theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 2 torebki ryżu puszka groszku konserwowego 5 jajek natka pietruszki 4-5 ogórków kiszonych 200 g grzybków marynowanych 1 jabłko słoiczek sosu tatarskiego Roleski 1 łyżka śmietany 2 łyżki majonezu sok z 1 cytryny bazylia, estragon sól, pieprz Ryż ugotować według instrukcji na opakowaniu, wystudzić. Jajka ugotować na twardo, wystudzić(...)Ogórki i grzybki pokroić w kostkę. Jabłko i jajka zetrzeć na tartce na dużych oczkach. Wszystkie składniki przełożyć do dużej miski, dodać groszek, sok z cytryny, posiekaną natkę, majonez, śmietanę i sos tatarski. Wymieszać. Doprawić do smaku. SMACZNEGO
kulinarnyswiatdomiodczuciu jakieś trzy tygodnie i znowu jest październik. Mamy więc wiosnę i rabarbar, którego za moment nie będzie :) Będą truskawki i ani się obejrzymy, będziemy zbierać śliwki i jabłka. No i mówiłam, że październik na horyzoncie... Galette na blogu gości kolejny raz, bo jest jednym z łatwiejszych ciast, jakie dane mi było we własnej kuchni upiec. Nie dość
bistro mamamało rabarbaru w cieście jak na nasze standardy, ale i tak smak wszystko rekompensuje. Jeśli nie lubicie kwaskowych ciast, część rabarbaru możecie zastąpić truskawkami ( tak, jeszcze nie sezon;) lub jabłkami albo dowolnymi innymi owocami. A ciasto wychodzi taaaakie puszyste i smaaaaaczne Kruszonka była robiona na oko i trochę mi popłynęła, jednak w przepisie macie dokładną na nią rozpiskę
Mieszam w Garnkuciasto układamy pokrojone w cienkie plastry rabarbar. 3. Wykończyć możemy całość kruszonką oraz cukrem pudrem. Zajrzyj również tu: 1. Czarno biała babka wielkanocna. 2. Kruche ciasto z jabłkami i kokosową bezą. 3. Placek po węgiersku - pyszny i prosty obiad
My World by Dagmara Reksoków klarowanych -siko do soków gęstych -kosz obrotowy -misa -pojemnik na tofu -szczoteczka wielofunkcyjna -popychacz CO MOŻEMY WYCISKAĆ? Dosłownie wszystko co ma sok! Zarówno OWOCE jak i WARZYWA ( jabłka, gruszki, brzoskwinie ( bez pestki ), winogrona, pomarańcze, mandarynki, kiwi, ananasy, buraki, marchew, pietruszka, warzywa korzeniowe, seler naciowy i wiele wiele innych rzeczy, w które obfitują nasze targi i stragany ). CENA
Ostra na Słodkosłodkie winogrona bez pestek, dlatego postanowiłam dodać je do ciasta.Oczywiście możecie dodać owoce takie jakie lubicie. Najwięcej przepisów na to ciasto znalazłam z malinami. Wypróbowałam już z jabłkami, malinami, wiśniami, śliwkami.Wszystkie pyszne :) Składniki na ciasto: 2,5 szkl. mąki 1 kostka margaryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki cukru pudru 5 żółtek Mąkę z proszkiem
Agusiowe smakołykimożna zrobić taki napój w domu. Jeśli tylko macie w domu sokowirówkę. Kochani nie wahajcie się. Do dzieła! Żeby zrobić tą pychotę potrzebujemy: 2 kg buraków 1 kg kwaśnych jabłek 4 marchewki 4 laski selera naciowego Buraki i marchewki koniecznie trzeba obrać, pokroić na kawałki. Wszystko przepuścić przez sokowirówkę i gotowe. Coś fantastycznego! Samo zdrowie
Tylko pysznieSkładniki: 6 łyżek płatków owsianych górskich 3 łyżki otrąb pszennych 3 łyżki płatków żytnich 1 łyżka syropu klonowego ¾ szklanki mleka ½ łyżeczki cynamonu 5 dużych truskawek 1 banan 1 jabłko 2 łyżki płatków kokosowych Sposób przygotowania: Płatki zalewamy na noc mlekiem i odstawiamy do lodówki. Nazajutrz dodajemy lekko rozgniecionego banana, cynamon i syrop klonowy. Do wyparzonych i osuszonych słoików nakładamy(...)łyżki owsianki, dajemy pokrojone truskawki, pokrywamy resztą moczonych w mleku płatków, a wierzch posypujemy drobno startym jabłkiem wymieszanym z płatkami kokosowymi. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180st C przez 15 minut
