jabłka pieczone - 6536 przepisów (strona:167/436)

Karobowe racuchy z jabłkami 164

jego przeciwnik i przynajmniej nie uczula. Kolejną prostą potrawą są karobowe racuchy z jabłkami. Uwielbiam placki, więc mogę jeść je codziennie. :) Składniki: 1 średnie jabłko 4 łyżki mąki pszennej graham 1 czubata łyżeczka karobu 1 łyżeczka cukru trzcinowego  1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka 3 łyżki mleka aromat waniliowy cukier puder do dekoracji  olej do smażenia(...)Sposób przygotowania: Jajka ucieramy z cukrem. Następnie dodajemy mąkę, karob, proszek do pieczenia, mleko. Wszystko dokładnie miksujemy. Kolejno dodajemy obrane i pokrojone w kostkę jabłko. Mieszamy łyżką. Na rozgrzaną patelnię z olejem po jednej łyżce kładziemy masę na placki. Smażymy z obu stron do zarumienienia. Smacznego

Truskawkowa Fiesta
KRUCHA SZARLOTKA Z KRUSZONKĄ 211

czubate szkla nki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru pudru   220 g miękkiego masła 3 ż ółtka   1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy Ponadto: ok. 1,5 kg jabłek (moje były słodkie, więc nie dodawałam do nich już cukru. Jeśli będziecie mieli kwaśną odmianę, proponuję dodać łyżkę cukru) sok z cytryny szczypta cynamonu Wykonanie: Wszystkie

Walijskie Pichcenie
Strucla z rabarbarem i amarantusem 146

przypomniałam sobie, że wśród nich jest ktoś, kto nie znosi rabarbaru. Stąd pomysł na drugą - z  brzoskwinią i jabłkiem. Strucla z rabarbarem i amarantusem lub brzoskwinią i jabłkiem Składniki: Ciasto drożdżowe (na dwie strucle) 500 g mąki pszennej paczka suszonych drożdży (8 g) 8 g cukru waniliowego 2 łyżeczki cukru szczypta soli jajko ok. 200 ml ciepłej wody(...)zostawiając marginesy na górze i po bokach. Zwinąć mocno w roladę. Brzegi podwinąć pod spód. Przełożyć struclę do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, kładąc struclę na złączeniu ciasta. Drugą struclę przygotowałam z cząstkami 2 brzoskwiń i jabłka, rozkładając je w paski na rozwałkowanym cieście. Zwinąć i przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Strucle odstawić jeszcze na kwadrans

Weekendy w domu i ogrodzie
Przepis na Ciasto Dziad 270

oleju 150 g zmielonych orzechów włoskich 50 g rodzynek 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia Użyłam blaszki o wymiarach : 24 cm x 24 cm Link do filmu z przygotowania : Ciasto ''Dziad'' https://www.youtube.com/watch?v=KClocoKXSY0   Przygotowanie : Najpierw przygotuję jabłka : Jabłka obieram , przekrawam na pół i usuwam gniazda nasienne . Następnie kroję w drobną kostkę . Pokrojone jabłka(...)dokładnie mieszam . Tak przygotowane jabłka odstawiam na około 2 godziny . Po 2 godzinach : Jabłka ładnie puściły sok , teraz do jabłek w misce dodaję pozostałe składniki ciasta : jajka , mąkę , rodzynki , orzechy włoskie , sodę , proszek do pieczenia . Całość mieszam tak żeby wszystkie składniki dokładnie się wymieszały . Pieczenie ciasta Dziad : Ciasto przekładam do foremki wysmarowanej tłuszczem i wyrównuję górę łyżką

Uwaga Babcia Gotuje
Ryż na mleku z prażonymi jabłkami 162

proste – jabłka! Miękkie lub twarde, soczyste, te bardziej i mniej kruche. Słodkie albo te lekko cierpkie. Idealne na przetwory, do ciasta, do pieczenia albo do chrupania. Najszybsze połączenie? Ryż na mleku i karmelizowane jabłka. Szybko, bardzo pachnąco i bardzo jesiennie. Ryż na mleku wymaga cierpliwości. Lepiej się rozkleja i robi bardziej kremowy, gdy gotujemy go na małym ogniu

