masła 1 szkl cukru 1 szkl mleka 2 budynie śmietankowe karmel Delecta składniki na masę jabłkową: 1,5 kg jabłek 2 galaretki brzoskwiniowe [ truskawkowe] dodatkowo: 2 duże paczki herbatników polewa czekoladowa Blachę o wymiarach 33×22 wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć pierwszą warstwę herbatników.Zmielony twaróg zmiksować z masłem i cukrem, dodać budynie wymieszane ze szklanką mleka .Całość(...)Gotować na małym ogniu przez ok. 5 minut, aż masa będzie puszysta, dodać karmel i wymieszać.Gorącą masę wyłożyć na herbatniki i przykryć kolejną warstwą herbatników. Odstawić do wystygnięcia.Jabłka obrać i pokroić w drobną kostkę [ zetrzeć na tarce]. Przełożyć do garnka i prażyć na małym ogniu do momentu gdy zmiękną. Zdjąć garnek z ognia, wsypać galaretki i dokładnie
Moje domowe kucharzenietemp. 200 stopni C. Na 10 minut przed końcem pieczenia, odwrócić kawałki mięsa i posmarować miodem. Tak przygotowaną pierś można wykorzystać na kanapki lub pokroić na grubsze plastry i podać gorące np. z konfiturą (u mnie z konfiturą z aronii, jabłek i pigwowców ). ----- Podobne: Kurczak po portugalsku Pieczona szynka Królik pieczony w winie
Weekendy w domu i ogrodziesernikowego 1 budyń waniliowy 1 cukier waniliowy 1 szklanka cukru 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej 2 jajka Owoce: 2 jabłka (szara reneta) 3 łyżki cukru 2 łyżeczki cynamonu cukier puder Sposób wykonania: Ciasto kruche: Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, cukrem, cukrem waniliowym i solą. Masło kroimy w kostkę. Siekamy razem, na drobne kawałki. Dodajemy jajka i zagniatamy(...)miksujemy. Jabłka obieramy i kroimy w drobną kostkę. Oprószamy cukrem i cynamonem. Mieszamy. Masę serową wykładamy na spód ciasta, posypujemy jabłkami a na wierzch ścieramy na tarce ciasto z zamrażalnika. Całość wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w 180°C (termoobieg) przez godzinę. Gotowe ciasto posypujemy cukrem pudrem
Qchnia po prostumoże też całe 130 g białej pszennej) 50 ml mleka sojowego 80 ml oleju roślinnego 50 g daktyli 1 mały banan 2 małe jabłka (w sumie około 300 g) łyżka cynamonu łyżeczka proszku do pieczenia Przygotowanie: Jeżeli masz czas i ochotę to podgrzej mleko i mocz w nim daktyle, ja się nie patyczkowałam i od razu wrzuciłam(...)dużej miski razem z jednym startym jabłkiem. Dokładnie wszystko wymieszaj, najlepiej jak użyjesz do tego miksera. Drugie jabłko pokrój w plasterki i dodaj je na samym końcu, ale całość przemieszaj tylko łyżką. Przełóż całość do żaroodpornego naczynia delikatnie wysmarowanego olejem Piecz w temp. 180 C na środkowej półce piekarnika z włączonym termoobiegiem, jeżeli masz oczywiście a tak wyglądał oryginał: Pekany
greenscarfpieczenia i smaruję obficie masłem. Wysypuję 1/2 mieszanki suchych składników i układam na nich 30 gram masła (kroję w cieniutkie plastry). Następnie układam jabłka, wysypuję resztę suchych składników i całość przykrywam równomiernie resztą masła. Ciasto piekę w piekarniku nagrzanym do 165 stopni przez 1 godzinę. Po upieczeniu studzę. Podaję z lodami lub sosem malinowym. Smacznego, Klaudia
Mango Papajajabłka nadzienie i dekoracja: 1 duże dojrzałe mango dżem z agrestu i kiwi Łowicz 1 kiwi Przygotowanie: GOFRY: Mąkę i proszek do pieczenia przesiać do miski. Dodać mleko, jajka, olej, cukier i dobrze wymieszać. Jabłka obrać ze skórki i pokroić w małą kostkę. Dodać do ciasta. Gofry smażyć w rozgrzanej gofrownicy aż będą rumiane. Przed smażeniem pierwszego gofra
Ze smakiem i z pasjąjajek sól ½ szkl. cukru 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki krupczatki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Cytrynowy poncz: 1/3 szkl. wody (letniej, przegotowanej) 2 łyżki soku z cytryny Nietypowa masa z jabłkami: 25 dag jabłek (waga po obraniu) 1 ½ łyżki soku z jabłek 1 galaretka truskawkowa 20 dag masła 2 kisiele żurawinowe(...)ubijać. Na koniec wsypać mąkę pszenną wymieszaną z mąką ziemniaczaną, mąką krupczatką i proszkiem do pieczenia. Całość delikatnie razem wymieszać i przełożyć do blaszki.Piec przez około 25 minut w temperaturze 175 °C. Ostudzić i przekroić na połowę (biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej). Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w małą kostkę. Dodać sok z cytryny i razem wymieszać
Moje domowe kucharzeniesmaki, które harmonijnie się dopełniają. Czekoladowe ciasto, waniliowy budyń, a to wszystko przełamane słodko-kwaśnym nadzieniem z jabłek. Pychota, w sam raz na niedzielne popołudnie. Składniki na czekoladowy jabłecznik z budyniem blaszka 25x35 cm 4 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka cukru 3 pełne łyżki kakao(...)margaryny 2 jajka 2 łyżki bułki tartej 1 słoik o pojemności 750 ml musu jabłkowego 3 jabłka 2 budynie waniliowe (ewentualnie śmietankowe) 750 ml mleka do przygotowania budyniu Mąkę przesiać na stolnicę z proszkiem do pieczenia i kakaem, wymieszać z cukrem, dodać posiekany tłuszcz, jajka i wrobić wszystko nożem. Gdy ciasto ma już zwartą konsystencję szybko
