Niesamowite połączenie kwaskowych jabłek i galaretki ze słodkim biszkoptem. Ciasto nie jest przymulające, dzięki dodaniu do masy wiśniowego smaku galaretek. Wierzch można posypać wzorkiem z kakao lub cukrem pudrem. Ja wybrałam cukier puder, choć kakao lepiej by kontrastowało z jasnym ciastem :) Przepis zmodyfikowałam, ponieważ brakowało mi sporo składników z oryginału, ale nie żałuję, bo wolę jasny biszkopt od ciemnego(...)Składniki na ciasto: 4 jajka 150 gramów cukru 6 łyżek oleju 1 i 1/3 szklanki mąki 1/2 łyżki proszku do pieczenia 1/2 łyżki octu Składniki na masę jabłkową: 1 litr musu jabłkowego domowej roboty lub 1 i 1/2 kg jabłek 3 czerwone galaretki, jeśli robimy masę z gotowego musu 2 czerwone galaretki, jeśli robimy masę z jabłek Białka
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comktóre wszystkim smakuje, zapraszam na moją wersję. SKŁADNIKI Ciasto: (blaszka 24x34 cm) ½ kostki margaryny, 2 żółtka, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 i ¾ szkl. mąki, 1 łyżka kakao, ½ szkl. cukru, 1 cukier waniliowy Masa jabłkowa: 750 ml smażonych jabłek, 1 galaretka cytrynowa Pianka budyniowa: 4 białka, 3 łyżki budyniu wiśniowego, 3 łyżki cukru pudru Dodatkowo: kasza manna WYKONANIE(...)zamrażarki. Resztą ciasta wykładamy foremkę, podpiekamy 20 min. w 180 stopniach. Masa jabłkowa: Jabłka zagotowujemy, dodajemy galaretkę, mieszamy. Piana budyniowa: Białka ubijamy z cukrem, dodajemy budyń. Podpieczone ciasto posypujemy kaszą manną, układamy masę jabłkową, pianę z białek i ścieramy resztę ciasta. Pieczemy jeszcze ok 25 min. w 180 stopniach
słodki bratekcukier 1 szklanka, jajka 3 sztuki, masło lub margaryna 12,5 dag, mąka tortowa 2,5 szklanki, soda oczyszczona 1 łyżeczka, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, przyprawa do piernika 1 opakowanie, kakao 2 łyżki, jabłka 3 sztuki/starte, mleko 1 szklanka, marcepan 150 gram, polewa czekoladowa 1 opakowanie/biała, do ozdoby: 1 opakowanie/czekoladki stopioną i wystudzoną margarynę wlać do miski(...)sodę z proszkiem, kakako z przyprawą do piernika, cukier, starte jabłka na grubszych oczkach tarki i mikserem z 3-4 minuty miksować na większych obrotach foremka babkowa 22 cm, wysmarowana tłuszczem i posypana tartą bułką, wlać ciasto do formy marcepan pokroić na kawałeczki i powkładać do ciasta piec w 180 C około 60 minut, do suchego patyczka, wystudzoną babkę
W Mojej Kuchni Lubiępieczemy na ruszcie. Jeśli nie macie blachy do pieczenia z rusztem, kładziemy ją na kratce piekarnika, najpierw piersiami do góry, a pod spód wkładamy brytfankę na tłuszcz. Pieczemy kaczkę w tej temperaturze przez 3,5 godziny i odwracamy ją po godzinie co kolejne 30 minut, smarując resztą mieszanki sosu sojowego i octu. UWAGA! Nie nakłuwamy kaczki podczas pieczenia – pieczemy(...)Podajemy od razu. Razem z kaczką można upiec w folii aluminiowej 3-4 buraczki, jadalne kasztany albo całe jabłka z wydrążonymi gniazdami nasiennymi – wkładamy je na kratkę po 1h pieczenia mięsa. Podajemy z ziemniakami z wody lub pieczonymi, okraszonymi tłuszczem z kaczki. Do kaczki świetnie pasuje żurawina, czerwona kapusta, konfitura porzeczkowa, agrestowa lub CHUTNEY Z RABARBARU . Tłuszcz