Karo in the Kitchen
Tarta z jabłkami i owsianą kruszonką 185

minimum 1 godzinę. Formę do tarty smarujemy cienką warstwą masła, 3/4 ciasta cienko wałkujemy i wykładamy nim dokładnie formę. Ciasto nakłuwamy widelcem, pieczemy w temperaturze 190st przez około 10-15 minut, aż lekko się zarumieni. Jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w cienkie plasterki. Przekładamy do garnka dodajemy cukier i przyprawy, smażymy jabłka około 10 minut(...)delikatnie zmiękną (nie powinny się rozpadać). Gotowe jabłka przekładamy na podpieczony kruchy spód. Resztę ciasta kruchego rwiemy na malutkie kawałeczki, mieszamy z płatkami owsianymi i wykładamy na wierzch tarty. Pieczemy 15-20 minut w temperaturze 190st

Gotowanie moimi oczami
Chlebek watykański zwany ciastem szczęścia 151

dodać   (tej która nam została):   1/2 szkl. oleju   250 g mąki   3 całe jajka   1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli 1 opakowanie cukru waniliowego 2 starte jabłka Opcjonalnie: startą gorzką czekoladę lub pokrojone bakalie Wszystko dokładnie wymieszać i przełożyć do keksówki wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Wstawić do nagrzanego piekarnika(...)piec 45 minut w temperaturze 180 stopni C. Smacznego

Na słodko lub wytrawnie
529. Z masłem i cukrem. 162

Jabłkowe placki na maślance z masłem i cukrem trzcinowym( i większa ilością cukru*.*) Już prawie weekend. Przepis: 60g mąki 70ml maślanki małe jabłko starte na tarce i odciśnięte z nadmiaru soku jajko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia aromat waniliowy, sól, cynamon +masło i cukier do podania Jajko miksuję z maślanką dodaję jabłko i miksuję. Następnie dodaję przesianą mąkę i resztę

More food, love and dreams
Ryż jaśminowy zapiekany z jabłkami 154

nasiennych i kroimy w kostkę. Przekładamy do garnka, skrapiamy sokiem z ½ cytryny i rozparowujemy pod przykryciem. Gdy jabłka zmiękną (owoce nie powinny się rozpaść tylko pozostać w kawałkach) wsypujemy suchą galaretkę – krótko mieszamy do połączenia składników. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy masłem. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę, dodajemy aromat rumowy (do smaku) i wlewamy(...)jabłka i ostatnią warstwę stanowi ryż (ostatnia warstwa ryżu jest najcieńsza, aby tylko przykryć jabłka). Polewamy słodką śmietanką. Ponieważ tortownica jest wypełniona „po szczyt”, aby nie pobrudzić piekarnika wstawiłam ją do dużej, szczelnej blaszki. Piekarnik rozgrzewamy do 185 ° C, wstawiamy ryż i pieczemy 30 minut. Po tym czasie wierzch pokrywamy wiórkami masła i chwilę dopiekamy, aby się zrumienił

mojewypiekiinietylko
Ciasto z jabłkami 502

Przepis pochodzi z kolorowej gazetki Ciasta. Ciasto z jabłkami jest bardzo pysznym ciastem.Ciasto z jabłkami  SKŁADNIKI:KRUCHE CIASTOśmietana - 4 łyżkiżółtka jaj - 5 sztmąka - 4 szklproszek do pieczenia - 2 łyżeczkijajka - 3 sztmargaryna - 200 gcukier - 1 szklcukier waniliowy - 1 opakMASA JABŁKOWAgalaretka cytrynowa - 1 opakcukier - 0,5 szkljabłka szara reneta - 1400 gDODATKOWOtłuszcz do blachycukier puder do posypania ciasta(...)Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce o dużych otworach. Przełożyć jabłka do garnka, dodać cukier, przesmażyć. Zdjąć garnek z ognia, wsypać galaretkę cytrynową, dokładnie wymieszać.  CIASTO KRUCHE: Schłodzoną margarynę pokroić na kawałki, wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, posiekać z margaryną. Następnie dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Podzielić ciasto

