żółtko łyżka masła 2 łyżki cukru 1 łyżka budyniu śmietankowego w proszku na lukier: łyżka śmietany 18 kilka łyżek cukru pudru, kilka kropli sosu z cytryny dodatkowo 1 jabłko Przygotowanie: Z podanych składników zagniatamy ciasto i wkładamy do lodówki na 1-2 godz. W jednej misce mieszamy składniki na masę makową na końcu mieszamy(...)piekarnika zdejmujemy papier z fasolą i nakładamy łyżką masę makową pomiędzy nią masę serową ,wygładzamy lekko łyżką i na wierzch kroimy w kostkę jabłko,rozwałkowujemy resztę ciasta ,kroimy w paski i układamy kratkę na wierzchu,pieczemy jeszcze 40 min w 180 stopniach na wierzch jeszcze ciepłego ciasta,mieszamy lukier i polewamy Smacznego
Swojskie jedzonkowszystkich. SKŁADNIKI NA CIASTO KRUCHE: - 500 g mąki pszennej - 250 g masła schłodzonego - 3 żółtka schłodzone - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 200 g cukru zmielonego (kryształ się nie rozpuści! ) - 3 łyżki jogurtu - plus mąka do podsypywania - 5 jabłek - 500 g śliwek Ciasto za pomocą noża zagniatamy, robimy to jak najszybciej. Ciasto owijamy folią i schładzamy w lodówce minimum(...)mąkę ziemniaczaną i 1 łyżkę cukru. Schłodzonym ciastem wylep dno i brzegi , ułóż pokrojone w plasterki jabłka, na to ćwiartki śliwki, posyp 2 łyżkami cukru i cynamonem, wyłóż pianę z białek, ułóż na wierzchu pozostałe ciasto np. w formie długich paseczków. Pieczemy: 55-60 minut w nagrzanym piecu. Smacznego! ZAPRASZAM NA FACEBOOKA SMYKWKUCHNI
SMYKWKUCHNIDelecty. Ciasto miodowe: 3 szkl mąki kostka margaryny 1 łyżka miodu jajko łyżka przyprawy do piernika 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta 1/2 szkl cukru op.cukru wanilinowego Delecta 1/4 szkl gęstej śmietany Masa jabłkowa: słoik jabłek prażonych (ok 750g) 2 galaretki wiśniowe Masa budyniowa: 1 budyń waniliowy lub śmietankowy 1/2l mleka 2 łyżki cukru pudru kostka miękkiego masła(...)gładkie, elastyczne ciasto. Schłodzić. Podzielić na 2 części. 2 formy (30x22cm) wyłożyć papierem do pieczenia, rozwałkować ciasto, nakłuć widelcem. Piec ok 20 minut w 180st. Ostudzić. Masa jabłkowa: Galaretki rozpuścić w 1/2l gorącej wody. Odstawić do ostygnięcia. Wymieszać z jabłkami i odstawić do lekkiego stężenia. Masa budyniowa: Budyń ugotować wg przepisu na opakowaniu. Gorący przykryć folią aby nie zrobił
Smakołyki Asiprześlecie zdjęcie na mój mail: matleen@gazeta.pl lub za pośrednictwem Facebook . Zdjęcia umieszczę w specjalnej galerii na blogu „Czytelnicy pieką/gotują” (z podpisem). Składniki: 1 i 1/2 szklanki makaronu kokardki (u mnie od Lubella ) 2 średnie słodkie jabłka 1 czubata łyżeczka oleju kokosowego cynamon 1 łyżeczka cukru trzcinowego Przygotowanie: Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie (najlepiej al dente
Słodkie okruszkimiękkiego masła 3/4 szklanki cukru pudru 200 g serka homogenizowanego np. waniliowe danio 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru waniliowego szczypta soli morele (z kompotu/ z puszki/ świeże lub inne owoce np. jabłka) dodatkowo na polewę: 125 g śmietany 12% 3 łyżki cukru pudru Mąkę przesiać do miski i wymieszać z cukrem pudrem, cukrem waniliowym(...)proszkiem do pieczenia i solą. Następnie dodać serek i pokrojone w kostkę, miękkie masło. Całość dobrze wyrobić, podzielić na dwie części. Pierwszą rozwałkować, wyłożyć na przygotowaną blachę (25 x 36 cm - najwygodniej na papier do pieczenia).Morele odsączyć z kompotu (najlepiej na sitku), ułożyć na ciasto. Rozwałkować drugą część ciasta i przykryć owoce.Piec ok. 45 - 50 minut