Karo in the Kitchenczęści, każde z osobna rozwałkowujemy. Dwie części wykładamy do 2 blaszek (po 23×38 cm) wyłożonych papierem do pieczenia. Podpiekamy przez 12 – 15 min. w 170 st. C. składniki na masę jabłkową: 750 g jabłek 40 g masła ok. 1 – 2 łyżki cukru wykonanie: Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Smażymy(...)masłem i cukrem. Do utartych żółtek dodajemy mak, mód, olejek oraz proszek do pieczenia i całość chwilkę ucieramy. W osobnym naczyniu ubijamy białka na sztywno. Do maku dodajemy bakalie, ubite białka i delikatnie mieszamy. Przekładamy na drugie podpieczone ciasto i przykrywamy ostatnią częścią surowego ciasta. Całość pieczemy w 170 st. C przez ok 30 min. Po upieczeniu odstawiamy ciasto
Domowy Smak Jedzeniamamę i babcię. Na początek polecam ten przepis z racji tego, że przygotowanie gąski jest mało absorbujące, a efekt niesamowity. Składniki na gęś pieczoną 1 gęś (moja miała 3,6 kg) 2 kwaśne jabłka np. reneta sól pieprz majeranek 3 ząbki czosnku Gęś rozmrażamy pomału (w temperaturze pokojowej około 10 godzin, lub w lodówce około(...)majerankiem. Jabłka myjemy, kroimy w ósemki, wycinamy gniazda nasienne i umieszczamy w gęsi, następnie otwór zszywamy lub spinamy wykałaczkami (ja idąc za sposobem mojej mamy przekładam kość kończącą udko przez otwór wycięty w przeciwległej połaci skóry). Gęś odkładamy do lodówki na kilka godzin (najlepiej na noc). Rozgrzewamy piekarnik razem z gęsiarką (lub naczyniem żaroodpornym, w którym będziemy piec ptaszka
Rozpustne gotowaniełyżki mąki pszennej 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli cukier puder wymieszany z cynamonem olej rzepakowy do smażenia. Przygotowanie: Jajko wbijamy do miseczki, dodajemy szczyptę soli i ubijamy trzepaczką. Dodajemy mleko i mąkę wymieszaną z odrobiną proszku do pieczenia, łączymy ubijając trzepaczką, aż utworzy się gładkie ciasto o konsystencji gęstej. Jabłka myjemy, wycieramy i kroimy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięjogurtu greckiego ok. 1 kg prażonych jabłek cukier puder Mąkę wymieszaj dokładnie z cukrem, cukrem waniliowym, masłem, jajkiem i jogurtem. Zagniataj elastyczne i jednolite ciasto.Uformuj kule i podziel je na 2 części: 2/3 i 1/3 i wsadź do zamrażarki na około godzinę. Blaszkę o wymiarach ok.30x15 cm wyłóż papierem do pieczenia. Większą część ciasta zetrzyj(...)tarce o dużych oczkach na dno blachy. Ugnieć lekko ręką by pokryć ciastem całe dno blaszki. Nałóż równo jabłka i na wierzch zetrzyj resztę ciasta. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 40-45 minut. Pieczemy na złoty kolor. Upieczone ciastu wystudź i posyp cukrem pudrem. Smacznego
Kuchnia bezglutenowawidelcem i wstawiamy na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Po tym czasie wyjmujemy i studzimy. Na podpieczonym spodzie układamy ciasno kawałki jabłek, tak aby na siebie nachodziły. Polewamy sosem i pieczemy około 40 minut w 180 stopniach. Po wyjęciu smarujemy podgrzaną na patelni marmolada pomarańczową. Jeżeli marmolada nie chce się rozpuścić możemy do niej dodać łyżkę(...)prostu zmiażdżyła system. I na koniec dodam, że niezwykle ważna w tym przepisie jest marmolada z pomarańczy. Ale musi być cierpka, nie słodka. Ta cierpkość idealnie dopełnia smaku słodkich jabłek. --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać nasze przepisy prosto na swój e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej pory żaden przepis
