jabłka - 25490 przepisów (strona:1017/1700)

Tarta z pieczonymi gruszkami i praliną z migdałami 143

Jeden z moich najulubieńszych jesiennych wypieków. Co prawda z gruszkami robiłam je pierwszy raz, bo zawsze próbowałam z jabłkami, ale poniższa wersja smakuje jeszcze lepiej. Unikatowy efekt otrzymujemy dzięki posypce z migdałowej praliny. Należy jednak pamiętać, że po pewnym czasie zwyczajnie się ona rozpuszcza, więc polecam posypać ciasto i od razu je podać. Idealne z lodami waniliowymi. Składniki Ciasto

Słodkie inspiracje
Puchate amerykańskie pankejki 153

Sobota, więc długi, leniwy poranek ze smażeniem w piżamach puchatych placków, jedzonych gorących prosto z patelni. To, co zostało, zjadłam posmarowane masłem orzechowym i musem z jabłek, choć oczywiście inne dodatki są mile widziane ;) Jedyne zmiany, jakich dokonałam w porównaniu z oryginalnym przepisem to zmniejszyłam ilość proszku dopieczenia dodawanego do ciasta o całą jedną łyżeczkę (bo nie lubię takiego

Słodkie inspiracje
Cynamonowe spiralki 113

Pamiętacie ten ( klik ) listopadowy przepis na tartę z jabłkami i cynamonowymi ciasteczkami na wierzchu? Mi przypomniał się wczoraj, podczas nieudolnych prób nauki do zbliżających się egzaminów (sesja już w przyszłym tygodniu)! Niewiele myśląc porzuciłam więc książki na rzecz pieczenia ciasteczek i po raz kolejny mogę stwierdzić, że nie ma lepszego lekarstwa na stres i smutki niż pieczenie i jedzenie

Słodkie inspiracje
Buraczki na ciepło 148

Składniki:                              -dwa średnie buraczki -1 cebula -1 jabłko -1 łyżka śmietany -1 łyżka masła -1 łyżka cukru -2 łyżki octu jabłkowego -szczypta soli Buraczki gotujemy w całości lub pieczemy w piekarniku przez godzinę. Następnie ścieramy na tarce o średnich oczkach. Jeszcze lepiej jeżeli będą ugotowane(...)dzień wcześniej. Pokrojoną w kostkę cebulkę podsmażamy lekko na maśle, dodajemy starte buraczki i również starte na tarce jabłko. Podlewamy odrobiną wody tak, aby się nie przypalały podczas duszenia. Dodajemy cukier, sól, ocet jabłkowy. Dusimy wszystko 20 min. Na koniec dodajemy śmietanę. Dokładnie mieszamy. Buraczki są najlepsze jak przed podaniem postoją sobie pół godzinki. Podajemy na ciepło. (function

Kulinarne przemyslenia
Surówka z kapusty, marchewki i jabłka 120

Składniki:     -pól główki małej słodkiej kapusty -jedna duża marchewka -jedno jabłko -sok z połowy cytryny -łyżeczka cukru -olej słonecznikowy -sól -pieprz Ścieramy kapustę na tarce o dużych oczkach, marchewkę i jabłko na tarce o drobnych oczkach, skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy sól, cukier, odrobinę pieprzu, polewamy łyżką oleju i wszystko razem dokładnie mieszamy. Odstawiamy surówkę na jakieś pół

Kulinarne przemyslenia
Polskie Skarby - przedpremierowy box z polskimi produktami 115

okiem w manufakturze Rajman. Jest produktem w 100% naturalnym.  Autorska receptura octu nadaje mu ekskluzywnego smaku. 6. Konfitura wiśniowa korzenna - Cherry Tree.   Skład: wiśnie, cukier, pektyna z jabłek, kwasek cytrynowy, przyprawy korzenne, sól.   Moje zdanie: Osobiście jestem zadowolona z produktów, które znalazły się w moim boxie. Jakość i doskonały smak - tak w skrócie mogę scharakteryzować zawartość

Di gotuje
Syrniki - rosyjskie placuszki z twarogiem. 325

Syrniki są to małe rosyjskie placuszki z twarogiem. Do nich można dodać rodzynki, jabłka - wszystko wedle upodobania. Ja postanowiłam zrobić tradycyjne placuszki bez żadnych dodatków. Syrniki są dla mnie świetnym dodatkiem do popołudniowej herbatki, bądź podwieczorkiem do gorącej czekolady.  Sładniki: - kostka twarogu chudego (200-250g) - 4 łyżki cukru - jajko - 20g (4 łyżeczki od herbaty) mąki - jeżeli masz

My World by Dagmara Rek
Torcik z musem z mrożonych truskawek i dżemem aroniowym. 103

cukru pudru Wszystko razem zagotować na budyń. Ostudzić. Następnie utrzeć z 1/2 kostki margaryny (125g). Do kremu można dodać aromat.  Zajrzyj również: 1.  Bardzo szybkie racuchy z jabłkami 2.  Bułeczki drożdżowe z twarogiem 3.  Gniazdka/Hiszpańskie pączki - idealne do porannej kawki Jeżeli korzystasz z moich przepisów, to proszę o zdjęcia potraw. Chciałabym zobaczyć

