jabłka pieczone - 6536 przepisów (strona:159/436)

Biszkopt z truskawkami, różą, rabarbarem i białą czekoladą 117

jajka w zależności od wielkości szczypta soli pół szklanki cukru pół szklanki mąki ziemniaczanej pół szklanki mąki pszennej łyżeczka proszku do pieczenia tłuszcz do wysmarowania tortownicy Warstwa różana: dwie garści płatków dzikiej róży jabłko Ganache: 200g śmietanki tabliczka białej czekolady Dodatkowo: truskawki rabarbar listki mięty cukier puder Biszkopt: Białka ubijamy z solą na sztywną pianę stopniowo dodając cukier. Pod koniec(...)pieczenia. Przekładamy do tortownicy wysmarowanej tłuszczem. Posypujemy wierzch lekko mąką pszenną i układamy truskawki i rabarbar. Pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu upuszczamy ciasto z wysokości pół metra. Gdy biszkopt wystygnie, dzielimy go na dwa blaty. Warstwa różana: Jabłko obieramy i kroimy w kostkę. Wrzucamy na patelnię razem z płatkami róży. Smażymy do zgęstnienia. Po wystudzeniu rozprowadzamy

Wrzosowa Polana
Owsianka biszkoptowa 112

zapragnie! Owsianka biszkoptowa 8 łyżek płatków owsianych bądź innych 1 szkl. dowolnego mleka 3 jajka 3 łyżki mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka masła orzechowego 100% orzechów albo domowego bakalie (u nas rodzynki i nerkowce) jabłko kilka śliwek i orzechów nerkowca tłuszcz do wysmarowania formy Wieczorem zalać płatki mlekiem, przykryć talerzykiem i odstawić do namoczenia. Rano rozgrzać piekarnik(...)namoczonych płatków z mlekiem i dokładnie wymieszać. Na koniec delikatnie połączyć ciasto owsiane z pianą, wsypać bakalie i starte na tarce jabłko. Gotowe ciasto przelać do formy żaroodpornej i udekorować z wierzchu przekrojonymi i wypestkowanymi śliwkami oraz nerkowcami. Piec 35 minut. Owsianka wychodzi mocno wilgotna, bardzo słodka i naprawdę smaczna, ostatnio jest moim owsiankowym faworytem :) Smacznego

Przepysznik - BLW i nie tylko
Tarta z antonówkami i bezą 240

ubite, powoli dodajemy cukier puder, cały czas ubijając. 5. Formę do tarty wykładamy papierem do pieczenia (łatwiej wyjąć). Ciasto wałkujemy, umieszczamy w formie, dociskając palcami do brzegów. Następnie nakłuwamy widelcem.  Pieczemy 10 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. 6. Na upieczony spód wykładamy jabłka, posypujemy cynamonem (jego ilość zależy od preferencji), a na samą górę delikatnie układamy ubitą(...)pianę, rozkładając ją równomiernie na całej powierzchni. Pieczemy około 1,5 godz. w temperaturze 110 stopni Celsjusza. RADA: po upieczeniu warto uchylić drzwiczki piekarnika i odczekać, aż  ciasto wystygnie, ponieważ dzięki temu beza stanie się jeszcze bardziej sucha. Macie swoje ulubione owoce, które bardzo chętnie dodajecie do ciast

Perfect home life
Szarlotka jaglana (bez jajek, bez mąki, bez glutenu) 172

szkl. ugotowanej kaszy jaglanej 1/2 szkl. mąki kukurydzianej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka oleju kokosowego 1/2 szkl. cukru (najlepiej brązowego) 2 łyżki karobu (opcjonalnie) Nadzienie jabłkowe: 4 duże jabłka 2 łyżki cukru (najlepiej brązowego) 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka mąki kukurydzianej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 czubata łyżeczka cynamonu Sposób przygotowania: Ugotowaną kaszę jaglaną łączmy(...)złączył" całość). Ciasto nie będzie "jednolite", a dosyć zwarte, jednak łatwo będzie je kruszyć. 2/3 ciasta wykładamy na spód tortownicy (22cm) wyłożonej papierem do pieczenia i lekko dociskamy, aby spód był równy. Jabłka obieramy i za pomocą obieraczki do warzyw siekamy w plastry (można użyć szatkownicy lub zwyczajnie zetrzeć na tarce jarzynowej). Mieszamy z sokiem z cytryny, cynamonem, cukrem

