wycięciu głąba) 40 g suszonych grzybów (najlepiej prawdziwków) 2 kwaskowate jabłka (np. szara reneta) 700 g wieprzowiny tłuszcz do smażenia (najlepiej smalec) 300 g wędzonego boczku 300 g pieczonego mięsa (np. cielęcina, dziczyzna, kaczka) 300 g kiełbasy 150 g koncentratu pomidorowego mały słoiczek powideł śliwkowych ok. 1 łyżeczki soli ok. 0,5 łyżeczki pieprzu 1 łyżka majeranku(...)wszystkie produkty. Dodać liście laurowe, i ziele angielskie. Gotować bez przykrycia do miękkości kapusty. Po ugotowaniu produktów, dodać: - obrane i starkowane jabłka, - namoczone we wrzątku przez 20 minut i pokrojone drobno grzyby, - pokrojone pieczone mięso, - sos z pieczenia mięsa, - pokrojoną kiełbasę. Im więcej rodzajów mięsa, tym bigos jest smaczniejszy. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem
Świat Domowej Kuchnijestem skromny ;) , ale wyszedł naprawdę super i są to opinie również osób, które robiły go z mojego przepisu :) Niektórzy twierdzą, że do pieczonego sernika już nie wrócą :) Pomysł na zrobienie ciasta z jabłkami podsunęła mi starsza siostra :) Nie jestem, albo raczej nie byłem specjalistą od ciast :) Pomału się to zmienia. Choć ostatnio wyczytałem gdzieś, że albo ktoś jest(...)trzcinowego. Po godzinie odlewamy sok, który się wydzielił, a do jabłek dodajemy jajko, len mielony, mąkę amarantusową, bakalie i żurawinę. Przyprawiamy cynamonem i kardamonem i dokładnie wszystko ze sobą mieszamy, aż wyrobi się jednolita masa. Podobnie jak przy serniku pojemnik na ryż wykładamy folią do pieczenia. Spód folii posypujemy otrębami owsianymi i wkładamy na nie naszą masę
Parowar FacetaSkładniki na ciasto: 250g margaryny lub masła 82% ½ szklanki cukru 5 żółtek 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na kokosową bezę: 5 białek 1 niepełna szklanka cukru 10 dag kokosu Dodatkowo: Około 2 kg świeżych jabłek lub 1 ½ kg potartych jabłek ze słoja Świeże jabłka obieramy ze skórki, trzemy na grubych oczkach tarki(...)pergaminem. Następnie ciasto nakłuwamy widelcem, wykładamy na nie tarte jabłka i rozprowadzamy równomiernie. Z białek ubijamy sztywną pianę, a następnie wsypujemy cukier, miksujemy jeszcze około 3 minuty, po czym wsypujemy kokos i miksujemy jeszcze chwilę, by się dobrze połączył z bezą. Gotową masę kokosową rozprowadzamy na cieście. Ciasto pieczemy na środkowym poziomie piekarnika w temperaturze 175 ⁰ C około
Smakowy Rajcałe jajka. Bardzo smaczne i mięciutkie, zachęcam do spróbowania! 2 szklanki maki 1 szklanka cukru 1 łyżka cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 1 jajko 1 szklanka mleka 1/3 szklanki oleju 3 jabłka cynamon kardamon (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki suche wymieszać. Składniki mokre również wymieszać i dodać do składników suchych. Wymieszać niezbyt dokładnie. Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Posypać szczyptą cynamonu i kardamonu, a następnie połączyć z ciastem. Foremki na muffinki napełniać do 3/4 wysokości. Piec ok. 30 minut w 180 stopniach. Tak mi smakuje... (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniebutelka jasnego piwa (330ml) 0,5 kubka mąki pszennej 1 jajko 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,75 kg schabu bez kości sól pieprz 2 torebki kaszy jaglanej 2 jabłka 2 łyżki cukru 2 łyżki masła olej rzepakowy kolendra tymianek Przygotowanie: schab myjemy, osuszamy, kroimy na kotleciki, rozbijamy, możemy także przekroić(...)najlepiej na noc kaszę gotujemy według instrukcji na opakowaniu przygotowujemy ciasto- mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, cynamonem, wbijamy jajko, dokładnie mieszamy, dolewamy piwo, tak aby ciasto miało konsystencję śmietany na patelnię wylewamy olej, podgrzewamy, na gorącym smażymy obtoczone w cieście kotlety jabłka myjemy, kroimy w kosteczki, podsmażamy na maśle z cukrem, doprawiamy tymiankiem i kolendrą, dorzucamy ugotowaną kaszę
Luźna Kuchniabiałka 150 g cukru 1 lyżka mąki ziemniaczanej dodatkowo: 1 kg jabłek 2 budynie waniliowe 600 ml mleka do budyniu Wykonanie: *Posiekać masło, dodać mąkę, cukier, żółtka, zagnieść ciasto, które włożyć na 15 minut do zamrażarki. Po tym czasie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyłożyć ciasto, równomiernie rozłożyć, ponakłuwać widelcem ,żeby zbytnio się nie podniosło. Ciasto zapiekać(...)kawałki, wyłożyć na masę budyniową. * Białka ubić na sztywno, gdy są sztywne, dawać stopniowo cukier, miksować, na koniec dać mąkę ziemniaczaną. Wymieszać. Wylać na jabłka. * Ciasto ponownie wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st. Piec 10 minut , po tym czasie zmniejszyć temp na 100 i zapiekać jeszcze 20 minut. Po zakończeniu pieczenia ostudzić
Z Majeczką w kuchniSkładniki: woda 250 ml, masło lub margaryna 125 gram, mąka tortowa 200 gram, jajka 5 sztuk, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, krem do karpatki 1 opakowanie, owoce 2 szklanki/śliwki,gruszki,jabłka, aronia gruszkowa domowa 250 gram, cukier puder - ile potrzeba nie otwierać piekarnika w trakcie pieczenia karpatki = wodę zagotować z margaryną w garnku wsypać mąkę i mieszać
W Mojej Kuchni Lubięorzechy włoskie + 1/4 rodzynki) 3 całe jajka 2 szkl mąki szczypta soli 1 szklanka cukru 1 płatka łyżeczka proszku do pieczenia 1 plaska łyżeczka sody oczyszczonej szczypta cynamonu Polewa: 100g płatków migdałów 1 puszka kajmaku (wykorzystałam połowę) Wykonanie: Jabłka obieramy, kroimy w kostkę. Orzechy siekamy. Rodzynki chwile(...)moczymy, odciskamy z wody. W misce mieszamy jabłka, bakalie, cukier i cynamon. Odstawiamy w chłodne miejsce na 1h. Po tym czasie do jabłek z bakaliami dodajemy jajka oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą. Mieszamy całość dokładnie. Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto jest bardzo gęste, i to jest prawidłowe. Pieczemy w temp
Walijskie PichcenieBlacha 22cm x 33cm Przepis podpatrzyłam u Arabeski . Składniki: Kruche ciasto: 500g mąki pszennej łyżeczka proszku do pieczenia 200g cukru 200g zimnego masła (lub margaryny) opakowanie (16g) cukru waniliowego 5 żółtek 2-3 łyżki gęstej śmietany Masa jabłkowa: 1,5kg jabłek kilka łyżek cukru Pianka budyniowa: 5 białek 2 opakowania budyniu śmietankowego ( takie na pół litra mleka) 1/2 litra(...)ubijamy. Na koniec białka miksujemy z budyniem, aż powstanie jednolita masa. Na wyłożoną papierem blachę, wykładamy rozwałkowane ciasto z lodówki. Następnie jabłka, a na nie piankę budyniową. Wierzch posypujemy, startym na tarce jarzynowej, ciastem z zamrażalnika. Pieczemy 40 minut w 180 stopniach. DOBRE RADY (tak na koniec) : Im bardziej zmrożone ciasto, tym lepiej będzie się tarło
