jabłka pieczone - 6536 przepisów (strona:164/436)

MARCEPANOWY KOMPOT Z JABŁEK 149

tęskno mi za puszystym śniegiem i nostalgią minionych epok.Gdy zimą otworzę słoik pachnący jabłkiem i marcepanem przypomnę sobie dzisiejszy ,gorący letni dzień , gdy Marzyłam o cieplutkim piecu , kocie mruczącym na poduszce , grającym świerszczu za kominem i marcepanowym cieście.Zapraszam.      małe jabłka  5 litrów wody 1 szkl.cukru Marcepan  cukier marcepanowy *************************************************** Wodę zagotowujemy z cukrem.Słoiki

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Orkiszowe placuszki z jabłkiem 186

Pysze, puszyste placuszki w sam raz na śniadanie. Spróbujcie. Składniki: (na 4 porcje) 1 pełna szklanka + 2 łyżki mąki orkiszowej 1 małe jabłko mała szczypta soli 1 łyżka oleju 1/2 szklanki mleka 11/3 łyżeczki proszku o pieczenia 3/4 łyżki cukru 3/4 łyżki cukru marcepanowego Skworcu 2 jajka klasy M cukier puder do oprószenia * Cukier można zastąpić np. miodem itp. Składniki(...)miski wbijamy jajka, dodajemy mleko i olej, dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy oba cukry, sól, znów mieszamy. Kolejno dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, mieszamy. Na koniec dodajemy 1 małe starte na tarce na grubych oczkach jabłko, mieszamy. Jeśli Wasza masa wydaje się Wam być zbyt rzadka należy dodać odrobinę mąki, zbyt gęsta dodajemy troszkę mleka. Masa ma mieć konsystencję

Słodkie okruszki
Szarlotka z kisielem 101

równe części. Jedną zawinąć w folię i włożyć do zamrażalnika na 1 godzinę. Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, sam spód. Pozostałą częścią ciasta wylepić spód i boki formy.  Dodatkowo: 1 kg jabłek Jabłka obieramy ze skórki, wydrążamy środki. Miąższ kroimy na niewielkie kawałki. Wykładamy na przygotowane ciasto. Piana z białek: 5 białek(...)solą ubijamy na sztywno. Następnie łyżka po łyżce dodajemy cukier, miksujemy na wolnych obrotach. Dodajemy kisiel, miksujemy. Gotową pianę wylewamy na jabłka. Na wierzch ścieramy na tartce na dużych oczkach zmrożony kawałek ciasta.   Całość pieczemy w 180 stopniach przez 50 minut. SMACZNEGO

kulinarnyswiatdomi
Placek z jabłkami i orzechami 183

przy pomocy drewnianej łyżki. Na koniec dosypujemy pokrojone jabłka i orzechy - jeszcze raz mieszamy. Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 60 minut (do suchego patyczka). Placek z jabłkami i orzechami Placek z jabłkami i orzechami Placek z jabłkami i orzechami SMACZNEGO

peggiwkuchni
Murzynek z jabłkami, orzechami włoskimi i kawałkami czekolady 160

wody 1 1/4 szklanki cukru 1/2 szklanki oleju 3 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 płaska łyżka sody oczyszczonej  100 g orzechów włoskich  1/2 tabliczki gorzkiej czekolady  3 łyżki naturalnego kakao  3 duże jabłka         Przygotowanie:   Żółtka oddzielam do białek. Białka wbijam do dużej miski(...)wodę i dokładnie mieszam łyżką. Obieram i kroję w kostkę. Obrane orzechy i czekoladę siekam (dość grubo). Jabłka, czekoladę i orzechy łączę w miseczce z odrobina maki pszennej, aby nie opadły w cieście. Dosypuję do masy. Blachę (25x35cm) wykładam papierem do pieczenia i wylewam ciasto. Wkładam do rozgrzanego do 170 stopni piekarnika na ok 50 minut (do suchego patyczka

