troszkę lemon curd- przepis na ten krem podałam wcześniej w poście o muffinkach Można nadziać innym kremem, na przykład gęstym budyniem albo jabłkami. Na lemon curd szprycą albo łyżeczką wykładamy ubite z cukrem białka i pieczemy w nagrzanym piekarniku. Piekłam 15- 18 minut w temperaturze 170 stopni. Jak zaczęły leciutko brązowieć
Piekarz-Kucharz-Garkotłukdość luźne, ale po godzinie odrobinę zgęstnieje. Dodać aromat. Smażyć na rozgrzanej patelni przetartej odrobinką oleju - na złoty kolor. Te które wczoraj serwowałam były z jabłkami. Info dla tubylczych emigrantów ( mieszkających UK) używam - Bramley apple sauce- w słoiczku- jak dla mnie idealne , nie za słodkie - pycha
Piekarz-Kucharz-Garkotłukdzieci składają zamówinienie na naleśniki, ale to nie takie prostę , bo każde z nich woli naleśniki w innej odsłonie . I tak -Jeremi preferuje z cukrem pudrem. Matylda z jabłkami i mascarpone. Mikołaj z czekoladą a pan mąż odkrył nowy smak ...z domową frużeliną wiśniową. Spróbujcie i wy naleśników z domową frużeliną owocową. Przepis na 15 naleśników
Piekarz-Kucharz-GarkotłukRacuchy kojarzą mi się przede wszystkim z wersją z jabłkami. Z bananami smakują jednak równie pysznie! ;-) SKŁADNIKI: rozczyn: - 3 dag drożdży - 3 łyżki cukru - 5 łyżek mleka ciasto: - 40 dag mąki pszennej - 2 jaja - 1 kubeczek jogurtu naturalnego dodatkowo: - banany Przygotowuję rozczyn: drożdże rozpuszczam z dodatkiem cukru w mleku. Po kilku minutach dodaję mąkę, jaja i kubeczek jogurtu naturalnego
WielopokoleniowoJeden z moich najulubieńszych jesiennych wypieków. Co prawda z gruszkami robiłam je pierwszy raz, bo zawsze próbowałam z jabłkami, ale poniższa wersja smakuje jeszcze lepiej. Unikatowy efekt otrzymujemy dzięki posypce z migdałowej praliny. Należy jednak pamiętać, że po pewnym czasie zwyczajnie się ona rozpuszcza, więc polecam posypać ciasto i od razu je podać. Idealne z lodami waniliowymi. Składniki Ciasto
Słodkie inspiracjeSobota, więc długi, leniwy poranek ze smażeniem w piżamach puchatych placków, jedzonych gorących prosto z patelni. To, co zostało, zjadłam posmarowane masłem orzechowym i musem z jabłek, choć oczywiście inne dodatki są mile widziane ;) Jedyne zmiany, jakich dokonałam w porównaniu z oryginalnym przepisem to zmniejszyłam ilość proszku dopieczenia dodawanego do ciasta o całą jedną łyżeczkę (bo nie lubię takiego
Słodkie inspiracjePamiętacie ten ( klik ) listopadowy przepis na tartę z jabłkami i cynamonowymi ciasteczkami na wierzchu? Mi przypomniał się wczoraj, podczas nieudolnych prób nauki do zbliżających się egzaminów (sesja już w przyszłym tygodniu)! Niewiele myśląc porzuciłam więc książki na rzecz pieczenia ciasteczek i po raz kolejny mogę stwierdzić, że nie ma lepszego lekarstwa na stres i smutki niż pieczenie i jedzenie
Słodkie inspiracjeSkładniki: -dwa średnie buraczki -1 cebula -1 jabłko -1 łyżka śmietany -1 łyżka masła -1 łyżka cukru -2 łyżki octu jabłkowego -szczypta soli Buraczki gotujemy w całości lub pieczemy w piekarniku przez godzinę. Następnie ścieramy na tarce o średnich oczkach. Jeszcze lepiej jeżeli będą ugotowane(...)dzień wcześniej. Pokrojoną w kostkę cebulkę podsmażamy lekko na maśle, dodajemy starte buraczki i również starte na tarce jabłko. Podlewamy odrobiną wody tak, aby się nie przypalały podczas duszenia. Dodajemy cukier, sól, ocet jabłkowy. Dusimy wszystko 20 min. Na koniec dodajemy śmietanę. Dokładnie mieszamy. Buraczki są najlepsze jak przed podaniem postoją sobie pół godzinki. Podajemy na ciepło. (function