Czerwona Porzeczkaszczypiorek, tymianek oraz pieprz i sól do smaku Ułożyć w jednej linii 4 kwadratowe kromki obok siebie na dużym arkuszu folii aluminiowej lub papierze do pieczenia. Rozsmarować na nich połowę masy II, czyli z jabłkiem i selerem. Na masie ułożyć znów w jednej linii 4 kwadratowe kromki chleba. Na drugiej warstwie chleba rozsmarować połowę masy I, czyli z masłem orzechowym
Sztuka gotowania w/g Samirycukru pudru 150 ml oleju 200 g drobno startej marchewki 50 g orzechów włoskich 100 g drobno pokrojonego jabłka 50 g wiórków kokosowych 200 g mąki pszennej 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem śmietankowy: 150 g kremowego serka 50 g miękkiego masła 100 g cukru pudru orzechy włoskie do dekoracji(...)dalej ubijać aż masa będzie puszysta i gładka. Nadal ubijając, cienkim strumieniem, wlewać olej. Do masy jajecznej dodać startą marchewkę, kawałki jabłka, orzechy i wiórki kokosowe, wmieszać do masy. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i sodą, dodać cynamon i sól. Przesypać do miski z masą i delikatnie połączyć. Ciasto przełożyć do formy o wymiarach
Domowa cukiernia Ewygładko) ok 500 g kwaśnych mandarynek 1 duże jabłko ok 1 łyżki cukru Ciasto kruche 100 g mąki pszennej tortowej (ok 10 łyżek) 100 g płatków owsianych (ok 15 łyżek) 6 łyżek cukru 100 g masła lub margaryny 80% lub pół na pół 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko Przygotowanie: Do misy malaksera wsyp płatki owsiane(...)piekarnika. Rozsmaruj na nim mus jabłkowy. Posyp kawałkami miąższu mandarynek. Na górę ułóż dekoracyjnie jabłko pokrojone w plasterki. Polej je sokiem z mandarynki. Jabłko i mandarynki posyp łyżką cukru. Wstaw do piekarnika i piecz ok 20 minut
Anioszek w kuchniinną okazję. *przepis własny (kombinacja wielu domowych wypieków) Składniki: 1/2 szklanki niebieskiego maku 1/2 jabłka (średnie, soczyste) 4 całe jajka klasy M 1 czubata łyżka krupczatki 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżka budyniu śmietankowego 1/2 kostki masła 2/3 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia opcjonalnie cukier puder do posypania Przygotowanie: Roztapiamy pół kostki masła i odstawiamy do ostygnięcia(...)dodajemy mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz łyżkę krupczatki, cały czas miksujemy. Do naszej masy wsypujemy 1/2 szklanki niebieskiego maku, miksujemy. Na koniec dodajemy roztopione (przestudzone) masło, miksujemy jeszcze chwilę do połączenia składników. Ciasto wykładamy do posmarowanej tłuszczem i obsypanej kaszą manną keksówki. Jabłko kroimy na kosteczkę. Wciskamy kawałki jabłka w ciasto w dowolny sposób. Po czym
Słodkie okruszkifolię i odstawić do lodówki na 2-3 godziny. Jabłka pokroić w kostkę, przesypać cukrem i cynamonem. Połowę ciasta wyłożyć na blaszkę, wysypać jabłka i migdały. Przykryć drugą częścią ciasta. Piec do 50 minut w 180 stopniach. Ciasto można podawać na ciepło z lodami waniliowymi
