jabłka pieczone - 6536 przepisów (strona:158/436)

Ciasto Makowo-Jabłkowe na Biszkopcie (Makowiec z Jabłkami) 338

jabłkową nadaje całości niepowtarzalnego i wyjątkowego smaku - c iasto idealne na święta. Ciasto Makowo-Jabłkowe na Biszkopcie (Makowiec z Jabłkami) - Składniki: Biszkopt: 4 jajka 8 łyżek cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia cukier waniliowy Masa makowa: 3/4 szklanki maku 125 g margaryny 2 małe jajka łyżka mąki ziemniaczanej niepełne pół szklanki(...)małymi partiami wsyp ujemy mąkę tortową i ziemniaczaną wraz z proszkiem do pieczenia. Gotową masę wlewamy do formy i wkładamy do piekarnika na grzanego do temperatury 170 °C . Pieczemy ok. 20 minut do "suchego patyczka". Po wystudzeniu przekrawamy na dwa równe blaty . Nadzienie jabłkowe :   Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach, przekładamy do wysokiego garnka

Słodka Strona
Placuszki z jabłkami 148

pomarańczy.  Składniki: 0,5 l mleka zsiadłego 1 cukier waniliowy szczypta soli 1/4 szklanki cukru 1/4 łyżeczki sodki oczyszczonej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki oleju 4 jajka 4 duże jabłka 2 - 2,5 szklanki mąki (w zależności od ilości jabłek) Sposób przygotowania: Składniki połączyć razem, wyrobić na jednolitą masę (konsystencji gęstej śmietany).  W końcowym

Z notatnika
Jabłecznik w cieście twarogowym z polewą malinową 200

ciepło z gałką lodów waniliowych :) 1 1/2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mąki krupczatki 1/4 szklanki cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g masła 200 g twarogu zmielonego 2 żółtka 5 dużych jabłek POLEWA: 1/2 szklanki malin 1 łyżka wody 1/2 szklanki cukru pudru Mąkę pszenną i krupczatkę wysypać na stolnicę, dodać zimne masło i pozostałe składniki(...)pozbywając się gniazd nasiennych. Przykryć jabłka drugą częścią ciasta, docisnąć i nakłuć go w kilku miejscach. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190*C i piec przez około 45 minut. W czasie kiedy piecze się ciasto przygotować polewę malinową. Maliny włożyć do garnuszka, podlać wodą i dusić, aż owoce zaczną się rozpadać. Zdjąć z palnika i przetrzeć przez sitko

https:KKuchniaMniam
Świąteczny piernikowy Tort Koliber 154

łyżki miodu 3 jajka 1/3 szklanki oleju rzepakowego 1 szklanka ananasa posiekanego w drobną  kostkę  1 szklanka startych w łezkę jabłek 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżki przyprawy do pierników 1/2  szklanki  posiekanych orzechów włoskich Krem(...)brazylijskiej, kiwi orzechy podprażone na suchej patelni Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i sodą do miski. Do drugiej miski dodaj cukier  i jaja - zmiksuj wszystko do chwili aż masa będzie puszysta. Pod koniec nie przerywając mieszania wlej wpierw płynny miód a następnie  olej. Jabłka, orzechy i  ananasa dodaj  do masy jajecznej. Dodaj sypkie składniki

Gotuj Sam!
Śniadania na cały tydzień! 163

racuchy z jabłkiem  Składniki: 1 obrane jabłko 4-5 łyżek pełnoziarnistej mąki pszennej 1 jajko 1 łyżka miodu 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia  2-3 łyżki mleka lub jogurtu 1 łyżka oleju Przygotowanie: Jabłko zetrzeć na tarce i grubych oczkach, dodać mleko, miód, mąkę, jajko i proszek. Wymieszać łyżką. Olej rozgrzać, kłaść łyżką kleksy ciasta, smażyć na rumiano

