pianką na bazie jogurtu naturalnego i tym samym wykorzystałam białka z kruchego ciasta :) 1 kg jabłek (waga po obraniu 25g masła parę goździków 1/2 łyżeczki cynamonu KRUCHE CIASTO: 2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki krupczatki 1/3 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200g masła 4 żółtka 2 łyżki śmietany JOGURTOWA PIANKA 4 białka szczypta soli 1/3 szklanki(...)sztywnieć dodawać partiami cukier. Gdy cukier całkowicie się rozpuści delikatnie połączyć z mieszanką jogurtową. Kiedy spód będzie podpieczony wyłożyć jabłka. Wyrównać i nałożyć piankę jogurtową. Na wierzch zetrzeć drugą połowę ciast. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190*C i piec przez około 40min. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Ciasta przekładańce , Ciasta z owocami , Szarlotki , Tarty i kruche ciasta Tagged
https:KKuchniaMniamsię na mus.Wsypałam cukier i cynamon. Garnek zdjęłam z gazu, dodałam galaretkę i żelatynę mieszając aby nie powstały grudki. Tortownicę wyłożyłam papierem do pieczenia i połową biszkoptów. Na nie wylałam masę z jabłek i ponownie ułożyłam resztę biszkoptów Zalałam je resztą musu jabłkowego. Odstawiłam ciasto do ostygnięcia (mus) a potem do lodówki na około 2 godziny
potrawyregionalneJabłecznik na cieście biszkoptowym to jedno z moich ulubionych ciast :) Biszkopt: 5 jajek 1 ¼ szklanki cukru 1 ¼ szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa jabłkowa: 2 galaretki (najlepiej cytrynowe) Około 2 kg jabłek świeżych lub 1 ½ kg jabłek tartych ze słoja (2 słoje po 0,9litra) Warstwa śmietankowa: ½ litra śmietany kremówki 30% 2 śmietan – fixy(...)wsypujemy galaretki, zdejmujemy z ognia i pozostawiamy do ostygnięcia. (Ja użyłam jabłek ze słoja). Biszkopt: Jajka ubijamy z cukrem, aż cukier się lekko rozpuści (około 7 – 10 minut, na najwyższych obrotach miksera). Następnie zmniejszamy obroty miksera na najniższe i dodajemy po trochu mąkę i proszek do pieczenia. Ciasto wylewamy na średniej wielkości blaszkę (około 23 x 34cm) wyłożoną pergaminem
Smakowy Rajzdążycie jeszcze upiec pyszne kruche ciasto z jabłkami i rabarbarem przykryte bezą. Ja uwielbiam takie kruche cista z owocami, najlepiej jeszcze ciepłe i oprószone cukrem pudrem... Nie trzeba mi wtedy nic więcej:) Ciasto: 200g masła lub margaryny, 3 szkl. mąki pszennej, 2 żółtka, łyżeczka octu, łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżki cukru pudru, 3 łyżki śmietany 12%. Mąkę przesiać(...)folię spożywczą, jedną część włożyć do lodówki, drugą do zamrażalnika. Następnie ciastem z lodówki wylepić dno przygotowanej formy o wym. 23x33cm, nakłuć widelcem. Piec ok. 10 min w temp. 180st. Owoce: 600 g jabłek, 400 g rabarbaru, 3/4 szkl. cukru, sok z 1/2 cytryny, 2 cukry waniliowe, łyżeczka cynamonu. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, skropić sokiem z cytryny
Z miłości do słodkościnaprawdę warte wykonania :D Koniecznie jej spróbujcie w ten jabłkowy czas! Kardamonowa szarlotka Potrzebujesz: Ciasto: 120g masła 220g mąki pszennej 1 jajko 1 łyżeczka cukru Mus jabłkowy: 1kg jabłek ( u mnie antonówka) 3/4 szklanki cukru 1/4 szklanki wody 4-5 strąków kardamonu Do tego: 1 białko jaja 1/2 łyżeczki cukru szczypta soli Sposób przyrządzenia: Ciasto: 1. Z podanych składników(...)spód formy średniej wielkości (wcześniej wyłóż ją papierem do pieczenia lub posmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą/mąką) i obficie ponakłuwaj widelcem. 5. Piecz 15min. w 180*C. Mus jabłkowy: 1. Jabłka obierz ze skórki i wydrąż gniazda nasienne. 2. Owoce pokrój na mniejsze części, umieść w garnku, zalej wodą, zasyp cukrem i gotuj pod przykryciem do rozpadnięcia