Kolorowy Przepisownik
Orzechowy jabłecznik 119

Składniki jabłka, 8 średnich szt cukier, 1 szkl mąka pszenna, 1 szkl jajka, 4 szt olej,  6 łyżek proszek do pieczenia, 1 łyżeczka soda, 1 łyżeczka orzechy włoskie, 50-70g Przygotowanie Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach. Zasypujemy starte jabłka cukrem i odstawiamy na pół godziny, aby puściły sok (nie odlewamy(...)Dodajemy posiekane orzechy oraz mąkę wymieszaną z proszkiem i sodą, ponownie mieszamy. W osobnym naczyniu ubijamy białka na sztywną pianę, dodajemy do masy jabłkowej, delikatnie mieszamy, przekładamy do formy. Pieczemy około 50-60 minut w temperaturze 180st. Studzimy, obsypujemy cukrem pudrem

Gotowanie moimi oczami
Placuszki z ricottą i jabłkami 105

łyżeczki oleju 120 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia do podania: jogurt naturalny, cukier puder i u nas maliny wykonanie: Żółtka, ser ricotta i mleko dokładnie wymieszać. Dodajemy olej nie przestając mieszać. Następnie dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Z białek ubić pianę i dodać delikatnie do placuszków. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o średnich oczkach, odcisnąć

Ania i Marcin gotują
Kilimandżaro 1423

Anastazji. Składniki: Ciasto: 6 jajek 1 szklanka cukru 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia (opcjonalnie) 2 łyżki oleju 1 łyżka wody Masa jabłkowa: 1 kg jabłek 2 galaretki jasne (np cytrynowe) 1 łyżka masła Masa budyniowa: 0,5 l mleka 0,5 szklanki cukru p 2 żółtka 2 łyżki(...)przerywać ubijania. Dodać przesiane mąki, kakao i proszek (jeżeli używamy). Delikatnie wymieszać dodając łyżkę wody. Przelać do przygotowanej formy i piec w 170-180 stopniach przez około 25 minut. Biszkopt ostudzić, a następnie przekroić na pół. Przygotować masy. Jabłka zetrzeć na tarce. Poddusić razem z masłem. Do ciepłych dodać galaretki i bardzo dokładnie wymieszać. Poddusić jeszcze przez chwilę

Sto kolorów kuchni
Rolada z jabłkami i cynamonem 163

toć i żółte zielona czy pół na pół .Jest z czego wybierać.Tylko pomysłów za mało by wszystkiego wypróbować.Dziś polecam wam roladę z jabłuszkami. Piekłam wspólnie z innymi z okazji Rolady Składniki: Jabłka słodkie 2 kg cynamon 1 łyżeczka ksylitol pół szklanki Składniki na biszkopt: jaja 6 szt ksylitol 100 g Kłos Pol mąka pszenna(...)cynamonem.Kiedy poczujecie ten zapach to będzie wiadomo , że gotowe. Krok 2 Uprażone jabłka zostawiam do ostygnięcia. Krok 3 Do misy wbijamy jaja temp pokojowa i wsypujemy ksylitol.Ubijamy na puch( masa się potroi) Krok 4 Mąkę przesiewamy nad ubitymi jajami i delikatnie mieszamy łopatką. Formę z pieca tą zwykłą czarną płaską wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy ciasto biszkoptowe.Pieczemy

Różowa kuchnia
Kaczka z jabłkami pieczona 101

dwóch godzinach odlać wytopiony tłuszcz. Polać kaczkę miodem i dalej piec. Po 20 minutach kaczkę polać wodą (około 150 ml) i piec dalej do miękkości, co jakiś czas polewając kaczkę wytworzonym sosem. Gdy kaczka będzie już miękka (łącznie piec około 3,5 godziny), wyjąć z kaczki jabłka, przetrzeć je przez sito. Dodać do nich wytworzony sos, zagotować. Dodać zimne

królestwo garów
Budyniowe babeczki z jabłkami 91

łyżeczki proszku do pieczenia 100 g cukru pudru 2 łyżki mleka 30 g budyniu śmietankowego bez cukru 1/2 ekstraktu z wanilii Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę. Dodatkowo 1 jabłko Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Nałożyć część ciasta, następnie na to budyń i resztę ciasta na górę. Jabłka pokroić na kawałki(...)wcisnąć w ciasto. Piec 30 min w 180 stopniach.  Oryginalny przepis znajduje się tutaj

Moja Galeria Smaku
Zraziki z łopatki, faszerowane boczkiem i jabłkiem 180

cebule , czosnek , miód , majeranek , sól , pieprz i cydr . Nie mieszamy , przykrywamy szczelnie i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 C . Pieczemy około 1,5 godziny . Po tym czasie zraziki są gotowe . Smacznego Post Zraziki z łopatki, faszerowane boczkiem i jabłkiem pojawił się poraz pierwszy w Ogrodnik w podróży

