jabłka pieczone - 6536 przepisów (strona:174/436)

Ciastka francuskie z jabłkami 239

Ciastka bez mleka. Przygotowanie ich razem z pieczeniem zajmuje jakieś 20 minut. Ciasto francuskie zrobione na bezmlecznej margarynie jest równie dobre jak to zrobione na maśle. A ponadto można je podać osobom nietolerującym mleka lub alergikom. Składniki: porcja ciasta francuskiego (ok.300g) 2 jabłka surowe jajko cynamon cukier lub glukoza (kilka łyżek) Rozwałkowane ciasto kroimy(...)prostokątów a następnie każdy prostokąt na dwa ciastka, jak na poniższym rysunku. Na każde ciastko układamy kilka plasterków jabłka, posypujemy szczyptą cynamonu i łyżeczką glukozy. Paseczki zakładamy w poprzek, jedne na drugie i zlepiamy. Smarujemy wierzch rozmieszanym jajkiem. Pieczemy na papierze do pieczenia przez kilka minut w temperaturze 180-200 stopni aż się zrumienią

prawdziwe jedzenie
śniadaniowy muffin z jabłkiem 157

blogu. Pachnący cynamonem i jabłkiem, jak najlepsza szarlotka. Trudno uwierzyć, że tak szybko mija pierwszy weekend września. Przepis: /własny, jedna porcja/ suche: 40 g mąki pszennej pełnoziarnistej 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia łyżeczka cukru wanilinowego szczypta gałki muszkatołowej 1/3-1/2 łyżeczki zmielonego cynamonu mokre: jajko 50 g jogurtu naturalnego 60 g jabłka ze skórką pokrojonego w kosteczkę (waga(...)stopni. Suche składniki wymieszać w jednej miseczce, mokre w drugiej. Mokre dodać do suchych, wymieszać, dodać pokrojone jabłko i ponownie wymieszać. Foremkę (ja użyłam niskiego słoika z szerokim wieczkiem, nada się też kokilka czy inne małe naczynie) wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto. Piec w piekarniku przez 40 minut, odstawić do ostudzenia. smacznego

tost z dżemem
Jaglana szarlotka z mieszanką studencką 137

Kaszę płuczemy pod zimną wodą. Do wrzącej wody wrzucamy kaszę i gotujemy, aż do całkowitego wchłonięcia wody. Jabłka myjemy i obieramy. Ścieramy na tartce o dużych oczkach. Ugotowaną kaszę mieszamy z jabłkiem, mieszanką studencką i cynamonem. Przekładamy do natłuszczonego naczynia ceramicznego. Pieczemy przez 25-30 minut w 180 stopniach. Smacznego

Truskawkowa Fiesta
Jabłecznik z czekoladą, bezglutenowy, wegański 96

formy silikonowej, tworząc nieco wyższe brzegi. Nakłułam widelcem w kilku miejscach. W międzyczasie rozgrzałam piekarnik do temp. 180°C. Wstawiłam formę z ciastem i piekłam ok. 10 minut. Masa jabłkowa: W międzyczasie obrałam jabłka i pokroiłam na ćwiartki, a następnie na grube plasterki. Jabłka przełożyłam do garnka, dodałam ok 50 ml wody i dusiłam pod przykryciem przez

nietadieta
Dieta okruszkowa 157

była, dieta okruszkowa nie zastąpi zbilansowanej diety. JABŁKOWE MUFFINY Z SOLONYM KARMELEM 40g masła 300g mąki 150g cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody szczypta soli 150ml jabłkowego musu (z naszych jabłek!- Golden Delicious obrany, bez gniazd nasiennych, zmiksowany) 100ml śmietany 12% 1 jajko masa karmelowa (u nas z wedlowskiego słoiczka) gruba sól (polecam Sal de fleur(...)być go zbyt dużo w poszczególnych foremkach, bo się rozleje przy pieczeniu). Pieczemy 20-25 minut. Wychodzą z tego fajne, pachnące i delikatne babeczki, przełamane bardziej intensywnym wnętrzem. Polecam gorąco!  A może przy okazji polecicie jakieś dobre seriale, które można zagryźć takim jesiennym muffinem?:-) Nasze jabłka nie były duże. Ani piękne. Ale nie były też robaczywe, ani pryskane