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaciasta, ze zwartym musem jabłkowym i mnóstwem lukru. Składniki: Ciasto 3 żółtka 3 łyżki jogurtu naturalnego gęstego 280g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki cukru 100g masła Mus 2,5kg jabłek 2 łyżeczki cynamonu 4 łyżki masła 4 łyżki wody 4 łyżki cukru 3 łyżki mąki ziemniaczanej Lukier 200g cukru pudru sok z całej cytryny(...)Jabłka obieramy ze skórki, pozbywamy się pestek. Kroimy owoce w kostkę, wkładamy je do garnka oraz dodajemy cukier, masło, wodę oraz cynamon. Gotujemy przez 1 godzinę na wolnym ogniu. Do miękkich owoców dodajemy mąkę ziemniaczaną, intensywnie mieszamy i ściągamy z ognia gdy mus zacznie gęstnieć. Składniki na ciasto zagniatamy, gotowe dzielimy na dwie części i rozwałkowujemy na papierze
Gotowanie i blogowanieszkl. cukru (można zmniejszyć ilość wedle upodobań lub zastąpić np cukrem brązowym) 1,5 szkl. mąki cukier waniliowy (opcjonalnie) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 8 łyżek oleju 8 łyżek wody Biszkopt z jabłkami i śliwkami, posypany startą czekoladą. Ciasto przed włożeniem do piekarnika. dowolne dodatki np owoce sezonowe Przygotowanie: Jajka rozdzielić na żółtka i białka. Białka ubić(...)ubijając, stopniowo dodajemy cukier i cukier waniliowy. Do powstałej gładkiej pianki powoli dodajemy po jednym żółtku. Delikatnie mieszamy. Do jednolitej masy dodajemy po kilka łyżek mąki z proszkiem do pieczenia. Lekko mieszamy. Dolewamy wodę i dokładnie mieszamy. To samo z olejem. Wylewamy do formy. Na wierzch układamy owoce wedle uznania. Wkładamy do nagrzanego piekarnika 180 stopni/termoobieg na około
Tagebuch po polskuSkładniki na ciasto:225 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli małe opakowanie cukru waniliowego 1 łyżka cukru125 g masła 6-8 łyżek zimnej wody Składniki na nadzienie:1 kg jabłek 3 łyżki cukru starta skórka z 1/2 cytryny szczypta tłuczonych goździków płaska łyżeczka cynamonu 4 łyżki drobno pokruszonych biszkoptów Jest to jedno z tradycyjnych angielskich(...)pokroić w grubą kostkę. Przełożyć do garnka z grubym dnem, dodać cukier i przyprawy i chwilę poddusić, żeby jabłka puściły soki. Odstawić z ognia i wystudzić. Dodać pokruszone biszkopty, wymieszać. Mąkę przesiać do miski razem z proszkiem do pieczenia. Następnie dodać cukier waniliowy, sól , posiekane masło i zimną wodę. Szybko zagnieść ciasto. W dużym garnku przygotować łaźnię wodną. Garnek
Świat Ciastaśmietany kremówki 30% 1 łyżka budyniu waniliowego (proszku) 1 łyżka skórki otartej z cytryny Dodatkowo: ½ kg jabłek (najlepiej twardych i kwaśnych) 1 łyżka cukru pudru do posypania Miękką margarynę ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym i jajkami. Na koniec dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i otartą skórkę z cytryny. Ciasto dobrze wyrabiamy, a następnie wkładamy do lodówki, na około(...)ciasto było na jej spodzie i bokach. Obrane jabłka kroimy w ząbki i układamy dość gęsto naokoło ciasta. Kremówkę, żółtka i jajko miksujemy razem z cukrem, cukrem waniliowym i budyniem. Po około 3 minutach, dodajemy skórkę z cytryny, jeszcze raz mieszamy i zalewamy mieszaniną ciasto. Niebiański jabłecznik pieczemy w rozgrzanym piekarniku, w temperaturze 180°C, około 45 – 50 minut
Smakowy RajCo prawda już po świętach ale dopiero teraz znalazłam chwilę na przedstawienie Wam mojego świątecznego indyka. Miał ponad 5 kg i walczyłam z nim ok 2