Rozpustne gotowaniezamrażarki foremkę wyłożyć papierem do pieczenia, a bok wysmarować masłem. Na dnie foremki ułożyć rozwałkowne kruche ciasto lub wylepić palcami. Nałożyć przestudzone jabłka i równomiernie rozkruszyć kruszonkę. Ewentalnie zetrzeć na tarce, jeśli przebywała w zamrażarce piec w 175`C 50-55 minut. Jeśli szarlotka za szybko się rumieni przykryj ciasto folią aluminiową studzić na kratce
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!jajko 1 zmiksowane jabłko 1 1/2 szklanki płatków owsianych górskich 1 1/4 szklanki mąki orkiszowej 1/2 łyżeczki sody 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka żurawiny Piekarnik nastawić na 180 st. C Roztopić masło i ostudzić. Jabłko obrać, wydrążyć pestki. Zmiksować. Masło wymieszać z cukrem. Dodać jajko, zmiksowane jabłko i dalej ucierać Następnie przełożyć masę do miseczki i dodać pozostałe
Szczęśliwa kuchniajajko 1 zmiksowane jabłko 1 1/2 szklanki płatków owsianych górskich 1 1/4 szklanki mąki orkiszowej 1/2 łyżeczki sody 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka żurawiny Piekarnik nastawić na 180 st. C Roztopić masło i ostudzić. Jabłko obrać, wydrążyć pestki. Zmiksować. Masło wymieszać z cukrem. Dodać jajko, zmiksowane jabłko i dalej ucierać Następnie przełożyć masę do miseczki i dodać pozostałe
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comSmakowity i orzeźwiający jabłecznik bez pieczenia, świetnie sprawdza się w upalne dni. Wystarczy odrobinę chęci, kilka prostych składników oraz jabłka i możemy rozkoszować się jego wybornym smakiem. Zamiast bitej śmietany, ciasto możemy podać z lodami waniliowymi. składniki na tortownicę 23 cm 1,5 szklanki bułki tartej 3/4 szklanki cukru pudru 3/4 kostki masła 10- 12 średnich jabłek ( najlepiej(...)szklanki wody, jabłka smażymy do miękkości od czasu do czasu mieszając ( należy uważać żeby się nie przypaliły). Gdy jabłka będą już miękkie wsypujemy cynamon i jeszcze raz wszystko mieszamy. Do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia wsypujemy bułkę tartą z masłem i cukrem pudrem, całość dokładnie rozprowadzamy po całej tortownicy lekko dociskając łyżką. Na spodzie z bułki tartej układamy
Smakowite Daniaszklanki mąki tortowej 250g margaryny 0,5 szklanki cukru 1 cukier waniliowy (na 1 kg mąki) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki śmietany 2 łyżki bułki tartej 1 słoik o pojemności 750 ml musu jabłkowego 3 jabłka 2 budynie waniliowe (ewentualnie śmietankowe) 750 ml mleka do przygotowania budyniu Mąkę przesiać na stolnicę z proszkiem(...)lodówki, wysypujemy na nie bułkę tartą, a na nią wykładamy mus jabłkowy. Jabłka obieramy i kroimy na około pół centymetrowe plastry, które układamy na musie. Na owoce wylewamy ciepły budyń. Wyjmujemy ciasto z zamrażarki i ścieramy na tarce o grubych oczkach lub skubiemy wprost na budyń .Pieczemy 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po tym czasie wyjmujemy
Rozpustne gotowanieprezentuje :) A jak siostry Anastazji to już wiadomo,że smaczne. Więcej chyba nie muszę dodawać :) Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 6 jabłek 1 1/2 szklanki cukru 4 jajka 1 szklanka posiekanych orzechów 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej Masa: 3 żółtka 3 łyżki cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 puszka ananasów 2 galaretki 1 kostka masła(...)marmolada Wykonanie: Obrane i pokrojone w kostkę jabłka zasypuję szklanką cukru. Białka ubijam z resztą cukru na sztywną pianę. Dodaję jabłka z sokiem, który się wytworzył, posiekane orzechy i mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Ciasto przekładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180° na 35-45 minut. Upieczone
Ciasteczkowy PotwórSkładniki (na jedną roladę): Biszkopt 5 jajek 5 łyżek cukru + gruby cukier do posypania rolad 5 łyżek mąki płaska łyżeczka proszku do pieczenia Nadzienie 2 galaretki 2 szklanki wrzątku lub 2 słoiki (po350 ml) startych jabłek lub musu jabłkowego (może być też aromatyczny dyniowy) galaretka najlepiej cytrynowa ciut wody Oddzielić żółtka od białek. Żółtka zmiksować z cukrem na puszystą(...)parze i wymieszać. Nadzienie 2. Do garnka przełożyć mus jabłkowy (u mnie to są wekowane słodzone starte jabłka). Podgrzać, by był gorący. Wsypać galaretkę. Rozpuścić galaretkę w musie. Można ewentualnie dolać wodę. Dobrze wymieszać. Rozwijamy roladę na papierze do pieczenia (może być ten, na którym wcześniej piekliśmy biszkopt). Usuwamy ściereczkę. Na chropowatej części biszkopta rozkładamy w miarę równomiernie
Weekendy w domu i ogrodzie