les mirabelles
Jabłecznik 146

Jabłecznik  Składniki : Ciasto mąka - 3 szkl cukier -1/2 szkl proszek do pieczenia - 2 łyżeczki żółtka - 4 szt masło - 250 g mocno schłodzone tłuszcz do formy cukier waniliowy -1 opak Masa jabłkowa : jabłka szara reneta - 2 kg galaretka cytrynowa -2 opak 1 płaska łyżeczka cynamonu Przygotowanie: Ciasto Mąkę wysypać na stolnicę, dodać pokrojone na kawałki masło, posiekać nożem(...)kawałki, włożyć do torebek i zamrozić. Masa jabłkowa : Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na ćwiartki. Przełożyć jabłka do garnka, przesmażyć. Zdjąc garnek z ognia, wsypać galaretki, dokładnie wymieszać. Tortownicę o wymiarach 28 cm, wysmarować tłuszczem ( ja piekłam w prodiżu, ale źle było kroić ciasto ) Zetrzeć na tarce o dużych oczkach  , kawałek ciasta na spód tortownicy. Spód

Kuchnia Danusi
Apple pies czyli tartaletki z jabłkami 180

dodałam pachnącą wanilię. Niebo w gębie! Polecam :) ciasto: 300 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200 g masła 1 żółtko 2 łyżki serka homogenizowanego waniliowego 1 łyżeczka masła do posmarowania foremek 1 łyżeczka kaszy manny do wysypania foremek nadzienie: 2 kwaśne jabłka 1 łyżka miodu cynamonowego 1/4 łyżeczki cynamonu 120 g naturalnego musu jabłkowego 1 łodyga rabarbaru(...)fiołki) 200 ml śmietany 30% 1 szt laska wanilii 1 łyżeczka cukru pudru (opcjonalnie) Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Siekamy ją z masłem, po czym dodajemy żółtko i serek. Zagniatamy na gładkie ciasto. Schładzamy pół godziny w lodówce. Jabłka obieramy i kroimy w małą kosteczkę. Na nagrzaną patelnię wlewamy łyżkę wody, przekładamy na nią jabłka oraz miód

Mienta blog
Szarlotka z beza 158

jablka kwaskowe ze wzgledu na dosc duza zawartosc cukru pudru w przepisie. Jesli nie mamy takich jablek to najlepiej zmniejszyc ilosc bialego proszku, chyba ze lubimy ciasta slodkie. Ja osobiscie wole gdy zawartosc cukru jest mniejsza, takie mi bardziej smakuja.skladniki na ciasto: 400g maki 200g masla 100g cukru pudru 3 zoltka 2 lyzki kwasnej smietany pol lyzeczki proszku do pieczenia(...)laczymy z proszkiem do pieczenia i sola, nastepnie dodajemy zoltka, posiekane maslo, cukier puder i smietane. Wyrabiamy ciasto i odkladamy je na godzine do lodowki.Po tym czasie 2/3 ciasta walkujemy i wkladamy na wysmarowana tortownice na dno i brzegi.Pieczemy w temperaturze 180°C przez okolo 20 minut na zloty kolor.Obrane i pokrojone na kawalki jablka przekladamy do garnka i dusimy

Przysmaki Karolki
Elwirka Cake - Apple Penaut 94

Składniki: 8 jabłek - najlepiej takich kwaśnych 3 jajka 1 cukier waniliowy 1 proszek do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 160 g orzechów włoskich 1/2 szklanki oleju 2 szklanki mąki Przygotowanie: Piekarnik 180 stopni, na termoobieg. Jabłka obieramy i kroimy w kosteczkę. Zasypujemy to jedną szklanką cukry u mieszamy. Odstawiamy na 1 godzinę  tak aby wyszedł

ClauditteMissCooking
Racuchy z jabłkami czyli "jabłka w orkiszowych szlafroczkach" 179

Pyszne,proste szybkie danie lubiane przez wszystkich,szczegolnie dzieci.To chyba najbardziej znana potrawa z jablek w kuchni polskiej.Jablek nie powinno zabraknac w zadnej diecie,bo maja

