jabłka pieczone - 6536 przepisów (strona:147/436)

ORZECHOWIEC 218

ananas z cukinii  ( ewent pokrojony ananas z puszki)   Masa jabłkowa: 2 kg jabłek 2 galaretki cytrynowe ponadto orzechy włoskie grubo posiekane do posypania na wierzch oraz czekolada biała i mleczna Wykonanie:   Najpierw przygotować mąkę,czyli zmieszać ją z sodą,proszkiem do pieczenia,cynamonem,przyprawą do piernika oraz kakao. Składniki należy przesiać przez sitko,wtedy wszystko dobrze(...)też będzie ok. Po wierzchu posypać grubo posiekanymi orzechami włoskimi ( orzechy nie powinny wsiąknąć w ciast,gdyż są elementem dekoracyjnym). Ciasto piec ok 50 - 60 min w 180 st.C. W tym czasie możemy przygotować jabłka ( jeśli nie mamy musu w słoikach). Jabłka obrać,zetrzeć na tarce,wlać trochę wody oraz sok z cytryny - dusić na małym ogniu. Jeśli

Niespełnione zdolności kulinarne
Jabłecznik z budyniem i nutką cynamonu. 166

szklanki), 1 jajko, 10g cukru waniliowego, 72g cukru pudru ( niecałe pół szklanki), 125g zimnej margaryny, 3g proszku do pieczenia (1 łyżeczka). Ponadto: 1 budyń waniliowy bez cukru, 2 czubate łyżki cukru, 0,5l mleka, 710g obranych i oczyszczonych jabłek, łyżka soku z cytryny, płaska łyżka cynamonu, cukier puder, masło lub margaryna do wysmarowania blachy. Przygotowanie: Ciasto: Margarynę pokroić(...)budyń zgodnie z opisem na opakowaniu ( 0,5 l mleka + 2 czubate łyżki cukru). Gorący budyń wylać na jabłka i równomiernie rozprowadzić. Na wierzch wyłożyć drugą połowę ciasta. Aby sobie ułatwić rozprowadzanie najlepiej jest uciąć sobie kawałek papieru do pieczenia i na nim rozwałkować ciasto. Odwrócić papier, ciastem do budyniu i powoli odklejać je i kłaść na wierzch

W kuchni u Moniki
Makowiec Japoński II 157

prostokątnej blaszce – 38x30cm). Składniki: 50 dkg niebieskiego maku 1,5 szklanki mleka 1 łyżka ekstraktu waniliowego lub cukier wanilinowy 5-6 jabłek 9 łyżek kaszy manny 8 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 g miękkiego masła (pół kostki) 1,5 szklanki cukru skórka otarta z 1 cytryny kilka kropel aromatu migdałowego bakalie: rodzynki,żurawina, daktyle, orzechy włoskie(...)skórki, kroimy najmniejsze części. Teraz obieramy jabłka i trzemy na tarce o dużych oczkach.Odciskamy z soku i dodajemy do maku..Mieszamy. Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka ubijamy z cukrem na kogel mogel, a białka na sztywną pianę. Żółtka dodajemy do maku, mieszamy a następnie wsypujemy kasze mannę,proszek do pieczenia i skórkę otartą z jednej cytryny , skórkę pomarańczową

Z Kuchni Do Kuchni
Ciasto dyniowe z jabłkiem 249

kokosowych wiórków 180 g cukru 70 g kokosowego lub trzcinowego cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu 2 jajka 350 g puree z dyni 125 ml rozpuszczonego kokosowego oleju 2 jabłka utarte na mus 2 łyżki perłowego cukru Wszystkie suche składniki na ciasto włącznie z cukrem wymieszaj w misce. W oddzielnej(...)posyp perłowym cukrem. Wstaw ciasto do nagrzanego na 160ºC piekarnika na termoobiegu (bez termoobiegu 10 stopni więcej). Piecz ciasto przez około 45 minut. Sprawdź drewnianym patyczkiem, czy ciasto jest upieczone. Wyjmij ciasto i ostudź przed krojeniem.   The post Ciasto dyniowe z jabłkiem appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl

codojedzenia
CIASTO CZEKOLADOWE Z JABŁKAMI I SOSEM WANILIOWYM 164

Ogrzeją się w rozpuszczonym maśle i podgrzanym mleku.  SKŁADNIKI CIASTO 2 jabłka obrane i pokrojone w kosteczkę 100 g masła 100 g gorzkiej czekolady 3 jajka 200 ml mleka (3/4 szklanki) 220 g mąki pszennej (1 i 1/2 szklanki) 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 1 szklanka cukru SOS WANILIOWY 80 g masła(...)masę czekoladowo-jajeczną i mieszamy na minimalnych obrotach miksera lub szpatułką. Krótko, tylko do połączenia składników. Pod koniec mieszania dodajemy pokrojone w drobną kostkę jabłka. Ciasto przekładamy do formy, wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy ok 40-45 minut, lub do tzw. suchego patyczka. Należy sprawdzać i wyjąć z piekarnika, gdy tylko wetknięty w środek ciasta patyczek nie będzie

cool and minty
Szarlotka z delikatnym ciastem biszkoptowym 200

pieczenia; szczypta soli; Mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder, cukier waniliowy i sól przesiać na stolnicę lub do miski, dodać margarynę i dobrze posiekać ze sypkimi składnikami, a następnie rozetrzeć w palcach. Dodać żółtka i śmietanę, zarobić ciasto. Ciasto podzielić na dwie części, owinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez co najmniej 1 godzinę. Jabłka(...)pieczenia i ponownie delikatnie wymieszać. Ciasto podzielić na dwie równe części, do jednej dodać kakao i wymieszać. Formę do pieczenia wyłożyć papierem pergaminowym, na spód formy wyłożyć połowę ciasta kruchego. Na ciasto kruche rozsmarować warstwę wystudzonych jabłek, jabłka posypać cynamonem. Na jabłka wyłożyć białe ciasto biszkoptowe, delikatnie je rozsmarować. Na białe ciasto kupkami wyłożyć ciasto kakaowe

In my kitchen
Kruche Mini- Szarlotki 507

około 15 małych babeczek. Polecam! ;) Składniki: Ciasto: 200g mąki pszennej 100g masła 1/3 szklanki cukru 2 żółtka łyżka śmietany pół łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy szczypta soli   Masa Jabłkowa: 1kg jabłek cukier Dodatkowo: tłuszcz do posmarowania foremek (margaryna/ masło) cukier puder do posypania Jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach, umieszczamy w rondelku i dusimy(...)jabłek) i dusimy jeszcze trochę. Zdejmujemy z gazu i studzimy. Mąkę siekamy z masłem. Dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Chłodzimy przez około pół godziny. Foremki smarujemy dokładnie tłuszczem i wykładamy w nie ciasto, dopasowując je do kształtu foremki. Następnie na ciasto kładziemy masę jabłkową.  Na wierzch babeczek układamy kratkę zrobioną z małych wałeczków z ciasta. Pieczemy

Czerwona Porzeczka
Jesienny jabłecznik. 140

nadmiaru soli) 1 szklanka mąki 1 szklanka oleju 2 jajka 3 łyżki dżemu (najlepiej domowego) 1 łyżka kakao 2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki domowego cukru waniliowego (przepis tutaj ) NADZIENIE: 1,5 kg jabłek i 2-3 łyżki cukru lub 1 litr gotowego jabłkowego musu 1 galaretka cytrynowa MASA BUDYNIOWA: 0,5 litra mleka 1 niepełna szklanka(...)ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy całość do nagrzanego do 160-170 stopni C piekarnika. Pieczemy do zarumienienia, przed wyjęciem z piekarnika sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto się upiekło, studzimy.       Nadzienie. Jabłka myjemy, obieramy, wycinamy gniazda nasienne, ścieramy na tarce o grubych oczkach, przekładamy do garnka, dodajemy cukier i smażymy około

Rozpustne gotowanie
Najlepsze Placuszki Biszkoptowe Z Jabłkiem 7320

prostu obłędnie doskonałe, puszyste, mięciutkie i czasami kiedy je jem zapominam się, że to są w ogóle placuszki bo smakiem przypominają mi ciasto biszkoptowe z jabłkami. Odkąd odkryłam tutaj przepis na nie, piekę je bardzo często ;) Przepis z moimi zmianami: 2 jajka ( osobno żółtka, osobno białka ) 150-200 ml mleka 150-200 gr mąki tortowej 3 płaskie łyżki cukru