Ogrodnik w podróży
Bezglutenowa babka wielkanocna z gruszką i karmelem. 171

bardzo chciałam upiec babkę, że podświadomie zakochałam się w tej formie <3). No i bęc. A, że jeszcze na podłodze w kuchni znalazłam bardzo dojrzałe, ale wciąż jadalne, jabłka to przepis zrobił się praktycznie sam. Miał być mazurek z z solonym karmelem, a jest babka! Z gruszką i (nie-solonym) karmelem. Jest cudowna! Słodka, wilgotna i pięknie wyrośnięta(...)łyżkami wody (żeby rondelek się nie przypalił). Blenderujemy na gładką masę i odmierzamy 1 szklankę. Ciasto: Wszystkie mąki, sodę i proszek do pieczenia mieszamy ze sobą w misce. W osobnej misce mieszamy mus z jabłek z cukrem kokosowym, cynamonem, stewią, olejem. Dodajemy jajka i dokładnie mieszamy, najlepiej za pomocą trzepaczki. Obydwie miski łączymy ze sobą za pomocą blendera ręcznego

Fill The Bowl
MAKOWIEC JAPOŃSKI Z KASZĄ JAGLANĄ I KRUSZONKĄ, BEZGLUTENOWY 362

ręcznie. Większą część ciasta przełożyć do przygotowanej wcześniej formy (boki przesmarowane, spód wyłożony papierem do pieczenia) i wygnieść kruchy spód. Drugą część przełożyć do mniejszej miski i umieścić w lodówce. Do lodówki wstawić także tortownicę. Składniki masy makowej: - 200g mielonego maku - 400g obranych jabłek - 125g stopionego masła - 150g ksylitolu - 40g rozdrobnionych orzechów laskowych - 20g słupków migdałów (mogą być płatki(...)wanilią na puszystą masę. Dodać stopione, ciepłe masło, aromat migdałowy i wymieszać. Następnie dodajemy kaszę jaglaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mielonymi migdałami, a także dosypujemy rozdrobnione orzechy laskowe i słupki migdałów. Na samym końcu dodajemy jabłka starte na dużych oczkach tarki. Całość mieszamy i wykładamy na schłodzony spód. Wygładzamy i posypujemy całość kruszonką. Formę wstawiamy do piekarnika

Smaczne Zdrowe
Drożdżowe, pełnoziarniste placuszki - racuchy z bananem i jabłkiem 172

gramów cukru waniliowego 100 ml mleka 100 ml maślanki naturalnej 270 gramów mąki pszennej pełnoziarnistej 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli 1 duży banan (mój ważył 280 gramów, w skórce) 1 jabłko cukier puder do posypania - opcjonalnie W ciepłym mleku wymieszanym z ciepłą maślanką rozpuszczamy drożdże z jedną łyżką mąki. Zostawiamy na 10 minut aż drożdże(...)ruszą Jajko wbijamy do miski i mieszamy z drożdżami Następnie dodajemy powoli mąkę z proszkiem do pieczenia i wszystko miksujemy. Ciasto będzie gęste ale mokre i takie ma być Banana kroimy w plasterki, jabłko w półplasterki i dodajemy do ciasta Placuszki nakładamy dużą łyżką i smażymy na najmniejszym ogniu zostawiając pomiędzy nimi odległość. Bardzo ładnie rosną w górę

Szczęśliwa kuchnia
Drożdżowe, pełnoziarniste placuszki - racuchy z bananem i jabłkiem 190

gramów cukru waniliowego 100 ml mleka 100 ml maślanki naturalnej 270 gramów mąki pszennej pełnoziarnistej 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli 1 duży banan (mój ważył 280 gramów, w skórce) 1 jabłko cukier puder do posypania - opcjonalnie W ciepłym mleku wymieszanym z ciepłą maślanką rozpuszczamy drożdże z jedną łyżką mąki. Zostawiamy na 10 minut aż drożdże(...)ruszą Jajko wbijamy do miski i mieszamy z drożdżami Następnie dodajemy powoli mąkę z proszkiem do pieczenia i wszystko miksujemy. Ciasto będzie gęste ale mokre i takie ma być Banana kroimy w plasterki, jabłko w półplasterki i dodajemy do ciasta Placuszki nakładamy dużą łyżką i smażymy na najmniejszym ogniu zostawiając pomiędzy nimi odległość. Bardzo ładnie rosną w górę

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com

Proponowane wyszukiwania