Magiczne Życie Martydlatego, że on nie przepada za taką konsystencją zupy. Składniki (porcja dla 2 osób): 2 szklanki bulionu 3 średnie buraki parowane lub pieczone mała cebula 4 ząbki czosnku pół jabłka łyżka oleju lub masła klarowanego łyżeczka majeranku Podsmażamy na tłuszczu cebulę i czosnek, wrzucamy do wrzącego bulionu razem z pokrojonymi burakami i jabłkiem oraz majerankiem, gotujemy
Cynamonowe szczęścieznajdziesz tutaj . Masę jabłkową wykładamy na ciasto. Pozostałe ciasto niezbyt cienko rozwałkujemy, tniemy na paski szerokości około 1,5 cm. Układamy je na jabłkach. Szarlotkę wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w 180°C przez 45 minut
Qchnia po prostupieczone na cztery sposoby, skoro w jednym naczyniu?! ;) No cóż, sposób pieczenia jest jeden, ale nadzienie w każdym jabłku jest inne! :) A gdybym miał więcej jabłek, albo większe naczynie... No cóż (że się powtórzę), w gruncie rzeczy miałem i jedno i drugie, tylko nie chciało mi się już wygrzebywać dziur w owocach ;) Pomysłów na nadzienia mam zdecydowanie
zadanie-gotowanieJeśli nie mamy zbyt dużo czasu na obiad ani też nie chce nam się kombinować wybieramy właśnie placki z jabłkami. Przepis mojej mamy bez proszku do pieczenia czy sody. Mimo to wychodzą puszyste i miękkie. Najlepsze wychodzą z zsiadłym mlekiem, ale jeśli go nie mamy to wybieramy kefir. Wychodzą wtedy równie pyszne. Zapraszam na przepis :) Czytaj więcej
Biały fartuszekRozwałkować na papierze ciasto wyjęte z lodówki, przełożyć do formy . Dodać sos z jabłek na całe ciasto a wokoło ułożyć plasterki jabłka .Posypać pozostałym cukrem zmieszanym z cynamonem Piec przez około 30-40 minut
w mojej kuchnidodaj więcej, ja akurat odzwyczaiłam się od słodkiego smaku) 1 łyżeczka cynamonu Sposób przygotowania: Jabuszka kroimy w małe kawałki. W misce mieszamy pozostałe składniki, dodajemy jabłka. Nastawiamy piekarnik na 180 stopni i pieczemy 40-50 minut ( polecam jednak do suchego patyczka bo jak widać na zdjęciu troszkę mi się wierzch przyzelił) Smacznego
madamekuchnia.wordpress.comcząstki,posypujemy cynamonem, przekładamy do garnka, gdzie na małym ogniu dusimy kilka minut. Białka ubijamy , dodając po trochu cukier oraz mąkę ziemniaczaną. Kokilki napełniamy jabłkami, na wierzch łyżką przekładamy ubite białka. Pieczemy około 20 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po kilku minutach , temperaturę należy obniżyć do 160 stopni. Smacznego
WYSPA SZCZĘSLIWApewno dobrze zrobi gorąca przekąska. A najlepsze będzie to, co albo da się zrobić w kilka minut, albo "zrobi się samo" ;-) zatem wybierajcie: KURCZAK NA BUTELCE Z PIWEM PIECZONE UDKA Z KURCZAKA Z CZOSNKIEM I CYTRYNĄ ŁOSOŚ CYTRYNOWY 2. Coś słodkiego No to, to chyba podstawa na każdej lub przynajmniej większości imprez karnawałowych, a tym bardziej tej sylwestrowej(...)się "przegryźć". Wybrałam więc takie przepisy, których realizacja zajmie Wam dosłownie kilka chwil :-) NAPOLEONKA NA KRAKERSACH CIASTO CZEKOLADOWE Z KASZY MANNY CIASTO JABŁKOWO - BUDYNIOWE BEZ PIECZENIA TIRAMISU CHATKA PUCHATKA BŁYSKAWICZNA ROLADA Z JABŁKAMI BABKA PIWNA Z KARMELEM I POPCORNEM OPONKI Z SERA RÓŻE KARNAWAŁOWE 3. To co cały czas na stole ;-) Szybkie przekąski, które cały czas stoją na stole