Jemy PijemyWeganie dziś też znajdą u nas coś dla siebie. Pyszny, z jabłkiem, migdałami i bakaliami. Na sylwestra będzie jak znalazł. Wegański makowiec Drukuj przepis Składniki 100g mąki owsianej bezglutenowej 50g mąki kukurydzianej 50g mąki ryżowej 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia 50g ksylitolu 3 łyżki oleju sok z połowy cytryny 250ml napoju sojowego lub innego roślinnego 200g mielonego suchego maku(...)uwagę, aby nie zrobić tego za mocno) i trzymać na ogniu do zagotowania. Dodać starte jabłko i pozostałe bakalie (migdały zostawić na sam koniec do posypania). Zostawić do przestygnięcia, dodać posiekaną czekoladę. Dokładnie wymieszać. Krok 2 W misce wymieszać mąki, cukier, proszek do pieczenia. Wymieszać. Połączyć suche składniki z mokrymi (napój roślinny, olej). Konsystencja powinna być dość mokra. Zmiksować dobrze
CoolinarniePLwierzchu, a miękkie i wilgotne w środku. Słodki cynamonowy smak z wyczuwalną nutą jabłek...Niebo w gębie! :-) No i robi się je błyskawicznie. Przepis na 18 muffin. Składniki "suche": 2 szklanki mąki (szklanka 250ml) 1 szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka imbiru 1,5 łyżeczki gałki muszkatołowej lub mieszanki przypraw do grzanego(...) i olej) . Wszystko mieszamy do połączenia składników. Mokre skłaniki przelewamy do suchych i mieszamy do uzyskania jednolitej masy z kostkami jabłek. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Muffiny przekładamy do papilotek lub silikonowych foremek i pieczemy przez ok.18-20 minut. Smacznego
kuchnia do kwadratukażde podniebienie. SKŁADNIKI: Biszkopt: 3 jajka, 1/2 szklanki cukru, 1 szklanka mąki, 4 łyżki oleju, 1/2 łyżki proszku do pieczenia, 1/2 łyżki octu, Poncz: 100 ml mocnej herbaty czarnej, 1/2 kieliszka rumu, Masa jabłkowa: 80 dag jabłek, 2 opakowania galaretki zielonej, Masa brzoskwiniowa: 1 puszka brzoskwiń w syropie, 2 opakowania galaretki brzoskwiniowej, Masa śmietanowa: 250 ml śmietany(...)stopniowo dodaję olej, mąkę, ocet oraz proszek do pieczenia. Ciasto wykładam na blaszkę (wymiary 24cmx24cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę 30 minut w temperaturze 180 stopni. 2. Poncz: Herbatę mieszam z rumem. Ponczem nasączam przestudzony biszkopt. 3. Masa jabłkowa: Jabłka obieram, usuwam gniazda nasienne, kroję na mniejsze kawałki. Owoce przekładam do garnka. Wlewam odrobinę wody. Duszę ma małym ogniu
Tradycyjna kuchnia Kasibłonnik i zdrowsze dzięki temu, że do jego przygotowania nie używa się tłuszczu. Jest tak banalnie proste, że jego pieczenie można zlecić nawet dzieciom. Na sporą blachę, moja ma ok. 35 cm na 28 cm, potrzeba: - 6 dużych jabłek - 1 lub 1,5 szklankę pokrojonych bakalii (mieszamy to, co mamy i lubimy) - 2 szklanki mąki - 1 szklanka cukru(...)pieczenia - tłuszcz i bułka tarta do przygotowania formy Pierwszą czynnością , jaką wykonuję, jest przygotowanie blaszki, głównie dlatego, że bardzo tego nie lubię ;) Bakalie kroję, jeżeli używam migdałów sparzam je i obieram ze skórki. Zawsze staram się używać różnych orzechów i rodzynek, reszta, wg aktualnych zasobów spiżarki, figi, daktyle, suszone gruszki, morele itd. Obrane i pozbawione gniazd nasiennych jabłka
I tu będę miała takie teUwielbiam kaczkę z jabłkami. Idealnie soczyste mięso, które przesiąknęło delikatną słodyczą z owoców. Czasami jednak nie chcemy piec lub nie mamy całej kaczki. Na szczęście podobny efekt możemy osiągnąć używając tylko piersi, które udusimy w jabłkach z dodatkiem żurawiny. Jeszcze tylko nutka miodu i tymianku i mamy wyśmienity obiad, który ucieszy nawet wybredne podniebienia
Milion Smaków