ChilliJemy
Schab pieczony w towarzystwie suszonych owoców 187

Długo zastanawiałam się jak przygotować schab aby mięso miało niepowtarzalny aromat i smak. Do rękawa do pieczenia wrzuciłam więc kilka suszonych śliwek, gruszkę i jabłko, natarłam mięso aromatyczną marynatą. To spowodowało, że otrzymałam mięciutkie, pyszne mięso, które bardzo posmakowało mojej rodzince. Polecam i Wam trochę poeksperymentować. Mięso jest pyszne na gorąco jak również na zimno. 1 kg schabu bez kości(...)laurowych Kamis garść suszonych śliwek suszona gruszka i jabłko 2/3 jasnej części pora Dzień wcześniej przygotować marynatę: ząbki czosnku przecisnąć przez praskę i wymieszać z pozostałymi składnikami marynaty. Mięso delikatnie oprószyć solą (sos sojowy jest słony) i pieprzem. Natrzeć, zawinąć w folię i odstawić na noc do lodówki. Do rękawa do pieczenia przełożyć schab, suszone owoce, pora pokrojonego w duże

Smakołyki Asi
"An apple a day keeps the doctor away" 155

margin-bottom: 0.21cm; } Specjalnie na Dzień Jabłka zainicjowany przez Tatter , chciałabym zaprezentować Wam Panią Szarlotkę. Szarlotka to jedno z moich ulubionych ciast, w związku z czym przepisów na nią mam zgromadzonych mnóstwo, od przesłodkiego Placka Niebo z masą orzechową, poprzez Szarlotkę z Budyniem, aż po amerykańskie Apple Pie. Dziś zaprezentuję jednak najklasyczniejszą z jabłecznikowych wersji, której kawałek mój(...)kawy, w nasz rocznicowy, poniedziałkowy poranek. Szarlotka na półkruchym spodzie  4 szklanki mąki 1 szklanka cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 kostka masła (200g) 2 żółtka 2 jajka 2 łyżki śmietany 1 kg jabłek (najlepiej szara reneta albo antonówki) 2 łyżki cukru 2 łyżeczki soku z cytryny cynamon 100g rodzynek Wymieszać mąką z cukrem pudrem

Przepysznik - BLW i nie tylko
Sernik z jabłkami w miodzie i karmelu 149

maki pszennej 0,5 kostki masła 1 kubek rodzynek sok z cytryny 1,5 kg jabłek 0,5 kubka cukru 0,5 kubka miodu cynamon spód 2 jajka 0,5 kubka cukru cukier waniliowy 0,5 kubka mąki  2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 kostki masła 0,5 kubka orzechów włoskich 2 łyżki zimnej wody cynamon Przygotowanie(...)ziemniaczaną oraz pszenną dorzucamy namoczone w rumie rodzynki masło roztapiamy i stopniowo dolewamy do masy serowej spód wyjmujemy i na ostudzony wylewamy masę serową, pieczemy w temp 170*C przez około 50 minut jabłka kroimy w kosteczki, skrapiamy sokiem z cytryny, miód podgrzewamy na patelni tak aby uzyskać złoty, karmelowy kolor, po czym wrzucamy jabłka. Podgrzewamy, uważając

Luźna Kuchnia
Szarlotka na kruchym cieście 188

się z odwiedzinami u Babci … na wsi … kiedy to zawsze w sobotę piekła tradycyjną , jakże niezwykłą szarlotkę.Nigdzie nie smakowała jak ta od Niej!Dziś mam dla Was swoją wersję … przyrządzoną jak tartę … z czekoladą … i dużą ilością soczystych jabłek. SKŁADNIKI:* mąka pszenna – 3 szkl* masło – 200 g* sól – 1 szczypta