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
1509.Biszkoptowe tartaletki 144

mój pomysł...ale mimo wszystko wyszło co wyszło i zostało zjedzone...do jabłek dodałam pysznego miodu z cynamonem z Anielskich Przysmaków ..Polecam miodek...pyycha... 3 jaja  3 łyżki cukru  3 łyżki mąki pszennej  1 łyżka mąki ziemniaczanej  1 łyżeczka proszku do pieczenia Wodzisław Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i dalej ubić do jego(...)jednym kierunku. Foremki do tartinek wysmarować tłuszczem i obsypać kaszą manną lub mąką. Wylać  masę do 2/3 wysokości foremek i piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni ok. 20 minut. 3-4 jabłka 1 łyżka masła 1-2 łyżki cukru [ ilość zależy od gatunku jabłek] 1 łyżka miodu z cynamonem 1 łyżka cynamonu śmietana  cukier

Moje domowe kucharzenie
Owoce w otrębowym cieście czyli dietetyczna szarlotka nr 2 143

starczy ;) Składniki: 1 jabłko 2 brzoskwinie 3 łyżki otrębów 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 tabletki STEWII fruktoza 1 łyżeczka cynamonu miód do polania Sposób przygotowania: Otręby, jogurt, jajko, proszek do pieczenia, cynamon, STEWIE mieszamy razem i odstawiamy, aż otręby spęcznieją w tym czasie myjemy jabłka (obieramy) i brzoskwinie

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
ŚWIĄTECZNE PIERNICZKI (BEZGLUTENOWE, WEGAŃSKIE) 176

mnie z  TEGO  przepisu) 1 łyżka cynamonu w proszku, 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia, 1 łyżeczka sody, 10 łyżek słodzika (u mnie - 5 łyżek ksylitolu + 5 łyżek cukru kokosowego). Wykonanie: Suche składniki umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy. Jabłka kroimy na kawałki i blendujemy na mus, dodajemy do nich mokre składniki. Następnie łączymy z suchymi(...)godzinę. następnie odrywamy część i wałkujemy na cienki placek. Wykrawamy wybrane kształty i pieczemy 10 minut w temperaturze 180 stopni. Tę samą czynność wykonujemy z pozostałym ciastem. Po ostudzeniu umieszczamy w puszce. Gdyby były za twarde, nie zmiękły, umieszczamy w puszcze dwie ćwiartki jabłka, które wymieniamy na świeże co 3 dni. Po takim zabiegu na pewno zmiękną. Smacznego

Jeść, by żyć w zdrowiu
Tradycyjna domowa szarlotka 113

domowa szarlotka Składniki Ciasto:   3 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka drobnego cukru   1 cukier wanilinowy 250 g zimnego masła roślinnego (może być masło lub margaryna) Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 4 jajka Jabłka: 2 kg jabłek (najlepiej szara reneta albo antonówka) około 12 łyżeczek cukru(...)ubijając, aż piana będzie sztywna i błyszcząca. Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Formę z ciastem wyjąć z lodówki, wyłożyć jabłka. Przykryć ubitą pianą z białek. Na wierzch położyć drugą część rozwałkowanego ciasta. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 1 godzinę Po upieczeniu posypać cukrem pudrem Źródło

Smaki Natalii
Ciasto Amerykaniec 189

Ciasto: 3 jajka w temperaturze pokojowej 1 szkl cukru 3/4 szkl oleju w temperaturze pokojowej 4 jabłka 2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika 2 szkl mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao garść posiekanych orzechów i suszonych owoców, np. żurawina, rodzynki itp. Dodatkowo: cukier puder do oprószenia     Przygotowanie(...)następnie powoli wlewać olej, zmiksować. Do piany wsypać przesiane suche składniki i delikatnie wymieszać. Na koniec dodać jabłka, wymieszać do połączenia składników. Masę przelać do tortownicy o średnicy 24-26 cm wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Piec w 180 st.C przez ok. 40-45 minut do tzw. suchego patyczka.   Upieczone ciasto wystudzić w uchylonym piekarniku

Nastoletnie Wypiekanie