Cakes By Kejt
rabarbarowo-jabłkowy kokosowy ucieraniec... 125

sztuki "L", cukier 3/4 szklanki, cukier wanilinowy 1 opakowanie, masło lub margaryna 15 dag, wiórki kokosowe 3/4 szklanki, mąka tortowa 2 szklanki, proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki, rabarbar 1/2 kg, jabłka 4 sztuki, mleko 3/4 szklanki obrany rabarbar pokroić na 2 cm kawałki, dodać starte na grubszych oczkach jabłka, posypać 2 łyżkami cukru w robocie utrzeć(...)kominkiem - formę przetarłam olejem, do formy rozsmarować ciasto, na wierzch położyć owoce bez soku i lekko je przycisnąć do ciasta - pozostały sok z owoców wykorzystuję do napoju lub kompotu piec około 60 minut w 180 C do suchego patyczka, ciasto wyjąć z formy jak wystygnie - ciasto jest lekkie, aromatyczne, smaczne...........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Szybkie i proste ciasto czekoladowe z orzechami włoskimi 299

tortowej 1 szklanka cukru 2 łyżki kakao ciemnego 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 1/2 szklanki mleka 100 g masła 50 g margaryny (min 80% tłuszczu) 3 jajka po kilka kostek drobno połamanej czekolady mlecznej i gorzkiej pół szklanki rodzynek 2 garście orzechów włoskich 1 małe jabłko dobrze umyte kilkanaście kropel aromatu rumowego (ale może być też waniliowy lub pomarańczowy(...)odpowiednio dużo, możesz zamiast rozpuszczonej czekolady dać 3 łyżki kakao. Włącz piekarnik na 170stC. Do dużej miski wsyp mąkę, kakao, cukier i proszek do pieczenia. Wbij jajka, wlej mleko i tłuszcz z czekoladą. Dodaj aromat. Jabłko zetrzyj na drobnych oczkach razem ze skórką bezpośrednio do miski. Całość wymieszaj dokładnie trzepaczką. Mikser nie jest tym razem potrzebny :) Dodaj rodzynki, połamaną czekoladę

Anioszek w kuchni
Kolorowa fantazja 210

naczyniu mieszamy mąkę i proszek. Kiedy jajka ubijemy na puch dodajemy mąkę z proszkiem, wodę i olej. Mieszamy wolno. Wylewamy na blachę. Pieczemy 180 ok 40 min.Po wystudzeniu biszkopt przekroić na trzy części. Przygotować masę z jabłek i galaretek.Masa czerwona: 1 kg jabłek obrać zetrzeć na tarce. Jabłka umieścić w garnku, nakryć od czasu do czasu

W kuchennym oknie Ewy
Szarlotka z kruszonką i bezą 169

stopniowo dodawaj cukier kontynuując miksowanie. Na koniec dodaj mąkę ziemniaczaną, dokładnie wymieszaj i rozprowadź równomiernie po jabłkach.Wyjmij z zamrażarki schowane tam ciasto, i na tarce o grubych oczkach zetrzyj je na bezę.Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 °C. Piecz przez 40 minut. Po upieczeniu odstaw do wystygnięcia. Przed pokrojeniem na kawałki i podaniem posyp ciasto

Grahamka, weka i kajzerka
Jabłecznik francuski 289

pieczenia szczypta soli płatki migdałów cukier do posypania Przygotowanie: Masło rozpuścić w rondelku i odstawić do wystygnięcia. W misce ubić na sztywną masę jajka z cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Wsypać do masy jajecznej i wymieszać. Wlać ostudzone, roztopione masło i wymieszać. Do masy dodać obrane i pokrojone w kostkę jabłka. Delikatnie(...)wymieszać łyżką lub szpatułką. Przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i podsypanej mąki blaszki. Posypać płatkami migdałów i cukrem. Piec około 45-50 minut w temperaturze 170 stopni

Jacob Tastes
rolada jabłkowo-porzeczkowa w kokosie 150

kroiłam dwie godziny po zwijaniu bez większego problemu.  Składniki: 5 jajek  1 i 1/4 szklanki mąki pszennej szklanka cukru łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki suchego maku na nadzienie: 1 kg jabłek 1 szklanka czerwonej porzeczki 3 opakowania galaretki truskawkowej na wierzch: 100 g masła + 1 łyżka 50 g kokosu łyżka cukru pudru porzeczki do dekoracji Białka(...)nagrzanego do 180*C i piec około 20 minut aż biszkopt będzie upieczony ale sprężysty i  jeszcze niezbyt wysuszony z wierzchu, w innym razie przy zwijaniu się połamie. Upieczone ciasto zdjąć z papieru, przykryć wilgotną ściereczką i razem z nią zwinąć w roladę. Odstawić do wystudzenia. W tym czasie przygotować nadzienie.  Jabłka obrać, zalać połową szklanki wody