My World by Dagmara Rek
FASOLÓWKA JAK U BABCI 136

była pora obiadu babcia przynosiła zupę na dwór do ogródka, gdzie był stolik i ławeczka pod dużym orzechem, wśród innych drzewek owocowych. Zawsze było pełno wiśni, śliwek i jabłek. To były bardzo miłe czasy. Najlepiej jeść obiad na świeżym powietrzu <3 po pierwsze, że lepiej wchodzi i po drugie lepiej smakuje.  Zupa jest na wędzonce z majerankiem

Kuchnia Paulettes
Pleśniak z makiem i kokosem 192

Pleśniak jest znany przede wszystkim jako ciasto z jabłkami lub innymi owocami.  Tym razem trochę odmieniony pleśniak z makiem. Ciasto: 1/2 kg mąki pszennej 250 g margaryny 5 żółtek 5 łyżek cukru pudru 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka gęstej śmietany 1 duże opakowani cukru waniliowego Dodatkowo: 5 białek 3/4 szklanki cukru 1 puszka gotowej masy

Praktyczna pl
Koktajl a'la kubuś 160

Dzień 21 Super szybki domowej roboty napój typu "kubuś"   1,5 szkl. soku pomarańczowego (100% dobrej jakości) 1 jabłko 1 marchew 1 banan Marchewkę i banana obrać,marchewkę rozdrobnić i umieścić w kielichu blendera. Jabłko porządnie umyć,wyciąć gniazdo nasienne i pokrojone wraz ze skórką dodać do kielicha. Wlać sok i zmiksować wszystko na gładki koktajl. Przelać do szklanek

Kolorowa kuchnia Elki
Placindy mołdawskie z fetą, twarogiem i ziołami 575

warto poświęcić im każdą minutę! Placindy (плацинды) to miękkie, płaskie pszenne placki z ciasta kefirowego z nadzieniem, smażone na patelni. Można je nadziewać wszystkim – zjeść na słodko, np. z jabłkami czy borówkami, lub na słono i wytrawnie – jak te dzisiejsze z serem i ziołami.   Ciasto na placindy szykujemy w misce – a dopiero po wstępnym zalepieniu składników wyrzucamy

Karo in the Kitchen
Sałatka z kapusty pekińskiej i tuńczyka 169

SAŁATKA Z KAPUSTY PEKIŃSKIEJ I TUŃCZYKA Składniki: 4-5 liści kapusty pekińskiej 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 1-2 mandarynki kilka posiekanych orzechów włoskich 1 nie za duże jabłko sos: 3 łyżki oliwy 1 łyżka soku z cytryny sól, pieprz i cukier do smaku lub zamiast sos majonez Przygotowanie: Liście kapusty bez białych część kroimy w paski. Tuńczyka odsączamy(...)sosu. Mandarynki obieramy i dzielimy na cząstki. Jabłko obieramy i kroimy w cienkie słupki. Wszystkie składniki mieszamy , doprawiamy do smaku i dodajemy majonez lub sos z wymieszanych składników

Bon appetit mon amie
Sałatka z selerem naciowym i winogronem 153

lubicie seler naciowy, jeżeli tak to w jakiej postaci?  Sałatka z selerem naciowym i winogronem - przepis: 450 g selera naciowego  300 g winogron bez pestek 1 zielone jabłko 50 g rodzynek (jedna garść) 100 g żółtego sera 1 łyżka majonezu (przepis na domowy TU )  1 łyżka jogurtu naturalnego Sól, pieprz Jak zrobić sałatkę z selera naciowego? Łodygi(...)naciowego kroimy w cienkie plasterki (2-3 mm). Winogron przekrawamy na połowę, aby ułatwić ten proces, na desce umieszczamy wszystkie owoce winogronu, przyciskamy drugą deską i przekrawamy nożem wzdłuż. Jabłko i ser kroimy w kostkę. Rodzynki płuczemy. Wszystkie przyszykowane składniki umieszczamy w misie. Dodajemy majonez, jogurt naturalny (lub tylko jogurt naturalny), sól, pieprz i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do lodówki

Kuchnia Łukasza
3-minutowa jabłkowo-śliwkowa owsianka 131

dodatkowo z pokrojonymi kandyzowanymi wiśniami, suszonym berberysem i odrobiną płatków kokosowych. Szybkie, syte i pyszne śniadanie. Spróbujcie. Składniki: 5 łyżek płatków owsianych górskich błyskawicznych 2 łyżki naturalnego soku śliwka jabłko Natjun gorąca przegotowana woda dodatki: 8 kandyzowanych wiśni, około łyżeczki suszonego berberysu oraz płatki kokosowe Przygotowanie: Do miseczki wsypujemy płatki owsiane górskie błyskawiczne, zalewamy je gorącą przegotowaną wodą (tylko(...)wysokości płatków). Mieszamy, dolewamy 2 łyżki soku śliwka jabłko, znów mieszamy i odstawiamy na 3 minuty do napęcznienia płatków. Po tym czasie naszą owsiankę możemy przełożyć do pucharka lub zostawić w tej miseczce, w której ją przygotowywaliśmy. Na wierzch dodajemy pokrojone drobniej kandyzowane wiśnie, suszony berberys i płatki kokosa. Smacznego

Słodkie okruszki