Kuchnia w Słońcu Skąpanakefiru 260 g mąki 130 g cukru 2/3 szklanki oleju 1 jajko 2 łyżki kakao 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa: 600 g serka homogenizowanego o smaku prażonych jabłek np. Danio 330 ml śmietanki 30% 5 łyżek cukru pudru 1/2 szklanki wody 8 łyżeczek żelatyny Masa jabłkowa: 1 litrowy słoik prażonych jabłek 5-6 łyżek(...)proszkiem do pieczenia i kakao. Wymieszać na jednolitą masę. Na koniec dodać olej i wymieszać. Ciasto podzielić na dwie części i piec osobno w blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Piec około 10 minut w temp. 180 stopni, do suchego patyczka. Ostudzić. Żelatynę na masę serową namoczyć w 1/4 szklanki zimnej wody, następnie wlać 1/4 szklanki wrzącej wody i ostudzić. Śmietanę
talerz przyjemnościbardzo smaczne, smak jabłka idealnie komponuje się z kokosem i migdałami. Niestety nie dałam rady zrobić ładnych zdjęć, gdyż ciasteczka piekłam wieczorem i była to jedyna okazja na ich fotografowanie. Rano już zniknęły:) Ciasteczka owsiane z jabłkiem Składniki: 2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych 1 jajko ¼ szklanki otrębów owsianych 1/2 szklanki kokosu 1/3 łyżeczki sody 2 łyżki miodu(...)szklanki płatków migdałowych 40 g roztopionego, ostudzonego masła Przygotowanie: Jabłko ścieramy na tarce na grubych oczkach. Płatki migdałowe rozdrabniamy na nieco mniejsze kawałki. Wszystkie suche składniki łączymy w misce . Dodajemy składniki mokre i wszystko dokładnie zagniatamy. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Za pomocą łyżki nakładamy porcje masy na papier do pieczenia i formujemy
Mania Gotowaniarówne części. Jedną zawinąć w folię i włożyć do zamrażalnika na 1 godzinę. Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, sam spód. Pozostałą częścią ciasta wylepić spód i boki formy. Dodatkowo: 1 kg jabłek Jabłka obieramy ze skórki, wydrążamy środki. Miąższ kroimy na niewielkie kawałki. Wykładamy na przygotowane ciasto. Piana z białek: 5 białek(...)solą ubijamy na sztywno. Następnie łyżka po łyżce dodajemy cukier, miksujemy na wolnych obrotach. Dodajemy kisiel, miksujemy. Gotową pianę wylewamy na jabłka. Na wierzch ścieramy na tartce na dużych oczkach zmrożony kawałek ciasta. Całość pieczemy w 180 stopniach przez 50 minut. SMACZNEGO
kulinarnyswiatdomiprzy pomocy drewnianej łyżki. Na koniec dosypujemy pokrojone jabłka i orzechy - jeszcze raz mieszamy. Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 60 minut (do suchego patyczka). Placek z jabłkami i orzechami Placek z jabłkami i orzechami Placek z jabłkami i orzechami SMACZNEGO
peggiwkuchniwody 1 1/4 szklanki cukru 1/2 szklanki oleju 3 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 płaska łyżka sody oczyszczonej 100 g orzechów włoskich 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady 3 łyżki naturalnego kakao 3 duże jabłka Przygotowanie: Żółtka oddzielam do białek. Białka wbijam do dużej miski(...)wodę i dokładnie mieszam łyżką. Obieram i kroję w kostkę. Obrane orzechy i czekoladę siekam (dość grubo). Jabłka, czekoladę i orzechy łączę w miseczce z odrobina maki pszennej, aby nie opadły w cieście. Dosypuję do masy. Blachę (25x35cm) wykładam papierem do pieczenia i wylewam ciasto. Wkładam do rozgrzanego do 170 stopni piekarnika na ok 50 minut (do suchego patyczka