Gotowanie...to proste !
Ucierane ciasto z truskawkami i kruszonką II 278

para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman";} Już dawno nie piekłam żadnego ciasta z innymi owocami niż jabłka, a zapasów do wypieków mam sporo, więc czas najwyższy uszczknąć trochę tych mrożonek. W jednej z kolorowych gazet „przyślij przepis” znalazłam przepis na ciasto z wiśniami(...)kruszonką. Postanowiłam upiec to ciasto, lecz zamiast wiśni dałam do ciasta mrożone truskawki. Trochę mnie przeraziła ilość proszku do pieczenia w oryginalnym przepisie. Ja zredukowałam do jednej łyżeczki i dałam też sodę oczyszczoną. Ciasto wyszło niesamowicie delikatne i lekko wilgotne z chrupiącą kruszonką na wierzchu. Polecam :-) Przepis na dużą tortownicę ciasta : 400 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Na słodko lub wytrawnie
Jabłecznik z bezą 153

mąki 1 opakowanie budyniu waniliowego (40 g) 100 g cukru 1 cukier waniliowy 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia skórka otarta z połowy cytryny 3 żółtka 10 dag masła 6 łyżek mleka 4-5 jabłek cynamon Beza: 3 białka 150 g cukru Jabłka obieramy, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w ósemki. Masło ubijamy z cukrem i cukrem(...)białości. Następnie dodajemy żółtka i skórkę z cytryny. Mieszamy. Wsypujemy mąkę, budyń waniliowy i proszek do pieczenia. Na końcu dodajemy mleko. Całość dokładnie mieszamy. Ciasto powinno wyjść gęste, ale jednolite. Ciasto rozsmarowujemy w tortownicy wysmarowanej tłuszczem. Na wierzchu układamy ciasno jabłka, wciskając je w ciasto. Jabłka posypujemy cynamonem. Tortownicę wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni

My simple kitchen
Jabłkowa Tarta pod maślaną kruszonką 160

tarte, pamiętając aby nie smarować boków tłuszczem. Nakłuwamy ciasto widelcem i pieczemy przez 15 minut w temp. 190*C. Z podanych składników na kruszonkę wyrabiamy ciasto i wkładamy je do lodówki aby nieco stwardniało, ponieważ masa będzie bardzo delikatna i może się nieco topić w cieple. Jabłka obieramy i czyścimy(...)gniazd i kroimy w kostkę. Podsmażamy w garnku przez około 5 minut z dodatkiem cynamonu i rodzynek. Na podpieczony spód dajemy jabłka i wszystko przykrywamy kruszonką w dowolnej formie. U mnie są to "łatki". Pieczemy przez kolejne 15 - 20 minut w temp. 170*C do momentu aż kruszonka nabierze kolorów.  Ciasto po upieczeniu jest delikatne, zwłaszcza kruszonka. Jeżeli

W Moim Magicznym Domu
Kaczka z jabłkami 212

pachnie. Do środka tuszki wcisnęłam trochę soku z cytryny. Tak przygotowaną kaczkę można piec od razu, ale ja zawinęłam folią spożywczą i odstawiłam do lodówki na kilka godzin. Można nawet zostawić na całą noc.   W tym czasie przygotowałam jabłkowy farsz, którym nadziałam kaczkę. Jabłka umyłam, pokroiłam w ósemki, wycinając jednocześnie gniazda nasienne. Jabłek nie obierałam. Jabłka(...)znaczy, że kaczka jest upieczona.   Teraz jest czas na obłożenie kaczki jabłkami. Do brytfanki włożyłam jabłka. Rozłożyłam je dookoła kaczki. Brytfankę przykryłam i wstawiłam ponownie do piekarnika na około 30 minut.   Moją kaczkę piekłam 2 godziny. Piekarnik wyłączyłam. Nie wyjmowałam brytfanki. Zostawiłam na 10 minut. Po wyjęciu kaczkę przełożyłam na półmisek. Dookoła ułożyłam upieczone jabłka

Kuchnia u Krysi
Proteinowo-warzywne muffiny / Protein-veggie muffins 225

Ultra szybkie i pyszne muffiny, które nie pójdą w boczki! :))) Składniki: - 3 duże jabłka - 2-3 marchewki - pół żółtej cukinii - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 3 miarki odżywki białkowej (u mnie ciastko z kremem) - 3 białka jaj - ok. 2 szklanki wody - 2 łyżki obrębów owsianych - 2 łyżki siemienia lnianego złotego - 2 łyżki mąki kokosowej Do dzieła: Pokrojone jabłka, marchew i cukinię  miksujemy partiami na gładki mus dolewając szklankę wody. Później łączymy z pozostałymi składnikami i wodą, mieszamy i pakujemy do papilotek! :) Pieczemy około 30 min w temp. 180'C Możecie przed wstawieniem do piekarnika posypać muffiny wiórkami kokosowymi! :) Smacznego RECIPE IN ENGLISH   Ultra fast and delicious muffins, witch you can eat without any worries about

Spektrum Smaku