Marder&Marder Manufacturełyżek mąki 2 łyżki cukru pudru + opcjonalnie łyżkę do oprószenia usmażonych już placków 2 jajka 2 łyżeczki soku z cytryny łyżeczka proszku do pieczenia Przygotowanie placków: Wszystkie składniki mieszamy ze sobą w misce, ścieramy do nich jabłko. Nakładamy po łyżce ciasta na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju, smażymy z obu stron aż się zarumienią. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku
NiePieprz.plszklanki mąki krupczatki Młynomag 4 jajka 125 g masła łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka sody 3 łyżeczki kakao 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej 1 szklanka cukru 4 jabłka 3\4 szkl orzechów włoskich siekanych Jajka ubić z cukrem i dodać resztę składników (masło rozpuścić i ostudzić, orzechy posiekać, jabłka bez skórki drobno pokroić). Tak przygotowane ciasto wylać do formy(...)muffinki lub do jednej nasmarowanej i wyłożonej papierem brytfanki i piec w temperaturze 180 stopni przez 45 minut
Gotowanie jest łatwelitr maślanki 3 jajka 4 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru pudru + trochę do posypania 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 1/4 szklanki oleju + odrobina do posmarowania patelni 1,5 kg jabłek Jabłka obrać, posiekać na cienkie plastry. Wszystkie składniki na ciasto połączyć i dokładnie zmiksować. Dodać jabłka, całość wymieszać. Na rozgrzanej
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałatakże do kawy, grzanego wina, pieczonych warzyw czy mięs. Marchewkowe muffiny z granolą to propozycja deserowo-śniadaniowa. Przepis dziecinnie prosty w przygotowaniu. Ciasto wzbogacone oczywiście cynamonem, który poza wspomnianymi właściwościami zdrowotnymi podobno jest także afrodyzjakiem. Składniki: 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki cynamonu 1/2 szklanki oleju pistacjowego(...)olejem rzepakowym Oliwier lub rzepakowego 2 jajka 1/2 szklanki granoli przepis +dodatkowo do posypania muffinek 1 szklanka startej marchewki 1 starte jabłko Przygotowanie: W jednym naczyniu mieszamy składniki suche: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę, cynamon i granolę. W drugim naczyniu mieszamy lekko roztrzepane jajko z olejem. Łączymy zawartość obu naczyń, dodajemy startą marchewkę i gruszkę. Wszystko razem
Smakowity Blog Kulinarnyścieram na tarce. Dodaję cukier i cynamon. Dokładnie mieszam. Formę smaruję margaryną. Nakładam warstwę kaszy, a na to warstwę jabłek, a następnie znowu kasza. Formę należy przykryć. Jeśli nie macie pokrywki, nakrywamy folią aluminiową. Temperatura piekarnika: 180 °C Czas pieczenia: około 30 minut Podaję ze śmietaną na ciepło lub zimno. Po ostudzeniu przechowuję w lodówce
Kuchnia co dniapołowy porcji, w przepisie składniki na 12 foremek) Składniki suche: 2 i 1/4 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego szczypta soli Składniki mokre: 2 jajka 200ml jogurtu naturalnego 120ml oleju 1 jabłko pokrojone w kostkę Kruszonka: 1/2 szklanki mąki 30g masła 1/4 szklanki cukru pudru 1/2 batona chałwy (lub cały mały(...)Jabłko kroimy w kostkę. 3. Składniki mokre przelewamy do składników suchych. Niedokładnie mieszamy, tylko do połączenia składników. Na koniec dodajemy pokrojone jabłka. 4. Ciasto przekładamy do foremki na muffinki wyłożonej papilotkami. Całość obficie posypujemy kruszonką. 5. Pieczemy przez 20-25 minut w temperaturze 180 stopni
Szefowa kuchni