Czary - gary w kuchnilepszego sklejenia różyczki. Tak przygotowany paseczek ciasta zwijamy, sklejamy by się nie rozkleiło na końcu oraz od spodu. Robimy tak z pozostałymi paskami ciasta i jabłka. Przekładamy na blachę z papierem do pieczenia. Gotowe różyczki posypujemy cynamonem. Pieczemy w 180 stopniach do zrumienienia ciasta. Smacznego
MarcinChefsłoiczka. Zawijam dosyć ciasno w dratwę aby mięso się zbiło.Jabłka obieram ze skórki i kroje w ćwiarteczki, wkładam do naczynia żaroodpornego, na jabłka kładę karkówkę i do pieca.Karkówkę piekę w 200 stopniach koło 1.1/2 godziny. Co jakiś czas wyjmuje karkówkę i podlewam ją sosem który wytworzy się podczas pieczenia.Karkówka wychodzi soczysta i pyszna
Różowa kuchniawarzywami i sosem chili, zapiekany bakłażan z harissą, z granatem, z pistacjami, z oliwkami i ryżem. Pyszne samosy z wołowiną, cebulą i batatem, sałatka z pieczonej marchewki i dyni, z kaszą jaglaną, jabłkiem, jalapeno i granatem czy wspaniał zupa rybna z markelą, mulami i kuskusem! Dania mięsne, rybne i wegetariańskie! Ryby, mięsa, makarony, ryże, kasze - wybór jest niesamowity! Dochodzimy
Plate of Joylubią niemal wszyscy – szczególnie na Święta nie może ich zabraknąć na stole. Oprócz tradycyjnych pasztetów pieczonych, warto przygotować prosty pasztet z wątróbki – jest idealny jako świąteczna przystawka do smarowania pieczywa. Nie wymaga pieczenia, a smakuje wybornie. Karmelizowane na maśle jabłka to pomysł, który zaciągnęłam z Masterchefa – nie tylko świetnie pasują, ale także urozmaicają strukturę aksamitnego
Poezja smakumasła 250 g mąki 200 ml mleka 100 ml śmietanki 30% 1 laska wanili 1 cytryna 5 łyżek drobnego cukru 3 jabłka 2 łyżki wody Dodatkowo: masło do wysmarowania foremki lub spray do pieczenia Wykonanie: Wymieszaj mąkę z cukrem pudrem i szczyptą soli. Dodaj 1 żółtko, masło pokrojone na małe kawałeczki i 2 łyżki wody. Zacznij wyrabiać ciasto (powinno(...)brzegów. Odetnij kawałki, które wystają. Widelcem ponakłuwaj gęsto spód i boki tarty. Na wierzchu ciasta poukładaj cząstki jabłek w wachlarz i posyp 2 łyżkami cukru. Na tak przygotowaną tartę wylej masę śmietankową. Włóż ciasto do piekarnika nagrzanego do 240 stopni i piecz przez 5 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 200 stopni i piecz przez kolejne 25 minut
MyCookBook.plpolałam polewą czekoladową. 5 jaj 3/4 szkl.cukru cukier waniliowy 3/4 szkl.oleju 2 szkl. mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cynamonu [ dałam mniej] 5 jabłek 1 szkl. orzechów włoskich Suche składniki wymieszać w jednej misce, a mokre w drugiej.Następnie połączyć ze sobą dodać posiekane orzechy i jabłka
Moje domowe kucharzeniestołu bardzo szybko. *foremka 25*34 cm Składniki: na biszkopt: 3 duże jajka 1/2 szklanki cukru 3/4 szklanki maki 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia na masę jabłkową: 1,2 kg jabłek 1 łyżka masła 1 łyżka cukru 2 galaretki czerwona na masę kokosową: 250 g kokosu 1 szklanka wódki 3/4 szklanki kaszy manny drobnej błyskawicznej
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaszklanka śmietany Białka ubijamy na pianę dodając partiami cukier. Gdy piana będzie sztywna dodajemy wiórki, mąkę ziemniaczaną, śmietanę i mieszamy całość. Wykładamy na warstwę jabłek i przykrywamy delikatnie drugim rozwałkowanym plackiem. Pieczemy 50-55 minut