Ostra na Słodko
Szarlotka z dynią i pomarańczą na kruchym spodzie 127

Składniki (na formę 15x20 cm): Ciasto kruche: 250 gram mąki 100 gram masła 2 jajka 2 łyżki śmietany 12% 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki cukru pudru szczypta soli   Nadzienie: 600 gram jabłek 1 kg startej dyni skórka otarta z dwóch pomarańczy szczypta cynamonu sok z 1 pomarańczy 7 łyżek cukru trzcinowego cukier puder do dekoracji(...)umieszczam w lodówce na 30 minut. W tym czasie na patelni prażę pokrojone w kotkę jabłka z dodatkiem startej dyni, sokiem i skórką z pomarańczy, cynamonem oraz cukrem przez kilkanaście minut, do momentu aż składniki zmiękną. Formę wykładam papierem do pieczenia. Z lodówki wyciągam ciasto i wałkuję je, umieszczam na dnie formy. Na rozwałkowane ciasto nakładam całe nadzienie

Mango Papaja
Murzynek z jabłkami i czekoladą 165

Zapraszam do spróbowania ;) Składniki: 5 jajek 1 szklanka cukru 280 g mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżki kakao  1 szklanka oleju pół kilograma obranych i pokrojonych w średnią kostkę jabłek Dodatkowo: 3/4 tabliczki mlecznej czekolady 3/4 tabliczki białej czekolady Sypkie składniki przesiewamy(...)mieszamy ze sobą. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę, do sypkich składników dodajemy jajka i miksujemy, a następnie dodajemy olej i jabłka i delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto przekładamy do tortownicy (dno wyłożyć papierem do pieczenia). Piec w temp. 180°C prze 50-60 minut do tzw. suchego patyczka. Po ostudzeniu na przemian polewać białą i mleczną czekoladą (czekolady

Pelusiowa Kuchnia
Ciasto kruche z rabarbarem i pianką 216

płaskie łyżki) Warstwa owocowa: 550 gr rabarbaru pokrojonego w 1 cm kawałki (może być mrożony, ale warto rozmrozić na sitku, lepiej się wtedy wymiesza z budyniem) 300 gr jabłka (u mnie jedno duże kwaśne Boskop może być też Szara Reneta) 50 gr mąki pszennej 130 gr cukru kryształ (3/4 szklanki) tu zależy od rabarbaru, jeżeli kwaśny to cukru więcej(...)plasterki. W dużej misce wlać żółtka, rozbełtać, dodać mleczko kokosowe (całą puszkę), dodać cukier i mąkę, dokładnie wymieszać żeby nie było grudek. Dodać rabarbar, dodać jabłka, dodać dżem, wymieszać. Wylać na podpieczony spód. Piec 1 godzinę lub 1,5 godziny w 180 st. 15 -20 min przed końcem pieczenia zacząć ubijać białka. Do miski wlać białka, dodać szczyptę soli

moj przepis na
Szarlotka z truskawką po amerykańsku dla świeżo upieczonego, młodego Komunisty. 146

szklanki cukru kostka margaryny 4 żółtka 3 łyżki oleju 1 łyżka octu 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżeczki gęstej, kwaśnej śmietany opakowanie cukru waniliowego garść bułki tartej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 jabłka 5-6 sporych truskawek garść borówek amerykańskich Przygotowanie: Przesianą mąkę mieszamy ze szklanką cukru, cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia. Ścieramy do tego margarynę(...)trochę większą wykładamy na blachę (wysmarowaną bądź wyłożoną papierem). Drugą cześć schładzamy w zamrażalniku.  Nakłuwamy ciasto widelcem i posypujemy bułką tartą by wciągnęła nadmiar soku z owoców. Obrane jabłka kroimy w drobną kostkę. Wykładamy na ciasto. Posypujemy cynamonem i odrobiną mąki ziemniaczanej. Wykładamy osuszone i pokrojone w kostkę truskawki oraz całe borówki. Ze schłodzonych białek ubijamy pianę

Kuchnia po mojemu
Fale Dunaju po mojemu 180

Dunaju po mojemu CIASTO 30 dag margaryny 5 jajek szklanka i łyżka cukru 2 szklanki i 2 łyżki mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia 2 i 1/2 łyżki kakao 3 łyżki mleka 2 duże jabłka KREM 3 szklanki mleka 2 budynie waniliowe z cukrem 1 kostka margaryny POLEWA pół margaryny 3 łyżki cukru 3 łyżki kakao 3 łyżki wody(...)Jajka utrzeć z cukrem, ciągle ucierając dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, oraz rozpuszczoną i przestudzoną margarynę. Podzielić na dwie części. Do jednej dodać kakao oraz mleko.Jasną część ciasta wyłożyć na spód brytfanki (22cmx27 cm) na ciasto jasne wyłożyć ciasto ciemne. Na cieście układać jabłka pokrojone w ósemki, włożyć do piekarnika na około 40 min. w 180st