ChilliJemyDługo zastanawiałam się jak przygotować schab aby mięso miało niepowtarzalny aromat i smak. Do rękawa do pieczenia wrzuciłam więc kilka suszonych śliwek, gruszkę i jabłko, natarłam mięso aromatyczną marynatą. To spowodowało, że otrzymałam mięciutkie, pyszne mięso, które bardzo posmakowało mojej rodzince. Polecam i Wam trochę poeksperymentować. Mięso jest pyszne na gorąco jak również na zimno. 1 kg schabu bez kości(...)laurowych Kamis garść suszonych śliwek suszona gruszka i jabłko 2/3 jasnej części pora Dzień wcześniej przygotować marynatę: ząbki czosnku przecisnąć przez praskę i wymieszać z pozostałymi składnikami marynaty. Mięso delikatnie oprószyć solą (sos sojowy jest słony) i pieprzem. Natrzeć, zawinąć w folię i odstawić na noc do lodówki. Do rękawa do pieczenia przełożyć schab, suszone owoce, pora pokrojonego w duże
Smakołyki Asimargin-bottom: 0.21cm; } Specjalnie na Dzień Jabłka zainicjowany przez Tatter , chciałabym zaprezentować Wam Panią Szarlotkę. Szarlotka to jedno z moich ulubionych ciast, w związku z czym przepisów na nią mam zgromadzonych mnóstwo, od przesłodkiego Placka Niebo z masą orzechową, poprzez Szarlotkę z Budyniem, aż po amerykańskie Apple Pie. Dziś zaprezentuję jednak najklasyczniejszą z jabłecznikowych wersji, której kawałek mój(...)kawy, w nasz rocznicowy, poniedziałkowy poranek. Szarlotka na półkruchym spodzie 4 szklanki mąki 1 szklanka cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 kostka masła (200g) 2 żółtka 2 jajka 2 łyżki śmietany 1 kg jabłek (najlepiej szara reneta albo antonówki) 2 łyżki cukru 2 łyżeczki soku z cytryny cynamon 100g rodzynek Wymieszać mąką z cukrem pudrem
Przepysznik - BLW i nie tylkomaki pszennej 0,5 kostki masła 1 kubek rodzynek sok z cytryny 1,5 kg jabłek 0,5 kubka cukru 0,5 kubka miodu cynamon spód 2 jajka 0,5 kubka cukru cukier waniliowy 0,5 kubka mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 kostki masła 0,5 kubka orzechów włoskich 2 łyżki zimnej wody cynamon Przygotowanie(...)ziemniaczaną oraz pszenną dorzucamy namoczone w rumie rodzynki masło roztapiamy i stopniowo dolewamy do masy serowej spód wyjmujemy i na ostudzony wylewamy masę serową, pieczemy w temp 170*C przez około 50 minut jabłka kroimy w kosteczki, skrapiamy sokiem z cytryny, miód podgrzewamy na patelni tak aby uzyskać złoty, karmelowy kolor, po czym wrzucamy jabłka. Podgrzewamy, uważając
Luźna Kuchniasię z odwiedzinami u Babci … na wsi … kiedy to zawsze w sobotę piekła tradycyjną , jakże niezwykłą szarlotkę.Nigdzie nie smakowała jak ta od Niej!Dziś mam dla Was swoją wersję … przyrządzoną jak tartę … z czekoladą … i dużą ilością soczystych jabłek. SKŁADNIKI:* mąka pszenna – 3 szkl* masło – 200 g* sól – 1 szczypta
Ostra na SłodkoSkładniki (na formę 15x20 cm): Ciasto kruche: 250 gram mąki 100 gram masła 2 jajka 2 łyżki śmietany 12% 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki cukru pudru szczypta soli Nadzienie: 600 gram jabłek 1 kg startej dyni skórka otarta z dwóch pomarańczy szczypta cynamonu sok z 1 pomarańczy 7 łyżek cukru trzcinowego cukier puder do dekoracji(...)umieszczam w lodówce na 30 minut. W tym czasie na patelni prażę pokrojone w kotkę jabłka z dodatkiem startej dyni, sokiem i skórką z pomarańczy, cynamonem oraz cukrem przez kilkanaście minut, do momentu aż składniki zmiękną. Formę wykładam papierem do pieczenia. Z lodówki wyciągam ciasto i wałkuję je, umieszczam na dnie formy. Na rozwałkowane ciasto nakładam całe nadzienie
Mango Papaja