Kuchnia Danusi
Ciasto Gargamel 444

stopniowo dodajemy kolejne składniki. Na końcu dodajemy pianę ubitą z białek i bakalie. Ciasto wykładamy na blaszkę (u mnie 36x24 cm). Ciasto pieczemy ok 40 minut w 180 st. C. Po wystudzeniu kroimy na dwa blaty.2. Jabłka obieramy, kroimy w kostkę, zasypujemy cukrem i odstawiamy na 30 minut. Następnie dodajemy bakalie, żółtka, mąkę wymieszaną z sodą, a na końcu(...)pianę z białek. Ciasto pieczemy 1 180 st C do zrumienienia.3. Z mleka, cukru i budyniów robimy budyń. Całkowicie studzimy. Masło w temperaturze pokojowej ucieramy, dodajemy stopniowo budyń.4. Przekładamy ciasto:ciasto miodowewarstwa dżemu z czarnej porzeczkipołowa kremu budyniowegowkładka bakaliowapołowa kremu budyniowegowarstwa dżemu z czarnej porzeczkiciasto miodowe5. Robimy polewę - w garnuszku rozgrzewamy wodę, cukier i kakao, gotujemy do uzyskania gładkiej

Kuchnia domowa Ani
Ciasteczka owsiane z powidłami śliwkowymi 149

się z moją mamą pysznymi ciastkami owsianymi i popijałam wino, tak to było bardzo przyjemne ;) Składniki (około 20 ciastek): 1 małe jabłko 2 łyżki domowych powideł śliwkowych 15 łyżek płatków owsianych  łyżka otrębów owsianych łyżeczka proszku do pieczenia łyżka fruktozy lub innego słodzidła łyżka miodu 1 jajko opcjonalnie jakieś bakalie (ja niestety nie miałam żadnych pod ręką, jeśli dodacie(...)rodzynki wtedy dajcie mniej fruktozy, żeby ciastka nie wyszły za słodkie) Sposób przygotowania: Jabłko obieramy i trzemy na tarce o małych oczkach, dodajemy pozostałe składniki i mieszamy rozsmarowujemy ciasto na blasze wyłożonej papierem do pieczenia jeżeli chodzi o pieczenie tutaj nie podam konkretnie ile czasu i w jakiej temp. ponieważ nie miałam dostępu do piekarnika i wykorzystałam prodiż, gdzie

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Jaglane muffinki z jabłkiem i toffi 169

Składniki: 100 g suchej kaszy jaglanej szklanka mleka 50 g mąki pszennej pełnoziarnistej łyżeczka cynamonu łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 50 g masła 50 g cukru 50 g rodzynek  150 g jogurtu naturalnego 2 jajka 1 duże jabłko + kilkanaście cukierków toffi, u mnie Milka Toffees ;) Przygotowanie: Suchą kaszę jaglaną uprażyć w garnku z grubym dnem do momentu(...)ciasto przypadkiem się nie ,,napowietrzyło". Trzeba mieszać krótko, inaczej muffinki później opadną. ;)  Na koniec dodać pokrojone w kostkę jabłko i rodzynki. Do papilotek wkładać kolejno : 1,5 łyżki ciasta, cukierek toffi i kolejną łyżkę ciasta.  Piec przez ok. 20-30 minut w temperaturze 180 stopni

Kuchnia Ellie
Szarlotka 400

Szarlotka  SKŁADNIKI: 0,5 kg mąka 5 szt żółtka 2 łyżki proszek do pieczenia 0,5 szkl cukier 1 kost margaryna MASA JABŁKOWA 1 opak galaretka cytrynowa 1.5 kg jabłka pokrojone cukier puder do posypania PRZYGOTOWANIE: CIASTO: Mąkę wsypać do miski. Do mąki dodać żółtka, margarynę, cukier i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto podzielić

Kuchnia Danusi
Francuska tarta jabłkowa 161

brzegi. Włożyć z formą na 10 minut do lodówki. Schłodzone ciasto nakłuć gęsto widelcem, przykryć papierem do pieczenia i wysypać grochem lub kulkami do pieczenia. Piec   15 minut w 180 stopniach C. Po tym czasie wyjąc ciasto i zdjąć obciążenie. Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w pół plastry. Masło utrzeć z cukrem, dodać jajko i żółtko(...)przerywając ucierania. Na koniec wsypać mielone migdały oraz mąkę – dokładnie całość wymieszać. Masę równo wyłożyć na podpieczony kruchy spód. Ułożyć plasterki jabłek, lekko wciskając je w masę. Wstawić tarte do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C, piec 15 minut, po czym zmniejszyć temperaturę do 170 stopni i piec jeszcze 10 minut. Po tym czasie posypać wierzch tarty łyżką cukru

kolorowotorcikowo

Proponowane wyszukiwania