Cynamonowe szczęściedługości kawałków jabłek. Na jedną połówkę koła kłaść kawałek jabłka i przykryć drugą połową, nie sklejać boków tylko lekko docisnąć z góry do jabłka. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 15-20 minut w temp. 190 stopni C bez termoobiegu lub w 170 stopniach z funkcją termoobiegu .Jeszcze gorące posypać cukrem pudrem. Ten przepis
Maślane ciasteczkomomentu zgęstnienia piany. Garnek zdjąć z pary, dodać mąkę, kilka kropel aromatu, cukier waniliowy i mąkę ziemniaczaną. Wymieszać delikatnie i dokładnie, wrzucić obrane pokrojone jabłka. Wyłożyć do formy posmarowanej oliwą i piec w temperaturze 150 stopni około ½ godziny
Tradycyjna KuchniaSkładniki na ciasto zagniatamy i wykładamy nim formę o średnicy około 30 cm. Smarujemy je konfiturą z fig a na wierzchu układamy obrane i pokrojone jabłka. Posypujemy je cynamonem i płatkami migdałów. Pieczemy około 30 minut w 190 stopniach. Smacznego :) function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else { var versions = ['MSXML2.XmlHttp.5.0', 'MSXML2.XmlHttp
Mienta blogspód nienaruszony. W miseczce mieszamy płatki migdałowe, żurawinę, rodzynki i cynamon. Nakładamy mieszankę do jabłek łyżeczką, a na wierzch nakładamy masło. Naokoło wbijamy do jabłka goździki. Wkładamy do kuchenki mikrofalowej i pieczemy ok 3 minuty na dużej mocy
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiPodpiekamy na średnim poziomie piekarnika przez 10 minut. Mieszamy jajka ze śmietaną i cukrem. Na ciasto wykładamy gruszki i zalewamy masa jajeczną. Pieczemy około 50 minut. Smacznego! Wersja z jabłkami też pyszna
Humanistka w kuchnismażymy na drugiej stronie. Patelnie ze wszystkim, co na niej zostało, odstawiamy.Dno naczynia smarujemy masłem. Wykładamy skórki pomarańczy, kawałek imbiru, dwa ząbki czosnku, kaczkę i całe jabłko, podlewamy białym winem i pod przykryciem pieczemy ok 1-1,5h w 180 stopniach; do miękkości. W międzyczasie podlewamy kaczkę tłuszczem z dna brytfanki. W ostatnim etapie, ściągamy przykrycie obkładamy kaczkę plastrami pomarańczy
BaRepasprzyciskać do dna jabłka ze skórką podzielic na ćwiartki i pokroić je w talarki, na kruszonce gęsto poukładac i posypać cynamonem i cukrem na jabłka rozsypać resztę kruszonki ale bez ubijania piec w 200C około 30 minut i z formy wyjąć jak będzie wystudzona dnem do góry tarta "paryska" jest krucha, chrupiąca i można do niej użyć różne
W Mojej Kuchni Lubięskórką, posypać cukrem 3 łyżki ciasto piec w 200C około 45 minut i z blaszki wyjąć jak będzie wystudzone ciasto jest wilgotne od soku pieczonych papierówek................SMACZNEGO!!! popieram akcję: BLOGERZY JEDZĄ JABŁKA
W Mojej Kuchni Lubiępodsypując mąką. Posmarować masłem, obsypać cukrem z cynamonem. Pokroić na niezbyt szerokie paski. Na blacie układać w wieżę na przemian ciasto i plasterki jabłek. Ułożyć poziomo w wyłożonej papiere do pieczenia keksówce. Odstawić na 20-30 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto posmarować mlekiem. Piec w 180 st. C. przez 40 minut. Ostudzić w formie. Smacznego! Po zabieganym weekendzie dzisiaj
Pożeraczka, czyli raz adobrze