Kuchnia w czekoladzieSkładniki: 6 łyżek płatków owsianych górskich 3 łyżki otrąb pszennych 3 łyżki płatków żytnich 1 łyżka syropu klonowego ¾ szklanki mleka ½ łyżeczki cynamonu 5 dużych truskawek 1 banan 1 jabłko 2 łyżki płatków kokosowych Sposób przygotowania: Płatki zalewamy na noc mlekiem i odstawiamy do lodówki. Nazajutrz dodajemy lekko rozgniecionego banana, cynamon i syrop klonowy. Do wyparzonych i osuszonych słoików nakładamy(...)łyżki owsianki, dajemy pokrojone truskawki, pokrywamy resztą moczonych w mleku płatków, a wierzch posypujemy drobno startym jabłkiem wymieszanym z płatkami kokosowymi. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180st C przez 15 minut
Kuchnia w czekoladzieKoktajl z buraka i jogurtu Składniki: burak ugotowany -1 szt jabłko - 1 szt jogurt naturalny - 450 g siemie lniane złote - 1 łyżka cytryna -1 szt natka pietruszki Sposób przygotowania: Ugotowanego buraka obrać, pokroić na ćwiartki, przełożyć do wysokiego pojemnika, jabłko obrać, usunąć gniazda nasienne, zmiksować. Następnie dodać jogurt naturalny, sok wyciśnięty z całej cytryny i pozostałe składniki, zblendować. Przelać
Kuchnia Danusinaturalnym (przepis TUTAJ ) 7. Buraczki po belwedersku wraz z dodatkiem rodzynek (przepis TUTAJ ) 8. Brownie z burakami - puszyste, miękkie i bardzo smaczne! (przepis TUTAJ ) 9. Koktajl z burakami, jabłkami i grejpfrutem (przepis TUTAJ
Ugotowaćwiększości obowiązkowo na stole podczas Świąt, u nas również na co dzień na kolację, śniadanie. Składniki: 6 ziemniaków 4 marchewki 3 jajka 1 cebula 4 ogórki kiszone 1 jabłko obrane 1 puszka groszku konserwowego sól, świeżo zmielony czarny pieprz 200 ml gęstej śmietany 2 łyżki musztardy sarepskiej Przygotowanie: Ziemniaki, marchewkę myjemy bardzo dokładnie. Gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie(...)fajne urządzenie - sitko do krojenia warzyw, można zakupić w sklepach stacjonarnych lub pod tym linkiem na przykład Sitko . Jajka gotujemy na twardo, kroimy w kosteczkę. Cebulę, ogórki i jabłko również kroimy w kosteczkę, Wszystkie składniki przekładamy do dużej miski, dodajemy odsączony groszek. Doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Powinno być słone i ostre ;-) Musztardę mieszamy ze śmietaną
Życie zaczyna się w kuchniWitaminka", czyli prosto, szybko i zdrowo! Świeżo wyciśnięty sok to skarbnica witaminowa, więc życzę wszystkim duuuużo zdrowia :) Składniki na 250 ml: 1 marchew 1 pomarańcza 1 jabłko Przygotowanie: Marchew, jabłko i pomarańcze myjemy i obieramy. Składniki kroimy na mniejsze kawałki, wrzucamy do sokowirówki i robimy pyszny, zdrowy soczek! Sok pijemy zaraz po przygotowaniu
Alutka-Gotujetraktuje się ją jako bazę całej zupy. Warto to zmienić, bo efekty takich eksperymentów wychodzą udanie :) Jak możecie się domyśleć, zupa ma dość słodki charakter (podkręca go dodatkowo dodatek jabłka), ale nie jest to smak przesadzony. Czytaj więcej
Kasia Sarnałyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny + 2 łyżki wrzątku (opcjonalnie) Dodatki 6-7 bananów 2 zielone galaretki 3 szklanki wrzątku 1 cytryna słoiczek konfitury morelowej (używam też dżemu z jabłek i mirabelek) 2 łyżki kakao Formę na ciasto wyłożyć papierem do pieczenia. Odmierzyć mąki i kakao na biszkopt. Wymieszać je ze sobą. Jajka wybić do dużej (to ważne
Weekendy w domu i ogrodzie