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
37 najlepszych przepisów na listopad 159

listopadzie. Oprócz dyni, na straganach znajdziesz w tym miesiącu: gruszki, żurawinę, brokuły, orzechy, pieczarki, jarmuż, jabłka, brukselkę i brokuły, buraki, marchew, kapustę, cykorię, brukiew, czarną rzepę, pasternak i topinambur, seler, skorzonerę. Zapraszam do wspólnego, listopadowego gotowania! Kremowa zupa z pieczonej dyni z cukiniową gremolatą Mus dyniowo - jabłkowy z płatkami owsianymi i ziarnami chia Pasta z pieczonej dyni(...)suszonymi pomidorami i orzechami włoskimi Pieczona dynia z cukinią w ziołach z kaszą jęczmienną Pesto z pieczonej dyni Spaghetti z pesto z pieczonej dyni Surówka z dyni z cukinią, papryką i jabłkiem Surówka z dyni z rukolą i orzechami Koktajl z rukoli, z gruszką i bananem Sałatka z rukoli z gruszką, serem pleśniowym i orzechami Sałatka

Moja smaczna kuchnia
Kaczka z piekarnika po poznańsku 141

Łatwa w przyrządzeniu i smaczna. Jedyne na co trzeba się przygotować, to czas pieczenia :-) SKŁADNIKI 1 kaczka (waga wedle uznania) 3 kwaśne jabłka 3 ząbki czosnku przyprawy: sól, pieprz, majeranek dodatkowo: kilka wykałaczek + kawałek nitki WYKONANIE Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C. Jabłka obrać ze skórki, pokroić w mniejsze kawałki (bez ogryzka) i przełożyć do miseczki. Posypać(...)małej miseczki wsypać sól, pieprz, majeranek, przecisnąć przez praskę czosnek. Wszystko dobrze wymieszać. Do środka kaczki wkładać jabłka, pozostałymi wyłożyć naczynie żaroodporne. Kaczkę wysmarować dobrze przygotowaną mieszanką przypraw i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Żeby zawartość kaczki nam nie wypadła w trakcie pieczenia należy ją "zaszyć" za pomocą wykałaczek. Dokładniej: kuperek wepchnąć do środka kaczki i przekłuwając ją wykałaczką

Passions hobbies life
Bezglutenowe ciasto z jabłkami (apple pie) i malinami 171

naturalnego, świeżego, lejącego miodu (użyłam ziołomiodu z dziką różą) do polania upieczonego ciasta   Przygotowanie bezglutenowego ciasta z jabłkami: Piekarnik nastawić na 190°C (grzałka góra-dół) . Dno okrągłej formy o średnicy 28 cm z odpinaną obręczą wyłożyć papierem do pieczenia. Boki posmarować odrobiną oleju kokosowego. Olej kokosowy rozpuścić (jeśli nie mamy w stanie ciekłym) , ostudzić. 3/4 szklanki oleju(...)dodać resztę piany, tym razem mieszając bardzo delikatnie, tak aby utracić jak najmniej z napowietrzonej masy. Ciasto wyłożyć na dno foremki. Przykryć jabłkami, posypać malinami (zostawić kilka malin na później) . Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 40 minut. Upieczone i gorące ciasto polać miodem. Pokroić na kawałki. Pozostawione maliny zmiażdżyć między palcami nad ciastem (tak, aby wyciekający

Moja Delicja
Ciasto z herbatą do herbaty 199

Ostatnio uzależniona jestem od pieczenia z Weroniką Madejską. I znowu jej przepis u mnie na blogu. Mniam. Tym razem ciasto herbaciane. 10 jajek przepiórczych 125 g cukru 125 ml oleju 2 jabłka starte na tarce 150 g suszonych śliwek 200 ml mocnego naparu z herbaty skórka(...)jednej pomarańczy 50 g mąki ziemniaczanej  90 g mąki ryżowej 40 g mąki gryczane 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczanej Śliwki zalać herbatą, odstawić na 10 minut. Do miski wbić jajka, dodać cukier, olej, jabłka i skórkę pomarańczową. Mąkę wymieszać z proszkiem i sodą. Przesiać do ciasta. Śliwki zmiksować na mus i dodać

Humanistka w kuchni

Proponowane wyszukiwania