Gotuję Testuję
Łatwe ciasto z jabłkami 130

szklanki mąki pszennej 3 jajka 2 łyżki oleju 2 duże cukry wanilinowe 2 łyżki ciemnego kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki kardamonu ewentualnie orzechy włoskie, rodzynki, suszona żurawina Jabłka obieramy, kroimy w kostkę, zasypujemy cukrem, cukrami wanilinowymi, mieszamy i odstawiamy na godzinę. Po tym czasie dodajemy do jabłek olej(...)mieszamy razem i w 3 - 4 częściach do jabłek - każdą następną dodajemy dopiero gdy poprzednia jest już dokładnie wymieszana. Mieszamy oczywiście łyżką, nie mikserem. Na koniec możecie dodać bakalie i dokładnie wymieszać, ale nie jest to konieczne. Masę przekładamy do foremki (moja 24 x 24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni

Czary - gary w kuchni
Kaszanka na grilla z jabłkiem, cebulką i majerankiem 179

posypujemy majerankiem (możemy też dodać pokrojony w kostkę boczek )- składamy brzegi do środka i i zwijamy (robimy taką bombę :))- gotowe tak przygotowane układamy na grillu i pieczemy- podajemy w towarzystwie musztardySmacznegoJedzmy nasze polskie jabłka i oraz inne produkty tylko w taki sposób nie damy upaść naszym rolnikom, sadownikom

Basia w kuchni
Szarlotka na serku waniliowym 158

idealna.  Ja po schłodzeniu podgrzewałam ją sobie w mikrofali  :), i wcinałam. Składniki: Ciasto 3 szklanki mąki 4 łyżki cukru łyżeczka proszku do pieczenia 300 g serka homogenizowanego waniliowego kostka margaryna Nadzienie: 8 jabłek 2 łyżki cukru łyżeczka cynamonu Wykonanie: Piekarnik na 180 stopni Mąkę przesiać z proszkiem, dodać cukier i masło posiekać. Dodać serek. Zagnieść ciasto. Podzielić(...)brytfankę nasmarować tłuszczem. Ciasto rozwałkować (to większe) i dać na dno blachy. Jabłka obrać, usunąć gniazda i pokroić w plasterki, wymieszać z cukrem i cynamonem. Delikatnie, aby nie połamać i dać na ciasto.  Następnie drugie ciasto rozwałkować i dać na gorę. Delikatnie przycisnąć  i piec 50-60 minut. Smacznego

Moje pyszne gotowanie
Bigos 198

wycięciu głąba) 40 g suszonych grzybów (najlepiej prawdziwków) 2 kwaskowate jabłka (np. szara reneta) 700 g wieprzowiny tłuszcz do smażenia (najlepiej smalec) 300 g wędzonego boczku 300 g pieczonego mięsa (np. cielęcina, dziczyzna, kaczka) 300 g kiełbasy 150 g koncentratu pomidorowego mały słoiczek powideł śliwkowych ok. 1 łyżeczki soli ok. 0,5 łyżeczki pieprzu 1 łyżka majeranku(...)wszystkie produkty. Dodać liście laurowe,  i ziele angielskie. Gotować bez przykrycia do miękkości kapusty. Po ugotowaniu produktów, dodać: - obrane i starkowane jabłka, - namoczone we wrzątku przez 20 minut i pokrojone drobno grzyby, - pokrojone pieczone mięso, - sos z pieczenia mięsa, - pokrojoną kiełbasę. Im więcej rodzajów mięsa, tym bigos jest smaczniejszy. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem

Świat Domowej Kuchni