté z galaretką z jabłek Pâté z masłem i pietruszką     The post Pasztety na Wielkanoc appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sos tatarski 148

Disslowej "Jak gotować", której pierwsze wydanie miało miejsce w roku 1935: rozetrzeć żółtko z oliwą na majonez, zmieszać z musztardą, dodać sok z cytryn, cukier, sól, paprykę, usiekane drobno jabłka, utarty chrzan i drobno krajany szczypiorek, rozprowadzić sos zimnym rosołem lub wodą do odpowiedniej gęstości. Wyborny jest do zimnych mięs. Lubię zaglądać do tej książki, czasami można w niej

Codzienna kuchnia niecodzienna
Świąteczna karkówka 242

łyżeczki słodkiej papryki łyżka sosu sojowego lub łyżeczka magii dwie łyżeczki sosu balsamicznego (nie mylić z octem) 2 duże ząbki czosnku 2 łyżki oleju kilka śliwek suszonych jedno spore jabłko Wykonanie: Karkówkę myjemy wodą i suszymy ręcznikiem papierowym. Do niewielkiej miseczki wsypujemy wszystkie składniki marynaty (miód, zioła, sos sojowy, sos balsamiczny, czosnek sprasowany). Mieszamy dokładnie i dodajemy olej. W karkówce(...)najlepiej na 12 lub 24 godziny. Następnego dnia obsmażamy karkówkę na patelni na mocno rozgrzanym tłuszczu – po kilka minut z kazdej strony. Przekładamy spowrotem do rondla. Obieramy jabłko i wkrajamy do mięsa. Całość podlewamy szklanką wody – tak by dno było zakryte na 0,5 cm. Nagrzewamy piekarnik (góra/dół) do 180 stopni i wstawiamy mięso w zamkniętym

Mama z miasta
“Sirocco”- recenzja 163

koszulkach, tortillę z dynią, szałwią i serem, smażony ser halloumi z granatem, tatar z łososia w stylu bliskowschodnim, krewetki w marynacie z tamaryndowca, sałatkę z rzodkiewek, fig i jabłek, bataty z pieczoną fetą, kalafior marynowany w przyprawach, szparagi z kiszoną cytryną i chili, biriani, oraz mule w harissie. A co na deser? Świetnym pomysłem jest ciasto marchewkowe, gdzie marchewkę

Ugotowane pozamiatane
“Wszystkie smaki Skandynawii” – recenzja 137

pęczaku i twarogu, pory gotowane z anchois, pieczona rzepa ze szczawiem i miodem, wątróbka z grilla, czy marynowany śledź. Na deser będzie marmolada mirabelkowa i pudding z chleba z jabłkami,   Wszystkie smaki Skandynawii Autor: Claus Meyer Wydawnictwo Buchmann Data premiery: 2016 Artykuł “Wszystkie smaki Skandynawii” – recenzja pochodzi z serwisu Ugotowane Pozamiatane

Ugotowane pozamiatane
Sałatka Wielkanocna 375

height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki na dużą świąteczną miskę : 4 marchewki średniej wielkości 5 ziemniaków , także średnich 5 ogórków kiszonych 1/2 średniej wielkości selera korzeniowego 10 jajek 1 jabłko 1 średnia cebula 1 puszka kukurydzy 3 łyżki majonezu – gęstego , duże , czubate 1 łyżka musztardy sarepskiej 1-2 łyżeczki pieprzu sól do smaku , wedle uznania dodatkowo : sok z buraczków(...)obierania ), studzimy , obieramy i kroimy w kostkę . Kukurydzę odsączamy z zalewy i pozostawiamy na sitku , razem z pokrojonymi ogórkami na godzinkę ,żeby troszkę obeschły , wtedy sałatka nie będzie pływać . Jabłko i cebulę obieramy i siekamy drobniutko . Wszystkie składniki łączymy w jednej misce , razem z majonezem,musztardą,solą,pieprzem i mieszamy . Przekładamy do miski , pokrywamy majonezem i dekorujemy plastrami, farbowanego buraczkiem

Ogrodnik w podróży