Kulinarne przemysleniaSkładniki: -pól główki małej słodkiej kapusty -jedna duża marchewka -jedno jabłko -sok z połowy cytryny -łyżeczka cukru -olej słonecznikowy -sól -pieprz Ścieramy kapustę na tarce o dużych oczkach, marchewkę i jabłko na tarce o drobnych oczkach, skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy sól, cukier, odrobinę pieprzu, polewamy łyżką oleju i wszystko razem dokładnie mieszamy. Odstawiamy surówkę na jakieś pół
Kulinarne przemysleniaokiem w manufakturze Rajman. Jest produktem w 100% naturalnym. Autorska receptura octu nadaje mu ekskluzywnego smaku. 6. Konfitura wiśniowa korzenna - Cherry Tree. Skład: wiśnie, cukier, pektyna z jabłek, kwasek cytrynowy, przyprawy korzenne, sól. Moje zdanie: Osobiście jestem zadowolona z produktów, które znalazły się w moim boxie. Jakość i doskonały smak - tak w skrócie mogę scharakteryzować zawartość
Di gotujeSyrniki są to małe rosyjskie placuszki z twarogiem. Do nich można dodać rodzynki, jabłka - wszystko wedle upodobania. Ja postanowiłam zrobić tradycyjne placuszki bez żadnych dodatków. Syrniki są dla mnie świetnym dodatkiem do popołudniowej herbatki, bądź podwieczorkiem do gorącej czekolady. Sładniki: - kostka twarogu chudego (200-250g) - 4 łyżki cukru - jajko - 20g (4 łyżeczki od herbaty) mąki - jeżeli masz
My World by Dagmara Rekcukru pudru Wszystko razem zagotować na budyń. Ostudzić. Następnie utrzeć z 1/2 kostki margaryny (125g). Do kremu można dodać aromat. Zajrzyj również: 1. Bardzo szybkie racuchy z jabłkami 2. Bułeczki drożdżowe z twarogiem 3. Gniazdka/Hiszpańskie pączki - idealne do porannej kawki Jeżeli korzystasz z moich przepisów, to proszę o zdjęcia potraw. Chciałabym zobaczyć
My World by Dagmara Rekbyła pora obiadu babcia przynosiła zupę na dwór do ogródka, gdzie był stolik i ławeczka pod dużym orzechem, wśród innych drzewek owocowych. Zawsze było pełno wiśni, śliwek i jabłek. To były bardzo miłe czasy. Najlepiej jeść obiad na świeżym powietrzu <3 po pierwsze, że lepiej wchodzi i po drugie lepiej smakuje. Zupa jest na wędzonce z majerankiem
Kuchnia PaulettesPleśniak jest znany przede wszystkim jako ciasto z jabłkami lub innymi owocami. Tym razem trochę odmieniony pleśniak z makiem. Ciasto: 1/2 kg mąki pszennej 250 g margaryny 5 żółtek 5 łyżek cukru pudru 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka gęstej śmietany 1 duże opakowani cukru waniliowego Dodatkowo: 5 białek 3/4 szklanki cukru 1 puszka gotowej masy
Praktyczna plDzień 21 Super szybki domowej roboty napój typu "kubuś" 1,5 szkl. soku pomarańczowego (100% dobrej jakości) 1 jabłko 1 marchew 1 banan Marchewkę i banana obrać,marchewkę rozdrobnić i umieścić w kielichu blendera. Jabłko porządnie umyć,wyciąć gniazdo nasienne i pokrojone wraz ze skórką dodać do kielicha. Wlać sok i zmiksować wszystko na gładki koktajl. Przelać do szklanek
Kolorowa kuchnia Elki